НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 58 492
  • 695
  •   1
Отговори
# 285
  • Ботевград
zlatna, не почват ли тези 6 месеца да се броят: септ., окт., ноем., дек., ян. и февр.? и следователно ако съм на трудов договор от септ, да ме хваща новото положение?
Не, защото през февруари ще излезеш болнични 45 дни преди раждане за да родиш през март!

# 286
деси, ти се водиш неосигурена, ако не успееш да намериш някой да те назначи, за второто си дете ще взимаш пак по сто лева плюс детските като досега...Така като го смятам - детето ти е на 7 месеца, значи не се водят породени, защото стоте лева ги взимаш докато навърши годинка...То новото положение ще те хване ,но въпроса е да си на трудов договор... Виж и счетоводителките какво ще ти кажат...

# 287
забравих да ви питам нещо: в момента съм по майчинство (100лв.), ако почна септ. работа на трудов договор- мога ли да си прехвърля майчинството на майка ми, която е пенсионер и е инвалид 2 група и при какви условия newsm78

Не Naughty Трябва да е на постоянен трудов договор Peace

# 288
  • София
Здравейте! Първо искам да ви поздравя за усилията и да ви благодаря за отзивчивостта, с която отговаряте на всякакви въпроси. И аз имам един въпрос  Grinning. Търсих много, но не успях да намеря такава тема. Значи знам, че в момента болничния за бременност и раждане е 135 дни, като 45 от тях преди термина. Ако обаче майката роди по-рано, да кажем 50 дни преди термина, тя пак ли ползва 135 дни или само 90 дни? Имам инфо, че на една такава майка са дали 135, а на друга само 90 дни, като са й казали, че тези 45 дни са за бременността, а тя очевидно вече не е бременна, така че й се полат 90 дни за раждане и отглеждане на дете. Ще се радвам ако накой има инфо каква е практиката в тези случаи, тъй като в закона този казус не е решен изрично. Благодаря ви.

# 289
Здравейте! Първо искам да ви поздравя за усилията и да ви благодаря за отзивчивостта, с която отговаряте на всякакви въпроси. И аз имам един въпрос  Grinning. Търсих много, но не успях да намеря такава тема. Значи знам, че в момента болничния за бременност и раждане е 135 дни, като 45 от тях преди термина. Ако обаче майката роди по-рано, да кажем 50 дни преди термина, тя пак ли ползва 135 дни или само 90 дни? Имам инфо, че на една такава майка са дали 135, а на друга само 90 дни, като са й казали, че тези 45 дни са за бременността, а тя очевидно вече не е бременна, така че й се полат 90 дни за раждане и отглеждане на дете. Ще се радвам ако накой има инфо каква е практиката в тези случаи, тъй като в закона този казус не е решен изрично. Благодаря ви.

По принцип се компенсират и винаги използваш 135-те дни. Имаше нещо обаче от 2004 - ако терминът ти е примерно след 45 дни, а ти се "сетиш" да си ползваш болничните 10 дни преди да свършат тези 45 дни, то ползваш наистина само 10, и остатъка от 90-те след това - т.е. 35 дни са ти "изгоряли" Thinking newsm78 Ако някой се сеща за какво говоря, моля да каже права ли съм, но нещо такова ми е останало в ума Peace

# 290
Аз се сещам само за кодекса на труда:

Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване
Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. доп. ДВ бр. 68/2006 г. - В сила от 01.01.2007 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 315 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
(3) Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване ползуването на отпуска, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на отпуск до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден този отпуск се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичане на срока по ал. 1 този отпуск се заплаща като отпуск за бременност и раждане.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато детето бъде дадено за осиновяване, бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, отпускът по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилагат изречения 2 и 3 на предходната алинея.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Работничка или служителка, която осинови дете, има право на отпуск по ал. 1 в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичане срока на полагащия се отпуск за раждане.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) През време на отпуска по предходните алинеи на работничката или служителката се изплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. При определяне размера на отпуска се вземат предвид живите деца, родени или осиновени от майката, която ползува отпуска.
(Sunglasses (нова,  доп. ДВ бр. 68/2006 г.) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 се определят с наредба на Министерския съвет.

и КСО:

Срокове за изплащане на паричното обезщетение при бременност и ражданеЧл. 50. (1) (Доп., ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм. ДВ бр. 68/2006 г. - В сила от 01.01.2007 г. ) Осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 315 календарни дни, от които 45 дни преди раждането. Такова право се предоставя и на майката, която не е осигурена за трудова злополука, професионална болест и безработица.
(2) Когато раждането стане преди изтичането на 45 дни от началото на ползването на обезщетението, остатъкът до 45 дни се ползва след раждането.
(3) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на парично обезщетение до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден, срокът на обезщетението се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичането на срока по ал. 1 това обезщетение се заплаща като обезщетение за бременност и раждане.
(4) Когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилага ал. 3, изречения второ и трето.
(5) Осигурената или осигуреният за всички осигурени социални рискове, които осиновяват дете, имат право на обезщетение по ал. 1 в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичането на срока на полагащото се обезщетение за раждане.

newsm78

# 291
Да, това е абсолютно вярно, но имаше и нещо друго newsm78 - Това е при положение, че лекарят ти издаде болничени  си го представиш в работата, но когато по свое желание излезеш например в болнични 5 дни преди термина си съмнявам, че пак ще ползваш 135 дни - говоря за старият начин...имаше просто нещо, но не мога да  го открия Close Rolling Eyes

# 292
Да, това е абсолютно вярно, но имаше и нещо друго newsm78 - Това е при положение, че лекарят ти издаде болничени  си го представиш в работата, но когато по свое желание излезеш например в болнични 5 дни преди термина си съмнявам, че пак ще ползваш 135 дни - говоря за старият начин...имаше просто нещо, но не мога да  го открия Close Rolling Eyes

Точно така е. Но в много фирми това става с договаряне м/у работодателя и служителя. Т.е. болничния официално си тече, ти излизаш в отпуск 5 дни преди термина (примерно) и разликата в дните ги ползваш преди да се върнеш на работа, като официално се водиш на работа.

Не знам дали ме разбрахте...

# 293

Точно така е. Но в много фирми това става с договаряне м/у работодателя и служителя. Т.е. болничния официално си тече, ти излизаш в отпуск 5 дни преди термина (примерно) и разликата в дните ги ползваш преди да се върнеш на работа, като официално се водиш на работа.

Не знам дали ме разбрахте...
Разбрахме те Mr. Green Peace То договорки много Wink, но имах предвид самият документ, където се упоменаваше нещо подобно - знам, че беше от 2004, но като текст newsm78

# 294
......имах предвид самият документ, където се упоменаваше нещо подобно - знам, че беше от 2004, но като текст newsm78

Не знам за самият документ, но според фирмения HR това с "уговорката" беше единствения възможен начин.

Иначе давам себе си за пример - термина ми беше 17.01., болничния от 04.12, родих на 10.12 и въпросните дни не са ми "изгоряли".

# 295
  • В полите на Пирин планина
......имах предвид самият документ, където се упоменаваше нещо подобно - знам, че беше от 2004, но като текст newsm78

Не знам за самият документ, но според фирмения HR това с "уговорката" беше единствения възможен начин.

Иначе давам себе си за пример - термина ми беше 17.01., болничния от 04.12, родих на 10.12 и въпросните дни не са ми "изгоряли".

Ако започнеш да ползваш болничен за бременност / 45 дни преди термин / и родиш преди определения термин, независимо колко дни, оставащите неизползвани дни за бременност не се губят, а се прехвърлят към болничния за раждане, за да станат точно 135 дни.

# 296

Ако започнеш да ползваш болничен за бременност / 45 дни преди термин / и родиш преди определения термин, независимо колко дни, оставащите неизползвани дни за бременност не се губят, а се прехвърлят към болничния за раждане, за да станат точно 135 дни.
Съгласна съм, Incandescent - така е Peace И съм го писала 100-кратно, но поне ти нямаш ли спомени за това, което имам предвид? Не ми се вярва да съм се объркала, но ако от по-знаещите не ме подкрепи никой, наистина ще се предам и откажа да го търся Rolling Eyes

# 297
  • В полите на Пирин планина

Съгласна съм, Incandescent - така е Peace И съм го писала 100-кратно, но поне ти нямаш ли спомени за това, което имам предвид? Не ми се вярва да съм се объркала, но ако от по-знаещите не ме подкрепи никой, наистина ще се предам и откажа да го търся Rolling Eyes

Thinking Сори, но наистина не се сещам за това, което пишеш - мисля, мисля, но може да не съм имала такъв случай .... Или може би това, че ако по свое желание не излезеш в болничен за бременност   newsm78 - тогава едва ли ще ползваш 135 дни след раждането ....

# 298
Или може би това, че ако по свое желание не излезеш в болничен за бременност   newsm78 - тогава едва ли ще ползваш 135 дни след раждането ....
Именно това имам предвид Peace

# 299
Мисля, че го открих  Peace
НАРЕДБА за медицинската експертиза на работоспособността

Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:

1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;

2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.

(2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск по бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:

1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;

2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането;

3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.

(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

Общи условия

Активация на акаунт