Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 40 034
  • 758
  •   1
Отговори
# 210
Да докладвам 😃 ММ се отказа дори да мислим за Люлин за 1стаен. Притесняваме се от  кръга наематели.

# 211
Румка, ако става дума за провинциална къща в място, което "животът е спрял", аз бих продала. Не се знае докога изобщо ще се търсят имоти там, но ти си знаеш спецификите на самото село/град.
Но със сигурност не бих им свалила 50%, мисля че и те малко са се пресилили с тая цена. Бих пробвала да се договоря.

Боксониера в Люлин не бих купила дори да ми паднат 30 хил. евро на главата докато ходя 😂

# 212
Да pepina,това ни посъветваха но вече всеки се възползва да му продадат жилището чрез агенция и така и не сме срещали такива обяви ...
много малко обяви има, наистина, но не е невъзможно. Аз съм продала и чрез своя обява, но да ви кажа, въпеки, че обявата ми беше в интернет, като, че ли клиентите намираха повече тези на брокерите? Само един клиент дойде като частно лице, даже се 'уплаших' как ще го приема Simple Smile - бях свикнала някой да ми ги води клиентите...
В случай, че ще купувате с ипотека, няма да имате такава голяма свобода да избирате, даже понякога се случва да купиш това жилище, което можеш да купиш, а не това, което ти харесва, защото и банката те притиска, и оценители  и сроковете. Прости купи нещо и си го направи после според тоите виждания. Да не очакваш да видиш нещо хубаво и без пари, без проблеми с документите и т н.

# 213
Ако след 10г имаме например 3000-3500 лв средна заплата за София (В момента е 1800, само бялата част от икономиката), цените на имотите няма как да са същите.
Разбира се, и тогава, както и сега, за един ще е 2500, за друг 6000.
Наемите също няма да са сегашните.

Това е нормален процес. Но поскъпването на имотите и увеличението на заплатите става плавно и с години. За 10 години и прилична инфлация ще се натрупа.

От влизането ни в ЕУ до сега са минали около 15 години вече и се вижда разликата. Но няма как утре да влезем в чакалнята и цените да скочат от раз. Брокерите говорят недомислици и плашат хората, с цел днес да реализират сделка. Разбира се, не е адекватно сега да имаш пари и нужда от имот и да чакаш 5-10 години. Но предвид ситуацията с ковид и икономическата криза мисля че ако човек може да си позволи 1-2 години търсене и чакане е доста разумно да го направи.

Средната заплата по статистика може и да е 1800лв в София, но не е нормално разпределението т.е. малко хора взимат  пъти по средната заплата и вдигат средната стойност, докато масата народ взима доста под средното. Според мен е около 1000-1400лв масовата заплата в София.

# 214
Ако са 2 работещи в семейството, 1400 лв чисто на човек е добре, не е някакъв социален минимум

# 215
Двама работещи в София по 1400 лв- чисто е малко, особено ако имат и дете. В магазина като вляза (не в скъп магазин) и взема едното нищо, сметката отива към 30-40 лв.  Като включиш и консумативите на жилището, плюс телефоните, плюс 50 лв. карта за ГТ на човек (или разходите за кола), ако трябва да теглиш кредит и вноската сега е 500 лв., нещата хич не са добре. Доста аритметика се налага, за да не затънеш. Съответно жилището, което можеш да си позволиш, също е компромисно - откъм локация или квадратура.

# 216
Румка, за какво са ви толкова много имоти в София?
Ако е за инвестиция - защо не инвестирате в бизнеса си; предполагам, че от него доходите са по-високи от тези от наем.
Ако е за запазване на спастявания - много по-добре е инвестиционно злато пред компромисен имот.

# 217

Ако е за запазване на спастявания - много по-добре е инвестиционно злато пред компромисен имот.
Извинявам се за отклонението, но...как се съхранява това злато освен в сейф и каква доходност носи то?В тази връзка възвръщаемостта от наем на жилище няма ли да е по-голяма?

# 218
Цитат
Аз й искам 40 000 лв - те дават 20-25000.
Да бе,почти 50%надолу.Щом не си на зор,не я продавай още.Да видим дали ще си намерят къща в добро състояние за такава смешна сума.
Няма смисъл да се държи имот който не поддържате и не виждате перспектива. След като не сте на зор, опитайте с 40,000, ако никой не се обажда няколко месеца, може да намалите малко и така, докато цената е близка до пазарната и се появи интересен. Сигурно има наблизо подобни имоти и може да проучите какви са приблизително цените Simple Smile

# 219

Извинявам се за отклонението, но...как се съхранява това злато освен в сейф и каква доходност носи то?В тази връзка възвръщаемостта от наем на жилище няма ли да е по-голяма?
Златото е за запазване на спестяванията, а не за доходност. Най-добре в сейф.

С 20-30к лева не може да се купи хубав имот, но пък стигат за малко злато, което е много ликвидно. След време като има още пари може да се продаде златото и да се купи по-добър имот, ако това е целта.

Ако се купи компромисен имот днес и утре има нови спестявания за влагане, ще е много по-трудно да се продаде имота за да се купи нещо хубаво. Така ще имаме два по-лоши имота, вместо един по-хубав.

# 220

Пази се само в (надежден) сейф. И не може да гарантира доходност, но пази от инфлацията. Може и загуби да донесе в краткосрочен план, но обикновено се вдига при криза и така омекотява обедняването от спадането на акциите и другите активи. Конкретно към момента - за последната година златото е донесло близо 40% доходност.

https://tavex.bg/megdunarodni-pazari-valuti-zlato/

# 221
Извинявайте че пак се намесвам но при покупко-продажба и двете страни ли плащат такси за прехвърляне или само купувача ?..

# 222
Извинявайте че пак се намесвам но при покупко-продажба и двете страни ли плащат такси за прехвърляне или само купувача ?..
У нас е прието купувача да си поеме прехвърлянето,но разбира се може да се договорите да си разделите някои от таксите.

# 223
Румка, за какво са ви толкова много имоти в София?
Ако е за инвестиция - защо не инвестирате в бизнеса си; предполагам, че от него доходите са по-високи от тези от наем.
Нашият бизнес изисква личното ни участие, на 100 плюс процента. А това ужасно изтощава. Искам да имам възможност за пасивен доход. Ако имам 20ина апартамента, ще наема човек, който да се грижи за тях, и ще работя за удоволствие. Аз обичам да работя, но не искам работенето да е единственият ми приоритет. А сега май така се случва.

# 224
Ако агенцията ни предлага жилище,а ние издирим собственика и му предложим да го купим директно от него според вас би ли се съгласил на директна сделка с нас и агенцията може ли да ни съди за това ?

Общи условия

Активация на акаунт