Майчинството счетоводно-85

• 35 320
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте, имаме ли право на обезщетение от някакъв друг вид освен еднократната помощ при раждане и майчинството. Родих на 01.06 и съм осигурявана на минимална заплата

# 406
  • София-Младост
Здравейте, имаме ли право на обезщетение от някакъв друг вид освен еднократната помощ при раждане и майчинството. Родих на 01.06 и съм осигурявана на минимална заплата
Месечни помощи за деца, ако отговаряте на условията за доход.

# 407
  • София
Здравейте, ако прехвърля плстения отпуск по майчинство на бащата за 1та година - има ли възможност аз да си пусна година неплатен отпуск за същия период и след това втората година да взимам аз майчинство на МРЗ или пък да изкарам 2 години неплатен отпуск по майчинтво?

# 408
  • София-Младост
Здравейте, ако прехвърля плстения отпуск по майчинство на бащата за 1та година - има ли възможност аз да си пусна година неплатен отпуск за същия период и след това втората година да взимам аз майчинство на МРЗ или пък да изкарам 2 години неплатен отпуск по майчинтво?
Прехвърлянето става след 6-тия месец на детето. Бащата ползва отпуск, вие се връщате на работа...ако ви разреши работодателя ползвайте неплатен. Няма вариант цялата първа година да се ползва от бащата.
Втората година е с фиксиран размер 380...няма как да взимате МРЗ.
Изискването за стаж важи и за бащата.

# 409
  • София
Благодаря много за бързия отговор!!! Тоест до 6-я месец аз мога само дабсъм по майчинство, след това мога да го прехвърля за останалите 6 месеца на бащата като той тогава също може да взима за тези 6 мес. 80% от брутната си заплата изчислено предполагам 18 мес назад. 2та година е фиксирана и независимо кой ще е по майчинство бащинство са 380лв.

# 410
От 16.06 до 30.07 съм в 45-дневения болничен преди термин. Виждам, че вече е входиран. Искам да знам наведнъж ли се изплаща сумата? И до кое число превеждат парите?

# 411
От 16.06 до 30.07 съм в 45-дневения болничен преди термин. Виждам, че вече е входиран. Искам да знам наведнъж ли се изплаща сумата? И до кое число превеждат парите?
Частта за юни ще я получите като изтече месеца.За юли ще получите през август.

# 412
  • София-Младост

Animor
Да, обезщетението се изчислява на база 24 месеца назад, 90% от среднодневнобрутно, но не повече от среднодневно нетно за периода.
Втората година е с фиксирано обезщетение.

# 413
Здравейте, да попитам при все, че в КСО (кодекс за соц. осигуряване) е записано, че майчинството се иЗплаща 90% от среднодневното БРУТНО възнаграждение последните 24 месеца, защо в прогнозното изчисляване на майчинството в сайта на НОИ с ПИК ми го смята по среднодневно НЕТНО възнаграждение?

# 414
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, да попитам при все, че в КСО (кодекс за соц. осигуряване) е записано, че майчинството се иЗплаща 90% от среднодневното БРУТНО възнаграждение последните 24 месеца, защо в прогнозното изчисляване на майчинството в сайта на НОИ с ПИК ми го смята по среднодневно НЕТНО възнаграждение?
Защото явно не четете КСО докрай...
За справка първи пост на предната страница....иии този над Вашия въпрос.

# 415
Здравейте, работя на трудов договор по заместване и предстой след няколко дни да изляза в болничен 45 дни преди раждане. Ако титуляра се завърне след моето излизане в болничен ще бъда ли съкратена автоматично? Интересува дали ще мога да си използвам болничния и майчинството в пълен размер,а не социално,тъй като аз имам необходимия стаж и добри осигуровки.
Титуляра ще работи само 2 месеца след, което отново излиза в неплатен отпуск, ако това има някакво значение.
Какъв според вас е най-добрият сценарий за мен?
Благодаря за отделеното време!

# 416
  • София-Младост
Най-добрия вариант е да те преназначат на постоянен ТД.
Иначе, ако си започнала ползване на 45днвения и с епрекрати ТД, при завръщане на титуляра...ще имаш право на обезщетение до края на 410-тия ден (от началото на 45 дневния).

# 417
Най-добрия вариант е да те преназначат на постоянен ТД.
Иначе, ако си започнала ползване на 45днвения и с епрекрати ТД, при завръщане на титуляра...ще имаш право на обезщетение до края на 410-тия ден (от началото на 45 дневния).

Благодаря за бързия отговор! Това обезщетение в пълен размер ли е и през това време върви ли трудовия стаж, защото навсякъде ми казват различни неща?

# 418
  • София-Младост
Трудов стаж без ТД няма как да "върви". Мисля, че  и осигурителен стаж не се признава. (говорим при прекратен ТД)
Просто имате право да получавате обезщетението, като само имате задължение да си внасяте здравноосигурителна вноска всеки месец.
Обезщетението се изчислява веднъж и не се променя до края на тези 410 дни.

# 419
Здравейте, пак съм аз с поредния въпрос. Мисля че знам отговора, но все пак да се допитам и до по компетентни от мен. Смених си адресната регистрация, нужно ли е да подамвам декларация в социалните за детски надбавки, или чак догодина?

Общи условия

Активация на акаунт