Ваксини и Ваксинационни Програми 2

• 252 673
  • 2 442
  •   1
Отговори
# 1 275
Здравей те и аз имам един въпрос
сина ми е на 7год. през  септември му направена манту и беше (-) педиатъпката ме посъветва да изчакаме и да направим второ манту защото той се дърпа много и може и да не е направено както трябва,но и сега беше същото цял цирк и борба и ме съмнява  че пак нищо не направихме.Ако пак е (-)не знам кое е по-лошото че може да има имунитет и ние да сложим повторно или ако не се съглася.Като чета какви са последствията от повторна имунизация и лошо ми става.
Моля ви дайте съвет   

# 1 276
Манту не е, и не може да бъде критерий за успешността на предшестваща БЦЖ ваксина.
В случая се прави с цел да не би детето да е болно от ТБЦ (или контактно) и на тази "нездрава" база да се прави БЦЖ.

От друга страна, във всички съвременни Европейски страни, които все още ползват БЦЖ (която със закон е забранена в Германия) е ЗАБРАНЕНО да се прави повече от една доза БЦЖ.
Само една документирана и направена доза е достатъчна.

Извод-ако имате една направена доза БЦЖ, други не са нужни.
С това отпадат и мъките около Манту-то. Освен ако се съмнявате че детето е болно, и е нужно ЗА ТОВА  да се прави Манту.

Последна редакция: ср, 25 юни 2008, 00:12 от Birdie

# 1 277
    На 19.06 направиха на дъщеря ми третата ваксинация с "Пентаксим"На 20-ти вечерта тя започна да повръща и я заведохме в болницата-оказа се вирус,протече с температура до 38градуса и диария.Въпроса ми е възможно ли е ако е била заразена по време на ваксинацията,тя да е предизвикала или предизвика по-сериозни усложнения или увреждания?

# 1 278
Не. Нито влияе върху резултатността на ваксинацията.

# 1 279
# 1 280

Здравейте,

Имам следния проблем, живея в Германия и там е правена първата имунизация на детето ми (сега е на 4 месеца и половина).
Имунизацията беше срещу 7 болести.
Едната ваксина е Infanrix HEXA (Tetanus, Diphterie, Pertussis, Poliomyelitis, HIB b, Hepatitis B) и втората е Prevenar. Същата имунизация се прави още два пъти. Ние обаче си дойдохме в Бългатрия за лятото и се налага да направим втората имунизация (която е точно,като първата) тук в България. Препоръчаха ми да покрия болестите с Pentaxim, която покрива 5 от болестите и остава Хепатит В, обаждах се къде ли не,да търся "Ваксина за Хипатит В за деца", отговорът беше : "Такава вече не се произвежда", е добре, а как имунизират бебнцата тук? Предложиха ми да купя доза за възрастни и лекарката да бие на детето само половината, но ме притеснява, как ще отдели точно половината.
Моля Ви, кажете ми, как се казва ваксината за Хепатит В и този вариант удачен ли е?

PREVENAR намерих тук за 142 лв. в аптеките Ремедиум, мисля, че така им беше името.

Много ме притеснява дозировките,които се бият, да не са по-големи или по-малки от тези в Германия и да не стане объркване.
Имате ли представа, какви са количествата,който се бият в Гермнаия?

Илияна

# 1 281
До кога смятате да сте в Бг?
Най-добре би било да продължите ваксинациите в Германия... но ако не можете ще предложа изход.

Но Ви препоръчвам настоятелно да си продължите ваксинациите в Германия дори и с месец закъснение.

# 1 282
Здравейте,

В България съм до 10.08. Първата ваксинация я направиха на 19.5. Четох,че втората ваксинация трябва да се направи в интервала от 30 до 45 дни. Няма ли да има последици,ако направим толкова късно втораста ваксинация?

Вие какво решение ще ми предлойите. Тук във форума прочетох, че и в България се биела такава комбинирана вакснина за 6-те болести (с Хепатит В), но нямам представа, как се казва и дали мога да я намеря.
Моля Ви, кажете ми какво да правя, педиатурката ми каза,че до 2.06 трябва да ваксинирам малката.

Благодаря Ви предварително!

Илияна

# 1 283
Може да ползвате "Пентаксим"+Хеп Б ваксината (=Инфанрикс Хекса). За Хеп Б ваксината->>има я. "Произвежда се". И то как... Simple Smile
И отделно "Превенар"- 2та доза.

Хеп Б ваксината е СПЕЦИАЛНА, за деца.

HBVaxPro 5mcg/0.5 ml
Engerix 10mcg/0.5 ml

За никакво приложение на 1/2 дози от възрастовата ваксина И РЕЧ НЕ МОЖЕ ДА СТАВА-те са просто различни по вид ваксини.
Самото твърдение за такова приложение е срамно. Стойте далеч от такива "педиатри".
Не позволявайте поставяне на ваксината в гръбчето или в ръката!

Последна редакция: чт, 26 юни 2008, 22:35 от Birdie

# 1 284
Бърди, ние имахме същия проблем като Илияна Евтимова. Само че на нас ни предстои да бием последната доза Превенар и Инфанрикс Хекса. Ще ги бием в Германия, но с цели три месеца закъснение. Това проблем ли е и трябва ли да правим някакви допълнителни ваксинации в този случай?

# 1 285
Не, не е проблем. Само попълнете дозите, които Ви липсват.
Нищо НЕ СЕ рестартира отначало!

# 1 286
Много благодаря за бързия отговор!
Само нещо не ми стана ясно, Вие сте написал :

"Хеп Б ваксината е СПЕЦИАЛНА, за деца.

HBVaxPro 5mcg/0.5 ml
Engerix 10mcg/0.5 ml"

Хепатитната ваксина ли се казва HBVaxPro и ако да, то какво е Engerix?

Значи да си купя Pentaxim и отделно ваксината за Хепатит В и отделно Prevenar.

Забелязах,че сте написал Превенар ВТОРА ДОЗА, има ли разлика в дозировката между дозите?

Идеята да изчакам с ваксинацията до 10.08 не Ви допада предполагам...

Пак благодаря за отговорите Ви!

Илияна

# 1 287

Но Ви препоръчвам настоятелно да си продължите ваксинациите в Германия дори и с месец закъснение.

Има ли разлика във ваксините за България и подобни на нашата държави? Каква е причината да съветвате настоятелно ваксините да се направят в Германия?

# 1 288
1. Майката трябва да смени вида на ваксината-това се избягва по принцип.
2. Опасност да не и се постави правилно ваксината- в Германия няма педиатър,който да слага ваксините "в гръбчето".
3. "...обаждах се къде ли не, да търся "Ваксина за Хипатит В за деца", отговорът беше : "Такава вече не се произвежда" -> само това мен лично ме "преобръща" да правя ваксини в Бг. Грубата,грозна, Балканска лъжа, показваща къде е моралното дъно в съвременна Бг. Такова нещо никъде другаде в Европа не може да се чуе. Ако сте били в Европа може би знаете, че независимо от големите проблеми тук и там, различия, особености, има едно основно чувство за морал в тази сфера, изключващо подобно поведение.
4. "...Предложиха ми да купя доза за възрастни и лекарката да бие на детето само половината" ->> Това пък е толкова груба грешка, която в Германия просто не може да стане. Тоест, на беззащитната майка се предлага опасна замяна с търговска цел. Такова дъно, и такава елементарна липса на добропорядъчност и морал, и то по отношение на ваксините, и то за дете, едва ли другаде може да се срещне.

т.3 и т.4 показват извънредно трагичното положение с ваксинационните практики в Бг. Факт, който е опасно алармиращ. Те също така показват, че ако една майка от Германия иска да прави ваксини в Бг, би трябвало:

*или да е енциклопедия по темата (каквато майката не е, защото живее в Германия и там това не е нужно) за да избягва всякакви подводни рифове, лъжи, крайна некомпетентност и безхаберие.
*или просто да не стъпва при педиатър в Бг за ваксини, тъй като опасността е по-голяма от самата ваксинация.

Малко ли са тези аргументи?

Последна редакция: пт, 27 юни 2008, 00:11 от Birdie

# 1 289
Добре,
ще Ви напиша личния ни имунизационен план:

от 3-ти месец (от31.3.2008): 7-те болести,които написах по-горе
от 4-ти месец: - // --//--
0т 5-ти месец(от31.05.2008): - // --//-- (край на основната имунизация)
от 13-ти месец(от31.01.2009):-//--//-- + 1ММR
от 6-та годинка: IPV + ToPa + 2MMR
от 9 до 17 год.: Хепатит В

Ще бъде ли фатално и ако не,как точно да процедирам,ако изместя втората ваксинация за 10.август и не спазя срока от 30 до 45 ден след първата ваксинация? Има ли проблем и трябва ли да променям следващите дози?
Вече съм съвсем объркана с тези ваксини...

Пак Ви благодаря за времето,което отделяте да ми отговаряте.

Илияна

Общи условия

Активация на акаунт