Подминавам наивни и дилетантски "коментари и изявления", които няма как да се коментират, без да започне да "хвърчи пух и перушина". От друга страна, знаейки дълбокото невежие на масовата Бг педиатрия
(моля, не ми давайте за пример "Токуда" или някой и друг добър частно практикуващ! Идете в Бургас за да видите истинското лице на днешната масова Бг педиатрия! <<--"по касата") не ми се коментират глупости без всякаква връзка с ваксините.
Отговорът зависи от много неща. Най-важните са къде живеете, каква Медицина има страната, където живеете, както и за кои ваксини се отнася въпроса Ви.
Мнозина от колегите ТУК са предпазливи и не правят нови ваксини широко, дори и на собствените си деца (Гардасил, Варицела, например), но не ги и правят и на останалите. В този смисъл няма двоен морал. Вие, както много пъти съм изтъквал, грешите основно в оценката за обществения морал и навици в другите страни. Независимо от огромните проблеми, трудностите, огромното болшинство от колеги от страни от ЕС, с които съм се срещал и опознал, са хора морални и дълбоко отговорни в професията. Това, което често пишете тук за тях (че били меркантилни, плащали им фирми за да правят една или друга ваксина), е дълбоко невярно, и е плод на факта, че никога не сте живели дълго в цивилизована страна, и просто не знаете. Или сте живели, но дълбоко потънали в Бг предразсъдъци, духовна мизерия и нищета, живеете всеки божи ден в подозрение, дълбока мнителност и "съмнения" и не може да дишате свободно. Един Бг за да може да диша свободно в свободният свят му трябват минимум 6-7 години- колко пъти тук са писали майки, които "не харесвали" Норвежката, например, педиатрия. И защо? и се почват описания само даващи картина на трагичното морално, нравствено, чисто човешко, а понякога и интелектуално, състояние на днешната Бг нация. И следващата от това невъзможност да се живее като свободен човек в един свободен свят. А ЕС има свобода, стига да знаеш да я намериш и да можеш да я живееш и почустваш.
Няма такива неща тук-хората си водят децата, ваксинират ги, казват "Довиждане" и това. Идват за нова ваксинация после. Моя е грижата за всичко останало, доколкото с моите действия мога да направя нещо нередно.
Не ми е известно колеги тук да са ми отказвали основни ваксини (+ Превенар, Менингококовата тип С). Така че, такъв въпрос ТУК не стои.
Сега, да обсъждаме Бг ваксинационни практики, навици, предразсъдъци, масовото незнание на основни неща по ваксинациите В ПОДРОБНОСТИ... не бих желал. Правил съм го много пъти. Ето сега, Акт-Хиб ще слагат в календара-с 20 години закъснение. След 20 години може и "Превенар" да решат да поставят, когато другите страни ще са минали на 30 валентни Пневмококови ваксини.