НБМ - предложения за детските, СПО ,ДС, инициативи

• 37 475
  • 651
  •   1
Отговори
# 135
Момичета......
да кажете кога е пресконференцията ......може да дойда.....с дребните де
няма да съм ви от помощ......,че ще взема пак да започна да заеквам,
но ще се радвам да се видим......
А и ако Мишленце донесе оговора на писмото.....да му хвърля един поглед

Моля Насинда ако се появи.....да ми се обади на Кю-то ....абе.....по-добре на лични, че напоследък Кю-то се скапва......

Последна редакция: ср, 23 авг 2006, 23:12 от BgViki

# 136
Здравейте всички Grinning Ей, човек да не отсъства 20-тина дни - толкова много неща сте обсъдили, че ми отне 2 дена да изчета всичко и да вляза в час Mr. Green
Да се изкажа и аз за детските - подкрепям предложението на Клео, то ми се струва най-разумно Peace
Коала, ясно е, че се опитват да ударят с един куршум два заека с тези целеви помощи Close Възмутена съм! А децата са си по детски жестоки и съм сигурна, че ще лепнат някои неприятни етикети на "униформените" си съученици... А това прибавя и психическа травма към недостатъците на тази идея Close Не че тя има положителни страни, де Crossing Arms

Второто е, че не съм съгласна с това да се спират детските заради 5 неизвинени отсъствия, защото така се създават условия за учениците на тези, които не получават детски да се почувстват свободни да отсъстват колкото си искат, понеже не са заплашени от финансови санкции.
Тези, които не получават детски, не могат да си позволят да отсъстват колкото си искат въпреки всичко - при 5 неизвинени отсъствия се налага наказание "забележка", при 10 - "предупреждение за преместване в друго училище" и спиране на стипендията, ако я получават, а при 15 - "преместване в друго училище". И 5 неизвинени отсъствия никак не са малко - това са 15 закъснения за час  или просто 5 бягства от час! Друг е въпросът какъв натиск ще се оказва над класните ръководители да извиняват отсъствията... И каква бумащина ще трябва да се изписва Confused Според мен тази промяна няма да бъде добра Naughty

Успех на пресконференцията, момичета Peace Моля ви да я снимате и да я пуснете тук да я гледаме всички Praynig

# 137
E защо сте против да обвържат детските надбавки с посещаването на училище, знаете ли как в смесените райони много деца тръгнаха редовно на училище точно заради детските..и спряха с изнудването на учителките да осигуряват на децата им обувки и дрехи и помагала за да ги пращат.. нали ви е ясно колко ходеха на училище като вземат събраните от учителите помощи ходят две седмици и после пак старата песен на нов глас

Аз съм и крайно възмутена една майка ( не от малцинствата) като се изказа по ТВ-то, че нейното дете редовно закъснявало и тя не била съгласна заради закъснения да и отнемат детските.. Е в този случай си мисля, че тя има проблем с дисциплината на детето си .. ,а друг е проблема със слабия контрол върху учителите за това как се извиняват отсъствия.

# 138
Но пък можем да искаме да се поемат всички лекарства  и АМ/специализираните също/ на близнаци, тризнаци и т.н, както и на породените деца, до 3-то по ред включително, до определена възраст. Според мен до 18 години, но ако им го предложим ще писнат.  newsm78 Значи поне до навършване на 2 -годишна възраст на децата. Смятам, че е  разумно и компенсира успешно липсата на двойно и тройно майчинство, даже ако детето е на специално АМ, антирефлуксно примерно, АМ струва по 220 лв на месец, така че даже ще сме на сметка. Особено ако и на двете деца се поемат от държавата лекарствата и АМ. Mr. Green

Как ви се струва като предложение?

Това е за тези, които са на АМ. А тези, които кърмят децата си? Да се чувстват ощетени и да предпочитат да си хранят децата с изкуствено мляко, защото им се осигурява безплатно ли  newsm78 Нещо трябва да се промени според мен ще помисля как  Thinking

# 139
Аз съм учителка и класна ръководителка, затова говоря от личен опит - начин за извиняване на отсъствие винаги може да се намери: ученикът бил на зъболекар, на изследвания, на комисия и т.н. И това е удостоверено с реална (медицинска или друга) бележка, която е издадена от лекар или съответното длъжностно лице! Аз зная, че бележката не отговаря на истината, но какво мога да направя? Мога ли да посетя всеки лекар и да проверя документацията му? Кой ще ми позволи? И над мен се упражнява натиск да извиня отсъствието - често не само от ученика, а и от родителите! И директора е в моето положение, и той нищо не може да направи, щом документите са в ред... Е, да не мислите, че това ще престане? Смятам, че този натиск ще се увеличи неколкократно заради обвързването на неизвинените отсъствия с финансови санкции. Учителите отново ще се занимават с неща, които нямат нищо общо с преподаването и ще се превърнат в графолози и детективи! И писането на странични бумащини - бележки и доклади всеки месец, само ще затрудни истинската работа с децата. Ама на кой му пука за образованието, важното е държавата да спести някой лев! Само че аз просто мисля, че не това е начина...
А за закъсненията - да , съгласна съм Peace Дете, което системно закъснява, е дете без контрол от страна на родителите. Както родителите са длъжни да не закъсняват за работа и ако го правят има санкции, така и децата са длъжни да отиват навреме на училище - начини има, само да има добро желание Peace

# 140
  • До хладилника, който обичам
Но пък можем да искаме да се поемат всички лекарства  и АМ/специализираните също/ на близнаци, тризнаци и т.н, както и на породените деца, до 3-то по ред включително, до определена възраст.

Една забележка: от една страна отлично знам колко скъпо струва АМ, особено пък ако трябва да се купува за 2 и 3 деца. Но от друга - дали така няма да бъдат насърчени майките да хранят с АМ?

Ако се включи подобен текст, е добре да има добавен и текст, който да цели насърчаването на кърменето. Нещо реално и постижимо - достъпна и адекватна информация, свеждане на НПДХХ 2005-2010 до знанието на педиатрите (само по себе си това е някакъв шанс), финансиране на НПО-та, работещи с майките преди и след раждането с информация и подкрепа за кърмене и пр.

За да има алтернатива при избора.

# 141

Това е от Коала.
Ако не се чете добре, кликнете в/у интервюто.

Последна редакция: чт, 24 авг 2006, 10:09 от letia6tata_krava

# 142
E защо сте против да обвържат детските надбавки с посещаването на училище, ..........

Аз те подкрепям.
Аз съм учителка и класна ръководителка, затова говоря от личен опит - начин за извиняване на отсъствие винаги може да се намери:

Това ви въвлича в отговорност. Все пак вие решавате дали да извините отсъствията. Ако прецените, че някой прекалява можете да въздействате на родителите.

# 143
А за помощите за първолаци .. ако ще ги обличат еднакво по-добре направо да въведат униформи.. тук много майки могат да ме нападнат, че се губи индивидуалността, но защо ли по цял свят в реномираните училища точно са въведени униформите.
Според мен така децата в училище се различават само по знанията и уменията си , а не по това колко скъпи и маркови дрехи носят. Е разбира се не искам да се връщат соц мантичките, но примерно правила като черен/сив панталон/пола и риза биха били достатъчни. Сега като гледам как ходят някои девойчета, че то да се чудиш на плаж ли или на училище е тръгнало  #Crazy Sick

# 144
Благодаря, Летяща   bouquet

Ето и редакционния коментар към статията:

Достойнство - от 200 лв. нагоре

Мая БУЧКОВА

Нещо в благородния замисъл за първолашка социална инвестиция куца.  Ако хазната е решила да даде на някого детски дрехи и обувки, за да не похарчи той 80-те лева за ракия и салам, то трябва да й се каже, че якето, анцугът и кецовете могат да се продадат. За по-малко от 80 лева наистина, но за ракия и мезе пак ще има.

Според социалните експерти дрешките от пакета ще са в много варианти, така че за униформа дума не може да става. Но как точно ще се избира облекло според вкуса на детето/родителя и какво ще се прави, ако обувките стискат въпреки точния номер - не се знае. По данни на цитираното сдружение социалното министерство вече е поръчало 40 хиляди чифта детски обувки с номерация от 30 до 33. Какво ще обуят акселератчетата с 35-и размер? Или, щом е без пари - да облечем каквото дадат. И да търпим, дори чепикът да стиска. А за човешко достойнство да претендираме, ако печелим повече от 200 лв. на глава.

# 145
Момичета, тъжна новина. Имаме отговор от МТСП в цели 10 страници. Днес ще се видим с Христина да й го дам да го прочете.

Първо ни цитират закона, после точка по точка разглеждат писмото ни със съответните цифри и  статистики и обяснения. По-изчерпателен отговор няма как да очакваме. Накрая завършва по същия начин като писмото, което получих от Агенцията за социално подпомагане, което ми говори, че го е писала изпълнителната директорка на соц. подпомагане - юристката Силвия Цанова.
Подписа е на Масларова.

Кога най-после ще разберем, че политиците трябва да се съобразяват с нас, а не ние да им бъдем в услуга???? Аз няма да живея така, че някой да си изкара комфортно мандата.

Значи могат да променят закона така, че царя да си получи имотите, а не могат да променят закона за да се подобрят условията за отглеждане на нашите деца. Това са пълни глупости. Значи имаме повод за протест. Нещо май бързо се справиха с нас.

Мишленце, обърни внимание на сумата, която ще заделят за строеж на нови жилища на братята. После ще коментираме цифрите и статистиките, които са ти изпратили в отговора. Всъщност може ли и ние да го видим това писмо?  Grinning

Обърнах, обърнах #Cussing out И, права беше, ИСКАМ И АЗ МЕЗОНЕТЧЕ В ПЛОВДИВ #Cussing out

Е, това се вика наглост от страна на политиците #Cussing out

Аз онази подписка против потъпкването правата на българите в собствената ни държава я подписах още миналата седмица, призовавам ви и вие да го направите bowuu

# 146
Летяща, забравих да пиша за писмото, нямам скенер, но утре ако ми остане време ще потърся скенер да го пусна да го видите. 10 страници са, обаче и не знам къде ще го сложим, за да го видят всички, Салай нали е на море newsm78

Днес специално съм оставила децата да хаймановсват из парка само с бавачката, за да мога да си подготвя речта за утре Embarassed А още не съм почнала, исках първо да ви изчета Tired

# 147
Че протоколът не стигна ли до Варна , за да го подпише Инето там .
На Ефи аз ще го дам , ще мине през мен да го подпише , тъкмо ще се видим .
Ми да взема да мина през БТА в петък , т.е да ви чакам след Пресконференцията и да отидем на по бира , искам да се запозная и с Коала . Тогава ще взема протокола за Ефросина , ще ви дам пари за преск. и ще взема членския внос на Коала  Mr. Green
Членски внос може да се плати при мен , работя на Граф Игнатиев , а който има желание да стане член на Сдружението е добре дошъл , просто трябва да ми пише на лични , за да му дам адреса и телефона си     Simple Smile

Инето кога се връща , някой знае ли , божеееее , че съм ... `що не взема да и звънна и ще разбера
И от Ренци искам членски внос , ако Коала се сети да го вземе , моляяяяяяяя

Инето си е тук вече, Хриси ми каза. Жени, ще те чакаме на пресконференцията, тъкмо ще кажеш отстрани как е било Embarassed

Протокола пътува до Варна, ама Янич била на почивка и не са го дали на мъжа й, та се върна протокола след цели 2 седмици до сСофия, после Доли го изпрати в Пловдив и в петък се надявам вече да го имаме подписан и във вторник съм се разбрала с адвокатката да й го дам, за да го регистрираме най-после това сдружение. Ще е хубаво и Инето да дойде в петък, за да подпише и направо да го взема, хем да се видим най-сетне, че във Варна нещо не успяхме Rolling Eyes

Ефросина няма ли как да прескочи и тя тогава за по бира, за да не се моткаме още 5 дена с протокола?

# 148
Но пък можем да искаме да се поемат всички лекарства  и АМ/специализираните също/ на близнаци, тризнаци и т.н, както и на породените деца, до 3-то по ред включително, до определена възраст.

Една забележка: от една страна отлично знам колко скъпо струва АМ, особено пък ако трябва да се купува за 2 и 3 деца. Но от друга - дали така няма да бъдат насърчени майките да хранят с АМ?

Ако се включи подобен текст, е добре да има добавен и текст, който да цели насърчаването на кърменето. Нещо реално и постижимо - достъпна и адекватна информация, свеждане на НПДХХ 2005-2010 до знанието на педиатрите (само по себе си това е някакъв шанс), финансиране на НПО-та, работещи с майките преди и след раждането с информация и подкрепа за кърмене и пр.

За да има алтернатива при избора.

Изписах цял роман и нета ми си направи гавра с писанието ми, затова ще обясня този път накратко.

Всички майки на близнаци, които познавам/познавам доста/ са кърмили, за съжаление само 1 от тях е успяла до годинка. Всички останали успяхме 2, 3 до 4 месеца, въпреки всички усилия. Аз успях 4 и всички доктори, с които съм говорила го смятат за геройство, защото близанците направо те източват до капка.

В общия случай близнаци и особено тризнаци винаги се раждат недоносени. В много от случаите прекарват известно време в кувьоз, даже често случаи това трае доста. Много от децата в началото се хранят с тръбичка през носа и тогава кърменето е немислимо. Често изписват майката, а бебетата остават в болницата, защото са в кувьози, а майката вече не се нуждае от лечение. В това време често от притеснение кърмата на майката секва.

Моите мишки се родиха в последния ден на 8-мия месец и не са стояли в кувьоз въобще. Изписаха ни заедно и още от първия път , аз държах да си ги кърмя и двете всеки път. Така продължи и до края. За съжаление въпреки усилията, положени от мен, кърмата ми намаля до 80 мл за цял ден, което не стигаше и  за едно ядене само на едно от децата. Така след 4 месеца кърмене с добавка кърмата ми спря. Първия месец си уморих децата от глад, защото държах да не взимат добавка. Да ама те цял месец не спряха да плачат, а кърмата все не им стигаше. Накрая се наложи за дам добавка и така изкарахме до 4-тия месец.

Бу, смяташ ли, че ако си кърмиш и двете /трите  #Crazy / деца всеки път, кърмата ще започне да се увеличава наистина и ще стига и за двете бебета, че и за трето? Аз вече не вярвам, видях го на практика.

Така че наистина смятам, че е редно държавата да помогне с това, тъй като дори и да ми дадат пари на ръка, те пак ще отидат за АМ.

По същия начин и с лекарствата. Поради ранното раждане тези деца често имат проблеми с храносмилателната система, а също и от дългото стоене в кувьоз също могат да настъпят доста проблеми.

Последна редакция: чт, 24 авг 2006, 17:16 от mishlentze

# 149
Мерки, Летяща и Коалка  bouquet

Хубави са статиите. Според мен в пресконференцията трябва да се обърне повече внимание на това, че се налага униформа за социално слабите. В двете статии акцента не е сложен там, въпреки че са добре написани.

Коала, цял ден опитвам да се свържа с теб, моля те, обади ми се, защото искам да ти кажа нещо важно.

Общи условия

Активация на акаунт