НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 613
  • 695
  •   1
Отговори
# 240
..аз не искам на никого да натрапвам нищо .. мисля че до тук не съм написал нито ред който да не е математически и нормативно обоснован .. също плащам заплати .. наем .. и т.н. ... сумата която мога да си позволя да плащам на някого е константна .. независимо каква част от нея отива в бюджета под формата на осигуровки ..  Wink .. всичко е въпрос на договорка .. 

Последна редакция: пн, 28 авг 2006, 21:28 от RadoMit

# 241
.... сумата която мога да си позволя да плащам на някого е константна .. независимо каква част от нея отива в бюджета под формата на осигуровки ..  Wink

е тук си трябват поне 2-3 намигвания. едно не стига.  Peace

# 242
Момичета, за статията в Монитор, аз говорих с Христина Христова вече няколко пъти за завареното положение. Праваи всичко възможно жената  bouquet
даже тази седмица,ако успея ще се видя с нея. Peace

# 243
  • Ботевград
Момичета, за статията в Монитор, аз говорих с Христина Христова вече няколко пъти за завареното положение. Праваи всичко възможно жената  bouquet
даже тази седмица,ако успея ще се видя с нея. Peace
  bouquet
Дано да стане, всички майки да са равнопоставени!  Praynig
Така е редно! Браво!  Hug

RadoMit  за съжаление работодателят диктува условията навсякъде, но въпреки това се радвам, че в България стават доста положителни промени и искрено се надявам те да обхванат всички майки и татковци, които редовно си плащат на държавата!  Hug

# 244
Здравейте момичета. Следя от няколко дни всичко написано тук, тъй като аз имам същия проблем с осигуряването - реална заплата и по ведомост. Оказва се, че гражданските договори не влияят върху обезщетенията за бременност и майчинство, а само върху размера на пенсията. Това установих след консултация с дежурния ревизор в НОИ. Дохода можете да си вдигнете само с допълнителен трудов договор.

# 245
  • Пловдив
А ако е граждански договор с осигуряване върху всички социални рискове (мисля, че така се водеше)? А може ли да си на 2 трудови договора? Как става това?

# 246
А ако е граждански договор с осигуряване върху всички социални рискове (мисля, че така се водеше)? А може ли да си на 2 трудови договора? Как става това?
Върху възнаграждението по гражданският договор има осигуровки за Пенсии, ДЗПО и ЗО.
Можеш да си на 2 трудови договора. В какъв смисъл "как става това"? Например по 4 часа на 2 места.

# 247
Това за 2 трудови договора и мен ме интересува може ли да стане?
Аз работех на едно място, от където сега съм в майчинство. Но нямам намерение да се връщам там. Искам да започна на втори трудов договор на друго място. Чудех се може ли да работя на друго място на договор и всичко, и да си получавам майчинството  newsm78

Също, ако някой работи на трудов договор 8 часа и не е в майчинство, може ли едновременно с това да е на втори трудов договор и как става?

# 248
Чудех се може ли да работя на друго място на договор и всичко, и да си получавам майчинството  newsm78

Доколкото знам трябва да прекратиш отпуска по майчинство, за да се върнеш на/започнеш работа, т.е. няма как да съчетаеш и двете, освен ако работиш "на черно" - без договор.

# 249
Това за 2 трудови договора и мен ме интересува може ли да стане?
Аз работех на едно място, от където сега съм в майчинство. Но нямам намерение да се връщам там. Искам да започна на втори трудов договор на друго място. Чудех се може ли да работя на друго място на договор и всичко, и да си получавам майчинството  newsm78

Също, ако някой работи на трудов договор 8 часа и не е в майчинство, може ли едновременно с това да е на втори трудов договор и как става?

ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТРУД ПО ТРУДОВ ДОГОВОР
Чл. 108.- 109. (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)

Допълнителен труд при същия работодател
Чл. 110. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да сключи трудов договор с работодателя, при когото работи, за извършване на работа, която не е в кръга на неговите трудови задължения, извън установеното за него работно време.

Допълнителен труд при друг работодател
Чл. 111. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение.

Забрана за полагане на допълнителен труд
Чл. 112. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Забранява се полагането на допълнителен труд от работници или служители, които:
1. работят при специфични условия и рисковете за живота и здравето им не могат да бъдат отстранени или намалени, независимо от предприетите мерки - за работа при същите или други специфични условия;
2. са определени в закон или в акт на Министерския съвет.

Работно време по трудов договор за допълнителен труд
Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) (1) Максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение при подневно изчисляване не може да бъде повече от:
1. 40 часа седмично - за ненавършилите 18-годишна възраст работници и служители;
2. 48 часа седмично - за другите работници и служители.

(2) При изричното им писмено съгласие работниците и служителите по ал. 1, т. 2 могат да работят и повече от 48 часа.
(3) Работникът или служителят по чл. 110 и 111 дава писменото си съгласие за работа повече от 48 часа седмично на работодателя, при когото работи. В случай че работникът или служителят не даде съгласие, той не може да бъде задължен да работи повече от 48 часа седмично, като отказът му не може да доведе до настъпване на неблагоприятни последици за него.
(4) Писменото съгласие на работника или служителя по чл. 111 за работа повече от 48 часа седмично се дава на работодателя - страна по трудовия договор за допълнителен труд.
(5) В случаите по ал. 3 и 4 продължителността на работното време се изчислява за период не по-дълъг от 4 месеца.
(6) Във всички случаи на полагане на допълнителен труд общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка, установена с този кодекс.
(7) Работодателите водят документация за всеки работник или служител, който работи повече от 48 часа седмично. Документацията се държи на разположение на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", която от съображения, свързани с безопасността и/или здравето на работниците и служителите, може да забранява или ограничава възможността за превишаване на седмичната продължителност на работното време.
(Sunglasses При поискване работодателите предоставят на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" информация за случаите, в които работниците и служителите са дали съгласие да работят повече от 48 часа седмично.

Трудов договор за работа до 5 дни в месеца
Чл. 114. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Трудов договор може да се сключва и за работа през определени дни от месеца. Когато работникът или служителят работи при един работодател общо не повече от 5 работни дни или 40 часа в месеца последователно или разпокъсано, времето не се признава за трудов стаж.

# 250
  • Пловдив
Върху възнаграждението по гражданският договор има осигуровки за Пенсии, ДЗПО и ЗО.
Можеш да си на 2 трудови договора. В какъв смисъл "как става това"? Например по 4 часа на 2 места.
В смисъл един договор за 8 часа+друг тр.договор за още 4 часа например?

# 251
Има още време, но явно ще трябва да си прекратя майчинството  Sad

Благодаря ви много   bouquet

# 252
  • София
Здравейте,

Имам въпрос свързан с изчиляването на обещетението за майчинство. Това, което имам като информация от тук е, че за 315 дни ще получавам 90% от брутното си възнаграждение. Но когато нашият счети изчисли сумата, тя е по-скоро 90 % от нетното ми възнаграждение. Той каза, че в КСО пише, че се изплащат "90 % от среднодневното брутно възнаграждение, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение". Малко ми се губи логиката, защото среднодневното нетно възнаграждение е винаги по-малко от брутното такова.
Ще съм благодарна ако някой ми даде разяснение по въпроса, че ако трябва да се спори нещо да съм подготвена.
Това е, което намерих като най-актуален текст по върпоса:
"Чл. 49. (1) (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението."
Без да съм специалист аз тълкувам нещата така:
90% * среднодневното възнаграждение или осигурителния доход трябва да е по-малко или равно на среднодневното нетно възнаграждение.

Последна редакция: вт, 29 авг 2006, 11:42 от green_dawn

# 253
green_dawn http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=122192.0
Цитат от .RadoMit ... но пак на обикновен български език ..

1. Обезщетението се определя от размера на внесените осиг.вноски .. който не може да надхвърля максималния осиг.доход /1400лв за 2006г./.
2. Определя се на база среднодневно възнаграждение.
3. Когато нямаме осигуряване /демек не сме работили/ за база се взима минималния осиг.доход /160лв За 2006г./ или т.нар. минимална работна заплата, което вече не съществува като понятие.
4. И нещо също много важно чл.6 (4) от текста по горе .. чиито принцип ще онагледя по надолу.

Сега малко примери:
Сигурно някои от Вас са виждали долната таблица .. но все пак да кажеме кое за какво е .. и как се получава .. Крис работи по тр.договор и таблицата изглежда така:

Месец      Бр.тр.     Нет.тр.    дни без болнич      раб.дни
                Възнаг.  Възнаг.         Осиг. Месец

01            545.00   413.29            0          0                22
02            635.00   474.75            0          0                20
03            635.00    474.75           0          0                22
04            635.00    474.75           0          0                19
05            635.00    474.75           0          0                 21
06            635.00    474.75           0          0                 22
ОБЩО:  3720.00    2787.06      0.00     0.00             126

Сега да видиме какво стои зад сухите цифри ... Крис е осигурявана в/у 3720.00 лв. Сумарен осиг.доход ... ако го разделиме на раб.дни или 3720/126= 29.52 лв среднодневно възнаграздение от което 29.52 * 90% = 26.57 лв би трябвало да бъде дневното ни обезщетение за майчинство... ОБАЧЕ .. тук се проявява чл.6 (4) от Наредбата и ни поставя като максимален размер 2787.06/126 = 22.12 лв .!!! .. и тази сума са умножава по дните в майчинство .... Сега Вие ще кажете .. ама защо .. нали са внесени осиг. в/у 3720.00 лв .. защо да ми се изплаща обезшетение в/у 2787.06 лв .. отговора е .. ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА ГЛЕДА ДА СИ ЗАЩИТИ МАКСИМАЛНО ИНТЕРЕСА И ДА НЕ СЕ “МИНЕ” ДА ПЛАТИ ПОВЕЧЕ … или пак ма бъл.език .. понеже в/у обезщетенията не се дължи данък /ДОД/ ако го нямаше чл.6 (4) от Наредбата ще се получи така .. че лице в болничен или майчинство ще получава по голямо възнаграждение от колкото когато е на работа .. при това няма да му плаща работодателя .. а НОИ .. само си представете какви злоупотреби ще има с болничните.....

Последна редакция: вт, 29 авг 2006, 12:01 от maria1998

# 254
Здравейте,

Имам въпрос свързан с изчиляването на обещетението за майчинство. Това, което имам като информация от тук е, че за 315 дни ще получавам 90% от брутното си възнаграждение. Но когато нашият счети изчисли сумата, тя е по-скоро 90 % от нетното ми възнаграждение. Той каза, че в КСО пише, че се изплащат "90 % от среднодневното брутно възнаграждение, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение". Малко ми се губи логиката, защото среднодневното нетно възнаграждение е винаги по-малко от брутното такова.
Ще съм благодарна ако някой ми даде разяснение по въпроса, че ако трябва да се спори нещо да съм подготвена.
Това е, което намерих като най-актуален текст по върпоса:
"Чл. 49. (1) (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението."
Без да съм специалист аз тълкувам нещата така:
90% * среднодневното възнаграждение или осигурителния доход трябва да е по-малко или равно на среднодневното нетно възнаграждение.

Най-общо правиш това:
БРУТНИЯТ доход  за периода го разделяш на бр.работни дни за периода и го умножаваш по 90% .
НЕТНИЯТ доход го разделяш също на  бр.работни дни за периода /НО БЕЗ да го умножаваш с каквито и да е %-ти/.
От получените 2 суми вземаш по-малката. Това е Peace
Поздрави на "счетоводителя" ви Wink #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт