Банята - 36 тема

• 57 413
  • 796
  •   2
Отговори
# 645
Нямам централно парно вкъщи, но от години ползваме радиатори и подово само в хола, които се загряват от камина на дърва с водна риза. Температерата на горещата вода е висока, но не сме имали проблем нито с тръбите, нито с радиаторите. Тръбите са от PVC с алуминиева вложка. Нещо от сорта. https://www.pumpstrade.com/trabi/pex_al_pex.htm Тръбите на подовото в хола са вкопани в бетоновата плоча, като от към бетона има поставена изолация. Отгоре сме с подложка и естествен паркет. Нищо му няма на паркета. Много приятно топло е да стъпиш бос върху него. Радиаторите са ни със спирателни кранове и можем в стаите, в които искаме да ни ги захранваме с гореща вода. Това отопление ни е от около 20 години. Според мен няма никакъв проблем това да се направи и с централизирано парно.
Търсете си майстори за локално парно и ще ви го направят. Нищо сложно няма и в днешно време има много повече модерни начини и възможности за ефективно отопление.
Сега приключваме строителсхвото на две нови къщи, които изцяло са с подово отопление, което се захранва с термопомпа въздух-чешмяна вода/водата в системата е една и съща/ но ние сме напълнили системата с пропилен глигол, за да няма опасност от замръзване на водата в тръбите през зимата. Тръбите са покрити със специална замаска с пластификатор в нея, за да подобри топлообмена на бетона. Под тръбите има изолация от фибран. Отгоре навсякъде е поставен гранитогрес, като по-добър материал, който провежда топлината нагоре. Може да се ползва и специален вид ламинат за подово отопление, но на нас майсторите ни пропоръчаха да си сложим или гранитогрес или теракота. Според мен системата може да се захрани с всякакъв вид отопление.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 08:26 от fatalina

# 646
На запад отричали подовото...ха-ха.
Подовото си е цяла система, не са само куп маркучи и кранче с вода. Иначе има си смесител за вода в системата, който наглася темп. преди да тръгне по маркучите. Това, когато е нужно. Водата се връща обратно, т.е. е в затворен кръг. Тази вода, която минава през всичи радиатори и вашето подово, ще ви затлачи маркучите за отрицателно време. Има и помпа, която изтласква тази вода да циркулира по маркучите, това е отделно от колектора. Свържете се с фирма, която да ви направи проект.

# 647
  • София
Да 80л ще е, пуснала съм грешен линк. Интересувам се конкретно от тази Флат серия. Иначе сега сме с Елдом, 7-8 годишен работи без проблеми.
Ако правилно се ориентирам какво търсите, може да е полезно да споделя, че вкъщи сме доволни от Atlantic Vertigo. Само внимавайте с литрите, че реален обем е едно, пък общ обем е друго (поне при Vertigo-тата). Четохме, четохме, накря такъв взехме и 7 месеца сме happy. Успех и на вас!

# 648
Свържете се с фирма, която да ви направи проект.

А,де. Нали точно това ми беше писането-дали някой знае за читав такъв изпълнител.

# 649
Питай момичетата в темата за строежите, те ще те насочат в зависимост къде си.

# 650
  • София

А,де. Нали точно това ми беше писането-дали някой знае за читав такъв изпълнител.
  А имате ли снимки къде минават тръбите по пода в апартамента.

# 651
  А имате ли снимки къде минават тръбите по пода в апартамента.

Нямам. Тръби по пода все още няма,тепърва очаквам да се направи проект.

# 652
Въпросът беше май за вече положените тръби от топломера към радиаторите, като на снимката от обявата.
Ако вече са положени, т.е. има замазка на пода, ще се кърти по-внимателно. Ако апартамента е издаден и парното работи, т.е. отоплителната инсталация е напълнена, би било по-добра идея да се изчака края на отоплителния сезон.
Не съм сигурна, естествено, парнаджиите знаят по-добре.

# 653
Въпросът беше май за вече положените тръби от топломера към радиаторите, като на снимката от обявата.
Ако вече са положени, т.е. има замазка на пода, ще се кърти по-внимателно. Ако апартамента е издаден и парното работи, т.е. отоплителната инсталация е напълнена, би било по-добра идея да се изчака края на отоплителния сезон.
Не съм сигурна, естествено, парнаджиите знаят по-добре.

Положени са,трябва тепърва да къртим пода. Но всичко това ще се прави догодина лятото,живот и здраве. Сега само проучвам за читави изпълнители.

# 654
  • София
Ако можете до лятото да намерите проектите на тръбите на парното или снимки най добре.Обикновено по пода пускат и кабелната и интернета също и тръбата за газта

# 655
Здравейте,

Предстои ми ремонт на една ужасна, единствена в апартамента, малка баня. Няма ТЕЦ, следователно трябва да наместим и бойлер. В момента той е разположен хоризонтално над тоалетната чиния.
На някой хрумва ли му по-умно и удачно разпределение? Това е нещото, което аз мисля да променя, за да изглежда по-голямо и да е по-удобно.
- вместо душ кабината 90х90, мисля да сложим сгъваеми (тип хармоника - https://hikovi.bg/bg/product/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B … 0%BA%D1%82-%D1%80) паравани пак на същото място ИЛИ такива https://hikovi.bg/bg/product/%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA%D0%BB%D0%B … %D1%80-90%D1%8590
В момента изглежда така.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 656
В старата квартира на една приятелка бойлера беше изнесен в коридора, водещ към тоалетната. Малка част от коридора беше преграден, колкото да се сложи пералня и сушилня. Бойлера (хоризонтален) беше сложен на граничещата с банята стена, над вратата. Можеш да сложиш от плоските, мултипозиционни бойлери. Не са толкова дебели и изглежда по-прибрано. Примерно над радиатора няма да е първото нещо, което ще видиш, като отвориш вратата. Параваните ми харесват като идея, стига да не сте с варовита вода.

# 657
Скоро и аз започвам с ремонтирането на баня и болерът ще е над входната врата на банята, от вътрешната страна (в самата баня). Вик вече е готово и всички изводи (ток и вода) са си изнесени на съответните места.

# 658
И нашия бойлер е извън банята, на същата стена, но от другата страна, в коридора.

# 659
  • София
Аз бих сложил праг по цялата дължина.Душа остава на старото място.Слага се статично стъкло ,за да не се мокри тоалетната.А бойлера можете да сложите хоризонтален над вратата.За него ви трябва 40см от тавана.

Общи условия

Активация на акаунт