Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Йоркширски териер - тема 13

 • 18 824
 • 421
 •   1
Отговори
 • До сърцето...
 • Мнения: 5 002
Йоркширският териер- голямо сърце в малко телце
Хранене на кучето
Приучаване към хигиенни навици
"За" и "Против" кастрацията
Хотели, които приемат домашни любимци
Коя марка храна да изберем за кучето си
Как да четем етикетите на сухата храна
С куче на море
Анализи на кучешки храни(на английски)
Курс обучение на малкото куче от Андрей Сиделников
Кучето само у дома
Защо да не купуваме кучета от борси, зоомагазини, посредници и ферми
От къде идват вносните кученца
Легитимни развъдници за йоркшири
Първа помощ за животните при ухапване от пчели,оси,паяци
Онлайн съветник за домашния любимец
Фейсбук страница, посветена на йоркширският териер
Фейсбук група, посветена на йоркширският териер

Статия за кучето и доминантното поведение- методи на дресировка и коригиране на нежелано поведение- превод благодарение на Зори
Скрит текст:
Всяко куче , независимо от неговия размер и порода има  характеристика на поведението на вълка . Куче, което живее в семейство, го смята за своя глутница . В нея има йерархия, в която един представител е  по-главен от другите, с други думи , той е водач на глутницата . Колкото по-висока е позицията на животното в йерархията , толкова по-големи права и преимущества има.
Обикновено , лидерът определя правилата и изисква тяхното изпълнение (доминиране) . Той винаги е пръв , принуждава останалите да го последват . Лидерът яде пръв . Той може да вземе храна от други членове на глутницата. Той е инициатор на всички действия в „глутницата” , независимо дали това е игра или лов. Той спи на високо .

Това поведение на кучето ,  е заложено в него от раждането му. Желанието да стане лидер и да доминира има всяко куче . Ето защо, за да се намали доминантността на кучето , не трябва да му се позволява  да се държи като водач/лидер. Затова трябва да се спазват по-долу описаните правила :
Корекция на доминантно поведение:

За да решите този проблем , трябва да се изпълняват  тези правила както и да се занимавате с обучение за послушание:

1 . Винаги стопанина влиза или излиза през всяка врата . Тоест, пред изхода и входа , трябва да спрете , да влезете или излезете първо вие,  и след това да разрешите на  кучето да излезе или влезе . Лидерът  винаги влиза и излиза  пръв през всяка врата .

2 . Винаги първо вие слизайте или се качвайте  по стълби . Кучето трябва да върви редом с вас или леко да изостава , а не да тича напред, Лидера води!

3 . Напълно игнорирайте  кучето , ако то иска храна, когато вие се храните . По време на хранене , кучето не трябва да бъде близо до стопанина. Преди да дадете  храната на кучето , вземете  купата с една ръка и му я покажете, с другата ръка вземете бисквита, или парче плод и гледайки кучето в очите изяжте бисквитата гледайки го в очите. След това му дайте купата с неговата храна. Лидерът винаги яде пръв!

4 . Винаги  игнорирайте  кучето , ако то дойде към вас с покана да играете с него или да го погалите, когато почивате. Тоест, ако вие се занимавате с нещо или просто почивате, а кучето скимти или ви побутва да му обърнете внимание, кажете строго команда „ Фу” и го отпратете на място. Изчакайте 1-2 минути идете при него, похвалете го и поиграйте с него. Инициативата за всяко действие има лидерът!

5 . Забранете достъпа до легла, дивани  и кресла. На високо спи само лидерът!

превод от : http://yorklove.com

Тези правила + дресировка/учене на команди снижават ранга на кучето и решават доста поведенчески проблеми.  На пръв поглед изглеждат безмислени и дори малко груби, но с  добре дресирано  и възпитано куче се живее лесно и приятно. Ученето и  налагането им и дресировката отнемат месец-два-три, но после за кучето се превръщат в условен рефлекс.

Най-важните команди, които трябва да изпълнява всяко куче са :
„Фу” –строга забрана, абсолютно недопустимо – при безпричинен лай, вземане на храна от непознат или лапане на боклуци по улицата, качване по мебели и т.н
„Не” – „по-мека” забрана, за всичко останало.
„Седни” с изчакване
„Легни”
„Редом” или „До мен” – на който как му е удобно да я назове.
„Ела тук” или „При мен” – абсолютно задължително да се спазва безпрекословно, преди да се пусне от повод.

Може да пропускам някоя важна, някой ако се сети да допълни.
Другите като „Дай лапа”, „Танцувай”, „Умри” и т.н са си по ваше усмотрение, но колкото повече „учи” кучето, толкова по-дисциплинирано е то.Списък с необходими неща за отглеждане и поддръжка на йоркширски териер. Включва и неща от първа необходимост за бъдещи стопани.
Скрит текст:
1. Супер премиум храна, съобразена с нуждите на породата. Препоръчани марки- Аcana, Nutram, Artemis, Royal Canin, Advance, Eucanuba, Pro Plan, Taste of wild.
2. Освен храната, козметиката е много важна за поддръжка на козината на йоркито в добър вид. Задължително е използването на балсам и шампоан, съобразени с типа козина. Няма универсално добри продукти, трябва да се пробват, за да се установи кои са подходящи. Козметиката висок клас е силно концентрирана и се разрежда преди къпане според указанията на конкретния продукт. При правилна употреба шампоан+балсам се използват за повече от година. При йоркита с по-гъст косъм задължително се използва и спрей за разресване. Препоръчани продукти-  Pure Paws( Ултра възстановяващ шампоан, Ултра овлажняващ балсам), 1All Systems (Супер почистващ и овлажняващ шампоан, Протеинов балсам), Biogroom(Natural Oatmeal шампоан, Protein Lanolin шампоан, Natural Oatmeal балсам, SILK TM балсам , Спрей за разресване и предпазване от заплитане Coat Polish), Chirs Christensen ( Day to Day Moisturizing Conditioner Ежедневен овлажняващ балсам, DAY to DAY Ежедневен Овлажняващ Шампоан,  Spectrum Ten Conditioner for Soft & Smooth Coats Балсам , Spectrum Ten Shampoo for Soft & Smooth Coats шампоан, Silk Spirits ТЕЧЕН КОПРИНЕН ПРОТЕИН за лесно разресване и блясък на козината), Oster(Lavender and chamomile шампоан, Strawberry балсам) Biogance ( Biogance Long Coat шампоан, Biogance GlissHair conditioner балсам, Xtra liss spray- Спрей за разресване на възли).
3. Купички за вода и храна, клещи за рязане на нокти, хигиенни подложки(памперси за постила на земята), нагръдник и повод, препарати за вътрешно и външно обезпаразитяване(по съвет на вет), транспортна чанта за кола, легло.
4. Гребен и четка за разресване. Важно е четката и гребенът, с които ще решим кучето си да са подходящи за дългокосмести породи, за да избегнем накъсването на козината. Важно е четката да няма топчета на върховете, а да бъде с метални антистатични иглички
 Дължината на игличките е от 27 до 35мм. Такива четки има на 1 All Systems( цени от 36 до 55лв), Chris Christensen(от 60 до 110лв), Camon ( от 25 до 32лв).
Гребенът трябва да е с метални антистатични зъбци ( 6-10лв)
5. Дентални продукти за поддръжка на устна хигиена(използват се ежедневно)- спрейове, дентални ламели, четки и паси за зъби, води за уста. Спрей за зъби( Candioli, Versele Laga, Virbac, Canina, Camon, Biogance etc).
6.Лосион за ушна хигиена( 1-2 пъти седмично) Virbac Epiotic, Otifree, Versele Laga, Canina, Candioli, Biogroom, Biogance etc.
7. Лосион на очи- Canina, Versele Laga, Candioli, Camon.


Как се шинират уши, за да се изправят
Предишната тема
Тема 12

# 1
 • Мнения: 659
Здравейте йорковци 😉🐶🐶🐶

# 2
 • София
 • Мнения: 11 638
Спомен от фейсбук отпреди 8 години

# 3
 • Мнения: 17 733
Нашата Леа, на 7 месеца вече, 2,4 кг...шиша, не знам ще расте ли още. Има какво да се желае още от към хигиенни навици

# 4
 • Sunshine state
 • Мнения: 11 925

Благодаря за темата!
Ето го и нашия Макси 2кг на 2.5год. на припек Simple Smile

# 5
 • Мнения: 1 548
Сладурче😍
И моето обича на припек, миналото лято в най-големите жеги пак търсеше слънцето на терасата, чак се притеснявах и го побутвах на сянка😆

# 6
 • София
 • Мнения: 336
Здравейте, може ли да ми препоръчате хотел за йоркита в София. Трябва ми за 2 нощувки и ми се иска да е проверено място.

# 7
 • Мнения: 2 245
Радвам се, че открих темата. Запис от мен и Иви на 2 месеца. 🌞❤️

# 8
 • Мнения: 1 497

Здравейте от Майло с любимите му играчки -всякакви топки и топчета.

На 1г.7м 1.700 кг

# 9
 • Мнения: 2 245
Така включвам се с няколко въпроса. 😆
1)Кога вашите йоркита изградиха хигиенни навици.
2)Кога спират да ръфат и дъвчат (моята обича да ръфа пръстите ми)🤦‍♀️😆
3)Свикнаха ли да играят сами, без присъствието на един от двамата собственика.
4) Кога започнаха да ви слушат. 😆
5)Кога мога да извеждам йоркито навън, днес сложихме 2 ваксина.
Моята слуша мъжа ми повече от мен. Как ще се справим с това идея нямам. 😂

# 10
 • Мнения: 321
Така включвам се с няколко въпроса. 😆
1)Кога вашите йоркита изградиха хигиенни навици.
2)Кога спират да ръфат и дъвчат (моята обича да ръфа пръстите ми)🤦♀😆
3)Свикнаха ли да играят сами, без присъствието на един от двамата собственика.
4) Кога започнаха да ви слушат. 😆
5)Кога мога да извеждам йоркито навън, днес сложихме 2 ваксина.
Моята слуша мъжа ми повече от мен. Как ще се справим с това идея нямам. 😂
Здравей, ще ти споделя нашия опит.
1) Нашето момченце на 4 месеца вече беше с изградени навици, но сега от време на време прави бели от инат.
2) След като смени зъбките спря да дъвче.
3) Нашият няма проблеми и си играе сам, дори когато има някой при него.
4) 2 години по-късно все още се борим с характера. 😁
5) Ами мисля, че е правилно да се допитате до ветеринарния лекар.

# 11
 • Мнения: 1 548
Така включвам се с няколко въпроса. 😆
Моят скоро ще стане на 3г
1. Бързо се научи да ходи на пелена, но понякога все още вдига крак на ръба на един шкаф. Ако му спра достъпа до там, никъде другаде не прави бели. Чистила съм го с всякакви препарати, спрейове, оцет, но след известно време пак отива🤨 Явно той си усеща миризма на тоалетна там😂
2. Не е гризал мебели, чехли, кабели, но ръцете ми бяха мишена, докато му растяха зъбките.
3. Не играе сам, докато ни няма. Още като види, че се обличам, отива и си ляга в моето легло, което смята за свое😆Когато види мъжа ми да се облича, започва да се ослушва, дали ще вземе нагръдника, защото той го разхожда сутрин и следобяд. Ако чуе, че го взима, прави две три бързи обиколки на радостта из нас, скача по дивани, легла, чак зацикля на завоите и накрая паркира седнал пред него да му сложи каишката😂
4. Слуша ме, защото аз съм малко Хитлер и той усети още от бебе. ММ не му се кара изобщо и него не го брои за страшен😂
5. Взехме го малко преди 3тата ваксина и го изведохме за първи път около 7-10 дни след нея. Дори си спомням, чи внимавахме да не влизаме с обувки и той да няма достъп до тях в коридора.

Последна редакция: нд, 29 май 2022, 09:30 от Чи лу

# 12
 • Мнения: 2 245
Благодаря момичета 😁и моите ръце са мишена, също много обича мишката на ММ докато работи 😂

# 13
 • Мнения: 2 712
Щастлива... 😄

# 14
 • Мнения: 3 283
Здравейте, това са Кенди и Кайра

Общи условия

Активация на акаунт