НБМ - предложения за детските, СПО ,ДС, инициативи

• 37 897
  • 651
  •   1
Отговори
# 435
Любче, подписах Peace

# 436
Спира ли се майчинството с даване на ясла на детето

Към интересуващите се /пуснала съм и отделна тема, да не товарим тази Peace:

Във връзка с промяната от 26.08.2006, при който от
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 1 юли 2004 г.) Изплащането на паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 се прекратява при смърт на детето, при даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка.
отпадна "пълна държавна издръжка" и се породиха въпроси, дали ако ползвате майчинствотто си и детето ви е дадено на ясла, то обезщетението ви ще бъде спряно някой е направил запитване и от МТСП е даден отговор, който ще публикувам тук и от който отговор аз си направих някои изводи, за които ще ми бъде интересно и вашето мнение.

Въпрос: 1).Какво означава "детско заведение" според чл.53 ал.4 от КСО?-детска ясла/градина или дом за сираци? 2).какво означава "детско заведение на пълна държавна издръжка" според чл.54 ал.3 от КСО?-детска ясла/градина или дом за сираци? 3).Ако "детско заведение" означава детска ясла/градина, как да разберем дали майката, ползваща отпуск по чл.164 ал.1 от КТ е дала детето си в детското заведение в последствие? Майката ли трябва да ни даде някакъв документ от заведението? Каква е процедурата?

Отговор: Отпускът по чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда е платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Редът и условията за ползването му са регламентирани в чл.46 от Наредбата за работното време и отпуските (НРПВО). Отпускът се ползва въз основа на писмено заявление на правоимащото лице. Когато заявлението се подава от майката, към него са прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 от КТ. Съгласно чл. 46, ал. 7 от КТ отпускът по чл. 164 от КТ се прекратява когато детето бъде настанено в детско заведение. В случая става въпрос за детско заведение, в което детето може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Детски заведения, които не са пълна държавна издръжка са например детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата. Детските заведения на пълна държавна издръжка са "специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка" по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за семейните помощи за деца. Такива са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса. Задължение на ползващия отпуска за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ е да уведоми работодателя, разрешил ползването, в случай че детето е настанено в детско заведение. Когато работодателят бъде уведомен за това обстоятелство, той е длъжен да прекрати ползването на отпуска на основание чл. 46, ал. 7 от НРПВО. Задължението за уведомяване възниква по силата на закона, а освен това в декларацията Приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от НРПВО изрично е вписано, че при настаняването на детето в детска ясла или в друго детско заведение, ползващото отпуска лице се задължава да уведоми предприятието, за да прекрати разрешения отпуск. По време на ползване на отпуска за отглеждане на дете се изплаща парично обезщетение по чл. 53 от КСО. Съгласно чл. 53, ал. 4 (в сила до 26.08.2006г.) изплащането на обезщетението се прекратяваше “при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка”. От 26.08.2006г. е в сила изменение на чл. 53, ал. 4 от КСО (Обн., ДВ, бр. 68/2006г.), като изменената разпоредба предвижда обезщетението да се прекратява “при настаняване на детето в детско заведение”, т.е. в такова, което може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Изменената разпоредба на чл. 53, ал. 4 от КСО е приведена в съответствие с разпоредбата на чл. 46, ал. 7 от КТ. По друг начин са регламентирани случаите, когато майката не ползва отпуска по чл. 164, ал. 1 от КТ или лицето, което ползва отпуска, прекъсне неговото ползване. В този случай, съгласно чл. 164, ал. 5 от КТ във връзка с чл. 54 от КСО на работещата по трудово правоотношение майка се изплащат 50 % от обезщетението за отглеждане на дете. В чл. 54, ал. 3 от КСО изрично е предвидено, че плащането на това обезщетение се прекратява ако “детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка”. Това означава, че когато детето бъде настанено в детско заведение, което не е на пълна държавна издръжка (детска ясла или градина, за която се дължи такса) плащането на обезщетението в размер на 50 % не се прекратява. ЛТ/
[/color]

А сега и моите изводи - ако сте в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, т.нар.майчинство, то с даване на  детенцето ви в ясла ви се спира изплащането на обезщетението. Но ако вие прекъснете отпускът си по майчинство и се върнете на работа и тогава дадете детенцето си на ясла, то имате право на 50% от майчинството си.
[/i]

# 437
  • На края на вселената!
Подписах  Praynig дано да не плъзне на ново заразата, че тогава няма да е само Столипиново.

# 438
Кали, може би трябваше да споменеш и за това с майчинството и яслите и възникналата неяснота, както и проблема на майки с деца над 2 годишна възраст, неприети в ясла... За последните детегледачка не се полага, представете си и че жената си загуби работата, поради отлагане във времето, абе тъпа работа....

За КАТ и темата за околната среда - ето нещо от днес...Да им пратим медий на тези строителчета там...  newsm78

http://www.bg-mamma.com/index.php?da2d570fed7082db6351cb9eb3794b … mp;topic=128367.0

Дес, темата беше само за детегледачките.

И мисля, че е редно да си оставим и някоя изненадка за кръглата маса Laughing Мисля, че това трябва да се говори директно с шефа на НОИ и то там, за да го чуят всички. Има твърде много за обсъждане по този въпрос.

Относно децата над 2г. възраст е ясно какво ще ни отговорят, това е заместител на майчинството. Майчинството така или иначе свършва, когато детето стане на 2 г. Поне платеното.

Салайче, браво за регистрацията  bouquet Летящата каза, че има някакви идеи, надявам се да се свържете с нея Peace

И аз отивам да подпиша Peace Дано няма разболели се Praynig

Слънце, мерси за извадките  bouquet

Последна редакция: ср, 20 сеп 2006, 16:34 от mishlentze

# 439
  • София
Първо, доста си мислих за това, че темите, по които трябва да говори Жени са доста и според мен не е работа за 1 човек. Моля някой по желание да се включи по темата - подлези и градски транспорт, както и евентуално за инициативата, която мислим да предложим на КАТ и общината. За градинките и парковете не знам дали имаме какво конкретно да искаме на този етап, освен да се поддържат като такива.  newsm78

Тази задачка бих я предложила на Наси, ако нямаше да говори за нещата около раждането. Честно казано ми се ще Евелина да се включи, мисля, че ще се справи чудесно. Евче, моля те, пиши съгласна ли си, както и ако някой друг има желание, нека да каже.

Нека да се разпределим, моля ви Praynig

Жени, ако все пак решиш да говориш ти и за тези неща ще е супер. Нещата там не са толкова много.  Има да се кажат малко неща и то съвсем накратко. Кажи какво мислиш, моля те Praynig

Мога да се пробвам да говоря за всичко , за да не трябва непрекъснато да се сменяме и въртим
Знае се , че местата са ограничени и от тази гледна точка е добре един или двама да обхванат темата , но нямам нищо против ако някой изявява желание да помага
Евелина , хайде тази събота да се видим

Разбира се, че ще помагам с каквото мога.
Жени, да се видим. Освен в събота аз мога и в петък, нали не е работен ден и ще има кой да ми гледа детето.

# 440
  • София
За КАТ и темата за околната среда - ето нещо от днес...Да им пратим медий на тези строителчета там...  newsm78

http://www.bg-mamma.com/index.php?da2d570fed7082db6351cb9eb3794b … mp;topic=128367.0

Деси, медиите въобще няма да обърнат внимание на случая. За съжаление това вече си е нещо обичайно за Лозенец. Точно на това място живях до преди няколко години, а майка ми все още си е там. Последните 15 - 16 години там непрекъснато се строи. Квартала се вече прилича на гето. Новите блокове се строят един до друг. Имам чувството, че ако от два срещуположни прозореца си подадат ръка ще се ръкуват без проблем. В края на улицата, за която става въпрос преди десетина години имаше градинка. В момента на нейното място са построени поне 10 блока. За тях направиха и нова улица. Между другото там в момента пак строят, тротоар няма. А в почивните дни, когато ходя при майка ми най-редовно и улицата е затворена от бетоновози, кранове и т.н.

По въпроса с КАТ. За неправилно паркиране вземат ли точки? Можем ли освен да оставяме листовка под чистачката и да снимаме неправилно паркираните коли, които пречат. Да изпращаме тези снимки на КАТ и при 10 такива нарушения да им отнемат точки. Ако текст от сорта на "Неправилното ви паркиране застраши живота на едно дете. Номера на вашата кола е в регистрите на КАТ. При 10 такива нарушения ще ви бъдат отнети ... контролни точки." е включен в листовката, мисля че шофьори ще се замислят повече.

# 441
Уф, измислили са го те това за майчинството и яслите... мен ме дразни факта, че не се отчита че някои деца тръгват на ясла и се оказва, че са от много боледуващите или просто не се адаптират или  трябва майката така или иначе един месец да си е вкъщи поне докато свикне детето и се види как потръгват нещата... Ето от къде са решили да си пестят парици хората...

Имам идеи за сайта, но по-скоро какво да съдържа, отколкото какъв да му е дизайна... Ще ги споделя довечера или утре... Със сигурност тр да има препратка кам нормативни документи, голяма част от нещата The Sun ги е дала в другата тема...Също и полезни връзки - с препватка към сайтовете на институциите, може би и архив с и за нас - Tomase, понеже ти бързо се справяш - може ли да прегледаш старите теми и да изкараш в един word документ всички полезни линкове, които са давали хората преди и след протеста....и с тиренце срещу тях за какво са точно... А какво стана с твоя изпит?...Ох, Янито съвсем вдигна температура - ще пиша по-късно или утре...   bouquet

# 442
  • София
Избирайте лого от вариантите на сестрата на Адара
Да бъде двуцветно - черно + втори цвят , за да не ни оскъпява след време нещата , които ще печатаме с него

До момента:
писна ми          3 ляво, 4 ляво
Коала               3 ляво, 3 дясно
kleo 80             1 дясно
Evelyna            1 дясно

Адара, сестрати може ли да направи вариант 1 дясно, в който надписа е по посока на часовниковата стрелка и долната част на буквите е навътре.

Деси, дано детенцето се оправи бързо.

# 443
Супер е идеята за точките, нали и без това КАТ говорят за някакви граждански патрули, в случая могат да правят и това със снимането, макар че - върви доказвай, че снимките не са монтаж и т.н.... Тук в Плевен във вестника бяха снимали спряла неправилно кола, която беше буквално спряла на наклончето, предназначено за количките и то точно срещу полицията..Като заигравката на репортерите беше точно заради това - постоянно се спира там неправилно и никой нищо не прави...

# 444
  • На края на вселената!
Имам идеи за сайта, но по-скоро какво да съдържа, отколкото какъв да му е дизайна... Ще ги споделя довечера или утре... Със сигурност тр да има препратка кам нормативни документи, голяма част от нещата The Sun ги е дала в другата тема...Също и полезни връзки - с препватка към сайтовете на институциите, може би и архив с и за нас - Tomase, понеже ти бързо се справяш - може ли да прегледаш старите теми и да изкараш в един word документ всички полезни линкове, които са давали хората преди и след протеста....и с тиренце срещу тях за какво са точно... А какво стана с твоя изпит?...Ох, Янито съвсем вдигна температура - ще пиша по-късно или утре...   bouquet
Деси, какво имаш предвид като полезни линкове - към закони, наредби и др. нормативни актове или публикации в медии, или и двете?
Изпита го взех - имам 6 Laughing Сега ще захвана писането на дипломна работа.
Дано Яна бързо да се оправя и тази зима никакво боледуване повече да не се чува Hug

# 445
Избирайте лого от вариантите на сестрата на Адара
Да бъде двуцветно - черно + втори цвят , за да не ни оскъпява след време нещата , които ще печатаме с него

До момента:
писна ми          3 ляво, 4 ляво
Коала               3 ляво, 3 дясно
kleo 80             1 дясно
Evelyna            1 дясно

2 ляво, 4 дясно

# 446

Деси, медиите въобще няма да обърнат внимание на случая. За съжаление това вече си е нещо обичайно за Лозенец. Точно на това място живях до преди няколко години, а майка ми все още си е там. Последните 15 - 16 години там непрекъснато се строи. Квартала се вече прилича на гето. Новите блокове се строят един до друг. Имам чувството, че ако от два срещуположни прозореца си подадат ръка ще се ръкуват без проблем. В края на улицата, за която става въпрос преди десетина години имаше градинка. В момента на нейното място са построени поне 10 блока. За тях направиха и нова улица. Между другото там в момента пак строят, тротоар няма. А в почивните дни, когато ходя при майка ми най-редовно и улицата е затворена от бетоновози, кранове и т.н.

По въпроса с КАТ. За неправилно паркиране вземат ли точки? Можем ли освен да оставяме листовка под чистачката и да снимаме неправилно паркираните коли, които пречат. Да изпращаме тези снимки на КАТ и при 10 такива нарушения да им отнемат точки. Ако текст от сорта на "Неправилното ви паркиране застраши живота на едно дете. Номера на вашата кола е в регистрите на КАТ. При 10 такива нарушения ще ви бъдат отнети ... контролни точки." е включен в листовката, мисля че шофьори ще се замислят повече.

Ако ти вдигнат колата може да ти вземат точки, но ако им се усмихнеш или си цакаш, може и нищо да не ти вземат.

Според мен при всяко такова нарушение трябва да се отнема по точка. Само че ако тръгнем по този начин, как ще става цялата процедура? Ние не сме служители на КАТ и няма как точно да установим часа примерно.

На мен 4 ляво и дясно ми харесват най-много. Най-четливи са Peace Мисля, че трябва да мислим и как ще изглежда свръхумалено на визитна картичка Peace

# 447
1 и 4 дясно

# 448
3 дясно, 4 ляво. Наистина трябва да се помисли как ще изглеждат на визитка а и освен това трябва да има изписано и Сдружение Настоящи и бъдещи майки. Все още едва ли ни познават и няма много да се ориентират какво е НБМ.

# 449
3 дясно, 4 ляво. Наистина трябва да се помисли как ще изглеждат на визитка а и освен това трябва да има изписано и Сдружение Настоящи и бъдещи майки. Все още едва ли ни познават и няма много да се ориентират какво е НБМ.

4-ти вдясно е точно като лого и може изцяло да се изпише на картичката отгоре Сдружение Настоящи и бъдещи майки, за да е ясно. Иначе в нито едно лого няма СНБМ, страницата и устава ни са със СНБМ. По този начин ако оставим само НБМ и картинка и после изпишем отстрани, според мен също ще е най-добре.

На мен лично тези със завъртения надпис не ми харесват, защото са трудно четливи.

Иначе всичките са много добре направени, но повечето не стават за визитка.

Общи условия

Активация на акаунт