Майчинството счетоводно-85

• 34 707
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Здравейте,

От 30.07.2019 г. (детето се роди на 09.08.2018 г., но терминът ми бе на 30.07) съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст. С работодателят ми имахме договорка да се върна на работа на 30.06 т.г. като още в същия ден да прекратим трудовото правоотношение. Подписах на 30.06. двете приложения - 7 и 8, тъй като счетоводителят не бе много наясно кое точно следва да подпиша. От 06.07. съм на работа при друг работодател. Трудовият ми договор с него е сключен на 26.06. В тази връзка, днес се замислих дали всичко по документите ми пред НОИ е оправено и видях следното нещо в сайта:
Скрит текст:

Според вас има ли някакъв проблем? Подадени ли са всички документи? Кого да търся за оправяне на документите в случай, че не са - новият или старият работодател?

Иначе, от старата ми работа ми изпратиха и ето този документ, когато ги попитах дали документите ми са подадени.

Скрит текст:

Благодаря предварително за съдействието!

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 22:46 от Феичка13

# 571
Здравейте, извинявам се ако въпроса ми не е за тази тема, но не намерих сходна. Интересува ме може ли да се направи запор на майчинство. Имам подписан договор към А1 за интернет от преди 2 години и половина, но никога не е плащан въпросния интернет, отдавна е спрян съответно. ЛПреди 2 дни ми е пратено писмо, че им дължа пари. Не съм дадена на ЧСИ, не знам дали могат да ме дадат. Но вслучай че стане знам че нямат право да запорират майчинство, но дали е така?
Ако имаш възможност иди в А1 и си оправи нещата. Теленор дадоха майка ми на ЧСИ, защото при прекратяване на договор за домашен телефон не ми казаха, че дължа и следващата такса от 6 лв! Не получих нито смс, нито известие. След няколко месеца директно започна терор от ЧСИ, а когато подадох жалба в полицията за заплахи и психически тормоз, ми казаха, че знаят, че има много такива случаи, но нищо не могат да направят.

# 572
Здравейте на всички. Аз може би ще задам доста глупав въпрос, който е коментиран многократно, но нямам много време да чета назад. Освен това ми е първа бременност и съвсем не съм наясно с това, какво се прави, кога и как. Всякаква помощ ще ми е от полза Simple Smile Опитах се от първата страничка да си изясня нещата ама не ми се получи много.
Така това, което разбрах е, че "двете години майчинство" се делят на два периода:
- 410 дни - отпуск за бременност и раждане
- 320 дни ?- отпуск за гледане на дете
Тези 410 дни включват - 45 дни болничен преди термин - за което се издава болничен от АГ. Тези 45 дни включват ли се към две годишното майчинство? 135 след раждане - за което също се издава болничен. Кой го издава този болничен? и 230 дни - се попълва някаква декларация - Къде се попълва тази декларация? Може ли малко повече информация за нея?
След изтичането на тези 410 дни, ползвам отпуск за гледане на дете. Имам ли накакъв ангажимент да уведомявам някой или да попълвам някакви документи? Този отпуск е до навършване на 2 години на детето или до изтичането на 2 години от 45 дневния болничен? Как разбирам кога изтича така нареченото "Две годишно маичнство"? Попринцип знам, че първата година получавам някакъв процент от РЗ, а втората година фиксирана сума. Това обаче по никакъв начин не ми се връзва с разделението на "майчинството" по дни, а именно 410 дни и остатък. Може ли малко повече информация как точно се случват нещата.

# 573
Здравейте момичета, дъщеря ми стана на 1 година (терминът ми беше за 02.08.19). За сега няма да се връщам на работа. Въпросът ми е кога и кое приложение в НОИ трябва да се попълни, за да ползвам и втората година майчинство? Благодаря предварително.

# 574
  • Plovdiv, Bulgaria
Майчинството започва с 45 дневния болничен. След това има от болницата 42 дневен, след това от педиатъра изравнителен, според кога сте родили, до 135я ден. После май се попълва нещо, честно казано не помня с малкия да съм попълвала, ама сега ми предстои да си припомня. Първата година приключва на датата на термина, втората на датата на раждане. Преди изтичане на първата година се попълва заявление при работодателя за използване на 2та, той си ги придвижва към НОИ.

# 575
Момичета , аз имам един въпрос, който може би е доста смешен за запознатите, но аз определено не съм от тях ☺ Назначена съм при познат, за да мога да взимам майчинство и сега съм в болничен / на минимална работна заплата / Та, въпросът ми е на споменатия познат какви пари трябва да давам ? Само здравната осигуровка / защото съм в болничен / или не. Благодаря ❤

# 576
Момичета , аз имам един въпрос, който може би е доста смешен за запознатите, но аз определено не съм от тях ☺ Назначена съм при познат, за да мога да взимам майчинство и сега съм в болничен / на минимална работна заплата / Та, въпросът ми е на споменатия познат какви пари трябва да давам ? Само здравната осигуровка / защото съм в болничен / или не. Благодаря ❤
Само здравната

# 577
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
При първичния болничен трябва да дадеш пари за осигуровки по всички фондове и за първите три дни.

# 578
Тоест, само сега трябва да си платя и трудовата и здравната осигуровка, а след този месец само здравната

# 579
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Тоест, само сега трябва да си платя и трудовата и здравната осигуровка, а след този месец само здравната
Ако ще си в продължителен болничен, без прекъсване, да.

# 580
Да, аз вече съм в шести месец❤
Много благодаря за отговора !

# 581
Здравейте, Simple Smile
бременна съм  и още от самото начало почнах с болничните, тъй като работата ми не е подходяща за бременни. Обаче поради пандемията работодателя реши че ще ни намали заплатите със стара дата ( не от март, а от февруари ). Аз разбрах че съм бременна  с положителен тест  на 14. 02. Но беше рано от АГ да ми се издаде болничен веднага, та от 24.02. ми издадоха първичен болничен лист и след това още 30 дни и така продължаваме.  Март месец ми се обади прекия ръководител да се ява в ЧР и да подпиша споразумението за намаляване на възнаграждението. Поисках среща с управителя, на която той не дойде и дори не ми върна обаждането след това. След няколко дни, колежка която също е бременна е ходила при него и му е вдигнала скандал че е бременна и че няма да подписва каквото и да е. След това мен никой не ме потърси да разписвам въпросното споразумение и аз си живея спокойно...., но преди една седмица отново ми се обади прекия ръководител да ме укорява че не съм се разписала. Лично ходих и говорих с ЧР и управителя, но така или иначе те вече са подали новия по нисък доход, без да имат моя подпис. Молят ме да се разберем по мирен начин, защото знаят че това което са направили е незаконно. Аз обаче съм ядосана и то много.
въпросът ми е това намаление което е в сила от февруари месец, отразявали се по някакъв начин на болничните които ми ги изплащат в момента от НОИ  и как ще повлияе това на майчинството? Реално аз февруари месец съм работила до 17.02 вкл. от 18 съм пл.отпуск за 4 дни и от 24.02 съм в болничен.
И още един въпрос за майчинството се вземат 24 месеца назад, те включват ли месеците в които съм била в болничен по време на бременност?
Да уточня само, че още от първия болничен прекия ми ръководител разбра че съм бременна, както и ЧР. Даже и бележка че съм бременна ми издадоха, но  от ЧР казаха че няма нужда да им я давам, защото знаели за бременността. Аз обаче настоявах... но поради пандемията те започнаха да работят от вкъщи и реално аз не можех лично да им занеса бележката за да получа и вх.номер за нея.
Ако някой може да ми каже как влияе това намаление на болничните които взимам в момента и как ще повлияе това намаление майчинството, ще съм много благодарна.

# 582
  • София-Младост
B0bec
Това намаление няма да се отрази на сегашните ти болнични.
24-те месеца включват...всичко, те са непрекъснати, календарни.

Зайка-Байка, виж и първия пост, има информация
Процедура
https://www.noi.bg/forusers/procedures/241-procesbenefits
Формуляри
https://www.noi.bg/forusers/forms/239-maternity

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 08:54 от Ала-Бала

# 583
Здравейте,

Имам издаден болничен за майчинство от педиатър за периода: 16-06-2020/14-08-2020. Работодателят ми ми каза, че ще ми предаде болничния до 10-то число на този месец. Притеснява ме фактът, че не ми излиза в онлайн системата на НОИ. До момента болничните винаги ми се отразяваха в рамките на 2 работни дни от подаването им от работодател и впоследствие вече имаше движение  и изплащане в упоменатия срок. Въпросите ми са възможно ли е да има някакъв проблем и забавяне в НОИ и на какво според вас се дължи неотразяването до момента на този болничен в онлайн системата им? Благодаря!

# 584
Здравейте,

Имам издаден болничен за майчинство от педиатър за периода: 16-06-2020/14-08-2020. Работодателят ми ми каза, че ще ми предаде болничния до 10-то число на този месец. Притеснява ме фактът, че не ми излиза в онлайн системата на НОИ. До момента болничните винаги ми се отразяваха в рамките на 2 работни дни от подаването им и впоследствие вече имаше движение  и изплащане в упоменатия срок. Въпросите ми са възможно ли е да има някакъв проблем и забавяне в НОИ и на какво според вас се дължи неотразяването до момента на този болничен в онлайн системата им? Благодаря!
Звънни и попитай работодателя дали го е предал.Ако е предаден в срок вече трябваше да се вижда.

Общи условия

Активация на акаунт