Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 489
  • 758
  •   1
Отговори
# 420
  • София, Bulgaria
Пепина, а смяташ ли за коректно и похвално от морална гледна точка от банката да ги "свързват" с конкретна агенция? Защото това е случаят на потребителката. И е много вероятно агенцията да им пробутва собствена обява и да не търси при колеги от други агенции, само за да вземе "на вързано" двойна комисионна.
Не, и това не е коректно. Няма сила, която да  те накара да избереш посочен  брокер. Винаги клиентът има избор.

Мандаринка, банкерката се опитала да помогне, а не да прецака клиента си. А купувачът, ако иска ще ползва този брокер, ако иска няма, ако иска ще ползва други или въобще няма да ползва. Той си преценява.
Не стига, че е рискувала с препоръка, знаем, колко е неблагодарно това. Мен лично вече ме страх да препоръчам хора, за каквото и да е. И това:
Цитат
И е много вероятно агенцията да им пробутва собствена обява
.... Извинявай, а как се пробутва имот, който не искаш...Ще кажеш ловки манипулатори са. И трябва да е баси малоумният брокер, че да стои да чака двойна сделка, а да не намери имот, който да се хареса на купувачите и да направи сделка.
 Айде някой мен или теб да ме манипулира, когато съм клиент. В момента съм в тази ролята, за всичко свързано с ремонт и обзавеждане. Срещнах се много търговци. И на мен първоначално ми правят масови проекти и за кухни и за бани, такива каквито съм ги виждала във всеки втори ап. , до момента, в който успях да обясня, аз какво харесвам и как си го представям. 
На потребителката могат да  ѝ препоръчат и 15 брокера, с кой и дали ще работи с тях си е нейно решение и отговорност. Както и кой имот ще купи и дали ще купи въобще.
Постиженията ни са си само наша заслуга, а провалите ... оооо... там са виновни всички останали.

# 421
Лятото е 2-3 месеца, тогава и в най-забутаното село кипи живот. Но остават едни 9-10 месеца, през които също трябва да се прави нещо. Нямането какво да се прави често избива в "ау, колко са високи заплатите в София, тия на какви се правят."
Ето, и потребителката, която толкова иска да се премести във Варна, си казва, че няма да намери такава работа, иначе всичко било чудесно.

Тази тема се е превърнала като приказката от Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема, от Софийското поле по-широко нема, от София по-големо нема.  Не вярвам във Варна да няма какво да се прави и зимата. Аз поне като ходя, все си намирам. Все пак говорим за почти половин милионен град, не за село с 2 баби и 3 кокошки Simple Smile. То като се замисля и мои приятели от Истанбул като дойдоха тук за първи път с мъжете си на гости и те се чудеха колко ли ни е скучно в този град, та явно размерите имат значение кой на какво е свикнал, че за тях София е като Русе за софиянец.😀
На потребителката основният й проблем е, че няма как да убеди родата да се премести с нея към морето, а не й се пътуват 500км всеки уикенд или през уикенд. За работата може и да намери, защото има фирми в тази сфера, но все пак аз съм си доволна от сегашната и говорехме какво би станало ако се разрешат перманентни хоум офиси. За сега се надявам да не се налага да напускам сегашната. Имах една колежка във Франция. Офисът ни около Париж, колежката си работи от вкъщи в Марсилия, та и аз така си мечтая 😂.

# 422
Лятото е 2-3 месеца, тогава и в най-забутаното село кипи живот. Но остават едни 9-10 месеца, през които също трябва да се прави нещо. Нямането какво да се прави често избива в "ау, колко са високи заплатите в София, тия на какви се правят."
Ето, и потребителката, която толкова иска да се премести във Варна, си казва, че няма да намери такава работа, иначе всичко било чудесно.

Тази тема се е превърнала като приказката от Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема, от Софийското поле по-широко нема, от София по-големо нема.  Не вярвам във Варна да няма какво да се прави и зимата. Аз поне като ходя, все си намирам. Все пак говорим за почти половин милионен град, не за село с 2 баби и 3 кокошки Simple Smile. То като се замисля и мои приятели от Истанбул като дойдоха тук за първи път с мъжете си на гости и те се чудеха колко ли ни е скучно в този град, та явно размерите имат значение кой на какво е свикнал, че за тях София е като Русе за софиянец.😀
На потребителката основният й проблем е, че няма как да убеди родата да се премести с нея към морето, а не й се пътуват 500км всеки уикенд или през уикенд. За работата може и да намери, защото има фирми в тази сфера, но все пак аз съм си доволна от сегашната и говорехме какво би станало ако се разрешат перманентни хоум офиси. За сега се надявам да не се налага да напускам сегашната. Имах една колежка във Франция. Офисът ни около Париж, колежката си работи от вкъщи в Марсилия, та и аз така си мечтая 😂.

Това е като с туризма, някой отиде някъде и е много хубаво, направо рай, ама да се живее там е нещо напълно различно.
Във Варна е много хубаво, ама както и други казаха 3 месеца в годината, тогава и да нямаш пари, пак е добре, весело, движение. През останалото време е сиво, ветровито и умряло, няма никой по улиците, всички са в моловете.
Казах за заплащането и това, че е най-мутрообразния град у нас.

Оставам с усещането, че се чете с разбиране, пречупено през своята призма Simple Smile Аз написах много ако-та и предимно лични наблюдения за тенденция сред определена група от хора към момента и предположения каква може да е една от тенденциите ако се променят нагласите на работодателите. Всичко в живота търпи промени.
Много съжалявам, че Бургас се е превърнал в мъртвило. Признавам си, аз съм запозната с Варна. Жалко ако тенденцията се задържи. Бургас е един от най-хубавите градове в моята класация.
Интетесно ми е ВМ уеър всички служители ли връща в офиса си или само част и то по желание? Още днес ще проверя лично, но наблюденията ми са, че големите фирми действат предпазливо и само по желание на служителя.

Последно запозната ли си с Варна или само мислиш разни неща за града? Нещо си противоречиш..

# 423
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2020/05/29/4072019_naemopad_ … B1x8GyE4lFXsaRAmM

Ето, че малко сте се отплеснали от темата. Прави ли ви впечатление как най-много е намаляло търсенето именно в "луксозния" сегмент?

# 424
  • Най-красивата страна
На мен пък ми харесва живота във Варна и във Велико Търново .
За Варна-улиците и парка винаги са пълни,освен ако не вали.
Бургас също ми харесва , не съм живяла там,но ходим често.
София не е моето място въпреки,че имаме жилища там.
Има и хубави места естествено,но да живея постоянно-не.
Предпочитам по-спокоен начин на живот в по-малък град.
И аз имах идея да се преместим от голям град на село,заради климата и здравословните проблеми на детето.
Купихме къща в голямо планинско село без цигани.Не се краде,даже не си заключвам вратата,че съседите ще се обидят.
Ходим за 1 месец през лятото.
Ами не мога да свикна с манталитета,не мога да се впиша.
И детето и то.
Един прост пример-отивам до магазина,докато се върна и съседите знаят какво съм купила,колко пари съм платила и ми правят забележки.
Или пък в 6 сутринта съседка крещи под прозореца на спалнята ми да ставам,че идва да пием кафе.
Не са лоши хора-винаги мога да разчитам на тях,ако има проблем.
Не е скучно-винаги има какво да правим-разходки в гората,събираме гъби и билки,на плаж на близкия язовир...
Но не си представям да живеем там постоянно.

И в малко село без хора не мога да живея,защото съм страхлива.

Не разбирам това делене на хората на софиянци и провинциалисти.
В днешно време е нормално хора да се местят от един град в друг или в друга държава.
Както е нормално софиянци да се местят в Лондон,Париж ...така е нормално и бургазлия да се премести в София.
Аз познавам и софиянци,които се преместиха от София в Търново.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 09:11 от -veni-

# 425

Тази тема се е превърнала като приказката от Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема, от Софийското поле по-широко нема, от София по-големо нема.  Не вярвам във Варна да няма какво да се прави и зимата. Аз поне като ходя, все си намирам. Все пак говорим за почти половин милионен град, не за село с 2 баби и 3 кокошки Simple Smile. То като се замисля и мои приятели от Истанбул като дойдоха тук за първи път с мъжете си на гости и те се чудеха колко ли ни е скучно в този град, та явно размерите имат значение кой на какво е свикнал, че за тях София е като Русе за софиянец.😀

Simple Smile
Така де:

Пак бъркате туризма с емиграцията.

Доста съм живяла във Варна, за разлика от теоретиците в темата, поне едни 20 зими сигурно ми се събират, може и повече да са, та мога да правя сравнения със София и заключения въз основа на опита, а не на мечтите Simple Smile Днес бяхме на Камчия - общо бяхме ние и двама рибари, - понеже се подлъгахме по прогнозата за 21 градуса - накрая извадихме от багажника зимните якета и шапки.
Заповядайте и извън двата месеца сезон, запишете децата си в тукашните градини и училища, поработете тук, вижте за колко време можете да смените едно работно място с друго, натрупайте повечко практика Simple Smile Не оставяйте нереализирани мечти, иначе цял живот ще ви човърка какъв прекрасен живот сте изпуснали Simple Smile

# 426
За хоум офиса - то добре, ама поне в нашата работа от време на време се иска и персонален контакт, срещи, обсъждания. Може с видеовръзка и ако се налага, така се прави, но съвсем не е същото и хората, с които работим, вече искат лични срещи, след като няма ИП. Човекът е социално животно, а видеовръзката не заменя лични контакт. Ако се налага, да, може и месеци да го прави, но ако не се налага,предпочита личен контакт. От моята гледна точка хоум офисът е опция само ако си наблизо до офиса, някъде около София на 50-60 км, ако работиш в София.

За Варна и Бургас и аз мисля, че тук масово се бърка туризъм с емиграция. Аз лично много харесвам Бургас, особено сега, сегашният кмет направи много за града и е станал чуден, неслучайно го избират вече 2-ри (да не е и 3-ти) мандат. Но не смея да твърдя, че бих живяла там, защото много добре разбирам разликата между това да отидеш за няколко дена на разходка и да живееш постоянно там .

# 427
Томева, ние тук в темите сме много печени, правили сме сделки и т.н. И сме в София, където брокерите са с хиляди.
Жената, която попита, каза, че е от Бургас, че са младо семейство под наем, т.е. тя няма жизненият опит и се притеснява. Не е ориентирана в имотния пазар и сделките. Вероятно е и по-свита.
Та такива клиенти са благодат за агресивни брокери. Дори в София, от онази обсъжданата агенция успяват да вържат немалко интелигентни хора. Та случаи всякакви.

# 428
  • София, Bulgaria
Томева, ние тук в темите сме много печени, правили сме сделки и т.н. И сме в София, където брокерите са с хиляди.
Жената, която попита, каза, че е от Бургас, че са младо семейство под наем, т.е. тя няма жизненият опит и се притеснява. Не е ориентирана в имотния пазар и сделките. Вероятно е и по-свита.
Та такива клиенти са благодат за агресивни брокери. Дори в София, от онази обсъжданата агенция успяват да вържат немалко интелигентни хора. Та случаи всякакви.
Да не ги бъркам аз потребителките, не беше ли тази, която питаше дали, ако прескочи брокера и си направи сделката с продавача, след като брокерът я завел на имота, дали той може да я съди....
Или друга беше тази, която се притесняваше, че банкерката и препоръчала брокер...ама да не измама това някаква...
Може и да съм ги смесила, но не ми се връща назад да чета...
И точно хора без опит, трябва да работят с хора с опит.... На 24 г. беше първата ми сделка с имот, нищо не знаех, ама първо си намерих адвокат. Адвокат може да бъде до купувача и по време на срещи и подписване, на каквото и да е, само че и това струва пари...

# 429
Същата е потребителката. На нея й се стори много да плаща 3% комисионна.
Но за мен това си е далавера на дребно между "наши хора" (банкерката и брокера) да ловят неориентирани купувачи с ипотека в по-малък (от София) град. Затова я посъветвах да попрегледа обявите за кварталите, които си е набелязала и да направи няколко огледа, предполага се, че най-вероятно ще бъдат с агенция. Ако хареса нещо, да ходи в други банки. Не съм я съветвала да "прескача" брокер, а да не се чувства обвързана с агенцията, при която са я пратили от банката, още по-малко с апартамента, който са й предложили.

# 430

Но за мен това си е далавера на дребно между "наши хора" (банкерката и брокера) да ловят неориентирани купувачи с ипотека в по-малък (от София) град.
В Провинцията това е пандемия с мащаби по големи от тези на Covid 19. И ако мислиш че е "делавера на дребно" жестоко се лъжеш. Познавам брокерка с 25 сделки за месец. Средно са 8-10. Смятай.Смятай също и че в Провинцията преобладаващата част купувачи са наивни, неопитни и разчитат за "съдействие " при тегленето на ипотечен кредит. Самият брокер който уж им "урежда" кредита ги хвърля и в лапите на определен нотариус с много интересна такса.

# 431
  • София, Bulgaria
Случаят е много тривиален, кредитните инспектори работят с много брокери, защото очакват от там клиенти за кредит. Както и брокерите няма да отидат при кредитна инспекторка, ако знаят, че няма да им свърши работа. Никоя кредитна няма да препоръча кофти брокер, защото и тя остава без клиент, а таргета си си е таргет. И борба за клиенти.
Мария, браво на брокерката, явно е много търсена, успешна и добра, за да има такъв бизнес. А и явноооо..... има пазар на имоти във вашия край и то доста добър.
Иначе "Светът е голям и опасност дебне от всякъде"....чудовища и дракони летят ли...

# 432
Здравейте.Интересен, всеобхватен разговор се е заформил, да се включа и аз. Относно градовете-кой по-по-най:), не е ли въпрос на виждане?И, относно заплащането-почти всичко е съсредоточено в С-я, 'всеки' иска там, за да има по-голям шанс за реализация.Но, зависи и какво работиш, предлагаха ми работа в С-я, която беше със сто лв по-малко платена от настоящата. Доста трябва да ми предложат, за да се преместя там-този град ми е ужасен, не си представям да живея там, какво остава детето ми да расте там, но това е моето виждане.За мен образованието е важно и за това, когато търсих апартамент гледах и колко близо е до хубавите уч-ща.Но, имам познати, които от града, с много добре платени работи, отидоха на село, на 1/ 3 от предишният им доход, за да може детето им да има детство. Та, всеки с вижданията си.
И, по темата, имот, който следя вдигна цената си с 5000е🤯, друг да наблюдава увеличение?Май ще сменя търсенето, ще видя как са земеделските парцели...

# 433
Най-после нещо хубаво за София Simple Smile Поне на думи, надявам се да не я уплътняват с нови строежи...

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/02/4074378_promiana_v_ob … razrastvaneto_na/

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 20:22 от pe4enka

# 434
И, по темата, имот, който следя вдигна цената си с 5000е🤯, друг да наблюдава увеличение?Май ще сменя търсенето, ще видя как са земеделските парцели...
И аз също го наблюдавах при един, който обмислях - пак с 5000 евро - но в конкретния случай смятам, че беше по начало подценен. Не мисля, че може да се вадят изводи за тенденция.

Общи условия

Активация на акаунт