Цветята в нашия дом - тема 79

• 31 892
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Сансевиерата понася по-тъмно местенце, тоест можеш да я сложиш по-навътре в стаята и пак ще се развива добре. Гледала съм във вътрешността на източна стая, допълнително затъмнена от балкон, растението беше в чудесна форма. Беше някаква друга разновидност, май имаше светли петна по листата.
Растение обичащо тъмнина според мен не съществува, продавачите понякога разказват такива неща, особено когато мъж ги попита Grinning

За драцената, можеш да я пресадиш, но имай предвид, че тя си е дърво. Колкото по-голяма саксия и' дадеш, толкова по-голяма ще порасне, и след година-две пак ще и' отеснее. Ако нямаш място или не искаш големи растения, само сменяй пръстта от време на време, поизрязвай корените, и връщай в същата саксия.

Допълвам се, котето май ще види сметката на драцената ако не внимаваш, много лошо я гледа Grinning

# 631
  • Dope Reach
Ами, за мен ще е перфектно да стане много голяма! Ще купя голяма саксия тогава. Благодаря!
А как трябва да я поливам? В момента се е появил малко мухъл около стволчето, не съм я преполивала, от две седмици я имам и само веднъж леко полях.

Той нарочно е питал за такова растение, защото искаме да сложим нещо в коридора, в който естествено няма слъчева светлина. Мисля си да сложа там нещо изкуствено, не само няма светлина, ами и котката може да му види сметката. В този ред на мисли, дали мога да намеря някъде папури, преди години имахме, но не знам откъде ги беше намерила майка ми, надали и тя си спомня.

# 632
Сигурна ли си, че е мухъл? Понякога варовикът от водата се отлага по повърхността и образува бял слой, който прилича на мухъл, но е твърд и не се размазва. Той е безвреден. Ако наистина е мухъл, бих пресадила, за да видя как е отвътре. При поливане внимавай да не мокриш растението.

За коридора, не мисля, че има растение, което дълго ще оцелее там. Бих сложила силно осветление и някоя ярка цветна картина. Може и с цветя Grinning Така ще имаш фокусна точка, и няма да предизвикваш котака да прави бели Grinning

# 633
Като заговорихте за опунция да се примоля за 2 "ушенца".Някой който живее в Младост (София), да мога лично да го взема.Обещах на леля да донеса от Гърция,но човека който ще и занесе заминава края на юни.

Ще ти потърся, зная на едно място, но трябва да отида да видя има ли още. Не е в Младост, но има Метро Simple Smile
Пиши ми на ЛС.

# 634
  • оттам, откъдето започва България
Дидка, а двора слънчев ли е? Моя кактус е в една кофа, защото градинката ми е сенчеста и не знам дали ще цъфти там.

Да, много е слънчев.

# 635
Казва се опунтия компреса. Плодът е ядлив, да. Но не е драконов плод (той е от семейство кактусови, но е питахая,вид епифитен кактус, нищо общо с опунтия). Плодовете на опунтии се наричат кактусова смокиня или кактусова круша.

Нищо особено не са на вкус плодовете, но нацъфтели са много красиви. Не съм си насяла само защото са навсякъде около мен.  Жалко, че в момента няма начин да пращам към България.

# 636

Едни прецъфтяващи красавици,от които ще си взема резници на есен.

# 637
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
st. Dobri на първата снимка розата не е ли Еден?

купувани са от някоя от веригите. може би са на флоров, а може и да греша.
имаха надписи от рода на "розова - катерач", "червена - катерач", червено-жълта, катерач"... може и да беше "катерлива" или "каскадна".
Simple Smile за последната си спомням, че съм я виждала с надпис "Румба", но не на тази опаковка.

# 638
  • Dope Reach
Сигурна ли си, че е мухъл? Понякога варовикът от водата се отлага по повърхността и образува бял слой, който прилича на мухъл, но е твърд и не се размазва. Той е безвреден. Ако наистина е мухъл, бих пресадила, за да видя как е отвътре. При поливане внимавай да не мокриш растението.

За коридора, не мисля, че има растение, което дълго ще оцелее там. Бих сложила силно осветление и някоя ярка цветна картина. Може и с цветя Grinning Така ще имаш фокусна точка, и няма да предизвикваш котака да прави бели Grinning

Да, мухъл си е... Утре ще взема по-голяма саксия и ще го разгледам как е отвътре. Дано издържи, засега е супер. Мерси много. Simple Smile

# 639
И все пак не взимай много голяма саксия, а следващия размер. Иначе рискуваш драцената да расте на корени, а не на стъбло. Аз така си прецаках моята преди години и сега имам три високи, хилави стъбла в голяма саксия. Решила съм да я орежа и пресадя в по-малка, но кога ще стане това, не се знае.

# 640
Здравейте!
Отдавна ви чета и се възхищавам на цветята. Сега и аз мога да покажа една красота.
Засях я миналата година, изкара само листа и бях решила, че нищо няма да се получи, но тази година се реваншира.😀

# 641
Ах, че красива ружа!
У нас съм виждала цели баири, порозовяли от дива ружа, в същото розово, но простоцветна.

# 642
Добри, мир има, просто продавача хал хабер си е нямал за това, за което е говорил, а аз обичам коректната информация. Малко са кактусарите в  България, още по-малко са тези,които наистина са чели и са такива от години. Не съм се заяждала изобщо,просто опитах да съм полезна.
Скрит текст:
за правилната транскрипция примерът ти, Диорела, не е коректен. Правилна би била аналогия с име на активно вещество на медицинска съставка. Навсякъде по света, медицинските наименования се четат еднакво,така е и с таксономията на животни и растения, защото пак е транскрипция от латински, пък това,че в българската действителност се получават подобни грешни транскрипции е реалност. Скоро трябваше да попълвам молба да оправят транскрипцията на името на дъщеря ми, защото в администрацията понятие етимология на името не съществува, не е релевантен пример за растението,но е пример за неадекватност в транскрипция,че и наглееха да ме питат защо, сякаш е все едно...

# 643
LittleCactus, не само опунция и аубриеция се чете и пише с "ц", а на латински е aubrietia.
Скрит текст:
Но гугъл го преведе на латински като aubriety. По същия начин го преведе и на английски, а произношението е твърде далеч от латинскито изписване. А в медицинската терминология, ще дам пример с "инжекция". Така, че не само в българския има различни транскрипции. На английски повече ползват народните имена на цветята, дори и книгите им са така и ходи разбери какво е цветето, ако си нямаш работа. Имам една дебела цветарска английска тухла, не ме питай как търся цветята в нея. Добре, че повечето ги разпознавам по снимки и рисунки. А у нас повече се ползват латинските имена на цветята, по-рядко едно цвете е популярно с някакво народно име, а в цветарските книги винаги дават в скоби и латинското име на цветето.  
Да не говорим как на английски четат българските лични имена, а техните си ги спелуват, защото не могат да вържат произношението с правописа.  Както казва ММ, пишеш Ливърпул, четеш Манчестър, а разбираш Юнайтед. Joy
Все от някъде е дошло на български тези цветя да се пишат с 'ция". Грешни или не,  имената им  са навлезли по този начин у нас. Няма да тръгнем да променяме цветарските книги, нито ще ги пишем и произнасяме различно от общоприетото.
Не виждам защо въобще трябва да се повдига този въпрос.

ПС
Открих от къде идва. Оказа се, че на латински това съчетание "tia" се произнася  като "ция" :
Правилно в българския са опунция  (opuntia) и аубриеция ( aubrietia) .
А от друго такова правило, розата е роза, а не роса ( rosa).
Българските ботаници са били доста грамотни хора.
Цитат
Ti пред гласна (напр. в думата natio) се чете като ци. Но ако преди ti има s, x или t, поради стремеж към благозвучие се чете просто ти (напр. bestia не се чете бесция, а бестия)

S между две гласни се чете з, например в думата rosa (роза).

https://bg.wikibooks.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%83%D1% … D0%BD%D0%B8%D0%B5

Последна редакция: пн, 15 юни 2020, 00:54 от Diorela

# 644

Да, мухъл си е... Утре ще взема по-голяма саксия и ще го разгледам как е отвътре. Дано издържи, засега е супер. Мерси много. Simple Smile
Рошелка, подкрепям Дара, не много по-голяма саксия, за да не расте само на корен. Моята драцена е от седем години, понякога се е случвало да се образува нещо като мухъл отгоре, нищо и няма, разрохквам почвата с един стар химикал. Поливам веднъж седмично, понякога и на 10-14 дни. Моята е на сянка - във вътрешността на стаята, засега добре се развива.

Общи условия

Активация на акаунт