СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 19

• 27 764
  • 757
  •   1
Отговори
# 555
Нещо цялата система с профилите рязко ми се обезсмисли. Щом можеш с познанията без профил да кандидатстваш в университет. Всъщност университетите излезнаха ли със становище? Помня, че щяха да се произнесат.
И това с коеф. 1 и 2 хич не ми е справедливо.  Ми детето, което не е било на профил математика, но се е спукало от частни уроци и се е подготвило много повече от дете с профил няма никога да има шанс да учи математика в университет без приемен изпит, защото дори и 100% да изкара, спрямо тези с профил ще е с незначителен резултат.

# 556
  • Варна
Именно обезсмисли е думата. Какъв е моят конкретен проблем. В нашето МГ, пък и в никъде в града няма профил физика. Ко прайм, дет се вика?

# 557
  • София
Е аз затова по-горе попитах дали няма опция да се явиш на приравнителен изпит преди ДЗИ по желание.
Но нещо или не ме отразихте, или изобщо още не е ясно. Grinning
Допускам, че е второто.

# 558
  • софия
Първото, дедо попе, първото 😝

# 559
  • София
Че с какво заслужих такава зла участ? Stuck Out Tongue Winking Eye
Шегата настрана, но според мене ще измислят алтернатива.
Нещо хич не виждам логика иначе.
И с тази физика наистина, дето се оказва по-екзотична откъм търсене - много е вероятно в езиковите гимназии да не се събират достатъчно деца за такъв профил в 11ти и 12ти клас.

# 560
Ред, аз те прочетох, но нямам отговор на въпроса ти. Всъщност, точно щях да кажа, че няма начин, но прочетох, че совите в моята глава не са това, което са и реших за днес да спра да съм така категорична Simple Smile

# 561
В момента също има профилиране и може да се кандидатства в университет в специалност, която не е свързана с профила ти от средното училище. И всички ДЗИ са върху задължителната подготовка, но това не пречи да се използват като вход към университетите - и наши, и чуждестранни. За чуждестранните обикновено се изисква някаква оценка, не по-ниска от .... И там може да има диференциране. Ако ДЗИ е върху ООП - примерно 6, 00, ако е върху ПП - примерно 5, 50.
Решението оценките от първи гимназиален етап да бъдат включени в дипломата за средно образовие дойде преди година след една среща на представители на МОН със Съвета на ректорите. Ако не се лъжа беше изразено становище, че ще се предложат различни варианти за  конкретните специалности - дали ще се взема оценка от ДЗИ, от дипломата за средно образование ( ако съвпада с профила) или оценка от първи гимназиален етап и как точно ще се балообразува.
Една от идеите на профилираната подготовка, освен по-задълбочените познания в дадена област, е че резултатите от обучението по конкретни задължителни и/или избираеми модули  по решение на висшето училище може да се признават като натрупани кредити във висшето образование.
Всъщност топката е в университетите. От тях зависи колко широко ще бъде отворен входът.

Red, не съм се интересувала конкретно от този въпрос,  но хвърлих едно око на наредбата. Няма предвиден такъв вариант. Но има варианти за смяна на профила и преместване, които могат да дадат желания резултат. Simple Smile

# 562
  • София
Ако ДЗИ по желание е върху ООП, то тогава не се ли губи смисъла за приравнителен за ПП ?

Например, учиш физика ООП до 10 клас. После профил биология. После решаваш да кандидатстваш физика в университета. Държиш допълнителна матура по физика върху ООП и готово.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 17:27 от bazel

# 563
  • София
Добрата новина е, че у нас наредбите и законите доста често се изменят и допълват.
Като стане ясно, че има проблем, предполагам ще го мислят.

Не знам аз ли греша, но общото ми усещане е, че в съвременния свят има тенденция възможностите за избор и свобода да намаляват. Не само в тази сфера. Всичко се регулира, регламентира... До един момент това е добре, но после се появява обратен ефект.

# 564
A според мен ще си останат и кандидатстудентските изпити. Нали сме в свят, когато може да решиш от хлебар да станеш лекар или инженер..
Относно профилите - има цели райони без профил физика и то съвсем не малки райони например Варна

И пак ще си изкажа възмущението от това повсеместно появяване под път и над път на СХН.

# 565
  • София
Нещо цялата система с профилите рязко ми се обезсмисли. Щом можеш с познанията без профил да кандидатстваш в университет.
А на мен точно такова решение би ми осмислило профилите. За мен единственото смислено нещо в профилирането е възможността да задълбочиш познанията си по предмети, които са ти интересни, вместо до 12-ти клас да учиш излишни подробности по предмети, които не те интересуват, никога няма да ти потрябват, не са необходими за общата култура и успешно ще забравиш максимум до една година след завършването. Но изборът на профил в 10-ти клас да ограничи избора ти на висше образование и бъдеща професия е най-бесмисленото нещо. И защо е необходимо това? Защо да можеш да учиш само специалности, свързани с предмети, които си профилирал? Защо да не можеш да промениш избора си? Толкова често деца от МГ решават да учат право, медицина и др. и стават чудесни професионалисти, деца с хуманитарен профил учат архитектура или медицина, деца, които учат по 1-2 години дадена специалност в университет, след което разбират, че не е тяхното и правят разък завой в друга посока. Защо да се ограничи изкуствено тази възможност? Кой печели от това цял живот да работиш нещо, което не обичаш, заради избор, който си направил на 16 г.? И преди съм казвала, че това само значително ще увеличи броя на нещастните хора. Няма училищни знания, дори и от профил, които не могат да бъдат наваксани бързо при наличие на желание. Ако успееш да вземеш приемния изпит, значи си го направил. А ДЗИ никога не е било с тежестта на приемен изпит в университетите. За много специалности изобщо не го признават - медицина, право в СУ. Не вярвам да започнат да го признават и сега.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 18:45 от sanaka

# 566
Не ме разбра. Казвам, че според мен познанията по ООП са недостатъчни, за да градиш висше образование над тях. Естествено, че трябва да може да се кандидатства за инженер и без профил математика, но с изпит, включващ материал, който се изучава в ПП. А не с дзи с материала по ООП.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 16:08 от maria77bg

# 567
  • София
Защо познанията по ООП да са недостатъчни, за да се гради висше образование над тях? Ние именно над такива познания сме градили висше образование и не е било проблем.

# 568
Ако е достатъчно тогава защо е нужно да учат 11 и 12 клас? Или просто да разпределят часовете по всичко по ООП за 5, а не за 3 години.

# 569
  • София
Санака, точно това и аз щях да напиша, но накрая се отказах.
Защото може и да не е така.
Навремето всички ходеха на частни уроци за да кандидатстват.
Моят опит е само с курсове по математика и там учехме доста по-сложни неща отколкото в училище. Другите ми уроци бяха по рисуване, и в крайна сметка идеално се спасих от зазубряне на огромно количество фактология.
Но кой знае колко допълнителна информация е трябвало да усвоят хората, кандидатстващи с биология, химия, история...

Общи условия

Активация на акаунт