Майчинството счетоводно-85

• 35 391
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте. Ако запиша детето на ясла от септември (защото тогава сформират групите), но реално то ще постъпи май догодина и до тогава ще му бъде пазено мястото, ще ми бъде ли прекратено майчинството от Септември или чак, когато е неговото постъпване през Май? Благодаря!

# 256
Ползват ли се бременните жени с някакви привилегии по времето на Пандемия?
Болнични, отпуск, работа от вкъщи?

# 257
Ползват ли се бременните жени с някакви привилегии по времето на Пандемия?
Болнични, отпуск, работа от вкъщи?

Не мисля. Поне аз докато бях бременна не съм имала такива "привилегии", бях си на работа. Мисля, че в КТ няма такова нещо като допълнителен отпуск за панемия по време на бременност. Полагат ви се единствено дни за прегледи, но мисля, че никой работодател не ги дава.
Мен единствено ме пускаха на опашки отпред, а това не е лоша превилегия Simple Smile

# 258
Здравейте, в момента съм в майчинство, като м. септември изтича първата година. В края на 2020г. искам да се върна на работа, възможно ли е остатъкът от втората година майчинство да бъде поет от бащата на детето?

# 259
Здравейте. В 14гс съм и от 18.05 съм в болничен до края на бременността. Сега очаквам заплатата за предния месец където все още съм била на работа и съм наясно какви пари трябва да получа. Въпросът ми е обаче за следващите месеци какво обещетение да очаквам. Освен твърда заплата ме осигуряват и допълнително върху постигнати резултати, съответно заплатата ми през последните месеци не е една и съща, а варира всеки месец. До колкото разбрах се гледат 18мес назад, но средно за тези месеци ли се изчислява колко е била заплатата или? Другият ми въпрос е освен болничните листове, които работодателя съхранява/обработва и каквото там ги прави, някакви документи трябва ли да ходя да подавам някъде(напр. НОИ)

# 260
Здравейте, днес проверих какво се случва в последните два болнични в НОИ, направи ми впечатление, че в 45-дневният няма информация за осигуряването за ОЗМ? Дали се дължи на това,че още се обработва или нещо не е коректно в НОи.? Във всички болнични фигуриа информация ,че имам пълно осигуряване за всичко.
Трябва ли да звъня на някой или да изчакам до изплащането какво се е получило. Защото инщ при изчисляване на прогнозно обезщетение за бременност излизаше по-висока сума от тази,която се получава.?

# 261
  • София-Младост
Здравейте, в момента съм в майчинство, като м. септември изтича първата година. В края на 2020г. искам да се върна на работа, възможно ли е остатъкът от втората година майчинство да бъде поет от бащата на детето?
Да, стига да е осигурен за Общо заболяване и майчинство.

Gm88

По време на болничен (без значение какъв) осигурителни вноски не с едължат. Периодът се признава за трудов и осигурителен стаж.

FBID1851546037
Доста от необходимата информация я има в първия линк. Всички необходими документи към болничните листове ги предавате на работодател, работа с НОИ нямате директна.
За сметки, прогнози  и изчисления, препоръчвам да си вземете ПИК от НОИ и в сайта им да си направите проверка.

# 262
Да, стига да е осигурен за Общо заболяване и майчинство.

Gm88

По време на болничен (без значение какъв) осигурителни вноски не с едължат. Периодът се признава за трудов и осигурителен стаж.

FBID1851546037
Доста от необходимата информация я има в първия линк. Всички необходими документи към болничните листове ги предавате на работодател, работа с НОИ нямате директна.
За сметки, прогнози  и изчисления, препоръчвам да си вземете ПИК от НОИ и в сайта им да си направите проверка.

Аз това за стажа го знам,но според вас защо има разлика в информацията, че липсва информация за ОЗМ,при положение ,че до сега го имаше като инфо и аз съм осигурявана. Да не говорим,че и дневното обезщетение излиза така по-ниско.

# 263
  • София-Младост
Защото при подаване от работодателя, някой не е отбелязал тези точки. Това не означава, че нямате вноски за ОЗМ.
ООбадете се в счетоводството, нека си направят проверка, ако трябва да се коригират данни.

# 264
Gm88, при мен в 45-дневния също срещу тези две точки е изписано “не е отбелязано”. Изплатиха ми вече частта за месец май и дневната ставка е точно толкова, колкото изчисляваше и прогнозният калкулатор.

# 265
Gm88, при мен в 45-дневния също срещу тези две точки е изписано “не е отбелязано”. Изплатиха ми вече частта за месец май и дневната ставка е точно толкова, колкото изчисляваше и прогнозният калкулатор.
Само,че при мен излиза разлика в сумите от прогнозния и реално това ,което сега е сметнала системата.

# 266
Здравейте.  Има няколко въпроса, на които търся отговор, надявам се да може да помогнете, както и друг път сте го правили, за което благодаря! Simple Smile

Работодателят има ли право да ми откаже платен годишен отпуск, натрупан по време на майчинство за 2018, 2019, 2020 г., който искам да ползвам веднага след изтичане на 2г. (или при влизане в ясла). Извинявам се, вероятно много пъти е коментирано, но не знам към момента кога отпада давността и ще има ли основание за отказ, например на миналогодишните отпуски.

В случай, че го откаже, мога ли докато съм в майчинство да подам молба за 6 м. неплатен отпуск по чл.167 ( за по-голямото ми дете, което е над 2 г.,понеже предполагам за малкото не може?) , като спазя срокът от 10 дена преди датата или е нужно да имам отработени дни.

По време на този неплатен отпуск имам ли право на 50% майчинство за малкото, ако е преди изтичане на 2-те години. Благодаря ви!

# 267
Здравейте.  Има няколко въпроса, на които търся отговор, надявам се да може да помогнете, както и друг път сте го правили, за което благодаря! Simple Smile

Работодателят има ли право да ми откаже платен годишен отпуск, натрупан по време на майчинство за 2018, 2019, 2020 г., който искам да ползвам веднага след изтичане на 2г. (или при влизане в ясла). Извинявам се, вероятно много пъти е коментирано, но не знам към момента кога отпада давността и ще има ли основание за отказ, например на миналогодишните отпуски.

В случай, че го откаже, мога ли докато съм в майчинство да подам молба за 6 м. неплатен отпуск по чл.167 ( за по-голямото ми дете, което е над 2 г.,понеже предполагам за малкото не може?) , като спазя срокът от 10 дена преди датата или е нужно да имам отработени дни.

По време на този неплатен отпуск имам ли право на 50% майчинство за малкото, ако е преди изтичане на 2-те години. Благодаря ви!

Има право да ви откаже ползването на натрупания платен отпуск.
Обърнете внимание и на това, че отпуска има давност. Не помня точно след 3тата година ли изгаряше.

Мисля, че 6те месеца неплатен не могат да бъдат отказани. Имаше нещо, че моце да ползвате 6м и за бащата.
За съжаление по спомен коментирам без конкретика.
Дано другите момичета дадат по-компетентно мнение

# 268
  • София
Здравейте,

От толкова четене вече тотално се обърках кое кога се изплаща. Имам болнични (от 180те дни преди 45-дневния още) със следните дати:
- от 13.5 до 19.5 (първичен)
- от 20.5 до 20.6 (удължение)

Още никакви пари не са ми преведени от НОИ. Поне за първия не би ли трябвало вече да го изплатят? Вторият е ясно,че му е рно още. И двата са входирани от работодателя до 2 дни след началната им дата.

# 269
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

От толкова четене вече тотално се обърках кое кога се изплаща. Имам болнични (от 180те дни преди 45-дневния още) със следните дати:
- от 13.5 до 19.5 (първичен)
- от 20.5 до 20.6 (удължение)

Още никакви пари не са ми преведени от НОИ. Поне за първия не би ли трябвало вече да го изплатят? Вторият е ясно,че му е рно още. И двата са входирани от работодателя до 2 дни след началната им дата.

Ако са представени в двудневен срок, както пишете, поне двата дни от първия трябваше да са платени.За вторият трябваше тази седмица да получит парите за май.

Общи условия

Активация на акаунт