Майчинството счетоводно-85

• 34 662
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
При мен никого ни са уволнявали заради отпуска ми. Ти не се връщаш на работа, а ползваш отпуск. Нико по-запознатите да кажат.

# 511
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Вече написах.Никой не е нужно по закон да бъде уволнен.

# 512
Здравейте, в молбата за платен отпуск, след изтичане на втората година, какво се пише като причина - гледане на дете става ли или лични причини?

# 513
Вече написах.Никой не е нужно по закон да бъде уволнен.

Грешите. Ако договорът е сключен по заместване на конкретен служител, заместникът се прекратява автоматично при връщане на титуляра. Платен отпуск също се води за връщане на работа, работодателят ще има правно основание и ще е длъжен да прекрати заместника още в първия ден (не могат да се застъпват).
Друг е въпросът, ако някой просто замества отсъстващия, какъвто вероятно е случаят на МамаНаПринцеса, с отделен трудов договор, а не с договор по заместване. Много често договорите се сключват по този начин, тъй като договорът по заместване изключва възможността двамата служители да работят едновременно, което често е проблем, защото работата не може да се прехвърли. Има възможност да се сключи срочен трудов договор, за да се засекат двамата служители и да се обучи заместника и при излизане на титуляра, да се премине в договор по заместване. Аз лично предпочитам да сключвам договор по заместване, за да съм сигурна, че в момента на връщане на титуляра имам избор дали да задържа и двамата (сключвайки отделен трудов договор със заместника, който вече е самостоятелен, а не по заместване), а ако няма работа за двама - да освободя заместника.
"Трудовият договор за замесване на определен работник или служител е специфичен срочен трудов договор, при който продължителността е поставена в зависимост от едно бъдещо събитие, а именно завръщането на  работа на титуляра на длъжността.  Такъв договор се сключва за изпълнение на работата  на друг постоянен работник или служител, който отсъства от работа.  Без правно значение е причината  или продължителността на отсъствието му. Важното е, че за времето, през което той не предоставя работната си сила, работодателят има нужда от друго лице, което да изпълнява трудовите задължения на отсъстващия. Затова той може да сключи  трудов договор за заместване с друго лице, което може да е, или да не е от персонала на предприятието.  Спецификата при определяне на срока на този договор е,че е нужно да се посочи името на работника или служителя, който се замества.  Това е така, тъй като той може да се върне на работа по всяко време, а с това се прекратява и договора за заместване. При този случай на основание чл.325,ал.1,т.5 от КТ договорът се прекратява без нито една от страните да дължи предизвестие."

# 514
  • София-Младост
Здравейте, в молбата за платен отпуск, след изтичане на втората година, какво се пише като причина - гледане на дете става ли или лични причини?
Изобщо не е нужно да изтъкваш причини за ползването. Моля, да ползвам платен отпуск на основание... за ...работни дни, считано от...

Tickles, грешите вие в случая, за да не преписвам...абзаца за Връщане на титуляра на работа
Исках да сложа линк, но го въприема като рекламен спам.
Гледа се реалното връщане на работа, платения отпуск в случая не е такова обстоятелство.

http://balans.bg/8782-dogovor-po-zamestvane-i-majchinstvo/

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 09:15 от Ала-Бала

# 515
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Tickles, грешите вие в случая, за да не преписвам...абзаца за Връщане на титуляра на работа
Исках да сложа линк, но го въприема като рекламен спам.
Гледа се реалното връщане на работа, платения отпуск в случая не е такова обстоятелство.

http://balans.bg/8782-dogovor-po-zamestvane-i-majchinstvo/

Благодаря, че уточни вместо мен, Ала-Бала Simple Smile

# 516
Здравейте, вярно ли е че като свършат тези 180дни непрекъснат болничен, може да излезеш в отпуск няколко дни и АГ пак да ти издаде 14дневен болничен и после отново ЛКК?

# 517
Здравейте, в момента съм по майчинство и ползвам последния болничен издаден от педиатъра, след това знам че се подават документи към НОИ. Питането ми е само декл 2 ли се подава или има и други документи?Мога ли аз да подам лично или се прави от работодотеля?

# 518
Здравейте, в момента съм по майчинство и ползвам последния болничен издаден от педиатъра, след това знам че се подават документи към НОИ. Питането ми е само декл 2 ли се подава или има и други документи?Мога ли аз да подам лично или се прави от работодотеля?
Декларацията я подава счетоводството,както всички останали документи.

# 519
Здравейте, вярно ли е че като свършат тези 180дни непрекъснат болничен, може да излезеш в отпуск няколко дни и АГ пак да ти издаде 14дневен болничен и после отново ЛКК?
Аз бях болничен през цялата бременност и не ми стигнаха тези 180 дни. Затова пуснах 1 ден отпуска и след това без проблем  ЛКК ми издадоха нов болничен, който се води първичен, а не продължение. Не се наложи да отивам на ТЕЛК, иначе само това е начинът.  Simple Smile

# 520
Да,можеш.Стига за последните 2 години ,включително и в годината на боледуването (бременността) да не надвишаваш 360 дни болничен.

# 521
Здравейте , имам едно питане 🙂
Имам издаден 45 дневен болничен от
 23 юни до 7 август , предаден на работодателя още на 23 юни. Имам Пик код и проверих , но не е входиран от счетоводството . Въпроса ми е , дала първо трябва да внесе осигуровките за юни и тогава , да го впише или да звъня да му напомням , ако е забравил 😒

# 522
  • София-Младост
Здравейте , имам едно питане 🙂
Имам издаден 45 дневен болничен от
 23 юни до 7 август , предаден на работодателя още на 23 юни. Имам Пик код и проверих , но не е входиран от счетоводството . Въпроса ми е , дала първо трябва да внесе осигуровките за юни и тогава , да го впише или да звъня да му напомням , ако е забравил 😒
Краен срок 10.07.

# 523
Много благодаря 🙏
Днес ще му напомня 🙄

# 524
       Здравейте имам един въпрос.. Още не са ми изплатили болничния за месец Юни а вече е 9 Юли излиза ми че още се обработва документа, на какво може да се дължи това забавяне, работодателя ми е вкарал болничния ми за Юни и за Юли даже.

Общи условия

Активация на акаунт