Ваксини и Ваксинационни Програми 2

• 252 213
  • 2 442
  •   1
Отговори
# 2 265
ми за какво да говорим повече....

#Cussing out
това разбирам е още онова издание с размера на списаниице...
пп. можете да препишите статията за туберкулозата и да я пуснете в раздела за хумор...

Не разбирам какво имате предвид и моля, запазете си нецензурния език (емотиконът означава точно това) за някой друг форум.

Първо, не е с размера на списанийце. Второ, исках само да илюстрирам, че дори когато аз учих в университета по този учебник, заболяванията са били коректно описани и то с английските им имена, както и пета и шеста болест. Оттогава досега сигурно има много нови издания с още по-осъвремена информация. Трето, за туберкулоза в учебника по инфекциозни болести не пише, просто защото туберкулоза се изучава много детайлно в програмата по вътрешни болести.

Спестете си бъдещия хейтърски спам, моля!
а вие уважаеми, колега, на какъв език изписвате диагнозата на български или на латински?  Laughing

пп. не ви отива след 100 поста половината от които трудно биха се определили иначе, да говорите за спам.

# 2 266
Цитат
От друга страна, рубеолата (или rubella) e известна от средните векове. Като отделно заболяване е отделена през 1881 г., т.е. преди Коплик да опише петната. Така че това не е било единственият симптом, по който могат да се отдиференцират двете заболявания.
Причинителите са открити съответно през 1938 г. за Rubella virus и 1954 г за Morbillivirus - твърде скоро, за да се променят наименования, използвани от векове, и то в толкова голяма част на света, а именно испано-, португало- и френскоговорящата.

Rubella е известна като отделно заболяване от 1881. До тогава рубеллата се е считала за "лека форма" на морбили (рубеола, наричаща се тогава) докато немски говорещата Европа е наричала заболяването традиционно - >> "German measles" .
Рубелла вирусът за пръв път е доказан в началото на 60-те години- изолиран е от култура през 1962 ( вж. "The history of rubella and rubella vaccination leading to elimination. Clin Infect Dis. 2006 Nov 1;43 Suppl 3:S164-8. ). За морбили - по-късно, мисля. Имало ли е развита вирусология в 1938, 1954? помислете малко...

Dr. Normann Gregg през 1941 за пръв път обръща внимание на вродената катаракта като следствие на рубелла епидемия, и оттогава започва темата за т.нар. "вроден рубелла синдром". Рубелла ваксината е започната през 1969 и комбинирана в състава на МПР през 1972.

За пръв път Рубелла е описана през 1619 от Даниел Сеннерт (Daniel Sennert) (немец) като morbis puerorum ( "детска болест") без да е отделена като самостоятелно заболяване до около 1750. Поради Немското първенство в изучаването на заболяването, то дълго време е било наричано "German measles" ( но не във всички страни - редица страни са продължили с "рубеола" термина).

През 1866 Шотландеца Henry Viale предлага термина "рубелла". По време на Международния Медицински Конгрес в Лондон през 1881 е достигнат единен консенсус "рубелла" да се счита за отделно и самостоятелно заболяване. Тоест през 1881 рубеллата е отделена като отделно заболяване, а не морбили.

През 1938 Хиро и Тасака (Y. Hiro, S. Tasaka)  откриват че рубеллата е вирусно заболяване, но не откриват вируса, както Вие пишете!

Рубелла вирусът е открит независимо от T.H. Weller и  F.A.Neva ( Harvard University) и от  Parkman et all - "Walter Reed Army" Институт през 1962.

Така че, това, което пишете, не отговаря на истината. Просто.
Четете достоверни източници.
Такива неща бях си изпатил и аз вярвайки в "родната медицина" с поза на "бодри и недоволни".
Е, спрях да и вярвам. За голяма моя тъга  и разочарование.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 16:22 от Birdie

# 2 267
Вижте пак:

От друга страна, рубеолата (или rubella) e известна от средните векове. Като самостоятелно заболяване е отделена през 1881 г., т.е. 15 години преди Коплик да опише петната.

През 1866 Шотландеца Henry Viale предлага термина "рубелла". По време на Международния Медицински Конгрес в Лондон през 1881 е достигнат единен консенсус "рубелла" да се счита за отделно и самостоятелно заболяване. Тоест през 1881 рубеллата е отделена като отделно заболяване, а не морбили.

А Вие четете ли всъщност? Никъде не твърдя, че болестта морбили е отделена като самостоятелно заболяване, а именно рубеолата (rubella). Отново Ви моля да престанете да използвате като синоними морбили и рубеола. Те просто не са, нито в българския, нито в който и да е език. Твърдите само, че рубеола е старото име на морбили. Къде го прочетохте?

Имало ли е развита вирусология в 1938, 1954? помислете малко...

"Before the distinction of filterable and non-filterable agents, poxvirus particles were seen as "inclusion bodies" in infected cells under the light microscope in 1886 by John Buist, who saw vaccinia particles in vaccine material, and in 1892 by Guiseppe Guarnieri, who saw variola particles in human cells infected with smallpox(1). These two agents of disease were called "variola virus" and "vaccine virus" in the first decade of the 20th century, although the definition of what constituted a virus was loose and debated by researchers at that time. They were known to be filterable agents of disease, and vaccine material was treated with bactericidal preparations at least before 1918, when a new method of bactericidal preparation was being investigated (2). 1. Waterson A.P. and Wilkinson L. An introduction to the history of virology. (Cambridge, 1978); 2. Tyler CR, Krumwiede C. The danger of decolorizing vaccine virus. Am J Public Health (N Y). 1925 Apr;15(4):303-4.PMID: 18011486" Mary Odom, Department of Microbiology, University of Alabama Birmingham

И мой цитат от една друга тема:

"Всъщност по това време (1886 г.) Джон Буист (John Buist) визуализира със специално оцветяване и с оптичен микроскоп един от най-големите по размери вируси - вируса на ваксинията (откъдето идва думата "ваксина"), но по това време не се е смятало, че ваксинията е вирус:
http://www.nature.com/nature/journal/v139/n3517/abs/139541b0.html (статията е от 1937 г.)
През 1931 г. немските инженери Ернст Руска и Макс Кнол изобретяват първия електронен микроскоп, с който са направени първите снимки на вируси. През 1986 г. Ернст Руска получава Нобеловата награда по физика за това изобретение (Макс Кнол е вече починал по това време, а Нобеловите награди се присъждат приживе)."

Значи вече е била развита вирусологията през 1938 г. и 1954 г., нали? Че даже е имало и електронен микроскоп!

През 1954 г. е изолиран вирусът на морбили (Morbillivirus); през 1958 е изработена първата ваксина срещу морбили, която през 1963 г. вече е била широко разпространена.
Вирусът на рубеола (Rubella virus) наистина е изолиран през 1962 г.

Така че, това, което пишете, не отговаря на истината. Просто.
Четете достоверни източници.
Такива неща бях си изпатил и аз вярвайки в "родната медицина" с поза на "бодри и недоволни".
Е, спрях да и вярвам. За голяма моя тъга  и разочарование.

Внимавам да е коректно всичко това, което пиша. Когато греша, си признавам. А Вие? (ще си признаете ли например за вирусологията  Simple Smile ?)

Не разбирам само защо приемате по подразбиране, че се занимавам с родната медицина? Далеч съм от нея, защото нищо не мога да променя в българското здравеопазване.

Не искам повече да спорим, затова, моля Ви, не ме карайте да Ви отговарям.
Аз ви помолих само за едно - да не обърквате родителите по отношение на имената на рубеола (rubella) и морбили.
Не бъдете толкова упорит за незначителни неща.
Смятам, че всеки в темата разбра лингвистичните разлики, не се съмнявам, че и Вие също.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 17:28 от Persona

# 2 268
Цитат
"От друга страна, рубеолата (или rubella) e известна от средните векове. Като самостоятелно заболяване е отделена през 1881 г., т.е. 15 години преди Коплик да опише петната."

Рубеллата е отделена. Не морбилито (рубеола).
Има ли при рубелла петна на Коплик?   Mr. Green
Сега всички разбират защо е важно морбили да е морбили а рубелла- рубелла. Сами се объркахте... .  Mr. Green

Това кога е открит ел.микроскоп не значи че от следващата седмица вирусологията е била в разцвет. А и това няма нищо общо с практическото изолиране на Рубелла вируса и Морбили вируса.

# 2 269
Цитат
"От друга страна, рубеолата (или rubella) e известна от средните векове. Като самостоятелно заболяване е отделена през 1881 г., т.е. 15 години преди Коплик да опише петната."

Рубеллата е отделена. Не морбилито (рубеола).
Има ли при рубелла петна на Коплик?   Mr. Green
Сега всички разбират защо е важно морбили да е морбили а рубелла- рубелла. Сами се объркахте... .  Mr. Green

Това кога е открит ел.микроскоп не значи че от следващата седмица вирусологията е била в разцвет. А и това няма нищо общо с практическото изолиране на Рубелла вируса и Морбили вируса.

Или четете, или цитирате избирателно.
Ето целият цитат (след което го редактирам за по-голяма яснота):

Заболяването морбили е описано още в 7 век от новата ера. Коплик описва петната през 1896 г. (макар че тези петна са наблюдавани и преди него).
От друга страна, рубеолата (или rubella) e известна от средните векове. Като самостоятелно заболяване е отделена през 1881 г., т.е. 15 години преди Коплик да опише петната. Така че това не е било единственият симптом, по който могат да се отдиференцират двете заболявания.

Rubella в скобички я добавям от уважение към чувствата Ви.

Идеята на горния цитат е (внимавайте), че не петната на Коплик (които се наблюдават при морбили; явно трябва да го спелувам) са били факторът за отделянето на двете заболявания, а че е имало и други критерии за отдиференцирането им.

Няма и момент на объркване.

А въпросът ви беше, дали вирусологията е била развита през 1954 г. Щом вирусът на морбили е бил изолиран през 1954 г., значи е била достатъчно развита, да.

До някакъв консенсус няма ли да стигнем?

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 18:07 от Persona

# 2 270
Бьрди
Цитат
Мисля,че това сложи край на цялата дискусия.
Благодаря   Hug

Цитат
Щом вирусът на морбили е бил изолиран през 1954 г., значи е била достатъчно развита, да
.
Не е хубаво да се льже....

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 18:33 от Christian

# 2 271

А Вие четете ли всъщност? Никъде не твърдя, че болестта морбили е отделена като самостоятелно заболяване, а именно рубеолата (rubella). Отново Ви моля да престанете да използвате като синоними морбили и рубеола. Те просто не са, нито в българския, нито в който и да е език. Твърдите само, че рубеола е старото име на морбили. Къде го прочетохте?

хайде да видим... тук - http://www.merck.com/mrksearch/SearchServlet?cc=us&searchFor … om&qt=rubeola
което смея да твърдя е един от най ползваните справочници в цял свят...

Цитат
Measles (rubeola, 9-day measles) is a highly contagious viral infection

Цитат
Rubeola (Koplik's Spots) Koplik's spots are classically described as being bright red spots with white or bluish-white centers that ..

хайде пак - има или няма петна на Коплик при рубеола?

всъщност трудно ще ми покажете нещо издадено на запад къде да пише нещо различно. мисля дори във учебника на ветеринарите по вирусология беше дадено правилно.

можете да се обадите на своя представител на мерк и да им кажете да си променят справочника...  Laughing предполагам знаете колко издания имат те?

Последна редакция: нд, 20 сеп 2009, 16:37 от tonev

# 2 272
хайде да видим... тук - http://www.merck.com/mrksearch/SearchServlet?cc=us&searchFor … om&qt=rubeola
което смея да твърдя е един от най ползваните справочници в цял свят...
Цитат
Measles (rubeola, 9-day measles) is a highly contagious viral infection
Цитат
Rubeola (Koplik's Spots) Koplik's spots are classically described as being bright red spots with white or bluish-white centers that ..

хайде пак - има или няма петна на Коплик при рубеола?
всъщност трудно ще ми покажете нещо издадено на запад къде да пише нещо различно. мисля дори във учебника на ветеринарите по вирусология беше дадено правилно.

Отново (и надявам се за последно):

*Петна на Коплик (за майките, които четат тук: петната на Коплик са белезникави, трудно свалящи се, разположени върху силно зачервената устна лигавица петна, обикновено на нивото на горните кътни зъби; наблюдават се само при морбили) се наблюдават при заболяването, причинено от Morbillivirus, което на български се нарича морбили/брусница/дребна шарка и никога рубеола;

*Както посочих в таблицата с езиците, с "рубеола" не само в България, но в голяма част от света (испано-, португало- и френскоговорящата) се означава заболяването, причинено от Rubella virus;

*Уточних също така, че съществуват различия в тези наименования, особено с англоговорящата част от света, така че няма нужда да ми посочвате всички сайтове, където rubeola и measles се използват като синоними.

Наблегнах и на това, че не сме единствените в света, които използват различни наименования от английския, за да успокоя Birdie, че думата "rubeola" не е признак за изостаналост и причина за многогодишни форумни драми и го помолих да използва във форума "рубеола (rubella)" или "rubella (рубеола)" за заболяването, причинено от Rubella virus и "морбили" за заболяването, причинено от Morbillivirus, за да го разбират и да не се объркват говорещите български език във форума, които са около 100%.

По-ясно просто няма как да го напиша.
Изборът си остава на Birdie. Това е неговата тема и той носи отговорност за това, което пише.

# 2 273
Още няколко думи, tonev.

а вие уважаеми, колега...

Аз не Ви познавам и не знам, дали сте ми колега. С колега могат да се обръщат един към друг само:
Цитат
Лекарите, които не са анонимни и са реално практикуващи и помагат със съвети във форумите, са с ранг Доктор и съответната икона под профила

Вие нямате такава икона, аз пък съм анонимен потребител. След като прочетох някои от старите Ви постове, с голяма увереност мога да твърдя, че нямате право да наричате лекарите "колега".
Ясно ми е, че из форумите пишат всякакви  #Silly, които се представят за лекари, така че много внимавам и обръщението "колега" не може да ме заблуди. Още повече, аз се съобразявам с анонимния си статус и не си позволявам да давам съвети за лекарства, дозировки и лечение, докато Вие го правите постоянно. Във форумната Ви история не видях да посочвате какъв специалист сте и къде работите, но можете да ме поправите и да се представите пред потребителите (даже е задължително, щом си позволявате да им давате здравни съвети).
Риска си го поемат тези, които Ви вярват, а отговорността при грешка поради некомпетентност - само Вие...Освен това, в огромната си част лекарите пишат грамотно, което в никакъв случай не може да се каже за Вас.

И още нещо. Открийте приликите:

Преди това погледнах в българския ми университетски учебник по инфекциозни болести и там обширна информация за следните заболявания:

ми за какво да говорим повече....
 #Cussing out
това разбирам е още онова издание с размера на списаниице...
пп. можете да препишите статията за туберкулозата и да я пуснете в раздела за хумор...

а вие уважаеми, колега, на какъв език изписвате диагнозата на български или на латински?  Laughing

пп. не ви отива след 100 поста половината от които трудно биха се определили иначе, да говорите за спам.

Игнорирането на главните букви в началото на изреченията, изписването на "пп.", пунктуационните грешки и цялостното настроение на двата поста много си приличат. Можехте спокойно да пуснете и първото съобщение от профила си, а не като гост.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2009, 08:47 от Persona

# 2 274
Между другото как се лекува морбили,рубела,рубеола и тн от официалната медицина?

# 2 275
Между другото как се лекува морбили,рубела,рубеола и тн от официалната медицина?
Тази тема не е за това...  Wink

# 2 276
Тази тема не е за това...  Wink

Да, темата е как да се предпазим от тях чрез ваксина всъщност и простете Christian, но съм останала с впечатление, че вие сте против ваксините и не разбирам в края на краищата какво становище изразявате, че е по-добре да си ги преболедуваме ли?

# 2 277
Здравейте! Искам да попитам дали има срок,в който трябва да се постави ваксината МПР? Чух, че след 2 годишна възраст тази ваксина не се слага, така ли е? Също така - ре-ваксинацията на Пентаксим - знам, че се слага 1г. след последния прием, но до кога най-късно? Благодаря!  Peace

# 2 278
Г-н Бърди, не съм запознат с цялото Ви творчество, но от това което прочетох в последните две страници на тази тема, останах възмутен. Само не ми казвайте, че имате завършено висше образование по медицина.

Ако е така, ще ви помоля да си вземете дипломата и да я изгорите ритуално!

Морбили и Рубеола са две различни заболявания - посочете ми официален източник на български език (научно списание, литература, учебник) и ще дойда на посочено от Вас място да го изям с кориците Simple Smile

# 2 279
В този дух да добавя само една мисъл на Алберт Айнщайн:

"Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен."

Общи условия

Активация на акаунт