Цветята в нашия дом - тема 79

• 31 911
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • Бургас
Такива кактуси има по Черноморието много!

# 616
Опунцията е студоустойчива при нашия климат. Има и в София в предблокови градинки.

# 617
  • Бургас
На мен ми дадоха едни ежльовци,утре ще ви ги покажа. Трябва да измисля къде да ги бучна!

# 618
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
е нали е из чукарите. паднало е и се е хванало.
аз си купих миналата годинаи продавачът ми калкулира и "драконовите ябълки", дето съм щяла да бера и продавам след някоя и друга година Simple Smile Simple Smile Simple Smile
виж кое е самичко и си има корени и го прибери Wink
само внимавай, че бодлите му са много ситни и невидими, ама много лошо бодат.

# 619
Ще си взема ръкавици Wink

# 620
Ръкавици и вестник на няколко пласта, че може да пробият ръкавиците. Ако няма отделно и вкоренено, откъсни си някое крайно "ушенце"

Добри, а аз търсих на кого да подаря моята опунция.

# 621
Е как ще е див като родината му е на другия край на света. Интродуциран инвазивен вид е, не е част от нашата екосистема, но вирее добре тук. Казва се опунтия компреса. Плодът е ядлив, да. Но не е драконов плод (той е от семейство кактусови, но е питахая,вид епифитен кактус, нищо общо с опунтия). Плодовете на опунтии се наричат кактусова смокиня или кактусова круша.
Моля ви,опунтия (opuntia), това опунЦия е лоша транскрипция от латински, знам, че навсякъде на български го пишат така, но не е коректно.

# 622
LittleCactus, никой не твърди, че опунцията е местен вид. И да, на български е опунция, а не опунтия. То и Китай на английски е Чайна, а на китайски даже не мога да схвана произношението - звучи нещо като 'цчонкуаа". Много цветя, географски наименования  и др. думи, се произнасят и пишат различно на български. Но така са залегнали в езика ни.

Мисля, че латинският суфикс  -tion,   на български е  -цион, а на английски - шън.

ПС Намерих латинска дума с -tio и проверих в преводача на гугъл, declinatio също се чете деклинацио . Така, че това произношение, опунция, вероятно не е неправилна транскрипция на български, а е във връзка с останалите произношения. Все пак не съм специалист, само предполагам.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 01:25 от Diorela

# 623
Като говорим за опунции

Казах ви, че тази  година ми върви на кактуси.

# 624
  • оттам, откъдето започва България
Много красоти сте качили, но едва сега намерих време да чета и да се радвам на цветята ви.

Мислех, че ще ви изненадам приятно с моята снимка, но вие сте ме изпреварили, явно сега му е времето за цъфтеж на този вид кактус. Simple Smile

Този живее в двора на работа.

# 625
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Е как ще е див като родината му е на другия край на света. Интродуциран инвазивен вид е, не е част от нашата екосистема, но вирее добре тук. Казва се опунтия компреса.
Скрит текст:
Плодът е ядлив, да. Но не е драконов плод (той е от семейство кактусови, но е питахая,вид епифитен кактус, нищо общо с опунтия). Плодовете на опунтии се наричат кактусова смокиня или кактусова круша.
Моля ви,опунтия (opuntia), това опунЦия е лоша транскрипция от латински, знам, че навсякъде на български го пишат така, но не е коректно.

абсолютно си права. Simple Smile
"див" в случая значеше "ничий". Simple Smile
не е засаден от някого в личния му имот, не е засаден от общината в обществена площ - както писах, минал някой, хвърлил го или паднало и се захванало.
значи можеш да си прибереш част от него в градинката.
Simple Smile част, за да има малко цветна радост и за другите хора. Simple Smile

за скрития текст - цитирам думите на продавача. аз не съм яла нито драконов плод, нито кактусова круша. някой ден мога да пробвам...
Simple Smile лично на мен ми беше смешно как ми калкулира бъдещите печалби, а не точния цвят, вид и сорт на плодовете, които, евентуално, след години, ще продавам.
Simple Smile мир?

# 626
  • Бургас
st. Dobri на първата снимка розата не е ли Еден?

# 627
Дидка, а двора слънчев ли е? Моя кактус е в една кофа, защото градинката ми е сенчеста и не знам дали ще цъфти там.

# 628
  • Dope Reach
Да се похваля с новите си придобивки. Simple Smile

Сансевиерата ми е подарък от ММ, рекламирана му била като растение, обичащо тъмнината. В нета пише точно обратното, та я сложих на светло. Също пише, че може да цъфти летните месеци.

Въпрос за драцената - трябва ли да я пресадя? Вероятно да, но да съм сигурна.

# 629
  • София
Като заговорихте за опунция да се примоля за 2 "ушенца".Някой който живее в Младост (София), да мога лично да го взема.Обещах на леля да донеса от Гърция,но човека който ще и занесе заминава края на юни.

Rochellka,покажи саксията в която засадена драцената.Струва ми се,че бялото е кашпа.Котачето приема новодомци Wink

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 15:44 от Натуся

Общи условия

Активация на акаунт