Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ние броим врабчетата

  • 4 217
  • 31
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 283
Добри, весело прекарване на морето.
Вече ще трябва да уточняваме кои врабчета броим. Появи се нов американски вид, вчера ме изненадаха на вилата - white-crowned sparrow. Движеха с обичайната банда от местни врабчета и синигери. Отначало ги помислих за стърчиопашки, защото са с по-дълги опашки. Като им видях белите такенца на главите - съвсем се обърках и започнах да проучвам. Оказа се, че колонизацията на Европа е започнала преди няколко години. Явно са добре приспособими и към нашите условия.
Как са стигнали до Европа? И дали представляват риск за тукашните популации от дребни врабчоподобни птички?

# 31
  • Мнения: 3 471
В покрайнините на столицата . Освен врабчета имаме гугутки, синигери, кълвачи, разни шарени пеещи пилета, които нямам честта да познавам, соколи, прилепи, диви патици.
 Някои са си почти питомни, защото ги подхранваме целогодишно с меню, съобразено с предпочитанията за вида.
Забелязахме, че след като се нахранят гугутките стоят на хранилката, която е неподвижна върху единия кол на портата и не допускат малките цветни птички. Прочетохме, че за целта се прави втора люлееща се хранилка на поне метър и седемдесет над земята и ето:

с белени семки.

Одеве ги нямаше гугутките и не можах да ви ги покажа как пазят паничката.
Те са на по-различна диета. Не знам как се казва смеската, но е асорти.Последна редакция: нд, 04 окт 2020, 16:18 от mamamari

Общи условия

Активация на акаунт