Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

• 36 874
  • 763
  •   1
Отговори
# 630
То това с “пазенето” на местата си е проблем огромен, даже по-голям по ОДЗтата, смисъл ще решат някакъв част от този проблем, но реално ще се отвори друг. Като всичко с тези непрекъснато менящи се критерии, от пусто в празно. Да видим.

# 631
Виртуална РГ, 09.09.2020 г.
Точката за СДЯ , критерий 5, ще отпадне от 2022 г.
К9 ще стане 7 точки, К 10, 6 точки. С 4 т. по К 10 децата с един починал родител не успяват да влязат, напр. по К 11 точките също са 4.
Уседналост ще има от март 2021 г. За адм. район точките са 2, като няма ограничение във времето /опр. бр. години/.

Не разбирам каква ще бъде промяната при уседналостта? И в момента точките за адм. район са 2 и няма изискване за години назад?

# 632
  • СОФИЯ
Повече са точките за адрес на територията на СО. Там има времево, за постоянен адрес над 3 г. - 4 точки.

# 633
  • София
Синът ми е набор 2018. Посещава лицензирана частна ясла заради тази точка. В район Красно село сме и две години никакъв шанс да влезе. Догодина за учебната 2021-2022 точката ще я има, но ще отпадне критерията за учебна 2022-2023 или не разбирам правилно?

# 634
  • СОФИЯ
Правилно разбираш, предлагат да отпадне от 2022 г. Сдружението на директорите на ДГ също искат да отпадне. За да не е шоково, отлагат за 2022 г.

# 635
  • София
То тогава ще спрат да кандидастват в СДЯ, само в ОДЗ. Да си приет на държавна ясла и после да не те вземат на градина е по-кофти от да не си приет. Но то проблемът си остава липсата на места така или иначе...

# 636
  • София
Ами тогава да махат чистите ясли и да правят само ОДЗ-та навсякъде.

# 637
Тези промени гласувани и приети ли са вече? Или са предложение на РГ и тепърва ще се обмислят? Т.е. сигурно ли е, че ще влязат в сила?

# 638
  • София
Ако се махне точката за СДЯ напливът за градините ще стане още по-голям. Аз на всичките класирания от май насам съм слагала като първо желание все СДЯ заради точката, за ДГ просто нямаме шанс с максималните 12 точки. Наистина ми е интересно какво ще стане със СДЯ и дали няма да се бият в главата тези, които са гласували "за" махането на точката.

# 639
Нищо няма да стане със СДЯ, пак ще са пълни, понеже детето да посещава нещо е по-добре от нищо, но сигурно ще се влиза с по-малко точки, разбирай 12 или колкото е там редовния. Жалко, че се играе така с безизходицата на родителите.

# 640
В сдя и сега се влиза с 12т. Вярно на жребий, но просто жребия ще намалее леко като %.
Какво се случва обаче като приемат детето, спрат майчинството, посещава, майката работи, и после не го приемат в дг? Това е съвсем реално. Досега точката гарантираше продължаване. Един от проблемите с махането й.
Дано премахнат това от наредбата.

# 641
Аз не вярвам да я махнат точката. Вероятно ще стане като уседналостта.

# 642
  • СОФИЯ
До края на седмицата трябва да качат новата наредба за обществено обсъждане.

# 643
Ще им пращаме становища значи.

# 644
  • София
И аз ще пиша определено. И най-вече ми е интересно защо държат да сменят критериите всяка година вместо да канализират енергията другаде...

Общи условия

Активация на акаунт