Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 425
  • 758
  •   1
Отговори
# 615
Водим разговор с едни млади хора да наемат от нас единия на м.луиза и да го дават аирбнб. На нас ще ни плащат като дългосрочен наем.

А който си имаме, засега го държим. Мислили сме да го дадем на същия принцип, защото не ми се занимава да отчитам ежемесечно колко и кой е спал у над

Трябва да им искаш повече защото амортизацията е по-висока. На запад този бизнес беше нашумял преди няколко години ама поне хората ги наемат необзаведени и си ги обзавеждат сами.

Зависи, за мен беше обратното. Докато се дава на нощувки редовно се вижда, почиства и поддържа имота, докато ако влезе някой мизерник, всичко след 1-2 год може да е тотал щета.

То АирБнБ си е наука. Хopata даже казват че ако имаш прекалено голяма заетост е по-добре да вдигнеш цените и да имаш малко по-малка заетост на по-високи цени заради амортизацията на имота. Става въпрос за УСА например където имотите се наемат необзаведени. В Бг май този бизнес е супер понеже почти целия риск се поема от хазяина. Минимална инвестиция за обурудване и може да си вдигнеш чукалата по всяко време.
Вярно е че може да ти се падне лош дългосрочен наемател ама само си представи какъв трафик ще минава през този апартамент ако има пълна заетост. Става въпрос за хора с деца, партита, цигари, алкохол и тн. Всякакви повърхности и уреди се амортизират на макс.
От опита ми  2 години с апартамент във Варна, максимум 5-10% от хората да са готвили. Та уреди и всичко друго е много по-малко амортизирано от постоянен наем. Легла, бани и др се ползват еднакво.

# 616
  • София
Ние имаме реституирани ниви близо до  морето, обаче след 50 години соц. стопанство те са станали гори. Въпреки че ни ги върнаха в реални граници (уж ниви) вече са заведени в кадастъра като гори и нямаме право да правим нищо с тях, нито да ги сечем, нито да ги обработване, нито да ги застроим, сакън! Е, имаше някакви мераци на разни хора да ни отърват от тази тегодба да притежаваме ненужни гори близо до морето, но на нас горите не ни пречат, пък и жълтите стотинки не ни блазнят, та не стана. Те, вероятно, от добро сърце щяха да ги вземат, нямаше да им сменят статута и за една нощ като с вълшебна пръчица от гори да станат пустеещи упи-та... Такива са ни законите - врати в полето.

# 617
Здравейте, имам едно питане относно земята под панелните сгради. Имаме ли някакви права над земята, ако  не
 - може ли да закупим част от нея? Сградата скоро ще е с изтекъл срок(ако не е вече изтекъл) и затова започнах да се замислям. Ние сме имали къща под блока и при построяването сме получили апартаменти с някакво доплащане мисля. Eдин приятел ми каза, че сме имали безвъзмездно право на строеж и не трябва да се притесняваме, но искам да проверя пак. Благодаря
Погледни си НА. Ако не е записано там гориш. Ако теренът ти е все още свободен можеш да се откажеш от апартамента и да си върнеш земята. Доколкото знам е дълга и тегава процедура, но имам приятели го направиха.

# 618
Здравейте, имам едно питане относно земята под панелните сгради. Имаме ли някакви права над земята, ако  не
 - може ли да закупим част от нея? Сградата скоро ще е с изтекъл срок(ако не е вече изтекъл) и затова започнах да се замислям. Ние сме имали къща под блока и при построяването сме получили апартаменти с някакво доплащане мисля. Eдин приятел ми каза, че сме имали безвъзмездно право на строеж и не трябва да се притесняваме, но искам да проверя пак. Благодаря
Погледни си НА. Ако не е записано там гориш. Ако теренът ти е все още свободен можеш да се откажеш от апартамента и да си върнеш земята. Доколкото знам е дълга и тегава процедура, но имам приятели го направиха.
Сериозно ли? Това е интересно. Значи може да се окаже, че земята под панелката е на някой друг човек, а не собственост на притежаващите там апартаменти или на държавата? Това според мен пак е предпоставка за бъдещи проблеми.

# 619
Е хайде де, човекът каза, че са имали къща под блока, в който има апартамент. Каква земя ще търси, какъв апартамент ще връща, като строителството, заради което е отчуждена къщата с парцела, е реализирано. Ако не е реализирано строителството за целта, за която се отчуждава земята, в определен срок от влизане в сила на заповедта за отчуждаване, тогава  заповедта изтича и на практика няма отчуждаване.
Земята под блока е отчуждена за строителство на блок/кооперация и става общинска. Блокът/кооперацията са построени вече върху общински парцел, а всеки собственик на апартамент/имот има вписан в нотариалния си акт % от правото на строеж върху общинска земя.

# 620
Сайтовете на Търговския и на Имотния регистър отиват в историята на 27 юни. Двете бази данни ще бъдат обединени и достъпът до тях ще става през единен портал. Това съобщи Агенцията по вписванията (АВ).
"Единният портал обединява сайтовете brra.bg и icadastre.bg в portal.registryagency.bg - модерна платформа, която дава възможност на потребителите да използват пълния потенциал на електронните услуги на Агенцията с по-широк кръг устройства и операционни системи. Досегашната морално остаряла платформа на практика бе и несигурна за потребителите, принуждавайки ги да използват плъгин и браузър, криещи киберрискове, обясняват от АВ.
Порталът няма да бъде достъпен от устройства със стари, неподдържани от производителите операционни системи и браузъри. Рortal.registryagency.bg ще работи с актуална версия на операционната система за компютри и смарт устройства (над Windows 8 или MacOS 10 и др.). Интернет браузърите -  Microsoft Edge, Chrome, Mozilla Firefox или Safari, също трябва да са съвременна версия“, изтъкват от Агенцията по вписванията.
Съгласно тарифата за държавните такси събирани от АВ, за използване на услугите се дължи такса, с изключение на държавните институции, които имат право на безплатен достъп. След 27 юли, заплащането на таксите за услугите чрез отдалечен достъп в ИР ще се извършава единствено по електронен път. Наличните средства по сметка на потребител в icadastre.bg ще бъдат прехвърлени автоматично след 27 юли, ако потребителят е заявил в профила си в новия портал желание за обединяване на профил. 
https://www.segabg.com/category-economy/turgovskiyat-i-imotniyat … vat-edinen-portal

# 621
Е хайде де, човекът каза, че са имали къща под блока, в който има апартамент. Каква земя ще търси, какъв апартамент ще връща, като строителството, заради което е отчуждена къщата с парцела, е реализирано. Ако не е реализирано строителството за целта, за която се отчуждава земята, в определен срок от влизане в сила на заповедта за отчуждаване, тогава  заповедта изтича и на практика няма отчуждаване.
Земята под блока е отчуждена за строителство на блок/кооперация и става общинска. Блокът/кооперацията са построени вече върху общински парцел, а всеки собственик на апартамент/имот има вписан в нотариалния си акт % от правото на строеж върху общинска земя.
В НА  е написано черно на бяло " Х% от терена на комплекса". Правото на строеж е упоменато отделно.
Явно не е станала общинска , или пък с общината сме съсобственици.
Преди известно време продадохме имот, в който по същият начин беше написано " Х % от терена, У% от сградата"

# 622

За по-ясно болднах ключовите думи. Те водят до един извод - аз съм права.
Става дума за соцвремената, ерго - отчуждаване, оттам - общинска собственост върху парцела, оттам - % от правото на строеж, а не % (или ид.ч.) от земята, т.е. собственост върху земята.

# 623

За по-ясно болднах ключовите думи. Те водят до един извод - аз съм права.
Става дума за соцвремената, ерго - отчуждаване, оттам - общинска собственост върху парцела, оттам - % от правото на строеж, а не % (или ид.ч.) от земята, т.е. собственост върху земята.
Цитатите които дадох са от НА издаден 1983 година. Пак ще го напиша. Има дадено
" Х% от терена на комплекса". Правото на строеж е упоменато отделно. Както и идеалните части от сградата са дадени отделно. Всяка от тези цифри е различна.

Явно не си права, колкото и да болдваш. Просто питащият трябва да погледне какво е записано в НА.

# 624
  • гр. Варна
" Х% от терена на комплекса".
Явно терен се е ползвало като наименование, а не поземлен имот .

# 625
Не, в НА е описан и терена.
Ти си от Варна, Разходи се до кръглата банка. До задния и вход има кооперация. На времето ( 1983-5) собственика беше обезщетен с имот в панелния блок зад банката. 1993-4 върна апартамента и си възстанови правата върху притежавания преди отчуждаването имот. Отчуждения имот отряза част от двора на банката. Постои там кооперация, която е като кръпка в двора.
Това е само един от случаите които знам за Варна.

# 626
Не, в НА е описан и терена.
Ти си от Варна, Разходи се до кръглата банка. До задния и вход има кооперация. На времето ( 1983-5) собственика беше обезщетен с имот в панелния блок зад банката. 1993-4 върна апартамента и си възстанови правата върху притежавания преди отчуждаването имот.

Единият бивш собственик е бил обезщетен с апартамент в блок в съседен парцел, а неговият парцел не е бил застроен. Другият е бил обезщетен с апартамент в блок, който е построен върху неговия парцел, който вече е застроен. Има голяма разлика. Случаят във Варна не е чудо невиждано, и в София, предполагам и не сам тук, има такива случаи. Отчуждавали са 10 парцела, за да построят нещо си и не са построили 100% нещото. 10-те парцела или поне част от тях са останали незастроени. Тогава е имало опция по закон да върнеш обезщетението (апартаменти някъде другаде) и да си възстановиш собствеността върху все още незастроения парцел. Но случаят на питащия не е такъв, неговият бивш парцел е застроен и той има апартамент като обезщетение върху този бивш парцел. А това, което го пише в твоя н.а. за % от комплекса, говори много за юридическия капацитет на някои местни чиновници по онова време.
Има(ло е) и други възможности за възстановяване на собственост върху отчуждени парцели, чела съм практика за София - заповедта за отчуждаване е подписана не от когото трябва, а от заместник (титулярът е бил отпуска примерно), но няма заповед за заместване. И бам - заповедта за отчуждаване "пада" в съда. Но това беше вариант много отдавна, не съм сигурна, подчертавам несигурността ми, че това все още е опция.
Некадърността или мързелът на чиновници (и в миналото, и сега) винаги дават възможности за оспорване в съда.
И аз имам н.а. за отчуждаване на парцел и обезщетяване с апартамент върху този парцел, в него изрично си пише % от правото на строеж. Парцелът си е общински.
И написах какви плюсове и минуси има собствеността върху парцела на кооперацията.  Плюс - мечтата на всеки собственик на апартамент- да паркира в двора, въпреки че няма място за по 1 паркомясто за всеки апартамент и е на принципа "който вече го прави, е заварено положение, другите - да изстудяват супата".  Минус - данък имоти с около 40% повече от апартамент само с право на строеж в същия район.

# 627
Съгласна съм, ти си права. На около 30% от собствениците в този жилищен блок, НА са издадени от некадърни чиновници. Независимо какво пише на твоя НА.

Прави ли ти впечатление как звучиш. Оспорваш официален документ.
И не, данъкът ми не е 40% по-висок.

# 628
Кой комплекс, Титина? Люлин, Младост, Дружба, Захарна фабрика, да не ги изброявам, че ще пропусна... И ти твърдиш, че имаш % от терена на цял жилищен комплекс като Люлин някой си номер примерно?

П.С. Като малка, от мързел да отида да си взема нови книжки от библиотеката, четях и препрочитах един дебел син том "Сборник граждански закони". Ако в темата има юрист на средна и над средна възраст, сигурно ще си го спомни. Законът за собствеността, Законът за собствеността на гражданите, ЗТСУ и ППЗТСУ почти ги бях наизустила, особено пък нещата, свързани с отчуждаването, че там семейно ни засягаше това.

Некадърни чиновници има достатъчно, няма да давам примери от най-различни сфери, но доказателството за това е честотата, с която актове на съответните органи биват отменяни от съда. Некадърни нотариуси също има.

За данъците от личен опит - данък имоти  на 60 кв. м. с ид.ч. от парцела е почти колкото на 100 кв. м. с % от правото на строеж, в една и съща община, в една и съща зона, т.е. с еднакви данъчни ставки. За София става дума, да уточня. И ид.ч. от земята на малкия апартамент са с по-висок данък отколкото самия апартамент.

# 629
  • София
Абе и аз съм любопитен да го видя тоя Нот Акт с "терена" и "комплекса". От соц-а, а с американски думички. Simple Smile

Между другото и ние плащаме много по-голям данък апартамент+земя, отколкото само апартамент. Не в София. Няма как да е друго.

Общи условия

Активация на акаунт