Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

 • 28 661
 • 763
 •   1
Отговори
# 750
 • Мнения: 5 728
Един въпрос. В яслата ни бяха казали, че отсъствията по дом. причини са неограничени вече, а сега в градината - че са само 10 дни за учебната година. 1-ва група е, още не е предучилищна. И не важи ли още това, че който иска може да не пуска детето на градина (покрай ковида) и не искат мед. бележка? Става въпрос за това, че не ми се ходи до лл само заради едни сополи, а ми искат мед. бележка.

# 751
 • Мнения: 1 621
По принцип първа група може да отсъства с предупреждение, и се извиняват служебно отсъствията. Идеята е ако искате да го задържите у дома заради ковида. Обаче ако сте казали, че е болен(сополи) нормално да искат, защото в един момент ще искате да го върнете...
Истината е че родителите лъжат защо отсъстват децата, което изобщо не е ок...
Мисля че и всяка градина процедира малко индивидуално, което пак не е ок.

# 752
 • Мнения: 5 728
Казала съм, че има хрема, без температури и други. Мисълта ми е, че в яслата не искаха бележка за сополи/настинка, а само като се върне да е напълно оздравял. Защото като отидем пред кабинета за сополи, току виж сме се прибрали с още нещо. Винаги ми се случва, още преди ковида, затова само за хрема не го водя при лл.

# 753
 • Sofia
 • Мнения: 2 567
Казала съм, че има хрема, без температури и други. Мисълта ми е, че в яслата не искаха бележка за сополи/настинка, а само като се върне да е напълно оздравял. Защото като отидем пред кабинета за сополи, току виж сме се прибрали с още нещо. Винаги ми се случва, още преди ковида, затова само за хрема не го водя при лл.
При нас бележките винаги са били от необходимост, за да ти изчислят таксата в края на месеца и да платиш по-малко. Друг смисъл няма. С третото ни дете, понеже сме без такса, госпожите бяха казали, че няма нужда от извинителни бележки.

# 754
 • Мнения: 5 728
Да, и сега като нямам бележка за 1 ден ще го водят, че е бил. А в яслата го пишеха по домашни причини и бяха казали, че няма ограничение в дните. Това ми беше въпросът - в яслата е така, а в градината са други правилата ли?

# 755
 • София
 • Мнения: 248
На нас в градината (първа градинска група) ни казаха, че за годината имаме право на 10 дни по семейни причини.

# 756
 • Мнения: 1 686
И на нас така ни казаха. 1ва група сме също.

# 757
 • Мнения: 1 621
На нас ни казаха, че извиняват служебно, просто трябва да информираме предварително. Както си е по наредба. Също е първа група.

# 758
 • София
 • Мнения: 1 081
Интересно ми е каква е причината 1ва градинска група да имат право само на 10 отсъствия по семейни причини.
То не, че между ежемесечните сополи може да вмъкнеш много други дни “отпуска”, но ми е любопитна причината.
Аз имам право на 20 дни отпуска, а детето само на 10 😆

# 759
 • Мнения: 1 621
Сега ще гласуват да станат 20, ако това променя нещата. Grinning
Но да, децата отсъстват много по медицински причини, отделно учебната година не е целогодишна, а от 15.09-31.05

# 760
 • София
 • Мнения: 7 698
Това за 10 дни е само за подготвителните групи и то само за учебната година. Иначе мисля, че лимитът беше 30 дни и това е свързано само с плащането. Това за София.
Чл. 40. (1) (Изм. - Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010 г.) В детските градини/ясли посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с предварително писмено уведомяване от родителите/настойниците в рамките на общо 30 (тридесет) работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май на следващата година. За времето, през което детето не е посещавало детска градина/ясла, не се заплаща такса. В подготвителните групи се допуска отсъствие само по уважителни причини.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 09:03 от Пак тя

# 761
 • Мнения: 10 090
Новини и съобщения

28.09.2020 Отсъствия на децата в детските градини


ЯСЛЕНА, ПЪРВА И ВТОРА ГРУПА


Съгласно Насоките за работа на детските градини през учебната 2020/21 г. в условията на COVID-19, детските градини са отворени за посещение от всички деца, но в настоящата ситуация единствената сигурна и безопасна среда с гарантирана физическа дистанция е домашната, затова е препоръчително децата, за които предучилищното образование не е задължително и има възможност да се грижи възрастен, да останат вкъщи. Това важи още в по-голяма степен за децата, живеещи в едно домакинство с възрастни хора и с такива от рискови групи, както и в случаите, когато за придвижването до детската градина се налага използването на обществен транспорт – вътрешноградски или между населените места. Следователно родителят може да подаде декларация /в свободен текст или по образец/, че желае детето му да остане вкъщи за съответен период в рамките на извънредната епидемиологична обстановка и отсъствията да бъдат извинявани служебно.

ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА

Съгласно Насоките за работа на детските градини през учебната 2020/21 г. в условията на COVID-19, в отделни случаи, при които присъствието на децата е невъзможно или не е целесъобразно по здравословни причини (самите те са със заболявания, които не позволяват посещаване на детска градина или техните родители/настойници попадат в рискова група за COVID-19) родителите могат да изберат самостоятелна организация. В този случай, за да могат децата да бъдат включени в самостоятелна организация на предучилищното образование, родителите подават заявление до директора на детската градина съгласно изискванията на чл. 18 от Наредба № 5 от 2016 г. за предучилищното образование. Очаква се дните по уважителни причини да бъдат увеличени от 10 на 20.

https://kg.sofia.bg/isodz/news/1871

# 762
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 696
Темата е на 51 стр. Моля някой да пусне нова.

# 763

Общи условия

Активация на акаунт