НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 58 482
  • 695
  •   1
Отговори
# 300
  • В полите на Пирин планина
Мисля, че го открих  Peace
НАРЕДБА за медицинската експертиза на работоспособността

Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:

1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;

2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.

(2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск по бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:

1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;

2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането;

3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.

(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

smile3501 Браво на теб !!!

# 301
  • София
Благодаря много за подробните проверки   bouquet.

За съжаление май няма изричен отговор на моя въпрос. The Sun, моят въпрос е за обратния случай- когато раждането е 50 дни преди термин и въпросният болничен, който се издава 45 дни преди термин, изобщо не е издаден, защото е рано е за него. При това положение първия болничен се издава направо от родилния дом.

Много ви благодаря, наистина. Все пак в кодекса пише, че неизползваните дни от 45-дневния се компенсират... но ако изобщо не е издаден? Ако разбера нещо от някъде, ще пиша.

Поздрави!

# 302

За съжаление май няма изричен отговор на моя въпрос. The Sun, моят въпрос е за обратния случай- когато раждането е 50 дни преди термин и въпросният болничен, който се издава 45 дни преди термин, изобщо не е издаден, защото е рано е за него. При това положение първия болничен се издава направо от родилния дом.

Много ви благодаря, наистина. Все пак в кодекса пише, че неизползваните дни от 45-дневния се компенсират... но ако изобщо не е издаден? Ако разбера нещо от някъде, ще пиша.

Поздрави!
Според мен за теб преспокойно важи това:
(2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск по бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:

1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;

2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането;

3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.

Т.е. ще ти се издаде целият първи болничен за 45 дни и няма да си ощетена и ден Peace

Но понеже след секунди съпругът ми се връща и ще има спешна работа по компа, ще проверя със сигурност утре Peace

# 303

Поздрави!

Съгласна съм с The Sun - определено имаш право на целият болничен. В твоят случай / предполагам / се отнася за преждевременно раждане. Тогава първият болничен се издава в родилния дом.

# 304
Здравейте,ето един  въпрос и от мен
Термина ми е  4 март. В момента съм с прекъснато соц. осигоряване ще се осигорявам  отново от септември, въпроса ми е има ли смисъл да се осигорявам на по-висока ,от минималната,заплата при положение че до болничния от 45 дни преди термина няма да имам 6 месеца с осигоровки?
Благодаря ви предварително Simple Smile

# 305
Ами мисля, че има смисъл да си осигуряваш за септември-март на по-висока, защото де факто това са ти почти шестте необходими месеца, за да взимаш майчинство платено.. Ако изобщо ни почнеш да се оксигуряваш ще взимаш 100лв от социалните в продължение на година , а като осигурена на повече от 160-170 ще взимаш 90% от сумата, на която си се осигуряваба.. Ако греша - да ме поправят счетоводителките..Ще се вземе за основа сумата от месеците, през които си се осигурявала плюс база минималната за месеца, в който не си.. той май ти е един де факто...Мисля, че така беше... Успех и леко раждане!!!

# 306
Здравейте,ето един  въпрос и от мен
Термина ми е  4 март. В момента съм с прекъснато соц. осигоряване ще се осигорявам  отново от септември, въпроса ми е има ли смисъл да се осигорявам на по-висока ,от минималната,заплата при положение че до болничния от 45 дни преди термина няма да имам 6 месеца с осигоровки?
Благодаря ви предварително Simple Smile

deshtovidi е абсолютно права. Щом започваш да се осигуряваш от септември, то до  февруари 2007 са точно 6 месеца, които ще ти бъдат база за изчисление на болничните - общо 315 дни, което си е 10 месеца и половина. Естествено трябва да се направи сметка / ако си внасяш сама осигуровките за тия шест месеца, дали си струва да е на по-висока сума. На практика да не стане да получиш колкото си дала  newsm78.

# 307

Поздрави!
Според мен за теб преспокойно важи това:

Т.е. ще ти се издаде целият първи болничен за 45 дни и няма да си ощетена и ден Peace

Но понеже след секунди съпругът ми се връща и ще има спешна работа по компа, ще проверя със сигурност утре Peace

И понеже казах, че ще проверя, ето и допълнеине към по-горното, което доказва, че от родилният дом ще ти бъде издаден първият болничен  - за 42 дни, а неползваните болнични , които трябваше да са по първият болничен лист от 45 дни, ще се прибавят към третият болничен лист - т.е. при теб нищо не се губи Peace

(2) Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск по бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск по бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.

# 308
  • София
Ей, The Sun невероятна си! Това е отговорът на въпроса. Това е цитат от НАРЕДБА за медицинската експертиза на работоспособността, нали? Ще си я потърся цялата- мерси пак!

Поздрави и всичко най-добро!

# 309
Ей, The Sun невероятна си! Това е отговорът на въпроса. Това е цитат от НАРЕДБА за медицинската експертиза на работоспособността, нали? Ще си я потърся цялата- мерси пак!

Поздрави и всичко най-добро!
Благодаря  Crazy Да, от там е - ако искаш може да ти я пратя цялата, да не заторморязаме тук темата, а тук ще ти копна това, което касае болничните поради бременност и раждане Peace

Раздел III

Издаване на болничен лист за временна неработоспособност при бременност, раждане и осиновяване

Чл. 26. (1) Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:

1. за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;

2. за 42 календарни дни непосредствено след раждането - от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от личния лекар;

3. за 48 календарни дни - продължение на предходния болничен лист - от лекаря, при който е регистрирано детето, или от личния лекар на родилката; когато детето почине, дадено е за осиновяване или е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42 дни от раждането му, болничен лист за остатъка до 135 дни не се издава.

(2) През време на отпуска по бременност и раждане не се издава болничен лист по други причини.

(3) При патологична бременност болничен лист се издава по общия ред - както за общо заболяване.

Чл. 27. (1) Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск по бременност, той се продължава с нов болничен лист до деня на раждането, но за не повече от 93 дни.

(2) Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск по бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск по бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.

(3) В случаите, при които осигурената няма право на отпуск за времето след 42-ия ден от раждането, болничен лист за неизползвания отпуск по бременност не се издава. Ако здравословното състояние на осигурената не е възстановено, се издава болничен лист по общия ред.

Чл. 28. Болничен лист за временна неработоспособност след раждане се издава от датата, на която е станало раждането, като винаги се разрешават 42 дни отпуск независимо от това, дали детето е мъртвородено, починало или е дадено за осиновяване или в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42-ия ден от раждането.
Чл. 29. Когато детето почине, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или е дадено за осиновяване след 42-ия ден от раждането, отпускът по третия болничен лист се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена, срокът на временната неработоспособност се продължава по общия ред.
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:

1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;

2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.

(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

Чл. 31. (1) На осигурената или осигурения, които осиновят дете, се издава болничен лист за временна неработоспособност в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичането на срока по чл. 50 КСО .

(2) Болничният лист за временна неработоспособност на осиновителя за гледане на осиновено дете се издава еднолично от ръководителя на съответното лечебно заведение, където е отглеждано детето до датата на осиновяването, или от личния лекар на осиновителя.

# 310
deshtovidi ,Incandescent ,благодаря ви за бързите отговори Simple Smileглавно ме интересуваше на каква база се изчисляват майчинските ,ако осигорителния период е по малко от 6 месеца ,защтото назначението ми няма да е точно от 01.09 .Но явно все пак е по-добре да се осигорявам на по висока заплата.
10х отново момичета  Grinning

# 311
И аз да се включа с въпрос Thinking
Работя на постоянентрудов договор и съм по майчинство но ми остават още 4мес от него.
Въпроса ми е сега мога ли да почна друга работа на граждански договор и да продължа да си взимам майчинството до изтичане на 2-те год.
И каква е точно разликата между трудов и граждански договор Embarassed
Благодаря

# 312
И аз да се включа с въпрос Thinking
Работя на постоянентрудов договор и съм по майчинство но ми остават още 4мес от него.
Въпроса ми е сега мога ли да почна друга работа на граждански договор и да продължа да си взимам майчинството до изтичане на 2-те год.
И каква е точно разликата между трудов и граждански договор Embarassed
Благодаря

Според инспектори, които пишат в сайта на министерството на труда и соц.политика - може да почнеш дори и втори трудов договор, без да ти се спира майчинството. Гражданският договор се сключва за извършване на определен тип работа - при него, за разлика от трудовият няма определено работно място и работно време. Както има и разлики в процентите осигуровки Peace

# 313
Много благодаря за експресния отговор  bouquetМоля да потвърдиш правилно ли съм разбрала
Мога да си направя втори трудов (а не граждански) договор без да напускам първата си работа?Т.е. и двата да са  трудови и не е необходимо вторият да е граждански?
И пак ще си взимам160лв. а не 50% от майчинството?

Последна редакция: чт, 31 авг 2006, 22:07 от JEDNA

# 314
  • Пловдив
Имам въпрос, касаещ моя близка /етървата  Laughing/, състоящ се в следното:

Тя в момента получава майчинство от социалните. Племеника е на 9 месеца. До момента няма трудов стаж. Възможно ли е, ако сега започне работа /или при навършване на годинка на детето/, да работи 6 месеца и след това отново да излезе в майчинство до навършване на две години на малкия?  newsm78

Аз, с моите неголеми познания върху трудовото законодателство, смятам че това е възможно, но бих желала да се допитам и до вашето мнение.

Предварително благодаря за отговорите  smile3525

От момента, в който лицето / в случая етървата  Laughing / придобие осигурителен стаж - поне 6 месеца има право да използва отпуска по майчинство до навършване на 2 години от детето й.

И още един въпрос по горния случай - по времето, което ще работи или ще се води на работа /въпросните 6 месеца/ ще има ли право на 50% от майчинството, като работеща майка /като се има предивд, че няма осигурителен стаж преди това/.

Общи условия

Активация на акаунт