Майчинството счетоводно-85

• 35 441
  • 753
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте,

От толкова четене вече тотално се обърках кое кога се изплаща. Имам болнични (от 180те дни преди 45-дневния още) със следните дати:
- от 13.5 до 19.5 (първичен)
- от 20.5 до 20.6 (удължение)

Още никакви пари не са ми преведени от НОИ. Поне за първия не би ли трябвало вече да го изплатят? Вторият е ясно,че му е рно още. И двата са входирани от работодателя до 2 дни след началната им дата.
Извадете си ПИК и ще можете да си ги следите.

# 271
  • София
Здравейте,

От толкова четене вече тотално се обърках кое кога се изплаща. Имам болнични (от 180те дни преди 45-дневния още) със следните дати:
- от 13.5 до 19.5 (първичен)
- от 20.5 до 20.6 (удължение)

Още никакви пари не са ми преведени от НОИ. Поне за първия не би ли трябвало вече да го изплатят? Вторият е ясно,че му е рно още. И двата са входирани от работодателя до 2 дни след началната им дата.
Извадете си ПИК и ще можете да си ги следите.

Имам ПИК, следя и там, но нещо ми стана странно, че не е платено още и затова се зачудих аз ли не им разбирам сроковете.

Благодаря ви за отговорите. Направо ще им звъня на НОИ да кажат дали няма някакъв проблем.

# 272
  • София-Младост
Всеки втори пост и с питане кога ще бъде платен болничния.
Болничен предаден на работодатал през май е с кроен срок за предаване в НОИ 10.06.
След това чак ще минат едни 10 (десет) работни дни и тогава ще се чака плащане.

# 273
Здравейте.  Има няколко въпроса, на които търся отговор, надявам се да може да помогнете, както и друг път сте го правили, за което благодаря! Simple Smile

Работодателят има ли право да ми откаже платен годишен отпуск, натрупан по време на майчинство за 2018, 2019, 2020 г., който искам да ползвам веднага след изтичане на 2г. (или при влизане в ясла). Извинявам се, вероятно много пъти е коментирано, но не знам към момента кога отпада давността и ще има ли основание за отказ, например на миналогодишните отпуски.

В случай, че го откаже, мога ли докато съм в майчинство да подам молба за 6 м. неплатен отпуск по чл.167 ( за по-голямото ми дете, което е над 2 г.,понеже предполагам за малкото не може?) , като спазя срокът от 10 дена преди датата или е нужно да имам отработени дни.

По време на този неплатен отпуск имам ли право на 50% майчинство за малкото, ако е преди изтичане на 2-те години. Благодаря ви!

Semana15 благодаря ви, но за съжаление това не отговаря на въпросите ми. Наясно съм ,че неплатеният отпуск не може да бъде отказан по принцип, и че платеният е с давност, но въпросът ми е друг.

Дали някой може да ми даде по-конкретен отговор на питанията ми?
Благодаря ви предварително.

# 274
  • София-Младост
"Платения годишен отпуск се отлага за ползване в следващи календарни години, когато у работника има уважителни причини за неползването му, или когато работника или служителя се е намирал в друг законоустановен отпуск, какъвто е болничния. Платеният годишен отпуск се трупа за периодите на бременност, раждане и отглеждане на дете тъй като тези периоди се зачитат за трудов стаж по Кодекса на труда. Работодателят ви е длъжен да ви разреши ползването на натрупания платен годишен отпуск, след отпадане на причината за неползването му."
http://balans.bg/3502-platen-godishen-otpusk-po-vreme-na-majchinstvo/

Да на останалите два въпроса.

# 275
Момичета, влизам с бърз въпрос.
Ако имам смяна на АГ, имам издаден болничен от първия лекар, може ли новия да удържи болничния, без да има прекъсване (имам предвид 3 дни за сметка на работодателя, защото се само осигурявам)?
Благодаря предварително

# 276
Ако имам смяна на АГ, имам издаден болничен от първия лекар, може ли новия да удържи болничния, без да има прекъсване (имам предвид 3 дни за сметка на работодателя, защото се само осигурявам)?
Благодаря предварително
Болничните са удължават от комисия (ЛКК).Може и от различни комисии.

# 277
Здравейте.. Искам да попитам почнах работа  28.11.2019 вече бях бременна..и на 28.05.2020 ме съкращават..заради изтичане на договора..за 6 месеца ми е бил договора..от 24.12 съм в болничен до 14.05..давам на 15.05.20г и 45 дневния ..обаче след някой ден ми казват че съм съкратена какво правим от тук нататък..счетоводителят ми каза да продължавам да давам болничните към тази фирма..ама аз като съм съкратена..те май не са валидни..може ли помощ и какво да направя😣😣😣

# 278
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Даваш им и другите болнични, нищо че си съкратена.
Ще получаваш майчинство до изтичане на 410-те дни.За втората година ще трябва да търсиш друга фирма да те назначат, за да получаваш обезщетение.
Подавай декл.7 в НАП и си плащай здравните всеки месец, за да не ти спрат здравноосиг.права.

# 279
  • София-Младост
Благодаря предварително
Болничните са удължават от комисия (ЛКК).Може и от различни комисии.
Тя има предвид от новия лекар болничния да е продължение на стария...То като няма да има прекъсване, няма да има  и 3 дни за работодателя. Така че отговорът е може, вече ако трябва да се подписват още лекари за ЛКК, ще го направят.

# 280
Благодаря много за отговора.
Да, точно това имам предвид. Те как ще го издават си знаят.
Но не искам да имам "дупка" от три дни, за сметка на работодателя и реално ще загубя 3 дни обезщетение.
Хубав ден момичета Simple Smile

# 281
Здравейте мъжа ми взе бащинство когато родих  не го изплаща фирмата а НОИ нали на 90 процента ли

# 282
  • София-Младост
Здравейте мъжа ми взе бащинство когато родих  не го изплаща фирмата а НОИ нали на 90 процента ли
Да

# 283
Когато бащинство обхваща дни от 2месеца на един.път ли си изплащат или.на 2

# 284
Даваш им и другите болнични, нищо че си съкратена.
Ще получаваш майчинство до изтичане на 410-те дни.За втората година ще трябва да търсиш друга фирма да те назначат, за да получаваш обезщетение.
Подавай декл.7 в НАП и си плащай здравните всеки месец, за да не ти спрат здравноосиг.права.

А има ли вариант да ме прецакат и да съм на социално майчинство.. 😕

Общи условия

Активация на акаунт