НБМ - предложения за детските, СПО ,ДС, инициативи

• 37 897
  • 651
  •   1
Отговори
# 420
Да , Вики мила , това е основен проблем, всички го днаят , даже в пректа на общината го има , но важното е до ги контролираме , защото въпреки това Столичния общински съвет има право да продължи по свое усмотрение договорите ...  Close
Трябвма да наложим някакъв контрол , за да не бъдат подновявани , , кой ще го следи това , освен нас  newsm78 , как да измислим начин на контрол , за да не правят каквото си поискат СОС , това е въпроса

Уточни ли се датата на Кръглата маса

Последна редакция: пн, 18 сеп 2006, 22:15 от писна ми

# 421
Ето малко резюме от темите за яслите и градините. Да отбележа: Това са неща, за които ще се борим в бъдеще и едва ли ще има време да се обсъждат на кръглата маса, но е добре да ги дадем в писмен вид на Фъндъкова и другата там, която представлава яслите...Нека си ги имат...

Относно храната, хигиената, безопасността, екологията

- Храната да е съобразена с възрастта на децата, да се съобрази с последните изследвания в областта на здраве, хранене, диетология /съответно по-малко нишестета и сладки храни за сметка на повече пресни плодове и зеленчуци../
- Да не се чисти в присъствие на децата, да се преустанови хигиенизиране с белина и препарати, които предизвикват алергии.
- Въвеждане на ясни правила при какви температури се извеждат децата... /повечето майки се оплакват, че децата в яслена възраст се извеждат рядко и не се провеждат закалителни процедури/.
- Обезопасяване и освежаване на съоръженията за игра в дворовете, съобразяване с възрастта на децата - на места в яслите пързалките и катерушките са за деца над 3 години.
- Засаждане на гъсто на храсти (жив плет) по цялата дължина на оградите (от вътрешната им страна) на детските ясли и градини – с цел създаване на микроклимат и изолация на децата от вредните газове на автомобилите /това е моя идея и го взех от плевенската тема, но мисля, че е важно, повечето детски заведения са до път с много коли/...

Относно педагогическата част

- Въвеждане практиката на постепенно привикване на детето /първоначално майката е с него, оставя го за малко и постепенно се увеличава времето, в което е без нея.../ - препоръчва се от психолозите...
- Въвежднате на "отворени дни" - дни на организирани съвместни игри и занимания на родителите и децата в детското заведение- един или два пъти в месеца..
- Контрол върху използването на техниката в детските заведения - забрана за ползване на телевизори в яслите. Въвеждане на правила за ползване на техника в детските градини - конкретни образователни филмчета, разрешени от МО и МЗ - по колко минути на ден, с каква тематика.../забрана на кабелна телевизия - за да не гледат сериали и др неща, а само образоватерните филми на видео или двд/ /по този въпрос имаше изкл много възмутени майки/
- Курсове за повишаване квалификацията на персонала в детските заведения /запознаване с новите хипотези в педагогиката и възрастовата психология/ /
- За директорите на детските заведения - курсове по мениджмънт и PR, писане на проекти - с цел привличане на извънбюджетни средства, спонсорства, дарения... Съответно бонуси и по-високи заплати за такива "успели" директори...

За повече прозрачност и информация

- създаване на Единната Информационна система , като родителите да имат максимален достъп до информация за заболяванията, заниманията, ежедневното меню - по дни...
От практика в чужбина - индивидуални "дневници" на децата, в които в края на деня се записват подробности за детето /колко е яло, спало, с какво играло, препоръки на педагога на заведението/.../предполагам почти невъзможно да се осъществи поради липса на време/

Но нещата, които Женя ще говори на кръглата маса са по-наложителни.. Там няма какво ние да измислим, за да решим проблема - просто трябват нови групи и приключване на договорите с частните, както и освобождаване и освежаване на сградите, които са дадени за складове и подобни...

bouquet

# 422
Масова практика е децата да не се извеждат при по-хладно време
за зимата да не говорим......а при сняг пък съвсем
особено за яслените групи.....извинението е че трябва много деца да се облекат......и обуят......а после съответно да се съблекат и събуят......
Аз лично го смятам за неправилно, но много родители са съгласни децата им в студено време да не се извеждат, за да не се разболявали......

Относно контрола......хубаво е да го има , но не виждам как ще стане....за съжаление......всички знаем, че СОС си правят каквото си решат.....там всеки дърпа чергата към себе си......ако решат пак ще оставят проблема с детските заведения в девета глуха....кой ще ни даде достъп до заседанията за да има контрол??

Последна редакция: вт, 19 сеп 2006, 20:50 от BgViki

# 423
Здравейте, момичета!

Първо, доста си мислих за това, че темите, по които трябва да говори Жени са доста и според мен не е работа за 1 човек. Моля някой по желание да се включи по темата - подлези и градски транспорт, както и евентуално за инициативата, която мислим да предложим на КАТ и общината. За градинките и парковете не знам дали имаме какво конкретно да искаме на този етап, освен да се поддържат като такива.  newsm78

Тази задачка бих я предложила на Наси, ако нямаше да говори за нещата около раждането. Честно казано ми се ще Евелина да се включи, мисля, че ще се справи чудесно. Евче, моля те, пиши съгласна ли си, както и ако някой друг има желание, нека да каже.

Нека да се разпределим, моля ви Praynig

Жени, ако все пак решиш да говориш ти и за тези неща ще е супер. Нещата там не са толкова много.  Има да се кажат малко неща и то съвсем накратко. Кажи какво мислиш, моля те Praynig

Сега нещо друго. Утре пак ще съм медийна звезда.   Flutter Между 10.30 и 11.00 часа ще имам включване по Хоризант относно програмата с детегледачките. Самото предаване ще започне в 10.00. Не знам кого точно ще канят да отговаря на въпросите.

Втората ми изява ще бъде за вестник Сега, само че там статията ще бъде по-закачлива и относно бебешкия бум в последните години.

Вчера в един магазин за дънки ме питаха продавачките откъде ме познават Joy

Дата за кръглата маса още нямаме, Хриси ще звънне утре да ги подсети.

# 424
Мога да се пробвам да говоря за всичко , за да не трябва непрекъснато да се сменяме и въртим
Знае се , че местата са ограничени и от тази гледна точка е добре един или двама да обхванат темата , но нямам нищо против ако някой изявява желание да помага
Евелина , хайде тази събота да се видим
Деси , а ти в София ли си сега
Щеше ми се да знам датата на Кръглата маса, защото искам да помоля за отсрочка , че до петък ако трябва да пиша , значи да не си обърна внимание на детето , нали знаете че и работата смених ... Другия вариант , Мишленце , ще пратя съвсем синтезирано нещата и в последствие  допълненията  newsm78

Какво става със знака ?!

# 425
Аз не съм в Сф, но ми е мн лесно да дойда, в момента обаче Яна е с мн висока температура и се лекуваме тука, а в Сф тече ремонт и няма къде да се спи... Но за Кръглата маса мога да дойда или да помагам с каквото трябва от тук... Само това с КАТ и инициативата ми е леко немотивирано и не съм информирана особено- кой за какво отговаря, към кой какво трябва да се насочи... Хич не съм наясно...

# 426
Иначе от тук мога да помогна с написване на някой текст, писмо, обръщение илли къквото трябва там... Ако трябва някакво резюме за пресата - пратете ми на пощата всичките ви текстове, за да ги синтезирами направя в по-кратък текст....   bouquet

Хриси, за майчинството и яслите погледна ли нещата? Кое от момичетата беше адвокат да каже как са нещата там?

# 427
Избирайте лого от вариантите на сестрата на Адара
Да бъде двуцветно - черно + втори цвят , за да не ни оскъпява след време нещата , които ще печатаме с него
За инициативата с КАТ Салайчето е така добра  да помага  , тия дни ще направи примерни варианти
Деси , да оздравявате бързичко , Поли се оправи за два дни  Praynig ... ти мисли само за детските градини
Айде , че съм на работа

# 428
# 429
Момичета, напоследък нямам много време за форума и затова не съм много в час какво става, но в Пловдив има сериозен проблем в училищата и се чудя дали не може Сдружението да помогне с нещо... Копирам тук поста си от пловдивската тема с надеждата да дадете някакви идеи...

Момичета, имам питане към тези от вас, които имат деца ученици вече. Имате ли интегрирани ромчета от Стюлипиново във вашите училища? Интегрират ги масово в първите класове тази година. Обаче с този хепатит сега... Мамите от нашето училище са се вдигнали и са пуснали молби до всевъзможни инстанции, за да ги спрат за малко от училище - докато отмине опасността. Ромчетата са ваксинирани на 14.09., но все още са контактни и могат да предадат заразата Sad Всъщност едно от тези в нашето училище е вече болно от хепатит А... А други 2 са със симптоми. Децата ни могат да се заразят във всеки момент! Въпросните инстанции са поискали среща с майките, за да дадат устен отговор, но целта била да ни убедят, че не е опасно Close А ваксини за българчетата няма, само за ромите! Лошото е, че ваксина няма и в аптечната мрежа... Какво правите вие във вашите училища? При нас някои майки ходят да дезинфекцират всеки ден преди часовете, но децата са си деца, не можеш да ги вържеш в класната стая... Имате ли желание да подкрепите нашата молба за спиране на ромчетата от Стюлипиново от училище до 1.11.? Поне докато отмине най-голямата опасност, инкубационния период... Вчера някои майки даже казаха, че ще си спрат децата от училище ако не спрат ромчетата... Но това е крайна мярка, според мен. Въпреки че болестта е много сериозна и последствията са за цял живот, казвам го от личен опит Sad Хайде да се организираме всички, от всички училища, и да предпазим нашите деца! Имам молбата на нашите майки, която е съгласувана с директора на училището, разбира се, и мога да я пусна на тези, които искат да се включат.

# 430
Слушах Кали по Хоризонт. Много добър разговор стана, мисля, че проблемите ни бяха изложени по най-добрия начин. Журналистката от студиото също подходи много присърце към нас.
Кали, вече си професионална медийна звезда, браво  bouquet

# 431

Далаверки, далаверки Crossing Arms

Lss, наистина това е проблем. Дайте да мислим какво може да се направи темата.  newsm78

Мерси, Коалка, щом Хриси също ме похвали, значи смятам, че съм се представила добре bowuu Flutter

За тези, които не са слушали, питаха ме какви проблеми виждаме от сдружението с детегледачките.

Казах за близнаците и тризнаците и въобще когато има случаи с повече от 1 дете под 2-годишна възраст в едно семейство. Питах на колко детегледачки има право такова семейство. Питах и ако съответните безработни в бюрото по труда откажат подобно назначение и трябва да гледат 2,3 или повече деца за същите пари, как МТСП гарантира на майката нейното право да се върне на работа и да наеме детегледачка.

Казах, че също така не се знае ако съответното семейство и детегледачката не си допаднат, има ли семейството право да вземе друга детегледачка или всичко се изчерпва с 1 опит.

Казах, че за миналата година има 70 000 раждания и само 6000 безработни специалисти. Питах в такъв случай как смятат да задоволят търсенето. Обаче преди това имаше включване и обясниха, че няма само специалисти да бъдат предлагани, а всякакви жени, така че този проблем един вид е решен.

Също така жената ме пита дали взимам 1 майчинство за двете деца, аз изрично подчертах, че тъй като взимам само едно майчинство, следователно и сигурно ми се полага само една детегледачка. Казах какво са ми отговорили от НОИ, а именно, че това е заместващ доход на майката и не се влияе от броя на родените деца.

Пита ме какво е станало в крайна сметка със завареното положение и обясних какво е положението.

Пита ме за демографската стратегия, искаше коментар. Казах, че в момента се запознавам с нея и тя каза ,че доколкото я е чела всичко звучи много общо, няма нищо конкретно и цитира някои неща. Аз и казах, че точно затова съм казала, че не мога да коментирам още, тъй като трябва да я прочета още веднъж, защото и на  мен нещата са ми се видяли много общи и може би на втория прочит ще ми е по-ясно.

Мацката беше много любезна Peace

# 432
Кали, може би трябваше да споменеш и за това с майчинството и яслите и възникналата неяснота, както и проблема на майки с деца над 2 годишна възраст, неприети в ясла... За последните детегледачка не се полага, представете си и че жената си загуби работата, поради отлагане във времето, абе тъпа работа....

За КАТ и темата за околната среда - ето нещо от днес...Да им пратим медий на тези строителчета там...  newsm78

http://www.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=da2d570fed7082db6351 … mp;topic=128367.0

Последна редакция: ср, 20 сеп 2006, 13:47 от deshtovidi

# 433
Честито дами нашият сайт вече е факт.

http://www.snbm.org

Сега остава да помоля отново тези който имат дизайнерски усет да направят скици на това как да изглежда сайта. За съжаление аз съм пълен инвалид в тази област и ми трябва помощ за това, за да мога да подреждам сайта и да направя структурата му. Приемам всякакви идеи и за това какво да има в сайта.

# 434
Още малко лоши новини от нашето училище  Sad Заболелите от хепатит А ромчета вече са 3. Били са в 3 различни първи класа! Родителите на нашия клас решихме децата ни да не ходят на училище до понеделник. Та си върнахме баткото в къщи...
Вижте и подпишете петицията ни, моля:
Да ограничим разпространяването на хепатит А в училищата!

Общи условия

Активация на акаунт