НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 58 413
  • 695
  •   1
Отговори
# 345
purwo izwinqwaite che ne pishe na kirilica no ne uspqh da q namerq na tozi komp.
imam edin wypros koito maj ne e mnogo za temata ama me mychi ot edno izwestno wreme.
uwolniha me ot rabota kato razbraha che sym bremenna, (bqh se premestila w ruse ot plowdiw bez da znam che sym bremenna i rabotata mi beshe nowa) oshte poweche che wlqzoh i w bolnica  i izlqzoh s edin mesec bolnichni. towa im doide mnogo na moitem rabotodateli . kakto i da e. sega me wodi na rabota swekyrwa mi zaradi majchinstwoto. pusnah si bolnichni (za da ne mi idwat tolkowa tejki osigurowkite)i imam problemi kak da gi izchislim sys swekyrwa mi. rabotata e tam che w 6-te meseca nazad wlizat tri raboti na koito sym bila(wkliuchitelno segashnata) i edin mesec w kojto ne sym imala rabota.
ne moga da razbera
1. kato w trudowata mi knijka pishe che sum wzemala 160 lw., a osiguritelniq mi dohod e bil 195 lw. (ot pyrwata mi rabota) koq ot dwete sumi da wzema predwid?
2. kak da smqtam meseca w koito ne sym imala rabota (ima i nqkolko dni ot sledwashtiq)
3. kak da smqtam meseca w koito sym bila w bolnichni - da imam predwid sumata koqto sym poluchila kato bolnichen ili zaplatata na koqto sa me osigurqwali()160 lw.
4. isamo rabotnite dni li se wzemat predwid(w bolnichniq mi wlizat i pochiwni.)
ne znam dali na nqkoj shte mu se zanimawa s moite wyprosi no ne uspqh da namerq qsna informaciq drugade a samo se obyrkah. shte wi buda mnogo blagodarna ako me posywetwate kak da si smqtam bolnichnite.

По въпросите ти - вземаш си осигурителният доход , върху който са правени осигуровките. За времето в което си била в болничен се взема предвид полученото обезщетение, за времето без работа - МРЗ. Имат се превдид календарните дни. Това, че си била на 3 различни работи в този период няма никакво значение. Ако искаш пиши цифрите - кога си ползвала болнични - като дати, какви обезщетения си получила, кога ти е терминът, от кога да кога си била на работа и откога  до кога си останала без и въобще всяко инфо свързано с тези 6 месеца Peace

# 346
  • София
МНОГО ГОЛЯМИ БЛАГОДАРНОСТИ НА: The Sun ,Incandescent и ZLATNA     bouquet  bouquet  bouquet

# 347
  • Пловдив
Толкова е благородно от страна на всички майчета, които тоговарят на въпросите и правят доста решения по-лесни. Благодаря ви от свое име за всичко  bouquet
Искам да попитам 2 неща, надявам се да получа отговор.
терминът ми ще е на 8.05.2006, съответно месеците, които ще ми се гледат са септември-февруари. В момента ме осигуряват на 160 лв, ако се споразумеем с работодателя ми да ме осигурява примерно на 500 лв, аз колко трябва да му давам всеки месец и увеличението на заплата може ли да стане в средата на месеца напр. или трябва в началото?
Благодаря предварително!  bouquet

# 348
Толкова е благородно от страна на всички майчета, които тоговарят на въпросите и правят доста решения по-лесни. Благодаря ви от свое име за всичко  bouquet
Искам да попитам 2 неща, надявам се да получа отговор.
терминът ми ще е на 8.05.2006, съответно месеците, които ще ми се гледат са септември-февруари. В момента ме осигуряват на 160 лв, ако се споразумеем с работодателя ми да ме осигурява примерно на 500 лв, аз колко трябва да му давам всеки месец и увеличението на заплата може ли да стане в средата на месеца напр. или трябва в началото?
Благодаря предварително!  bouquet

Процентът на общите осигуровки за 3-та категория труд с ТЗПЗ 0.4% е 36.4% върху това, което ще се осигуряваш. Няма проблем да ти увеличат заплатата когато решат/решите.  Peace

# 349
The Sun, мога ли и аз да те питам нещо. Предварително ти благодаря. Хубаво е, че ти и останалите момичета  се отзовавате на всеки наш въпрос!

Интересува ме след като се депозира болничния за бременност и раждане 45дни преди термина в счетоводството на фирмата, в която работя какъв е пътя на парите, които държавата ми изплаща като болнични чрез работодателя. Кога се превеждат, кой ги превежда. Единствено знам, че се превеждат на работодателя, който е длъжен да ми ги даде. Така е по сега действащия закон. Аз съм на тр.д-р и ме осигуряват на 228лв. Смятам да работя до последно и да си получавам обичайната заплата. Дадох болничния на шефа ми, който го е дал на счетоводителката. Но според шефа аз може и да не мога да си получа болничните, защото още съм на работа. Питам се как държавата ще разбере, че аз все още работя, а не съм си вкъщи...

Другият ми въпрос е как стои въпросът с осигуровките по време на този болничен. Държавата ли ги изплаща и работодателят има ли някакво отношение към тях?

# 350
The Sun, мога ли и аз да те питам нещо. Предварително ти благодаря. Хубаво е, че ти и останалите момичета  се отзовавате на всеки наш въпрос!

Интересува ме след като се депозира болничния за бременност и раждане 45дни преди термина в счетоводството на фирмата, в която работя какъв е пътя на парите, които държавата ми изплаща като болнични чрез работодателя. Кога се превеждат, кой ги превежда. Единствено знам, че се превеждат на работодателя, който е длъжен да ми ги даде. Така е по сега действащия закон. Аз съм на тр.д-р и ме осигуряват на 228лв. Смятам да работя до последно и да си получавам обичайната заплата. Дадох болничния на шефа ми, който го е дал на счетоводителката. Но според шефа аз може и да не мога да си получа болничните, защото още съм на работа. Питам се как държавата ще разбере, че аз все още работя, а не съм си вкъщи...

Другият ми въпрос е как стои въпросът с осигуровките по време на този болничен. Държавата ли ги изплаща и работодателят има ли някакво отношение към тях?

До края на 2006 НОИ ги превежда на работодателя, а той ги изплаща на работниците си. За 2007 не знам какво ще измислят. Официално могат да те "хванат", че си на работа по данните, които фирмата дава всеки месец. Но ако официално си в болнични, а сте серазбрали да си работиш - тогава е почти невъзможно. По време на болничните ЕДИНСТВЕНО работодателят ти дължи 3.9% здравни осигуровки върху това , което ще ти бъде изплатено като обезщетение Peace

# 351
Благодяря ти много, the sun, след като веднъж си изясни начина човек, после му е лесно. няма да те занимавам и с цифри, но съм ти много благодарна.

# 352
  • Пловдив
Благодаря ти много The sun!  bouquet

# 353
Привет,
имам въпрос:

Бременна съм в 4-то месец. ако всичко е наред живот и здраве, първият ми болничен лист трябва да е от дата 28.12.06.  Терминът е определн за 11.02.07. Това , че съм излязла в болнични през 2006  може ли да се счете за завафреното положение и да не ми се даде възможност да си получавам 90% от заплатата 9 месеца, а само 3 ?

# 354
Привет,
имам въпрос:

Бременна съм в 4-то месец. ако всичко е наред живот и здраве, първият ми болничен лист трябва да е от дата 28.12.06.  Терминът е определн за 11.02.07. Това , че съм излязла в болнични през 2006  може ли да се счете за завафреното положение и да не ми се даде възможност да си получавам 90% от заплатата 9 месеца, а само 3 ?
(

Влизаш си 100% в новото положение Peace

# 355
Благодаря, слънце Wink.. Чудех се дали да не взема да си пусна болничния лист от 03.01.07 ( първия работен ден от новата година ), защото една седмица не е нищо - ей така за всеки случай !

# 356
Здравейте!Аз срам не срам(счетоводител съм,който се занимава основно с дейноста на ТРЗ) искам мнение по един казус. Майка, която си е използвала всичките 135 дни,излиза в платен годишен отпуск(когато и изтичат болничните за раждане  и гледане на малко дете) .Но тук в съзнанието ми изниква нещо което съм чела в Труд и Право,че когато е в годишен отпуск и се изплаща 1/2 майчинство,което пък е в противоречие с това че може да си само в един вид отпуск,и,а ли изобщо нещо такова?!? newsm78След годишния полагаем отпуск един,два  месеца тя си получава обезщетението за отглеждане на малко дете в размер 160 лева, но заболява и има издаден болничен лист.Първо-би ли следвало да и се заплати този болничен лист?И ако да следващия въпрос тъй като тя е в болнични не би следвало да и се изплаща обезщетение за гледане на малко дете( има право да е самов един вид отпуск),нали newsm78?Поправете ме ако греша.И изобщо има ли право на болнични или не?Моля ви помогнете ми Praynig
Майката е осигурявана върху реалния доход от 850 лева и  е излязла в болнични от 5 месец на бремеността си.не че това има значение,ама ако има право на болнични ще и се вземат впредвид последните 6 месеца и обезщетението за този болничен няма да е никак малко.

# 357
Благодаря, слънце Wink.. Чудех се дали да не взема да си пусна болничния лист от 03.01.07 ( първия работен ден от новата година ), защото една седмица не е нищо - ей така за всеки случай !

Ако го направиш, трябва и лекарят да ти измени датата на термина, а няма смисъл - поне според мен Peace

# 358
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Аз срам не срам(счетоводител съм,който се занимава основно с дейноста на ТРЗ) искам мнение по един казус. Майка, която си е използвала всичките 135 дни,излиза в платен годишен отпуск(когато и изтичат болничните за раждане  и гледане на малко дете) .Но тук в съзнанието ми изниква нещо което съм чела в Труд и Право,че когато е в годишен отпуск и се изплаща 1/2 майчинство,което пък е в противоречие с това че може да си само в един вид отпуск,и,а ли изобщо нещо такова?!? newsm78След годишния полагаем отпуск един,два  месеца тя си получава обезщетението за отглеждане на малко дете в размер 160 лева, но заболява и има издаден болничен лист.Първо-би ли следвало да и се заплати този болничен лист?И ако да следващия въпрос тъй като тя е в болнични не би следвало да и се изплаща обезщетение за гледане на малко дете( има право да е самов един вид отпуск),нали newsm78?Поправете ме ако греша.И изобщо има ли право на болнични или не?Моля ви помогнете ми Praynig
Майката е осигурявана върху реалния доход от 850 лева и  е излязла в болнични от 5 месец на бремеността си.не че това има значение,ама ако има право на болнични ще и се вземат впредвид последните 6 месеца и обезщетението за този болничен няма да е никак малко.

Нека и аз поразсъждавам Thinking.
Щом майката е в обикновен отпуск след изтичане на 135-те дни за бременност и раждане, то има право на 50 % от майчинството, ако не го е прехвърлила на друг. тя на практика ползва само един вид отпуск / обикновен /, а ползва правото според КСО за 50 % от обезщетението за майчинство, когато не е излезнала в такова.
После си мисля, че не би трябвало да може да ползва обикновен отпуск по болест щом е в майчинство. Но от друга страна не знам дали болничният лист не прекратява отпуска за майчинство ............... newsm78, но все си мисля, че не е така. Може би някой друг колега ще се включи.

# 359
№ 94-М-37 от 14.02.2001 г. относно обезщетенията за майчинство

НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ"

чл. 155, чл. 162 - 164 КТ, чл. 54 КЗОО

1. Обезщетението за отглеждане на малко дете в размер половината от минималната работна заплата за страната се изплаща на основание чл. 54, ал. 1 от Кодекса за задължително обществено осигуряване (ДВ, бр. 110 от 1999 г.) във връзка с чл. 164, ал. 5 от Кодекса на труда (1986 г.).
Разпоредбата на чл. 164, ал. 5 от Кодекса на труда се прилага, когато майката се завърне на работа преди детето да е навършило 2-годишна възраст, без да е предоставила отглеждането му на някое от лицата по чл. 164, ал. 3 от Кодекса на труда и при условие че детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
В този случай, както и в случаите, когато по време на ползването на допълнителен платен отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164, ал. 1 и 2 от Кодекса на труда на майката бъде разрешен друг вид отпуск (платен годишен отпуск по чл. 155 от Кодекса на труда, отпуск при временна неработоспособност по чл. 162 от Кодекса на труда и отпуск поради бременност, раждане и осиновяване по чл. 163 от Кодекса на труда), е налице прекъсване на ползването на първия отпуск по смисъла на чл. 164, ал. 5 от Кодекса на труда.
На основание гореизложеното към полагащото се парично обезщетение за временна неработоспособност за времето от 2 октомври до 4 декември 2000 г. осигурителят следва да изплати и парично обезщетение в размер 50 на сто от минималната работна заплата, установена за страната. За целта освен писмената молба за прекратяване на отпуска по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда е необходимо да се представи и декларация, че детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка и че лицето не е дало съгласие за ползването на отпуска от лицата по чл. 164, ал. 3 от Кодекса на труда.
2. В случай, че по време на ползването на платения отпуск за отглеждане на първото дете се представят болнични листове поради бременност и раждане за второ дете в размер 135 календарни дни и ако са изпълнени посочените по-горе изисквания, освен паричното обезщетение при бременност и раждане лицето има право и на парично обезщетение в размер 50 на сто от минималната работна заплата, установена за страната.
След използването на отпуска поради бременност и раждане лицето има право на допълнителен отпуск за отглеждане на второ дете по реда на чл. 164 от Кодекса на труда до навършване на 2-годишната му възраст.
Когато майката през време на ползването на допълнителния отпуск по чл. 164 от Кодекса на труда придобие право на друг такъв отпуск за гледане на новородено дете, тъй като двете отпуски се застъпват, тя ползва само този отпуск, който изтича по-късно.

Според мен - изплащас е болничният лист +50% от майчинството за този период Peace

Общи условия

Активация на акаунт