НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 58 509
  • 695
  •   1
Отговори
# 270
Ето къде било "the sun" в днешния ми ден! newsm51 Благодаря от сърце! Бъди здрава, както и всички твои любими хора!

# 271
Ето къде било "the sun" в днешния ми ден! newsm51 Благодаря от сърце! Бъди здрава, както и всички твои любими хора!

smile3503 Всичко най-хубаво и на вас  newsm51

# 272
Прочетох във вестник "Монитор" разговора с г-жа Христова и много ми  хареса.да се надяваме да има резултат.

# 273
Здравейте!Аз да попитам как стои въпроса с майчинските на социално неосигурените?Плаща ли се нещо изобщо? newsm78

# 274
  • Стара Загора
И мен ме интересува този въпрос :

Цитат
Публикувано на: вторник, 29 август 2006, 14:00Публикувана от: Devil In Disguise 

Имам въпрос, касаещ моя близка /етървата  Laughing/, състоящ се в следното:

Тя в момента получава майчинство от социалните. Племеника е на 9 месеца. До момента няма трудов стаж. Възможно ли е, ако сега започне работа /или при навършване на годинка на детето/, да работи 6 месеца и след това отново да излезе в майчинство до навършване на две години на малкия? 

Аз, с моите неголеми познания върху трудовото законодателство, смятам че това е възможно, но бих желала да се допитам и до вашето мнение.

Предварително благодаря за отговорите 

# 275
  • В полите на Пирин планина
Имам въпрос, касаещ моя близка /етървата  Laughing/, състоящ се в следното:

Тя в момента получава майчинство от социалните. Племеника е на 9 месеца. До момента няма трудов стаж. Възможно ли е, ако сега започне работа /или при навършване на годинка на детето/, да работи 6 месеца и след това отново да излезе в майчинство до навършване на две години на малкия?  newsm78

Аз, с моите неголеми познания върху трудовото законодателство, смятам че това е възможно, но бих желала да се допитам и до вашето мнение.

Предварително благодаря за отговорите  smile3525

От момента, в който лицето / в случая етървата  Laughing / придобие осигурителен стаж - поне 6 месеца има право да използва отпуска по майчинство до навършване на 2 години от детето й.

# 276
Здравейте.  Grinning

Моят въпрос: мога ли да направя нещо в следния случай.
Учителка съм. Работех по заместване и договорът ми беше до завръщане на титуляра ни по-късно от 31.08.2006. Същият няма да бъде подновен. Наивно смятах, че ще продължа да получавам майчинските си от социалните, но уви. Оказва се, че щом доходът на семейството за изминалите 12 месеца е повече от 800 лв. (200 на член от сем.) не мога да получавам майчински. Въпрос: бях чула преди, че ако нямам прекъсване и веднага след изтичане на договора съм назначена даже за ден на др. място..., продължавам да си ги взимам. Извинявам се, че може да звуча незапознато и некомпетентно, но досега не ми се е налагало да познавам в детайли тази област. А маже би е трябвало. Ще се радвам да получа отговор. Благодаря!  smile3521

Действителено, ако сключите трудов договор в друга фирма и имате известен / няколко дни / трудов стаж там може отново да излезете в отпуск за отглеждане на дете до  2 год. и да получавате майчинство.

# 277
  • Варна
Incandescent, много благодаря за отговора!

# 278
Здравейте момичета,
тъй като мен ме осигуряват на минималната работна заплата за страната, а не на реалната, както може би повечето жени, искам да попитам след изтичането на деветте месеца, ако реша сама да си гледам детето ще получавам 50% от минималната заплата така ли?
Благодаря предварително!

# 279
Здравейте момичета,
тъй като мен ме осигуряват на минималната работна заплата за страната, а не на реалната, както може би повечето жени, искам да попитам след изтичането на деветте месеца, ако реша сама да си гледам детето ще получавам 50% от минималната заплата така ли?
Благодаря предварително!

След изтичане на 9-те месеца / 315 дни / - имаш право на майчинство с размер определен със Закона на Фонд "ДОО", която се гласува в Парламента всяка година и е конкретен размер / за 2006 год. е 160 лева /. 50% от същата сума получава майка на дете до 2 год. възраст в случай, че се върне на работа. МРЗ няма нищо общо в случая, тя е само база за изчисление на твоите обезщетения, тъй като си осигурена на тази сума.

# 280
  • Пловдив
Incandescent  много ти благодаря за отговора    smile3525 newsm51 smile3525

# 281
  • София
здравейте, момичета! имам едно запитване към вас: бременна съм към края на 2 месец, студентка съм-задочно, работя без трудов договор и нямам трудова книжка досега. ако все пак стане така, че съм на трудов договор, трябва ли да имам 6 месеца преди раждане за майчинството (защото сега взимам майчинство 100 лв. а иначе ако си работил 160лв.), мога ли да се възползвам от новия закон за СО  и евентуално кой заплаща майчинството тогава(шефа или общината). какво бихте ме посъветвали да направя? newsm78

# 282
  • Ботевград
Здрасти Деси, майчинството се заплаща от Националния Осигурителен Институт, а не от работодателя, нито от Общината!
Казваш, че си бременна във втория месец, значи термина ти ще бъде към месец март 2007, следователно можеш да се възползваш от промените в закона и да получаваш 90 % от работната си заплата, но трябва 6 месеца преди раждането да се осигуряваш на трудов договор - тоест ще ти се броят месеците
август, септември, октомври, ноември, декември 2006 и януари 2007,
Дано си намериш работодател, който да те осигурява реално!
Успех   bouquet

# 283
  • София
zlatna, не почват ли тези 6 месеца да се броят: септ., окт., ноем., дек., ян. и февр.? и следователно ако съм на трудов договор от септ, да ме хваща новото положение?

# 284
  • София
 забравих да ви питам нещо: в момента съм по майчинство (100лв.), ако почна септ. работа на трудов договор- мога ли да си прехвърля майчинството на майка ми, която е пенсионер и е инвалид 2 група и при какви условия newsm78

Общи условия

Активация на акаунт