Ваксини и Ваксинационни Програми 2

• 252 834
  • 2 442
  •   1
Отговори
# 1 815
Не подминавам въпроси на съмняващи се във ваксините.
Подминавам наивни и дилетантски "коментари и изявления", които няма как да се коментират, без да започне да "хвърчи пух и перушина". От друга страна, знаейки дълбокото невежие на масовата Бг педиатрия
(моля, не ми давайте за пример "Токуда" или някой и друг добър частно практикуващ! Идете в Бургас за да видите истинското лице на днешната масова Бг педиатрия! <<--"по касата") не ми се коментират глупости без всякаква връзка с ваксините.

Цитат
"...Въпроса ми е:Вие знаете ли за такива случаи от ваши колеги примерно?За лекари,които не ваксинират децата си?"

Отговорът зависи от много неща. Най-важните са къде живеете, каква Медицина има страната, където живеете, както и за кои ваксини се отнася въпроса Ви.

Мнозина от колегите ТУК са предпазливи и не правят нови ваксини широко, дори и на собствените си деца (Гардасил, Варицела, например), но не ги и правят и на останалите. В този смисъл няма двоен морал. Вие, както много пъти съм изтъквал, грешите основно в оценката за обществения морал и навици в другите страни. Независимо от огромните проблеми, трудностите, огромното болшинство от колеги от страни от ЕС, с които съм се срещал и опознал, са хора морални и дълбоко отговорни в професията. Това, което често пишете тук за тях (че били меркантилни, плащали им фирми за да правят една или друга ваксина), е дълбоко невярно, и е плод на факта, че никога не сте живели дълго в цивилизована страна, и просто не знаете. Или сте живели, но дълбоко потънали в Бг предразсъдъци, духовна мизерия и нищета, живеете всеки божи ден в подозрение, дълбока мнителност и "съмнения" и не може да дишате свободно. Един Бг за да може да диша свободно в свободният свят му трябват минимум 6-7 години- колко пъти тук са писали майки, които "не харесвали" Норвежката, например, педиатрия. И защо? и се почват описания само даващи картина на трагичното морално, нравствено, чисто човешко, а понякога и интелектуално, състояние на днешната Бг нация. И следващата от това невъзможност да се живее като свободен човек в един свободен свят. А ЕС има свобода, стига да знаеш да я намериш и да можеш да я живееш и почустваш.

Няма такива неща тук-хората си водят децата, ваксинират ги, казват "Довиждане" и това. Идват за нова ваксинация после. Моя е грижата за всичко останало, доколкото с моите действия мога да направя нещо нередно.

Не ми е известно колеги тук да са ми отказвали основни ваксини (+ Превенар, Менингококовата тип С). Така че, такъв въпрос ТУК не стои.

Сега, да обсъждаме Бг ваксинационни практики, навици, предразсъдъци, масовото незнание на основни неща по ваксинациите В ПОДРОБНОСТИ... не бих желал. Правил съм го много пъти. Ето сега, Акт-Хиб ще слагат в календара-с 20 години закъснение. След 20 години може и "Превенар" да решат да поставят, когато другите страни ще са минали на 30 валентни Пневмококови ваксини.

Последна редакция: чт, 16 апр 2009, 13:26 от Birdie

# 1 816
  • Кори Селести
Концентрирайте се върху темата.

Моля.

# 1 817
  • София
Темата да стене накрая ЗА и Против Ивонска. Mr. Green
Тези ваксини C i A+C, как са им търговските наименования? Линк евентуално.

# 1 818
Противоменигококови ваксини. Тип А+С е полизахаридна, стара, сравнително
Тип С е нова, има показание при бебета и деца до 4-5 годишна възраст.

# 1 819
  • София
Да, ясно, но с това име ли да ги търся в аптеките в БГ, или въобще не мога да ги намеря тук? Каката е с АктХиб, а малкия въобще не е ваксиниран с противоменингококова ваксина.

# 1 820
  • в моя свят
Birdie благодаря за подробния отговор.Относно обществения морал и морала в медицината у нас и в други страни от ЕС аз лично не споря,както и за остарелия ни календар.И да имали сме лошия късмет да сме родени и да живеем в България и здравната ни система е под всякаква критика,но щом нямаме избор и възможност да живеем в по цивилизованите държави от целия ви пост аз лично за себе си правя извода,че тук няма педиатър на когото бихме могли да се доверим относно имунизациите на децата ни и съответно по добре да не се ваксинираме.Защото тежките реакции и увреждания според вас идват от некачествените ваксини,които предлага нашата държава и от не достатъчната практика и компетентност на педиатрите ни.И да,вече и у нас се продават пречистени и по качествени ваксини използвани в развитите държави още от преди 20г.,но педиатрите ни са некомпетентни и без опит за схемите на ваксиниране с тях и с цялото ми уважение към професионализма ви и желанието да помогните на родителите със съвети относно кога и как да поставят новите ваксини на децата си,но предполагам сте съгласни,че чрез анонимни форуми това не би могло да е напълно компетентно и внимателно като се има впредвид индивидуалноста на всеки човек.За мен това е нещо като изписване на лекарства по телефона както често правят нашите лични лекари и тези от спешните центрове.Сам казвате,че при вас педиатрите са много предпазливи и не само за ваксините,в което аз не се съмнявам.Но точно тази предпазливост изисква да познавате пациента пред себе си,да знаете миналите му заболявания и общото му здравословно състояние,за да се прецени адекватно лечение.За мен същото е относно ваксините и всеки допитал се до вас за съвет може да вземе мнението ви впредвид,но не и напълно сляпо да се доверява за здравето на детето си по интернет.Все пак колкото и да са некадърни ако нещо се случи точно нашите лекари тук ще ни лекуват.Благодаря за отговора още веднъж,нямам въпроси относно даден вид ваксина и за това спирам да разводнявам темата.  bouquet

# 1 821
Форумите са единствено възможният начин майките в Бг да научат редица неща около:

*вид ваксини
*схеми
*нови ваксини, програми.

Единствено, щом няма кой да ги каже и:

*се говорят глупости и правят глупости (ваксини в гръбчето, По Манту съдим за резултатността на БЦЖ ваксина, безброй на брой БЦЖ ваксинации, Хиб ваксината била актуална до 2 годишна възраст според Слънчева... и колко още)
*Бг имунизационен календар до преди 1-2 години бе голям срам. Сега е по-малък, след тихите и тайни промени (махане на оралното полио, махане на т.нар. "нулеви дози полио" из родилните домове, с които толкова беди причиниха....) но не престава да е СРАМ за страна от ЕС. Докато:

*не въведат съвременен Европейски имунизационен календар и не изоставят всякакви пози на "бодри и недоволни". Както и пози на знаещи, щом по това което правят е ясно че НИЩО не им е ясно и НИЩО не знаят. И дори И някои да знаят, и дори те да са 10%, то това НЕ Е масова педиатрия и е далеч от нужните 99% да ЗНАЯТ. Вкл. и в Бургас!
*не спрат с тези безумни на брой дози полио, колкюш, БЦЖ. БЦЖ никой и никъде не е правил повече от 1 доза. За останалите ваксини, ако имат научни и епидемиологични данни с които да оправдаят 5-6 дози полио (общо в света се правят от 3 до 4 дози полио до 4-6г възраст)-нека ги представят. Но не "на сляпо".
*не сложат задължително в календара Хиб ваксината И Превенар и не започнат широка кампания "ЗА" нуждата от тези ваксини. Кампания за образоване и на педиатри, които мислят че нямат нужда от образоване.
*не въведат отделен календар за закъснели, пропуснати дози и/или за неотродоксални ситуации.

Така че- избирайте. Изборът е Ваш. Така е в страни като нашата. Дотам сме стигнали... това е бедната и простичка истина.
Разберете,  въпроса не е да се бодат децата като "кюфтенца". Въпросът е да се разбират дълбоко темите свързани с ваксинациите, практиките, интервалите, схемите, алтернативните варианти.

Питайте тези,които тук пишат по Педиатрични теми за алтернативни схеми на ваксиниране при закъснели и нестандартни положения. Питайте... ще чуете... те още рестартират ваксинации... нещо,което от десетилетия е ЗАБРАНЕНО.

Последна редакция: чт, 16 апр 2009, 18:32 от Birdie

# 1 822
Да, ясно, но с това име ли да ги търся в аптеките в БГ, или въобще не мога да ги намеря тук? Каката е с АктХиб, а малкия въобще не е ваксиниран с противоменингококова ваксина.

Нова противоменингококова за деца до 3-4 г възраст (някъде и 5):

Нейс-Вак С, Менинвакт, Менингитек, Менжугейт.

Полизахаридните противоменингококови ваксини не са рутинни детски ваксини все още. Не се правят изобщо под 2-3-4 годишна възраст, поради липса на ефективност.

# 1 823
  • София
Birdie, какво е мнението ви за това кога е по-подходящо да се сложи превенар на дете на година и девет месеца: с два приема, от които първият да бъде сега, или само един прием след навършване на две години през август. Очаква се през септември детето да тръгне на ясла. Благодаря.

# 1 824
Въпросът е в това, от кога детето ще е защитено.
Два приема.

# 1 825
Birdie,
какво ви е мнението за Pneumo 23..
какви са разликите с Превенар , и коя е по-добре да се сложи на дете на 2г 6м..

Извинете намерих вашето мнение по въпроса  Blush

# 1 826
  • Варна
Ако може да се включа с въпрос към Birdie, малко встрани от обсъжданата по-горе тема.

Въпросът ми е какъв е максималният допустим интервал м/у два приема на ваксината п/в Хепатит Б. Синът ми вече е на 10 месеца, а по една или друга причина (или я няма в наличност, или някой в семейството е болен) още не му е сложена ваксината, която се полага на 6 месеца. Ще я сложат евентуално към 13 май, ако нещо друго не се случи, а дотогова малкия ще е на 11мес, т.е. ще са минали 10 месеца м/у двата приема на ваксината.
Това проблем ли е? Има ли вероятност да не се създаде нужния имунитет?Ако да, какво трябва да се направи след това?

# 1 827
Няма такъв "максимално допустим". Просто попълвате липсващите Ви дози.
Ако те са повече от една (липсващите) спазвате минималното разстояние между тях.
Честа и груба грешка,която правят в Бг е да рестартират ваксинации при минал голям период от време.
За никоя от рутинните детски ваксинации, колкото и време да е минало от последната доза НЕ СЕ рестартират отново дозите. Просто попълвате липсващите Ви дози!

НЕ се рестартират дози, както това имат навик да правят в Бг.

# 1 828
Birdie,
какво ви е мнението за Pneumo 23..
какви са разликите с Превенар , и коя е по-добре да се сложи на дете на 2г 6м..

Извинете намерих вашето мнение по въпроса  Blush
Пневмо 23 НЕ е подходяща за деца под 3-4 годишна възраст. И не работи!
Изобщо тя НЕ Е рутинна детска ваксина.
До 5г възраст (някъде 6) Превенар е основната ваксина.

# 1 829
Синът ми е на 3г. и искам да попитам има ли смисъл да бъде ваксиниран с Превенар?

Общи условия

Активация на акаунт