Майското човече стана на годинка вече - Тема 4

• 25 995
  • 808
  •   1
Отговори
# 660
Аз да попитам как са вашите мъници с говоренето? Моят казва само опеределни думички като: мама, тати,баба, ти, бебе, мяу мяу, бау бау, не, мий мий, бий, аби за ябълка, бапи за банан, ба за балон, па па за падна, спи, чао чао, и отделно си говори на негов си език доста, и се дразни като не го разбера.Има и думи, които казваше като по-малък, но вече изобщо сякаш ги е забравил. Не трябва ли вече да свързва някакви изречения или е рано още? Не че съм се притеснила, знам че все ще проговори, но ми е интересно при вас как е?

# 661
Всяко дете си е със собствен темп на развитие и сравненията често само вредят. Очакванията на повечето родители като че ли не са особено адекватни, като започнем от създаването на впечатление, че детето "говори" на 6 месеца.
Иначе не знам какви точно са приетите норми, но отчитайки реакциите на непознатите хора, с които се разминаваме, предполагам, че синчето ги покрива, че и отгоре. Има много думи в речника си - повечето изговорени напълно правилно, а по-трудните с някоя изядена буква или разменени срички. Повтаря и образува прости изречения сам.
Едно близко дете, което е по-голямо с 1 месец, говори само на "бебешки". И двамата са доносени, и на двамата средата им не толерира лигавене и галени думиЧКИ, и двамата са здрави и нормални деца. Просто са различни.

# 662
  • Бургас
Малкия е от приказливите ... създава прости изречения, вече свързва
4-5-6 думички и му се разбира, какво иска да каже. Не може да изговаря Р и Л и тези букви ги пропуска. Обаааче той просто не спира да говори .... буквално няма и минута тишина. Също така е тип папагал, чуе ли нещо - повтаря го, понякога 38473829 пъти. В групата му в яслата има дечица с по 6 месеца по-големи от него, които пък дума не обелват и това също е норма. А една колежка има момиченце което е 3 месеца по-малко от синковеца и така правилно формира кратки изречения. Направо ми взе ума.

# 663
Моето дете и толкова не говори. Той още не казва мама и тати 🤷♀ Но пък брои до 5 ,цял ден не млъква ама на негов си език. Много са малко думите в речника му ,а за изречения и дума да не става. Беше до скоро с биберон и си мислех,че е от него,но го премахнахме вече и нещата са същите 🤷♀ Всяко дете е различно,но някой път и аз се шашкам за моето. Познавам дете два месеца по малко от него(момиче) говори си много добре 🤷♀ И аз не знам вече.

# 664
Моето говори доста думички, обаче още е с биберон и е страшна драма. Не знам как ще я откажа, като се ядоса нещо и започва да реве за него. Чакам още един зъб да излезе и се надявам да се успокои, защото в момента се тръшка за всяко нещо.

# 665
И нашия така ,нервен,блъска ,тръшка ,ужас е! Но аз съм твърда! Ядосах му се един ден ,прибрах всички играчки ,нарязах и бибероните. Остових два дена да ги вижда нарязани и като иска давах тях,после ги изхвърлих и свърши драмата.  Не му мина яда и нервенето ,но то от зъби ,поне така мисля де. Сега е наред памперса ,но там не виждам светлина в тунела ! Трудно ще е !

# 666
  • София
Моето момче също е мн зле с говоренето. Речникът му се състои от 10 думи. Лошото при мен е, че го сравнявам със сестра му, която на тази възраст като я питаш какво е яла или кой я е издрал можеше да ти обясни. Също така на тази възраст бяхме забравили за памперси.
Имаче стандарт е да може да правят прости изречения. Аз си броя, че ги покрива с неща от сорта “мама ам-ам” ( когато е гладен) и “баба не”( когато баба му се скара).
А и ме дразни, че още вика бау и мяу, вместо да каже куче и коте- наближава да стане на 2 години все пак.

# 667
Аз смятам, че просто изпуснах момента за махането на памперса. Но вината я споделям и с яслата. Там не ги слагат на гърне изобщо, съответно е с памперс задължително. През другото време, което е крайно малко, аз също не съм много последователна, защото сме или навън, или пазаруваме, или нещо друго и... И пак съм аз виновна, че изобщо има ясла, разбира се... Щото, нали, впечатлението ми от mom shaming-a е, че само лошите майки си дават децата на "отглеждане".
Та напредъкът от едно време с махането на памперса изчезна и сигурно ще берем ядове с това и ще се случи късно.

# 668
  • София
Не разбирам фразата 'изпуснах момента'. Няма възраствн с памперс все пак. Ако не ти е заради някакви по-специфични причини, като редовно подсечено дупе, или някакви други проблеми, не знам защо трябва да стане толкова спешно. Не съм се и опитвала да го махам аз. Баткото сам реши на две и два месеца и го махна от раз. Нито съм имала драма с ясла, нито с дебнене на момент. Някак си това изобщо не ми е приоритет. Може аз да не съм в час , ама някак си го намирам за излишно напрежение. 😉

# 669
"Изпуснах момента" значи, че детето беше готово, имаше седмица, в която бях вкъщи и не смених нито един памперс. При благоприятни обстоятелства щеше да откликне на тоалетното обучение. Не съм се разбързала зорлем, нито съм се разбягала да го тормозя, горкото то.

# 670
  • София
Аз не се заяждам, просто моменти от тук нататък ще има все повече и по-често.

# 671
  • София
че само лошите майки си дават децата на "отглеждане".
Аааа и двете ми деца са ясленски. Според мен ако някой те обвинява сигурно тайно ти завижда на късмета, че са го приели 😁
Виждала Съм деца, които тръгват направо На градина- ми шокът за тях е същия
Аз лично се възприемам като добра майка точно заради това, че се върнах На работа. По-лесно ми беше да си остана вкъщи

# 672
Относно говорене - бърбори си къде разбираемо, къде не. Цели изречения не прави още. Имат време Simple Smile)) Всяко се развива с различен темп в това отношение.
Момичета, не знам да се радвам ли или не, бременна  съм за 2ри път,  НО чакам изследванията да излязат тъй като се оказа, че имам голяма раничка (шийката на матката).

# 673
  • София
Стискам палци, дано всичко е наред!

# 674
Ох,дано всичко да ти е наред! Искренно ти го пожелавам!

Общи условия

Активация на акаунт