Ваксини и Ваксинационни Програми 2

• 252 990
  • 2 442
  •   1
Отговори
# 570
Birdie,
Изчетах много за ваксините от тук и съвсем се обърках. Моята дъщеря е на 1г.и 3м. Направени са и всички задължителни ваксини до момента. Исках да и се направи и противоменигитова, но педиатърката каза, че щом не е задължителна няма нужда. Аз обаче държа да и поставим. Бихте ли ми отговорили точно каква ваксина трябва да закупя и схемата на поставяне. Благодаря Ви предварително!

# 571
Ако имате пред вид "Акт-Хиб", след навършени 15 месеца, нужната Ви доза е само една.
Акт-Хиб е световна ваксина, задължителна от 1985-86 във всички съвременни имунизационни календари.

Ако имате пред вид профилактика на менингококов менингит, можете да потърсите някоя от следните:
*Нейс-Вак С
*Менингитек
*Менжугейт
*Менинвакт.

Пишете какво може да намерите от тези, и ще Ви отговоря за нужните брой дози.

# 572
  • Виена
Е, не... Не може да е истина просто! Иска ми се да следя отворена тема за ваксини, ама това лекуване по нета просто минава всичките граници на нормалност в очите ми!
Я три-четири и да викнем като един : "Birdie - ПРЕЗИДЕНТ!  newsm18 newsm18 newsm18 " Имам и предложение за предизборен лозУнг:

"Чудя се - да слагам ли въобще ваксини"
->Не стоят такива въпроси пред съвременен човек и майка...

Мамите от форума с хоби "фотошоп" ще дадат рамо с художественото оформление  Mr. Green
Само дайте да уточним КАКВИ въпроси стоят пред "съвременен човек и майка"... Щото някой "полуинтелигент", попрочел и понаучил за фаталаните последици при поставяне на ваксините, може да вземе да почне и да си задава въпроси... Някакви идеи?

# 573

човек и майка.т.е.човек или майка... Mr. Green

# 574
Въпрос към Birdie. Предварително благодаря.

"If a child receives both types of vaccine, four doses of any combination of IPV or OPV by 4–6 years of age is considered a complete
poliovirus vaccination series. A minimum interval of 4 weeks should separate all doses of the series."

Ако детето получи двата типа ваксина, 4 дози от всякаква комбинация ИПВ или ОПВ към 4-6 годинки се приема (зачита,смята се) за завършена полио ваксинационна серия. Минимален интервал от 4 седмици би трябвало да разделя всяка една от дозите на тази серия.

Следователно, няма да има, мисля, проблем да се замени оралното с ИПВ полио за всички деца, направили дори и една доза орално полио.

Чудесно е, че вече се е повдигнал въпроса за как да продължим с полиото.

И аз неотдавна получих отговор, че с каквото полио сме започнали с такова трябва да продължим. В интерес на истината, след като в бг задължителния имунизационен календар промениха живото полио с инактивирано, много се зарадвах, но се и притесних, че моето дете трябва да продължи с живо. От дадения вече линк на Birdie, виждам, че все пак е възможно да се продължи и с инактивирано.

Все пак, обаче, в линка се говори за 4 дози от всякаква комбинация ИПВ или ОПВ се приема (зачита,смята се) за завършена полио ваксинационна серия.

Схемата на бг кландара е следната (6 приема):

1. 2 месец - 1-ви прием;
2. 3 месец - 2-ри прием;
3. 4 месец - 3-ти прием;
4. 14 месец - 4-ти прием (1-ва реимунизация);
5. 22-24 месец - 5-ти прием (2-ра реимунизация) (не по-рано от 1 година след 3-ти прием);
6. 6-7г. 1клас - 6-ти прием (3-та реимунизация)

Моето дете има първите 4 приема с живо орално полио. т.е. да смятам, че според цитата имаме завършена полио ваксинационна серия.

Предстои ни 5-ти прием - втората реимунизация скоро. Какво да правя?

А за 6-тия прием в 1-ви клас?  Mr. Green Далече е, дотогава могат да се измислят и нови неща.

Много моля, Birdie, за отговор.

# 575
Американската схема смята 4 дози за достатъчни.
Тук също се слагат общо 4 дози.
Така че ако сложите за 5 и 6 доза инжекционно полио няма проблем.
Да се надяваме дотогава Бг имунизационен календар да "поолекне" откъм тези дози полио.

# 576
Благодаря за бързата реакция!  Heart Eyes

# 577
  • Виена
Ето един линк към друга тема за ваксините:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=144101.msg2814761#msg2814761

# 578
  • София
Бърди,
Имам доста неясности и питанки.
Дъщеря ми е на 2 и 2 месеца почт/род.18,10,04/.Според задължителните в БГ имунизации ни липсват/поради болести, сополи и други подобни/:
- втора реимунизация на полиото-5ия прием/трябва да се направи до 22-24 месец/.Полиото досега е било през устата капки.
- първата реимунизация  ДТК/трябва до 24 месеца/.
Останалите приеми са както следва, тези плащани от МЗ:
БЦЖ-23.10.04 в Родилното
полио-28.12.04 - 28.01.05 - 02.03.05 - 18.04.06
ДТК-28.12.04 - 28.01.05 - 02.03.05
Еugerix-19.10.04 - 24.11.04 - 20.04.05
Trimovax-10.02.06
Инцидентна ваксина против тетанус на 26.05.06-за мъничка рана на главата-в Пирогов казваха, че няма нужда, но педито каза, че било задължително, въпреки редовните ни ваксинации???/
Аз искам да сложа и противо менингитна ваксина, но според педито трябва да паравим пропуснатите до момента и чак тогава другите. Презложи ми вариант с комбинация на менингита + пропуснатото-тетрактХиб.
Въпроси:
1.TetraActHib включва ли полио+ ДТК освен Хемофилус менингит. Щото май не?
След като ДТК досега е била държавната/т.е. с живата коклюшна съставка/, дали е добре сега да е с "неживата" съставка. Естествено аз предпочитам минимална реакция върху детето, но за самата превенция това има ли значение?Ако това нещо не сдржа полио, как трябва да постъпя?
2.Полиото досега е било на капки-редно ли де да се сменя методът му на приемане.
3.Изобщо като говорим за менингит колко вида има/3?/ и колко и какви ваксини -нещо почнах да се обърквам.
-Хиб -бактериален-
-PCV-пневмококов
-менингококови инфекции
Простете ми невежеството, но досега см останала с впечатлението, че има само вирусен и бактериален?И как трябва да постъпя в този случай, за да я ваксинирам за всичките тези неща и кога.
4.Менингитните реваксинации-кога. къде да прочета малко повече.
Предваритлно благодаря.

# 579
На въпросите Ви:
1. Никога не съм виждал тази ваксина. Не съдържа полио по данни от листовката и данните за нея. Можете спокойно и без никакъв проблем да смените ДТК с ДТаК (безклетъчна коклюшна компонента). За тези останали дози Ви предлагам "Тетраксим" (Тетравак)-ДтаК+Инжекционно полио. Само една инжекция с всичко нужно, но без Акт-Хиб, разбира се.
2. Два, три, поста по-нагоре сме писали подробно за възможната смяна на оралното с инжекционно полио.
3.Грешно е тези ваксини да се наричат противоменингитни. Но да, това са 3-те за които пишете.
Акт-Хиб се слага задължително от 2 месец със схема 2,4,6 и ре 12-15месеца
Пневмококовата се слага по същата схема
Менингококовата се слага или преди годинка, или след нея, в зависимост от националните схеми. Има и друга, полизахаридна противоменингококова ваксина, но тя има редица проблеми засега.

За всички ваксини подробно можете да се информирате оттук:
Схеми:
http://www.immunize.org/catg.d/rules1.pdf
Подробности за ваксините една по една:
http://www.cdc.gov/nip/publications/pink/def_pink_full.htm

# 580
  • София
Благодаря за бързия отговор.

Значи, ако си вземем Тетраксим, ще трябва отделно да си вземем и Акт-Хиб/така ли се казва ваксината? А колко време трябва да се изчака между двете?

# 581
Да. През седмица-10 дена можете да ги поставите.

# 582
Здравей Birdie!
Meн също ме вълнува въпроса за "противоменингитните"Ваксини.Синът ми е на 15 месеца, каква ваксина е удачно да се постави сега от изброените, пневмококова, менингококова или Аct?

# 583
Всичките Simple Smile

# 584
 Simple Smile Благодаря ти.А може ли малко по-подробно да ми обясниш кога се поставят, понеже нашата педиатърка дори не знае как се пише ActHib(на последната консултация я попитах точно за тази ваксина, а тя ми написа на рецептата Achtocib Shocked)

Общи условия

Активация на акаунт