Майчинството счетоводно-85

• 35 308
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте! Имам питане относно 45- дневния болничен преди раждане- отново ли го изплащат след  около 10 дни от подаването от работодател?

# 196
Здравейте мами относно обещетението първата година от раждането при осигурителен доход на минималната заплата от 610лв. колко % от заплатата се превежда?

# 197
Здравейте мами относно обещетението първата година от раждането при осигурителен доход на минималната заплата от 610лв. колко % от заплатата се превежда?
610 лева е майчинството при осигуряване на МРЗ

# 198
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Имам питане относно 45- дневния болничен преди раждане- отново ли го изплащат след  около 10 дни от подаването от работодател?

Да

# 199
Здравейте, момичета. Имам питане за тези 2 дни от юни, които дори не присъстват в справката...
За май всичко е изплатено, както се вижда още преди края му.
Да звъня ли в НОИ според вас?

# 200
  • София
Здравейте, първата година майчинство приключва на 1.8. Искам да си взема натрупания отпуск и да се върна на работа. Проблема е, че работя в туристическа агенция и всички колеги са съкратени и на борсата. Ако ме съкратят ще имам ли право на борса при положение че съм била майчинство и преди това болничен от януари 2019. От коя база ще се изчисляват 60 %? Предварително благодаря

# 201
  • София-Младост
 Обезщетенията, отнасящи се за периоди по-дълги от един
месец, се изплащат до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се
отнасят.

# 202
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, първата година майчинство приключва на 1.8. Искам да си взема натрупания отпуск и да се върна на работа. Проблема е, че работя в туристическа агенция и всички колеги са съкратени и на борсата. Ако ме съкратят ще имам ли право на борса при положение че съм била майчинство и преди това болничен от януари 2019. От коя база ще се изчисляват 60 %? Предварително благодаря

Имаш право на борса, ако те съкратят.
Обезщетението се изчислява на база предходните 24 месеца.Втората година влиза на база МРЗ.

# 203
Здравейте,

Как мога да си изчисля сумата на евентуалеб болничен ако имам промяна в дохода само през последните три месеца ( намаленке на 50% в моя случай). Предходните две години са при един и същ работодател.
Благодаря предварително!

# 204
Може ли един въпрос относно болничните,
Всеки болничен ли е със едно и също средно дневно?

Здравейте, момичета. Имам питане за тези 2 дни от юни, които дори не присъстват в справката...
За май всичко е изплатено, както се вижда още преди края му.
Да звъня ли в НОИ според вас?

# 205
Iligd, събираш брутните заплати за предходните 18 месеца, делиш ги на 18 и ичисляваш 80% от получената сума.

petia8804, ако е непрекъснат болничен - да.

# 206
Много ти благодаря!

Iligd, събираш брутните заплати за предходните 18 месеца, делиш ги на 18 и ичисляваш 80% от получената сума.

petia8804, ако е непрекъснат болничен - да.

# 207
Флори, защо делиш на 18, а не на работните дни за периода?

# 208
Просто го изчислявам от средномесечно брутно възнаграждение, а не от среднодневно. Мисля, че логиката е ясна. Като се знае дневното трудово възнаграждение, по същата логика може да си сметне и дневното парично обезщетение.

# 209
  • София-Младост

След това събира нетното за същия период и го дели на 18. Сравнява двете получени суми и по-малката е обезщетението!

Общи условия

Активация на акаунт