НБМ - предложения за детските, СПО ,ДС, инициативи

• 37 900
  • 651
  •   1
Отговори
# 405
Ами аз нали заради тази тема писах на The Sun и тя ми отговори това.. Аз обаче продължавам да мисля, че не става дума за ясла, защото е казано - настаняване в детско заведение, в ясла не си настаняваш детето... Освен това и плащаш такса, абсурд, просто не е уточнено..

# 406
Момичета, това намерих от проектозакона за облагане доходите на физическите лица и в частност облекченията за деца/от дата - 21 юли 2006, ето и линка :
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=00 … p;n=000055&g=

Данъчно облекчение за деца

Чл. 21. (1) Местните физически лица, включително извършващите дейност като едноличен търговец, могат да ползват данъчно облекчение за деца, като приспадат от сумата от годишните си данъчни основи:

1. при едно ненавършило пълнолетие дете - 360 лв.;

2. при две ненавършили пълнолетие деца - 780 лв.;

3. при три и повече ненавършили пълнолетие деца - 1140 лв.

(2) Данъчното облекчение се ползва, когато едновременно са налице следните условия:

1. към 31 декември на данъчната година детето е местно физическо лице и е български гражданин или чужденец, на когото е предоставено убежище или статут на бежанец по реда на Закона за убежището и бежанците;

2. детето не е навършило пълнолетие;

3. към 31 декември на данъчната година детето не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца.

(3) Данъчното облекчение се ползва от лице по ал. 1, което към
31 декември на данъчната година е:

1. родител, който не е лишен от родителски права и при условие че:

а) детето не е настанено извън семейството, и

б) не е учредено попечителство или настойничество, или

2. настойник или попечител - в случаите на настойничество или попечителство, или

3. член на семействата на роднини или близки - в случаите, когато детето е настанено за срок не по-кратък от 6 месеца при роднини или близки по смисъла на Закона за закрила на детето, или

4. приемен родител - в случаите на дългосрочно настаняване на детето за отглеждане в приемно семейство по смисъла на Закона за закрила на детето.

(4) Данъчното облекчение се ползва до размера на сумата от годишните данъчни основи и при условие че лицето по ал. 3 представи писмена декларация от другия родител, съответно от другия приемен родител, близък или роднина, че няма да ползва намалението за съответната данъчна година.

(5) Декларация по ал. 4 не се представя, когато другият родител, съответно другият приемен родител, близък или роднина:

1. не е местно лице за годината, за която се ползва облекчението;

2. е неизвестен, починал или е лишен от родителски права, или не му е предоставено упражняването на родителските права в случаите на развод.

(6) Данъчното облекчение може да се ползва и от родител, на когото не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на развод, когато за него са налице условията по ал. 1 - 3 и когато представи писмена декларация по ал. 4 от другия родител.

(7) Данъчното облекчение се ползва включително за годините, в които детето е родено и е навършило пълнолетие.

(Sunglasses Обстоятелствата и условията по ал. 1-7 се декларират с декларация по образец.

# 407
Пуснах тема за изследванията по време на бременността в чужбинския форум - да видим тук има ли много пропуски и какво трябва да се наваксва.. Понеже видях, че ще се говори по проблема на кръглата маса, макар, че не ни е в "ресора"  Wink

http://www.bg-mamma.com/index.php?0d1a686c2e546c1c19fc4c9f8438eb … ic=127558.new#new

ето и тема за това какви изследвания са необходими, ако плануваш забременяване, както и по време на бременността, голяма част от тях в чужбина се правят със самото установяване на бременност

http://www.bg-mamma.com/index.php?de25fcffabae7e99aaf7ffc36e67aa … mp;topic=126645.0

Мишленце, кой ще говори за тези изследвания на кръглата маса? Някой от Зачатие ли??? Излизат доста нещо, които тук май не се правят. Аз поканих една лекарка и една акушерка да погледнат темата за изследванията в чужбина и да кажат тук кое липсва и колко е наложително, дано ми отговорят бързо. Ако от Зачатие или друг вече са подготвени за това - да не си давам зор?

Последна редакция: нд, 17 сеп 2006, 10:47 от deshtovidi

# 408
Хора, нямам думи за отговора на НОИ /в темата за яслите и майчинството/ - явно от оставената им вратичка си тълкуват както си искат нещата... Не може въпросното детско заведение да е ясла, майката поне месец трябва да си е вкъщи, докато се адаптира детето и ако не се адаптира какво - край с майчинството, защото от месец детето е на ясла, а тя не ходи на работа? Просто уникум!!! Чудно ми е как НОИ ще разбира, че детето е тръгнало на ясла, яслите ли ще подават инфото..Трябва да повдигнем въпроса в медиите, в момента цари неяснота пак по този въпрос....Кали, Хриси, обадете се на Христова и Мръцков да видим какво ще кажат...

Относно горния ми постинг - ето линк към нормативната уретба за изследванията по време на бременността - в наретба номер 39 - трябва да се разархивира, който се интересува и какви прегледи за деца се правят и в какви периоди - има също...

http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=716

Последна редакция: пн, 18 сеп 2006, 08:33 от deshtovidi

# 409
Пуснах тема за изследванията по време на бременността в чужбинския форум - да видим тук има ли много пропуски и какво трябва да се наваксва.. Понеже видях, че ще се говори по проблема на кръглата маса, макар, че не ни е в "ресора"  Wink

http://www.bg-mamma.com/index.php?0d1a686c2e546c1c19fc4c9f8438eb … ic=127558.new#new

ето и тема за това какви изследвания са необходими, ако плануваш забременяване, както и по време на бременността, голяма част от тях в чужбина се правят със самото установяване на бременност

http://www.bg-mamma.com/index.php?de25fcffabae7e99aaf7ffc36e67aa … mp;topic=126645.0

Мишленце, кой ще говори за тези изследвания на кръглата маса? Някой от Зачатие ли??? Излизат доста нещо, които тук май не се правят. Аз поканих една лекарка и една акушерка да погледнат темата за изследванията в чужбина и да кажат тук кое липсва и колко е наложително, дано ми отговорят бързо. Ако от Зачатие или друг вече са подготвени за това - да не си давам зор?

Добре си направила, Дес. Лавендър ще говори за бременността и изследванията, понеже точно от липсата на такива, домовете за деца са пълни с увредени деца. Тя обаче следи нашите теми,които сме пуснали и оттам ще реши какво да говори.

Сега а ви кажа кой за какво отново, за да няма недоразумения:

Зачатие- ще говорят от Зачатие
Бременност - Лавендър - Роси
Тук трябва да се каже за превенцията за спина бифида, освен за изследванията, които не се поемат от здр авната каса, а трябва.
Раждане - Наси - Насинда - тук главно ще се засегнат въпросите за плащането на упойки, които всъщност трябва да са поети от здравната каса, както и проблемите с анти-Д инуноглобулина
Кърмене - Асинка от кърмаческия
Майчинство, детски, семейно подоходно облагане - Хриси - Клео 80
Близнаци - аз
Деца с увреждания - Йосарян - Валя
Околна среда - Жени - Писна ми - ясли, градини, подлези, градски транспорт, паркове, както и евентуално за инициативата, която мислим да предложим на КАТ и общината.

Помолила съм всички до петък да имаме всичко написано предварително, за да сме наясно кой какво ще говори.

# 410
http://go.varna.bg:4433/dzpriem/index.html

Браво на варненските общинари

# 411
Добро утро дами и спорна седмица ви пожелавам.
Коала честит ти първокласник, пожелавам му да му спори ученето и да му е приятно в училище, а на теб здрави нерви:)
Пуснах заявка за www.snbm.org. От утре ще е вече факт.
Лек ви ден

# 412
Момичета, понеже тук има важни неща за обсъждане и доста линкове и информация, която няма смисъл да копираме на нова - помолих модераторките да не заключват темата преди кръглата маса, ще пуснем нова тема като мине срещата...Предполагам сте съгласни, ако е проблем - модераторките ще кажат...

# 413
Имаме ли знак вече , защото искам и той да присъства на визитките  newsm78
Сори , ама нямах нет , бях забравила да го платя , боже съвсем изкуфях  Embarassed

Момичета , от утре съм на работа в СИТИ ЦЕНТЪР СОФИЯ , който иска да дойде да ме види да звънка , телефона на лични  Heart Eyes

А , и нещо важно , приемам помощ за Кръглата маса , така че давайте мнения
Сега синтезирано
- Да се прекратят договорите на частните ДГ в държавните такива
- Да се създаде максимално бързо Единната Информационна система , като родителите да имат максимален достъп до информация за заболяванията , заниманията , ежедневното меню  и т.н
- Да се създадат модулни групи , които да спасят положението , докато се открият нови градини . Това значи в общински празни апартаменти да се пригодят за по една , две групи деца , с минимално средства - добър временен вариант
- Създаване на нови ОДЗ - та , това е спасението

ПОМОЩ , къде да намеря колко деца има в София на възраст до 7 години, знам колко посещават ясли и градини , но общината казва , че само на 1500 родители не са одобрени молбите за прием в ДГ , нещо малко ми се виждат  newsm78

# 414

Жени, виж линка. Не е точно това, което ти трябва, но е някакъв ориентир

http://www.siokoz.com/documents/temi/deca/deza_zabolyemost-2005-06.doc

# 415
Благодаря , Гери , и честит първокласник Wink

# 416
  • На края на вселената!
Има ли възможност да се иска да се направи проучване колко деца биха посещавали детски заведения през лятото? В общината на район Студентски ми казаха, че било правено такова проучване, и затова се е решило да имат ваканция детските заведения през лятото. Защо трябва да се правят сборни групи с предварителни заявки (не се знае дали ще има място дори) или да се чудиш кога коя баба (ако има такава на разположение) да гледа детето/децата. Това е във връзка, че не ми приеха детето в ясла юни месец (когато трябваше да уча за изпит), а имаха места. Но не приемали деца, защото излизали във ваканция и местели децата в друга ясла в сборни групи. Още ме е яд.....

# 417
  • На края на вселената!
А някъде в наредбата за детски ясли и градини бях видяла, че молби за прием се приемат целогодишно, но никъде мисля не видях дали децата ги приемат целогодишно или само септември.

А и има една сграда на Лесотехническия университет и Общински (предполагам) кучкарник в Студ.град, за която съм 99% сигурна, че е била детска градина - оградата, архитектурата (както на повечето градини), в близост до семейните. Карта

Последна редакция: пн, 18 сеп 2006, 21:45 от tomase

# 418
Основният прием е само септември, пробвах да го променя за пролет и есен , но не става ...
Но иначе приемат деца целогодишно , ако се появят вакантни бройки
Поли например тръгна на ясла от април и то само на 10 месеца и половина

За проучването можем да помислим , въпреки че резултатът е ясен , трябва ДГ да работят през лятото

# 419
А , и нещо важно , приемам помощ за Кръглата маса , така че давайте мнения
Сега синтезирано
- Да се прекратят договорите на частните ДГ в държавните такива
да се извадят и администрациите от сградите на детските градини.....визирам нашия щат......да си намерят други помещения за социално подпомагане и данъчното

- Да се създаде максимално бързо Единната Информационна система , като родителите да имат максимален достъп до информация за заболяванията , заниманията , ежедневното меню  и т.н
- Да се създадат модулни групи , които да спасят положението , докато се открият нови градини . Това значи в общински празни апартаменти да се пригодят за по една , две групи деца , с минимално средства - добър временен вариант
- Създаване на нови ОДЗ - та , това е спасението

Общи условия

Активация на акаунт