Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 379
  • 758
  •   1
Отговори
# 90
Има паднали цени тук там из кварталите средна ръка, и в лошите квартали естествено. Но спадът е минимален засега, 2-3к евро за 2-стайни и 3-4к за 3-стайни.
Това е съвсем нормално, пазарът е много бавно инертен, истинските последици, каквито и да са те, от икономическата криза в САЩ и ЕС, ще се усетят у нас тази зима.
Аз лично отложих купуването на жилище за късната 2021 или началото на 2022. Мисля, че в най-вероятния сценарий цените НС в Сф ще бъдат около 10 % надолу от сегашните нива, може би до 20 % в най-песимистичния сценарий за кризата.

# 91
VVV777, а не те ли притеснява евентуална хиперинфлация? Говори се, че САЩ и ЕС печатат пари като луди, което неминуемо ще доведе до обезценяването им. В каква валута да си държи човек спестяванията, за да се опази от това и да си купи мечтания апартамент...

# 92
  • sofia
Най добре 30%долари,30%евро,30%швейцарски франкове,10% наполеони.

# 93
Преди малко главния архитект Здравко Здравко каза, че нуждата от жилища в София не е доказана и цялото презастрояване се дължи на ниските лихви Simple Smile

# 94
При мен пък имаше интересен случай - тристаен, обзаведен, с парко място в двора на сградата, с гараж, 129 хил. Е, от частно лице с опция коментар, може би щеше да склони на 125. Чух се със собственика, но така и не отидох на оглед, защото не ни съвпаднаха графиците. Разбрах обаче, че имало много интерес към офертата. Седмица по-късно цената беше коригирана с 10 хил. отгоре, плюс гаражът се продаваше отделно за 10 хил.

В кой квартал беше?

Бъкстон.

# 95
некой не купи ли нещо за 500-600 еуро в Софето?
па да вземе да се похвали....

# 96
  • София
Аз видях една такава табела ...

# 97
8000 деца ще са извън първото класиране за яслите и детските градини... Сбъркана и презастроена работа... А из страната затварят и градини и училища, защото няма желаещи за тях. Така че, въпреки всякакви кризи София ще си остане най-желаният и скъп град...

# 98
За хиперинфлация в сегашните икономики могат да говорят само хора, които не са учили икономика. ЕЦБ съвсем не печата пари чак толкова неконтролируемо, а и тези пари не се разпределят поравно между потребителите. В най-лошите сценарии инфлацията в ЕС може да стигне десетина процента годишно, което би било доста зле по отношение на социалното неравенство, но не и хиперинфлация.
ФЕД печатат повече, но пък и ЮС икономиката е по-голяма, а и имат още по-силно изразен потребителски манталитет и парите се въртят бързо.
Лично, ако имах сума, която да си заслужава труда дългосрочно, бих ги разхвърлял в някаква подобна схема:
50 % в нискорисков инвестиционен портфейл /от готовите, които банки и инв. посредници предлагат/
25 % инвестиционно злато
25 % биткойн.

# 99
  • София
.
Лично, ако имах сума, която да си заслужава труда дългосрочно, бих ги разхвърлял в някаква подобна схема:
50 % в нискорисков инвестиционен портфейл /от готовите, които банки и инв. посредници предлагат/
25 % инвестиционно злато
25 % биткойн.
Не! Според мен, ако имаше сума, която си е заслужавала труда, щеше да мислиш по друг начин!

# 100
некой не купи ли нещо за 500-600 еуро в Софето?
па да вземе да се похвали....
Мечти....

# 101
  • София
Това условие трябва ли да ме притеснява?
Скрит текст:
Искам да пусна парцели близо до София. За наемите разбрах, че може да не ти взимат комисионна от собственика, но за продажбата не знам как стоят нещата.
Как мога да си направя снимките с диагонал воден знак:
 "От собственик - 0888****** "
2-3 реда само, за да не загрозява снимките.

# 102
Мога само да подозирам/предполагам, че във въпросната група във фейс-а са брокери, които след това пускат снимките на собствениците от свое име.
В имот.бг слагат автоматично воден знак на обявата с телефона на собственика, но някои агенции имат софтуер, с който махат водния знак и пак публикуват от свое име. Иначе при платена обява в имот.бг, на един от етапите на публикуването, има чекнато да се публикува обявата и в други сайтове - базар, сайтовете на агенциите и т.н. Та трябва да се внимава и да махне отметката, ако не искаш това да стане.
Ако обаче от агенция ти доведат клиент, най-вероятно няма да се съгласят на сделка, ако не им платиш комисионна. Казват, че купувачът е на друга агенция или пък на друг офис на същата агенция, все същото било. Няма да го коментирам, само споделям личен опит.

# 103
# 104
Щом и при наемите   имало спад на обявите според статията, явно аз съм някъде в космоса..

Последна редакция: пн, 18 май 2020, 12:32 от Alexslav

Общи условия

Активация на акаунт