Банята - 36 тема

• 58 745
  • 796
  •   1
Отговори
# 390
Много ви благодаря, страшно полезни са съветите на всички и ми спестяват питане на знайни и незнайни специалисти Flowers Hibiscus

# 391
  • София
Записвам се и аз в темата Simple Smile
към края на месеца мислим да правим ремонт на част от банята, където е душкабината. Останалата част е суха, без сифон.
ММ ще се занимава заедно с майстор, на мен ми е оставил да избера плочките.
Кабината е малка, за пода трябват малки плочки за да може да се направи наклон към сифона. В момента са големи плочки, които имитират римска мозайка, които задържат всякаква мръсотия и нямам търпение да ги махнем.
Гледах из сайтовете, които са споменати в темата, но като че ли виждам най-вече големи плочки и по-малки правоъгълни. Ще се радвам на препоръки къде да гледам за такива плочки, предпочитам да са средно бюджетни Simple Smile

# 392
В предишния ми апартамент нямах сифон извън душ кабината, но за зла участ бойлерът беше в банята... и протече, ама както си трябва и докато не сме вкъщи. Сега, не знам, дали наличието на сифон щеше да облекчи положението, но като се прибрах, ми се доплака.
В сегашната баня нямам бойлер, но въпреки това сложих сифон, който е под шкафа на мивката и не се вижда, въпреки че отделно си има душ с параван. Някак си психологически ми остана травма Grinning Grinning

# 393
Ако в сухото помещение има само шкаф с мивка, може и без сифон. В къщи няма как да стане. Баня с тоалетна са заедно, при бъдещият ремонт ще отделя душа, но при тоалетната ще има сифон задължително. В момента се състои от две части без врата помежду им, само свод. В първото помещение е само бойлерът, в другото останалото. Много мъдруване ще ми трябва, за да го измисля. Надявам се да случим на майстор, който да даде хубави и най-вече практични идеи.

# 394
  • Sofia

Обмисляли ли сте вариант за проточен бойлер? Ние след много чудене,питане и накрая малко на риск сменихме обемния с проточен. Е,много сме доволни. Несравнимо по-малък е -50 на 30 ,с дебелина 15 сантиметра! Веднага имаш топла вода-не се налага да загрява или да чакаш ново "зареждане ". Единственото условие е да има предвидена електрическа мрежа. При нас е отделен бушон с по-дебела жица. Щом сте на етап разбити стени-не е късно да обмислите този вариант.

# 395
А как стои въпросът с инсталацията при проточен бойлер? Чела съм всякакви коментари и ще се радвам да споделите подробности.

# 396
Вариант е изнасянето на бойлера в друго помещение, ако има такава възможност разбира се. При нас май точно така ще стане. Място си трябва.

# 397
По мои спомени от преди 2 години приблизително, за да имаш нормален дебит и температура с проточен бойлер за къпане, си иска 3-фазен ток.

# 398
Да, точно така е,  мандаринка. Преди час майстора ни каза точно това за проточен бойлер в банята.

# 399
  • Варна.
Ние сме разделили душа от мивката. Имаме суха и мокра част в банята. При мивката няма втори сифон, само един е. Много е удобно, защото като влизаш само да си измиеш ръцете, винаги е сухо.

При нас също е така, мократа част ще е разделена с параван от сухата, където е шкафа с мивката. При ремонта майсторите ми предложиха да ми издигнат праг за паравана, който да отделя цялата мокра част. Отказах, защото тогава ми се виждаше ненужен. Смятах, че паравана ще спира водата от душа, няма да преминава в сухата част, където няма сифон. Когато се направи всичко, постави се душа и пуснах водата, макар и без поставено стъкло, се видя че вода ще отива и към мивката.
Поправих се с купуване на готов праг, който доста трудно напаснахме, защото стените не са под 90 градуса и трябваше да се реже прецизно. С други думи - трябва да се мисли навреме.
От друга страна готовият праг стои по-добре.

# 400
Моят параван стъпи директно на плочките на земята и го уплътниха със силикон. Няма праг и е окей. Добре ми направиха наклоните към сифона и ако не е супер много вода, си се оттича без проблем.

# 401
  • Sofia
Извинявам се за късния отговор. Нашият ток не е трифазен. Просто бойлерът е на отделен бушон с по-дебела жица-6ца . Бойлерът е 9 киловата и е достатъчно гореща водата за къпане ,дори на ниската му температура( има две степени за задаване на температура ). Не разбрах дали вие ще го ползвате само за банята или и за кухня? при нас е и за двете. Simple Smile

# 402
ЧЕЗ отпускат стандартно 7,5 киловата на апартамент за всичко...
Това е главният бушон долу в таблото на входа. И се ъпгрейдва с много разправии. Но и съм чувала, че 9 киловата не е достатъчно, радвам се, че на вас ви стига.

# 403
при всички уреди на ток-котлони,фурна,бойлер-как може да  стига 7,5,или дори 9 kW мощност!?

# 404
Точно заради евентуален проточен бойлер бях чела в сайта на ЧЕЗ - наистина си е разправия. Отпускане на мощност, становище от ЧЕЗ, едни плащания над 300 лв., по-скоро към 500, и без гаранция, че ще стане...

Общи условия

Активация на акаунт