Майчинството счетоводно-85

• 34 740
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
  • София-Младост
Здравейте, термина ми беше на 02.06.,но родих на 15.05.Педиатърката ми издаде болничен до 02.09.последния.Днес ми звъннаха от счетоводството на фирмата и казаха че от НОИ са върнали болничния, защото не е изчислен правилно. Дали може да ми кажете предвид термина и датата на раждане до кога трябва да е. И другият ми въпрос е, понеже педиатърката каза че няма как да издаде сега новия, а можела чак края на месеца, защото била отпуска. Дали могат да ми прекъснат майчинството ако тя се забави, тъй като от НОИ са казали че има само 7 дневен срок.
До 30.08.2020 трябва да е болничния.
Тази лекарка все някой я замества, той ще го издаде.

# 496
Може ли коментар по следната ситуация?
Управителят на фирмата иска да се върна на работа за ден, след болничния от педиатъра, за да може да освободи моя заместник. Това по някакъв начин може ли да ме постави в ситуация, в която да освободят всъщност мен?
Моя позната беше освободена (по документи напусна), след като се върна на работа, когато детето ѝ беше на 8 месеца. Тя ходела на работа, но се оказало, че в "неправилния" офис. Привикали я и ѝ казали, че ако не напусне по свое желание, ще я водят самоотлъчка и ще я освободят с този довод.

# 497
До 30.08.включително нали. Много се надявам да има кой да го издаде, защоъо тя категорично твърди че до 27.07.нямало кой и не знам какво да правя.

# 498
  • София-Младост
До 30.08.включително нали. Много се надявам да има кой да го издаде, защоъо тя категорично твърди че до 27.07.нямало кой и не знам какво да правя.
Да, включително.

# 499
А дали може да го издаде със задна дата когато се върне на 27.07. или да се изпрари по имейл и ако откаже мога ли да направя нещо, за да не ми прекъснатмайчинството

# 500
  • София-Младост
А дали може да го издаде със задна дата когато се върне на 27.07. или да се изпрари по имейл и ако откаже мога ли да направя нещо, за да не ми прекъснатмайчинството
Тя със сигурност може да го издаде за минал период. Няма да ви прекъснат нищо, ще си получите обаче със закъснение обезщетението.
Но няма вариант заместващия лекар да не може да издаде един болничен...че не сте само вие, цялата и практика ли ще чака 27.07. за болнични? Учудвам се само.

# 501
Здравейте, имам един въпрос и предварително се извинявам, ако не съм го задала в правилната тема. През втори месец имах кървене и лежах в болница. Оттогава съм в болничен, от ЖК ми го издават, защото работата е свързана с натоварване. Шефката ми побърза да назначи човек по чл. 64, болничният ми свършва на 16.07, а майчинството ми започва от 24.07. За тези 6 дни ме карат да минавам на ТЕЛК. Как да постъпя?

# 502
Здравейте, имам един въпрос и предварително се извинявам, ако не съм го задала в правилната тема. През втори месец имах кървене и лежах в болница. Оттогава съм в болничен, от ЖК ми го издават, защото работата е свързана с натоварване. Шефката ми побърза да назначи човек по чл. 64, болничният ми свършва на 16.07, а майчинството ми започва от 24.07. За тези 6 дни ме карат да минавам на ТЕЛК. Как да постъпя?
И на мен не ми стигаха 10-11 дни и си пуснах отпуск. Учител съм и също на моито място има назначен заместник.

# 503
И на мен не ми стигаха 10-11 дни и си пуснах отпуск. Учител съм и също на моито място има назначен заместник.
Благодаря за бързия отговор! Аз също искам да си пусна тези дни от годишния отпуск, но от човешки ресурси казват, че в такъв случай ще трябва да освободят заместника и да назначат го отново, затова ме карат да мина на ТЕЛК.

# 504
  • Пловдив
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.)
Чл. 54.

Ако майката ползва платен отпуск(този дето и се е натрупал), означава че тя се е върнала на работа...такъв и ли е вашия случай? Значи от още връщането си имате раво на 1/2 от това обезщетение.
На тези 50% имате право от датата, от която не ползвате отпуск за да си гледате детето до 2г. възраст.
Случаят е такъв, че в момента кандидатства детето за ясла и ако я приемат преди да навърши 2г (декември ги навършва), аз ще се върна на работа. Ще работя 2-3 дни, за да ми се актуализира заплатата от 2018г и след това ще излезна в отпуск, който ми се е насъбрал по време на майчинството, за да свикне с яслата.
От Вашия отговор, разбирам, че от момента, в който се върна на работа имам право на тези 50% от заветните 380 лв.
А кога се уведомява НОИ, че детето ще посещава ясла (нали като започне да ходи на ясла, майчинството се прекратява, дори и да не се върна на работа)? От момента на записване (което обикновено е след седмица след обявяване на резултати от класиране) или от деня, в който детето реално тръгне да посещава яслата (понеже знам, че ако се уговориш с директорката на яслата, детето може да започне да я посещава след седмица-две)? Не желая да им връщам пари на НОИ, а този срок не мога да разбера колко е и от кога се брои.
Реално, сега кандидатства и ако я приемат, ще искам да започне да речем след месец-два (ако се договоря с директора). В такъв случай какво става с майчинството? Това ми е дилемата, надявам се, поне малко да е станало ясно какво имам предвид.

# 505
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря за бързия отговор! Аз също искам да си пусна тези дни от годишния отпуск, но от човешки ресурси казват, че в такъв случай ще трябва да освободят заместника и да назначат го отново, затова ме карат да мина на ТЕЛК.

Човешки ресурси да си прочетат пак КТ и после да говорят глупости.
ТЕЛК за 6 дни е безумно занимание.

# 506
  • София-Младост
solenka
Право на 1/2 обезщетение имате защото не използвате този отпуск, а не защото детете е в ясла. Връщате се на работа, в двудневен срок подавате приложение  с раздел 7- ІІ Промяна в обстоятелствата, работодателя има 3 дни да го пусне в НОИ.
Ако първо се върнете на работа, а детето след това започне ясла, не уведомявате допълнително за постъпването в ясла.
Гледа се реалното ходене на детето, а не сегашното приемане и записване.

ПП Два отработени дни ви актуализират заплатата, но отпуск се изчислява на база предходен месец с отработени поне 10 дни...само за инфо.

# 507
  • Пловдив
Здравейте.Получих смс,че имам превод  още сутринта,но все още нищо не съм получила,а досега винаги сутрин ми превеждаха,,На някой случвало ли му се е/

# 508
  • Пловдив
ПП Два отработени дни ви актуализират заплатата, но отпуск се изчислява на база предходен месец с отработени поне 10 дни...само за инфо.
Много благодаря за отговорите!
От цитата следва ли, че отпуската ще ми се изчисли на база заплатата от 2018, която съм получавала, преди да излезна в 45- дневния болничен преди раждане?

# 509

Човешки ресурси да си прочетат пак КТ и после да говорят глупости.
ТЕЛК за 6 дни е безумно занимание.

Напълно съм съгласна, ако кажа на лекаря ми, прати ме на ТЕЛК за 6 дни болничен, сигурно ще ми се изсмее. Явно от ЧР на моята фирма си мислят, ме ТЕЛК е концерт по желание, даже се опитваха да ме убедят, че няма нужда да се явявам пред комисия, лекарят от ЖК щял да ми го напише. /?!/😐 А вярно ли е, че ако си пусна шестте дни от годишния ми платен отпуск, ще трябва да уволнят заместника ми? Звучи напълно нелепо, да ми вменяват, че заради моя болничен трябва да уволнят някого...

Общи условия

Активация на акаунт