Дванадесети клас - на финала ще бъдем най-силни! - тема 80

• 30 741
  • 736
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
Някой знае ли кога нашите абитуриенти трябва да подават Декларация 7 в НАП?

Осигурени са здравно и за юни, т.е. декларация трябва да подадат през август, ако не ме лъже паметта, тогава излиза задължението за юли.
Знам, че всеки университет започва да ги "осигурява" по различно време. Някои от датата на записването, други - от началото на учебната година.
За целта ще я изпратя да си вземе ПИК от НАП след матурите, за да не се разхожда после за всяко нещо. С ПИК мисля, че и декларация може да се подаде, а за вноските е ясно, че могат да се плащат с карта, след като излезе съобщение за дължими суми.

Последна редакция: ср, 27 май 2020, 12:20 от dundi73

# 301
  • нейде там, където ....
Осигурени са до навършване на 18 години, нали? Не до приключване на учебната година?

# 302
  • Пловдив
Осигурени са до навършване на 18 години, нали? Не до приключване на учебната година?

до приключванена учебната година т.е. до дипломирането. Все пак са учащи.

# 303
  • нейде там, където ....

Така де, това е ясно, за тези, които са навършили 18 години преди дипломирането. Но ако не са - ще бъдат осигурявани и след дипломирането, до навършване на 18 години?

# 304
  • София
Ако са приети в университет в чужбина как стои въпросът с осигуровките, някой знае ли, или да питаме в темата на Набор 2000?

# 305
  • София
Да, jd, голямата ми дъщеря беше така. Навърши 18 год чак през август в годината на завършване,  3 месеца след дипломирането. Плати осигуровки само за  септември, от октомври вече беше студентка.

За чуждите университети - взима се удостоверение оттам, че е записан студентът редовно за 1 семестър, превежда се в агенция от съответния език на бг и се представя в  сътветното  разделение на НАП. И така - всеки семестър..Сега май може вече и накуп за цяла година, но това не е сигурно, тъй като сами ще се убедите, по места действат различно. Някъде трябва лично студентът да си носи удостоверенията, на други може и друг, на този друг на места му искат пълномощно, на други - не.

Последна редакция: ср, 27 май 2020, 12:49 от пенсионирана русалка

# 306
Да, май най-добре да се разходят до НАП по постоянен адрес и да се пита,  да се съчетае и с ПИК.

# 307
За здравните осигуровки на абитурентите :

https://www.infoz.bg/bulgaria/5878-zavarshilite-srednoto-si-obra … ki-ako-ne-rabotat

# 308

Така де, това е ясно, за тези, които са навършили 18 години преди дипломирането. Но ако не са - ще бъдат осигурявани и след дипломирането, до навършване на 18 години?

Навършването на 18 год няма общо с осигуровките.
Осигурени са докато завършат училище.
Дъщеря ми завърши на 19 год.

Дължимите осигуровки зависят от ВУЗ-а в който ще учи. Тя е в СУ, учебната година започва там октовмри, съответно платихме 3 месеца - юли, август и септември.
До м. юни са осигурени независимо къде ще учат - тук или в чужбина.
В Техническия университет доколкото съм запозната започват да ги осигуряват от датата на записване като студент там, а не от датата на започване на уч. година. Зависи си от ВУЗ-а.

Също така имайте предвид, че лятото не може да се зареждат картите за градския транспорт - защото нито са студенти, нито са ученици.
Ако попаднете на добронамерена лелка може и да мине номера, но в повечето случаи отказват и картата не може да се зареди.

# 309
  • София

Има общо, разбира се. За всички важи, че са осигурени, докато са ученици, да, пък дори и да са на 19 и нещо на финала на гимназията. Но за малките, ненавършили 18 към  момента на завършване, осигуряването продължава до навършено пълнолетие. Малко са такива деца, да, но ги има. Поне така беше преди няколко години, казвам го все пак от личен опит. Едва ли нещо е сменено.

# 310
  • Русе
На удостоверението за НАП, на нас ни искаха изрично да е записана дата на започване и дата на завършване на учебната година. Та изискахме допълнително от университета.
За тези в чужбина - извадете си генерално пълномощно с изришно изброени институции, банка-кредитна и дебитна карта и сметки каквото се сетите, НАП, НОИ,КАТ,МВР,ОБЩИНА, РИОКОЗ-понякога трябва имунизационен паспорт и не всички лични лекари могат да ги издадат.

# 311
  • Варна
И да допълня за пълномощното - не просто изброени всички институции а и изброени услугите които предоставят и бихте ползвали. Особено за банките, НАП.

# 312
  • нейде там, където ....

Има общо, разбира се. За всички важи, че са осигурени, докато са ученици, да, пък дори и да са на 19 и нещо на финала на гимназията. Но за малките, ненавършили 18 към  момента на завършване, осигуряването продължава до навършено пълнолетие. Малко са такива деца, да, но ги има. Поне така беше преди няколко години, казвам го все пак от личен опит. Едва ли нещо е сменено.

Да, точно тази ситуация ме интересува. Не изглежда да е променена. Потърсих и какво пише в ЗЗО.
Скрит текст:
Чл.40
 ......
Осигуряват се за сметка на държавния бюджет, освен ако не са осигурени по реда на ал. 1:
1. (доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., бр. 98 от 2015 г., в сила от 1.01.2016 г., бр. 92 от 2018 г.) лицата
до 18-годишна възраст и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на
средно образование, но не по-късно от навършване на 22-годишна възраст; учениците, включени в
обучение чрез работа (дуална система на обучение) за времето на обучението съгласно съответния
учебен план, организирано при условията и по реда на ЗПОО, независимо от възникване на
основание за осигуряване по реда на ал. 1;

# 313
  • Варна
При детето няма промяна на училищата. Днес тръгнал да се снима, ама по път се сетил, че не си е взел униформата, та утре пак.
Защо пък трябва да е с униформа?

# 314
  • Русе
Сетих се още нещо за приетите в чужбина. Ако сте разведени - може де си извадите документ от съда издал решението. Удостоверение мисля, че се казва. Два, три реда е. При превод спестява доста пари. Аз не успях да извадя и вместо 10лв. превода ми излезе 60лв. Имайки предвид всички бележки, които има да се превеждат си е сума.

Общи условия

Активация на акаунт