СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 19

• 27 757
  • 757
  •   1
Отговори
# 570
  • София
При едно читаво висше образование би могло входът към университета да е широк, а впоследствие незаинтересваните и несправящите се да отпадат. Тогава профилираната подготовка наистина ще бъде в помощ на едни, а тези, които я нямат, при желание и усилия ще трябва да се справят и без нея.

# 571
  • София
Ред, те и сега ходят на частни уроци, за да кандидатстват. Поне за специалностите, за които има конкуренция. Не мисля, че и профилирането ще промени тази практика.

Ако е достатъчно тогава защо е нужно да учат 11 и 12 клас? Или просто да разпределят часовете по всичко по ООП за 5, а не за 3 години.
Мария, добър въпрос. Joy

# 572
  • Отвъд алеята зад шкафа
Според личният ми опит, подготовката по предметите до 10 клас, дава екзистенц минимума, ако след 12 клас случайно решиш да кандидатстваш с някой от тези предмети.

# 573
  • Някъде в Европа...
Ей, има ли начин тези обяснения за профилите да се запазят на първа страница?

# 574
  • София
Ако е достатъчно тогава защо е нужно да учат 11 и 12 клас? Или просто да разпределят часовете по всичко по ООП за 5, а не за 3 години.

Ние учехме до 11. клас, и то последната година беше УПК и се ходеше на стаж. То реално си се учеше до 10. клас. Много ми е странно как сега 19- годишни търкат чинчетата в училище.

На курс по математика съм ходила 2-3 месеца преди кандидатстване в университета и изобщо не сме учили нищо по - сложно от това в училище. Да, в първи курс тези от МГ знаеха какво е интеграл и факториел, а аз не знаех, но там се преподаваше и го научих. Не е никакъв проблем след гимназия с ООП да учиш висша математика.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 17:50 от bazel

# 575
Здравейте, искам да попитам някоя от вас да завършила химия? Трябва да правим една презентация и нещо не откриваме материали за нея на тема Полимерни материали с флуор?
Ще съм благодарна за някаква насока?

# 576
Ама защо ме убеждавате, че не е проблем от гимназия с ооп да се учи висша математика? Аз колко пъти съм споделяла, че съм учила в измислена езикова паралелка на квартална софийска гимназия, без курсове по мат и след 11 клас си влезнах най-високобаловата инж.специалност и съм си взела всички висши математики, лааг-ове и д.геом. с 6 от раз и то единствена от групата ни. Зная какво беше. Аз не съм от мон и не защитавам техни решения Simple Smile. Но питам ако не е нужно знанието от ПП, защо се ходи на училище в 11 и 12 клас? Защо директно не се кандидатства/завършва? Затова казах, че теорията за профилите ми се обезмисли. Нима може да се кандидатства медицина с БиХ от ооп? Нещо много се обърках.

# 577
  • София
Досега, а и към момента, точно с ООП по химия и биология се кандидатства медицина.

А по другия въпрос /както ти казах, много добър въпрос/ аз лично съм на мнение, че ООП на училищно ниво спокойно може да приключи в 10-ти клас. Поне 12-ти със сигурност е излишен, а профилирането на училищно ниво е дивотия. Профилирането трябва да се случва в университета. Това е моето мнение. Но няма да стане, понеже нали се унифицираме на европейско ниво. Не че всичко, което идва от Европа непременно е много умно, да не кажа, че все по-често не е.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 18:32 от sanaka

# 578
Това е интересно. Не го знаех, мерси. Е толкова ли никой не е реагирал на промените в учебните програми? Защо 2 години ще учат толкова допълнителни неща, които ще преповратят в университетите? Кому е нужна тази загуба на време?

# 579
  • София
Извинявай, допълних си поста, докато си писала. Явно не е реагирано или поне не навреме /включвам и себе си/, или не достатъчно сериозно. Но и в интерес на истината, цялата тази промяна изобщо не беше подложена на широко медийно отразяване и запознаване на обществото. Да си чула разяснителна кампания от МОН преди въвеждането й, поставяне за дебат? Аз не следя редовно сайта на МОН, а и не смятам, че ми е задължение, но следя новините и ако беше надлежно отразено предварително, все щеше да ми направи впечатление.

# 580
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не знам дали говорим за едно и също нещо. Има разлика дали учиш математика с малък хорариум до 10 клас ( 2 часа седмично), а в 11 и 12 клас не учиш изобщо или си в езикова гимназия и учиш математика до 12 клас с 2 или повече часа на седмица( не знам какъв е хорариумът по мат за езикова). Това по отношение на кандидатстването след 12 клас с математика. Не знам дали в историята на НГДЕК има ученик, който да е кандидаствал с мат, при положение, че има профилирано обучение по хуманитарни дисциплини в 11 и 12 клас и математика се учи до 10-ти клас. И лицейната степен си е от 100 години там, не е от тази или миналата година.

# 581
  • София
Това е интересно. Не го знаех, мерси. Е толкова ли никой не е реагирал на промените в учебните програми? Защо 2 години ще учат толкова допълнителни неща, които ще преповратят в университетите? Кому е нужна тази загуба на време?

Може би тук идва идеята, за която споменава Дидева: университетите да ти признават тези предмети  /например учиш в УНСС и първи семестър си освободен от математика/.

Не съм наясно в детайли, но знам,  че в САЩ например има възможност да те освобождават ( вкл. и да ти намалаят таксата), а това ти позволява да записваш по-сложни/горни курсове и евентуално да завършиш по-рано и така пестиш от таксата и по-рано започваш работа и имаш доходи. Става с изпити и има ученици, които постъпват в университет с по 7-8 взети такива изпити. Тази година, заради ограниченията, тези изпити няма да покрият целия материал, а само този взет в училищата до март, и много от университетите може да откажат да дадат кредити, защото няма да има пълно припокриване на даден техен курс с включения в изпита материал.

# 582
  • София
Не знам дали говорим за едно и също нещо. Има разлика дали учиш математика с малък хорариум до 10 клас ( 2 часа седмично), а в 11 и 12 клас не учиш изобщо или си в езикова гимназия и учиш математика до 12 клас с 2 или повече часа на седмица( не знам какъв е хорариумът по мат за езикова). Това по отношение на кандидатстването след 12 клас с математика. Не знам дали в историята на НГДЕК има ученик, който да е кандидаствал с мат, при положение, че има профилирано обучение по хуманитарни дисциплини в 11 и 12 клас и математика се учи до 10-ти клас. И лицейната степен си е от 100 години там, не е от тази или миналата година.
Не говорим за едни и същи неща. Ти за какво говориш? Joy
Не знам дали има в историята на НГДЕК ученик, който да е кандидатствал с математика, но поне досега никой от учениците на НГДЕК не е имал формална пречка да го направи.

ПП. Доктор Мартин Генчев /неврохирург/ и архитект Христо Генчев са завършили НГДЕК. Joy

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 19:13 от sanaka

# 583
Това, последното, което написа Призма, ми звучи смислено и би имало ползва от него. Дали така ще е и в българските университети, предстои да видим.
До голяма степен всичко още е малко мътно. Трябва да минат две години и да завършат първите по новата програма, за да видим на практика какво се получава.
Аз съм учила реално до 10-ти клас включително и мисля, че съм минала достатъчно материал по всички предмети. Точно тогава премахнаха УПК и ние започнахме 11-и клас със ЗИП-ове по желание, но без официална програма по тях. Ние имахме късмет, защото в нашето училище тези часове учителите ги използваха много успешно като систематична подготовка за кандидатстване в университети.
И сега им се чудя какво толкова учат до 12-и клас.

# 584
  • София
Предсравям си, че у нас може да изглежда така: завършваш СМГ и имаш профил математика и информатика + държиш ДЗИ по тях. Кандидатстваш компютърни науки.  СУ ти признава някои предмети от програмата си, ако си взел матурите с 5,80 например. Същевременно ученик от ПМГ или езикова с профил математика и физика е в аналогична позиция за математиката, но ако не е учил инфоматика - не. Ако сам е учил информатика, би трябвало да може да се яви на матура, но ако тя я по-лесна, то университетът решава дали да я признае. Добре е този ученик да има право да се яви на сложната матура, за да си вземе кредит за нея, ако си има знанията.

Общи условия

Активация на акаунт