Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как е живота извън България?

 • 8 089
 • 55
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 3 095
Исках да кажа,че не знам език а пак бих рискувала да замина.
За него езика е плюс.А и аз сама не бих заминала...Не познавам хора които биха заминали за съжаление.
Имаш предвид, не познаваш хора, с които да заминете заедно?
Виж, ти би рискувала да заминеш, без да знаеш език, но с някого, който да поеме риска, знаейки езика. Нали виждаш, че това не е истинско поемане на отговорност, ти искаш той или някой друг да поеме отговорността. А после пак можеш да му кажеш - защо ти не успя, а еди кой си как успя? Ти се поставяш теб в безопасната позиция на придружаващо лице.

Според мен, ако имаш някаква мечта, ти си я следвай, но не принуждавай приятеля ти на всяка цена да има същата мечта. Честно - много хора се реализират в България и имат спестени пари. Познавам млади хора, два съвсем отделни случая, които си купиха жилище на кредит, без и най-малката помощ от родители, просто са квалифицирани и са на добра работа. Други се реализират "навън" и пак имат спестени пари. Трети не се реализират никъде, а ако заминат в чужбина, се връщат след някоя година.

Ако позволиш да те посъветвам, все едно, че съм твоя майка - помисли си НАИСТИНА какво искаш да работиш, няма значение къде. Изкарай курсове, има толкова много варианти. Тогава няма да зависиш от приятели и познати, които да носят риска за твоето решение, а ще можеш сама да се справиш.

# 16
 • Мнения: 141
Благодаря ви ,аз бих научила езика ако ми гарантира ,че ще заминем.Но няма да му давам зор.
Хубаво би било и за двамата ,ново начало да започнем и някак си може да не съжалява .

# 17
 • Мнения: 6 641
Strahlivata, не знам към какви професии сте се ориентирали. Може да пробвате да кандидатствате за работа от тук по платформите за работа в тази държава. И после, като ви дадат оферта или поне ви кажат каква е заплатата, сядате и смятате тая заплата за какво ще стига като проверявате наемите в съответния град по сайтовете, отваряте сайт на местен супермаркет, гугълвате горе-долу какви са сметките за режийни и това е, сметки, сметки. Така или той ще се убеди, че е ок и няма да ви е трудно, или ти ще се убедиш, че не е ок и ще ви е трудно. Simple Smile Сега, вярно, малко трудоемко е с кандидатстването, ама поне ще трупате опит с интервюта и ще огледате местния пазар.

# 18
 • На остров
 • Мнения: 13 498
За мен изречението, че ще учиш език, ако той нещо ти гарантира ми звучи много наивно да кажем. Език не се се учи за два дена.
Ти въобще ходила ли си някога някъде извън България на екскурзия дори?
Емиграцията, не е само ихо ахо, иска задълбочена подготовка, средства, готовност за промени и още един куп неща.
Най важното е работата, а за да изберат теб пред някой местен трябва или да си готова да работиш тежка работа за малко пари или да си супер квалифицирана за дадената позиция.
Ти поне английски знаеш ли ? Ученето на език - за кой език говориш ?

В момента ако ти си заминава без език и образoвание, знам че в селското стопанство се търсят хора.

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 15:59 от Две в едно ;)

# 19
 • Мнения: 1 714
Авторке, ще го поставя така.

Ако мъжа ти искаше нещо от теб, за което ти нямаш желание, а пък той самият грам не си мръдваше пръста, освен да си прави устата, как щеше да реагираш?

Не е въпроса да говориш, вече си говорила, прояви инициатива и започни да проучваш конкретни държави и възможности, да учиш език и прочее. Да види, че може да разчита на теб и че си сериозна, иначе може да си мисли, че нещо си мрънкаш.

# 20
 • Мнения: 907
Благодаря ви ,аз бих научила езика ако ми гарантира ,че ще заминем.Но няма да му давам зор.
След като той се чувства добре и е доволен от живота си в БГ, няма причина да заминава. Амбиции не може да се насаждат. Дори да заминете, каква е гаранцията, че след месец-два няма да се върнете. В чужбина отиват тези, които искат нещо повече и са готови да рискуват в името на някаква цел - кариера, по-добър стандарт, ново начинание. А твоят приятел изглежда е от тези, които са привързани към близките си и се чувстват некомфортно далеч от тях. В случая ти теглиш на една страна, той - на друга.

# 21
 • София
 • Мнения: 6 255
Обобщена, ситуацията отстрани, изглежда така:
Партньор, знаещ език и имащ шанс да намери работа, но нежелаещ и партньор, без език и без шанс да тегли каруцата сам, но с мерак да замине.
Реално авторката търси реализатор на мечтата ѝ, а целият товар ще отнесе мъжът.

# 22
 • Мнения: 141
Може да се заключи темата .
Мерси на всички ви ,най -вероятно ''просто ми се иска''.
Език не знам точно така.Трбява да сме на квартира и по-добре да не ходим никъде.

# 23
 • Мнения: 604
И защо авторката смята, че в "чужбина" /каквото и да влага в тази дума/ е "омесено и увесено"? Т.нар. "чужбина" е всичко извън България. Включва и Сомалия. Самата тя няма идея какво точно иска, ама го планира и лингвистично. Пък и смятам, че т.нар. приятел и за в бъдеще няма да може да отговаря на очакванията ѝ, така че е по-добре да следват по отделно всеки собствените си амбиции и желания.

# 24
 • Мнения: 2 147
Език най-добре се учи на местна почва.Казвам го от опит.Когато заминахме за чужбина,незнаех езика.Намерих си работа в магазин и лека,полека го научих.Ти може и да знаеш съответният език,но отидеш ли в чужбина ,вярвай ми много трудно ще ги разбереш отначало,защото ти си го учила по един начин,а те ти говорят по съвсем различен.

# 25
 • Down south
 • Мнения: 5 145
Темата е интересна
На коя "чужбина" се  спря авторката, защото явно го прпуснах.

Авансовото търсене на информация, контакти, работа в съответната страна, винаги е огромен плюс, човек добива известна представа, с какво ще се сблъска.

Авторка, обърни внимание на всеки детайл в графата разходи, независимо колко нищожен изглежда.

# 26
 • Мнения: 1 701
Болшинството от хората, които са заминали не са знаели език или е било много малко.
Много малко са заминали с език и са започнали хубава работа веднага.

И все пак има значение кои страни се гледат.
Като цяло не е както беше преди 15 години, тогава разликите в заплатите бяха в много пъти.
В чужбина не е лесно, за мен е най--добре, за хора без образование и езици, от малки градове и села от България, които я имат работа за 400-500-600лв, я нямат такава и са обречени и в двата случая.

Ако си с добре платена професия и живееш в голям град София-Пловдив няма толкова значение, пак ще е по-добре в повечето случаи, но зависи къде и как.
Най-лесно е като се съберат всички минуси и плюсове и така се преценява има ли смисъл или няма.

# 27
 • На остров
 • Мнения: 13 498
Аз лично не познавам някой заминал без сносен английски на ниво английска гимназия. В много случаи се владее поне още един език.
И да познавам хора с чудесни професии и доходи, добре осигурени и заминали.
Всяка ситуация е различна и от един форум е трудно да се обобщи за "всички" .

# 28
 • Niagara Falls, NY
 • Мнения: 2 083
Животът в чужбина не е като животът в България, трудно е, тъжно е.
Няма пари, които да заменят липсата на родното.

# 29
 • Мнения: 907
Не всички могат да виреят на чужда почва. А и с годините човек си осмисля приоритетите. Вярно е, че в чужбина може да се постигне добро материално ниво, но социалната среда, приятели и близки няма как да компенсираш. Не очаквай да те приемат за равен, след като идваш от страна с много по-нисък стандарт.
Безспорно е хубаво да видиш и други култури, да си обогатиш мирогледа, да натрупаш опит и в професионален и личен план, да сравниш и научиш. Но да се чувстваш като у дома си, е постижимо само за единици.
Както описваш, най-подходяща за вас е сезонната работа. Така бихте могли да спестите.

Общи условия

Активация на акаунт