На море в Гърция 2020 - II

• 59 904
  • 775
  •   1
Отговори
# 120
  • София
BG Holiday , ако погледнем статистиката можем да кажем , че България е толкова рискова колкото и Гърция .
Гърция - 14 заболели на 1 млн.
България - 13 души на 1млн.
Тази сметка не знам как я направихте, но определено не е вярна - излиза, че в България има 13 х 7 = 91 болни при 7 млн. население. В действителност за България стойността на коефициента общо случаи на 1 млн. население е 291, а в Гърция е 263 т.е ние сме по-рискова дестинация, макар и с малко. Това означава, че вероятността да се заразиш с коронавирус в Гърция е по-малка, още повече, че хигиената там е в пъти по-добра, има повече слънчеви часове, по-високи температури и морската вода е по-солена.
Данните са от https://www.worldometers.info/coronavirus/

# 121
Всичко това са свободни съчинения. Утре чакаме дадзибаото от Брюксел.
Ще има единни правила за пътуване в ЕС. Вече след това какви отделни национални своеволия са възможни - ще поживеем, ще видим.

https://news.bg/world/es-mozhe-da-otvori-granitsite-za-turisti.html
Ето това е нещо по същество!

# 122
  • София
Всичко това са свободни съчинения. Утре чакаме дадзибаото от Брюксел.
Ще има единни правила за пътуване в ЕС. Вече след това какви отделни национални своеволия са възможни - ще поживеем, ще видим.

https://news.bg/world/es-mozhe-da-otvori-granitsite-za-turisti.html
Ето това е нещо по същество!

"Европейските страни ще бъдат посъветвани... ", а те ще си вземат решението, както решат.

# 123
По ред причини, отдавна не съм писала в темата, но предвид случващото се, няма как да се въздържа. Не мисля да коментирам нито предимствата на самостоятелна почивка в Гърция, нито спокойствието, красотите и пълното безметежие, които усещаме,  в последните години най-вече далеч извън познатата северна част. Не бива да се забравя, че Гърция взе изключително строги мерки да опази населението си, в континенталната част, и особено по островите, за което  заслужават аплодисменти. Тревогата ми е от друг характер. Несъмнено статистиката показва желанието на все повече българи да почиват без тълпи, спокойно,  да плажуват в чист залив и да се хранят според желанието си с прясно приготвена храна. Огромното ми притеснение идва от факта, че в момента не малко
 болници изпитват остра нужда от медицински персонал, и видимо тенденцията ще се задълбочи. Нали лайтмотива  е да не претоварим здравната система? Не стигат медици, какво ли остава да лекуват допълнително и чужди граждани дошли без задължителна карантина и тест. Повечето европейски страни въвеждат задължителна карантина за всички влизащи. Очаквам Министерствата  на здравеопазването и  на туризма да прегледат отново капацитета на болниците, и преосмислят  високия риск от влизане в страната на хора само с декларация.

# 124
  • София
миленка_д , права сте, гледала съм съседната графа с починалите.

# 125
Очакванията са високите температури да намалят силата на разпространение на вируса, особено от средата на юли до средата-края на август, когато е най-горещо при нас.

# 126
Да,сложна е ситуацията.От една страна ние искаме да почиваме в Гърция,но и нашите съседи искат( и не само те),а там положението  не е съвсем като при нас. Гърция за мен е най-безопасната страна за пътуване .През последната седмица е с най-малко заболели в Европа,но ако започнат да се пускат туристи само с една декларация,нещата могат да се обърнат.Не съм съгласна и у нас да се пускат туристи само с една декларация.От друга страна Европа има желание  да  разхлаби мерките за пътуващите.Цитат от news.bg :
,, Преди Еврпейската Комисия не беше много склонна за "туристически коридори", където страните членки постигнат двустранни споразумения за отваряне на границите за туристи, но сега изглежда е готова да приеме такива договорености на практика.‘‘
Големият въпрос за нас  сега е –ще има ли двустранно споразумение с Гърция ?Ако има ,какви ще са условията?Мисля ,че това  е по-скоро решение на гърците,а не наше.От тях зависи с кого да подпишат споразумение,така че да не застрашават живота на своите граждани.Същото се отнася и за нас.Със сигурност трябва да има избирателност.Трябва да има ,обаче и ясни критерии за това с кои държави може да се подписват споразумения(например брой заболели на глава от населението), Решенията ще бъдат трудни-от една страна трябва да се запази здравето на гражданите  и здравната система (на България и Гърция в частност),от друга страна е ясно, че  едно по-строго ограничаване на чуждите туристи ще доведе до големи икономически загуби.
Продължавам да съм оптимист в това ,че ако Гърция подпише с някой  двустранно споразумение  ,то България логично  е първата страна с която би могла да го направи,като най-малко рискова към настоящия момент.Може поетапно да разширява споразуменията и да следи за обстановката.При рязко повишаване броя на заболелите,може да затвори границите си.Същото се отнася и за България.

# 127
  • София
Точно в момента чета статията във въпросния сайт Euractiv – https://www.euractiv.com/section/transport/news/eu-transport-tou … summer-vacations/
Според тази статия, в проектодокумента пишело, че евентуалните двустранни споразумения е препоръчително да бъдат между "себеподобни" държави от гл.т. на ситуацията с вируса. Обаче споменават и Шенген.

# 128
Не желая да влизам в спорове, но... министърката като е казала, че ще има карантира за наши туристи, които се връщат от Гърция и Турция (1), каза ли, че няма да има карантина за чужди туристи, които пристигат у нас (2)?
Защото във всички медии се тиражира (1), без да се споменава (2).
За чуждите туристи идващии у нас на почивка няма и не бива да има карантина. От една страна те идват само за кратко време, за почивката си за седмица например, след което си заминават. От друга страна въвеждането на такава карантина ще ги отблъсне от нашия туристически пазар, а ние всички искаме да се развива чуждия туризъм у нас, това искат всички и фирмите и гражданите. Така че, за чужденците не се предвиждат карантини.
А за българите си трябва да има карантина, защото са били на почивка в рискови държави, като Гърция и Турция например където върлува заразата, и като се прибират българите остават тук, ако са заразени ще предават болестта. След като са имали неблагоразумието да почиват в чужбина вместо да изберат бългрското да си носят последствията.

Това мнение не заслужава отговор или коментар. Въпреки това, един въпрос:
Каква е разликата дали един турист ще бъде в един хотел в Сл. Бряг, заедно с чуждестранни туристи, които не са минали през карантинен период или ще бъде на почивка в Гърция?
Мислете, преди да пишете ГЛУПОСТИ!

# 129
BG Holiday e трол, чиято едиствена цел е да всява смут и да агресира потребителите.Не й/му се връзвайте.

# 130
  • софия
Бг холидей е бил и на Гърция, и на Турция, но най-яко му е на Слънчака и КитИн. Има база да сравнява от личен опит.

# 131
Именно,прилича ми  на  бг собственик на хотел,раздразнен от интереса ни към други дестинации.

# 132
Dany_B благодаря за включването, особено за круиза, всички които намерих тръгваха от Уранополи. Flowers Hibiscus

# 133
Аnbibian,,тъй като Вурвуру е близо до Агиос Николаос,бихте могли за един ден да наемете лодка от там и да се разходите в района на Диапорос.Чудесно преживяване и за големи и за деца(поотраснали).

# 134
https://www.peticiq.com/chetirinaiset?u=2633906&fbclid=IwAR3 … ZLbZ2I9_zGTcMxi8o Петицията е за премахване на 14 дневната карантина, ако някой го е постнал вече и не съм видял, може да каже за да махна поста.

Общи условия

Активация на акаунт