НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 935
  • 695
  •   1
Отговори
# 450
Ама сте златни   love001

# 451
  • Русе
здравейте и аз да попитам-болничните за общо заболяване трудов стаж ли са?

# 452
здравейте и аз да попитам-болничните за общо заболяване трудов стаж ли са?
ДА !!!

# 453
  • Русе
защото съм болнични до 1.10/по закон съм имала право на 75 дена болнични след изтичане на срочен договор/,а тв трудовата ми книжка всичко е приключено т.е.срочния договоре 2 седмици-от2 до 14юли така ли е правилно?

# 454
Incandescent  Много ти благодаря    bouquet

# 455
  • В полите на Пирин планина

Мила, а времето, в което си била на 4-часов работен ден единственият трудов стаж ли ти е?

# 456
Мили момичета,много ви моля за вашия компетентен отговор,на моите въпроси!Ако лицето не е осигурено  в продължение на 6 месеца ,на какви плащания има право!Има ли някакви ограничения  възоснова на месечното  възнаграждението  на другия  член на семейството,за да се получават от соц.служби.Ако започне да се осигурява и периодът до 45дни преди термина е по-малък -3 месеца,може ли да да продължи да се осигурява и след като направи 6 месеца осигурителен стаж да започне да получава от този момент нататък платено майчинство,за оставащия период  определен от новия закон?Терминът е около 5март!

Неосигурените жени имат право на обезщетение за бременност / еднократно / , което се получава от Социални грижи и на месечна помощ за отглеждане на дете до навършване на 1 година - в момента 100 лева. Доходът на член от семейството не трябва да надвишава 200 лева на база предходните 12 месеца.
Ако изобщо няма никакъв трудов стаж жената ще придобие право на майчинство в момента, в който стажът стане 6 месеца. Ако има само 3 месеца / изобщо през живота си / трудов стаж 45 дни преди термина тя може да излезе в болничен, но няма да има право на обезщетение. Болничните също се считата за трудов стаж.

Извинявам се за тъпия въпрос, но нали и бременността се води трудов стаж, това значи ли, че когато бебето стане на определен брой месеци допълващи трудовия стаж отпреди се полага майчинство и има право на обезщетение  newsm78

Да, ако жената е на трудов договор или от един момент нататък сключи такъв.
Благодаря за вашия отговор!Но да проверя дали съм разбрала правилно!?Ако до 45дни има 3месеца трудов стаж,но продължи да си осигурява по трудов договор след натрупването на необходимите месеци до 6/било чрез стаж,било чрез майчинството ,което започва с 45дни болнични преди раждането/тя ще има право да получава обещетение за остатъка на майчинството определен по новия закон?Благодаря за търпението и вашето внимание ,което ми отделяте,за да ми разясните тези промени в законовите разпоредби!За мен това е от голямо значение!

# 457
  • Някъде в Европа...
И аз имам още 1 въпросче, свързано с промените!
Значи мен ме хваща това за 9-те месеца, но не знам как стой въпроса с прехвърляне на майчинството на баба например. Ако преди да са изтекли тези 9 месеца, който ще получавам 90%, прехвърля майчинството на баба (ако въобще имам право на това), какво става - колко пари ще получавам и какви ще са привилегиите за бабата? И другия случай - ако след тези 9 месеца й го прехвърля.....?
Извинявам се за "простия" език, но не знам как да го напиша по-интелигентно, така че да ме разберете. Embarassed

# 458
И аз имам още 1 въпросче, свързано с промените!
Значи мен ме хваща това за 9-те месеца, но не знам как стой въпроса с прехвърляне на майчинството на баба например. Ако преди да са изтекли тези 9 месеца, който ще получавам 90%, прехвърля майчинството на баба (ако въобще имам право на това), какво става - колко пари ще получавам и какви ще са привилегиите за бабата? И другия случай - ако след тези 9 месеца й го прехвърля.....?
Извинявам се за "простия" език, но не знам как да го напиша по-интелигентно, така че да ме разберете. Embarassed
Тези 9 месеца, за които пишеш са отпуск поради бременност и раждане, а не майчинство - следователно няма какво да прехвърляш. Като ти изтекат 315-те дни вече ще си в майчинство и тогава ще може да го прехвърлиш ако искаш - на бащата или на един от вашите родители, но условието е той досега да е имал 6 месеца трудов стаж - независимо кога и  да е в момента ако не на постоянен трудов договор, то поне на трудов договор, чийто срок е по-дълог от майчинството ти като срок Peace

# 459
  • Пловдив
Здравейте!
Преди бях писала за моето положение, но днес след сблъсъка с бюрократите на НОИ и НАП се обръщам отново към вас за съвет.
Значи:
Работя на трудов договор на 230 лв., на държавна работа по заместване до завръщане на титуляра (титуляра е в майчинство). Аз трябва да изляза в болничен (онези 45 дни преди раждането) на 09.02.2007 г. Титуляра се завръща н 07.05.2007.
За да се подсигуря с майчинството, а и да взимам все пак малко-по висока сума през 315-те дни реших от този месец да се водя и на граждански договор и да си плащам осигуровките във фирмата на едни познати.
Днес обаче реших да отида и да попитам в НАП какво ще се случи с мен след като титуляра се завърне, а и да не стане че напразно плащам осигуровки на гражданския договор. След ходене по мъките и препращане от стая в стая, накрая опрях до НОИ. ТА там ми казаха, че след като се завърне титуляра, договора от работодателя ми се прекратява и си загубвам правата за майчинство - т.е. ще започна да взимам социално майчинство и ще имам право само на 1 година платено.  Попитах и за гражданския договор, но ми казаха, че той няма никакво значение, защото осигуровките важали само за пенсия, но не и за майчинство; не можели да ми кажат и как следващата година ще се изчисляват сумите (т.е. каква сума  ще взимам през първите 9 месеца).
Въпросът ми е какво да правя? Защо след като си имам 6 месеца назад тр.стаж, била съм на граждански договор ще трябва да взимам социално 100 лева. Честно казано не ми е толкова за парите, колкото за това че искам да си се възползвам от 2-те години платено майчинство. Дали да напусна последния месец и да започна другаде на трудов договор, за да изляза от друго работно място?
Другото, което ми казаха, но не съм сигурна че разбрах съвсем е че след периода на болничен ( сега е 135 дни, а догодина може би 315  Rolling Eyes) едва тогава може да започна работа за 1 седмица някъде и да си подновя майчинството, за да мога да се възползвам от 2-те години. При това положение означава ли, че до май месец (завръщането на титуляра) ще си взимам 90% от заплатата, а след това до деветия месец - 100 лв.социално? И да продължавам ли да си плащам осигуровките по гражданския договор?
Моля ви кажете ми какво да правя, че вече днес бая поревах и не знам как да постъпя. Почуствах се като парцал още повече и от нелюбезното и иронично отношение на служителките.
Не знам дали обясних всичко като хората, ако не ще доуточнявам.

# 460
Здравейте!
Преди бях писала за моето положение, но днес след сблъсъка с бюрократите на НОИ и НАП се обръщам отново към вас за съвет.
Значи:
Работя на трудов договор на 230 лв., на държавна работа по заместване до завръщане на титуляра (титуляра е в майчинство). Аз трябва да изляза в болничен (онези 45 дни преди раждането) на 09.02.2007 г. Титуляра се завръща н 07.05.2007.
За да се подсигуря с майчинството, а и да взимам все пак малко-по висока сума през 315-те дни реших от този месец да се водя и на граждански договор и да си плащам осигуровките във фирмата на едни познати.
Днес обаче реших да отида и да попитам в НАП какво ще се случи с мен след като титуляра се завърне, а и да не стане че напразно плащам осигуровки на гражданския договор. След ходене по мъките и препращане от стая в стая, накрая опрях до НОИ. ТА там ми казаха, че след като се завърне титуляра, договора от работодателя ми се прекратява и си загубвам правата за майчинство - т.е. ще започна да взимам социално майчинство и ще имам право само на 1 година платено.  Попитах и за гражданския договор, но ми казаха, че той няма никакво значение, защото осигуровките важали само за пенсия, но не и за майчинство; не можели да ми кажат и как следващата година ще се изчисляват сумите (т.е. каква сума  ще взимам през първите 9 месеца).
Въпросът ми е какво да правя? Защо след като си имам 6 месеца назад тр.стаж, била съм на граждански договор ще трябва да взимам социално 100 лева. Честно казано не ми е толкова за парите, колкото за това че искам да си се възползвам от 2-те години платено майчинство. Дали да напусна последния месец и да започна другаде на трудов договор, за да изляза от друго работно място?
Другото, което ми казаха, но не съм сигурна че разбрах съвсем е че след периода на болничен ( сега е 135 дни, а догодина може би 315  Rolling Eyes) едва тогава може да започна работа за 1 седмица някъде и да си подновя майчинството, за да мога да се възползвам от 2-те години. При това положение означава ли, че до май месец (завръщането на титуляра) ще си взимам 90% от заплатата, а след това до деветия месец - 100 лв.социално?
Моля ви кажете ми какво да правя, че вече днес бая поревах и не знам как да постъпя. Почуствах се като парцал още повече и от нелюбезното и иронично отношение на служителките.
Не знам дали обясних всичко като хората, ако не ще доуточнявам.
Спокойно само - няма нищо страшно Peace Гери обаче ме дърпа и крещи да излизаме - ако никой не е отговорил после ще пиша - ще може да си вземаш и болничните и майчинството - има варианти Peace

# 461
  • Някъде в Европа...
The Sun , благодаря за отговора!  bouquet
А при прехвърляне на майчинството как стой въпроса с парите - 160-те лв. бабата (евентуално) ли ги взема или аз вземам 50% от тях?

# 462
  • БГ
[
аз не разбирам ако се прехвърли майчинството на бащата, то  той получава ли половината от 90% процента изчислено майчинство на майката или получава социалното и за какъв период може да се прехвърли, и той трябва ли да си напусне работата през  това време за да гледа бебето?а майката както получава -заплатата си само или и още нещо? newsm78

Последна редакция: чт, 14 сеп 2006, 20:18 от tevolere

# 463
[
Тези 9 месеца, за които пишеш са отпуск поради бременност и раждане, а не майчинство - следователно няма какво да прехвърляш. Като ти изтекат 315-те дни вече ще си в майчинство и тогава ще може да го прехвърлиш ако искаш - на бащата или на един от вашите родители, но условието е той досега да е имал 6 месеца трудов стаж - независимо кога и  да е в момента ако не на постоянен трудов договор, то поне на трудов договор, чийто срок е по-дълог от майчинството ти като срок Peace
аз не разбирам ако се прехвърли майчинството на бащата, то  той получава ли половината от 90% процента изчислено майчинство на майката или получава социалното и за какъв период може да се прехвърли, и той трябва ли да си напусне работата през  това време за да гледа бебето?а майката както получава -заплатата си само или и още нещо? newsm78
[/quote]

Както е посочено в цитата, въпросните 90 % са обезщетение за бременност и раждане, бащата или бабата не са били бременни или родили, затова то не може да се прехвърля. След като изтече, започваш да вземаш за отглеждане на малко дете 160 лв. (след Нова год. сумата ще е друга, може би 170 лв.) и тогава може да си прехвърлиш майчинството, като бащата (бабата) ще взема въпросните 160 лв. Ако го прехвърлиш на бабата на детето, тя не трябва да е пенсионерка, а както е посочено в цитата "да е в момента ако не на постоянен трудов договор, то поне на трудов договор, чийто срок е по-дълог от майчинството ти като срок". И логично е, който взема майчинството поне официално да не е на работа. Ако си прехвърлила майчинството получаваш само заплата, ако се върнеш на работа без да го прехвърлиш - заплата + 50% от майчинството.
Ако има нещо неточно, The Sun и Incandescent да ме поправят.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2006, 20:35 от tonitta

# 464

Мила, а времето, в което си била на 4-часов работен ден единственият трудов стаж ли ти е?
Ами и от преди това имам 2-3 месеца,непомня точно колко.
Средното образование завърших на 17 и до 21 учих висше.Дипломирах се януари(вече бременна)и от 12 февруари до 15 август ми е трудовия стаж(от тогава ми тече болничния 45 дена) ,като термина ми е на 12 септември.

Общи условия

Активация на акаунт