Банята - 36 тема

• 57 444
  • 796
  •   1
Отговори
# 630
Хм, нещо не ми се връзва. Ако в радиаторите тече вода с 60 градуса температура, допир до радиатор ще причинява изгаряне. А такова не съм чувала или усещала. Винаги е можело да държа ръка на парното, което ще рече, че е максимум около 40 градуса.
И съм чувала за подово отопление с вода. Пък и то ще си има регулиране, както имат радиаторите.

# 631
Поне в нашият вилает с това се занимават фирмите за газифициране. Потърсете такава фирма, нека дойдат, огледат, и съответно да изготвят оферта.
Чувала съм, че на запад вече отричат подовото отопление. Ние сега имахме възможност да си направим, но с моят мъж бяхме единодушни, че искаме радиатори. Ще сме на газово отопление.

# 632
Прави се с тръби от парно.
Много се колебахме за такова, но се отказахме. За мен шанса да тръгнеш да дупчиш някъде за нещо и да нацелиш тръба е просто кошмарен сценарий.

# 633
Ако потребителката пита кой може да ѝ направи байпас от вертикалните щрангове/щранга за топлата вода за подово, да знае, че това е незаконно. Чиста кражба от съседите си е.
Ако е НС, както пише, и вместо радиатор се слагат тръби за подово, като топлинната енергия си се отчита на апартаментния топломер, не мисля, че е голяма философИя. Така или иначе тръбите за радиатора минават от топломера хоризонтално по пода под замазката  от единия до другия край на помещението. Така че със същите тръби би трябвало да може да се направи и подово. Как обаче ще се сложат разпределите (врътките за регулиране) не знам, но сигурно има начин. Парнаджии трябва да се търсят или фирма за подово, според мен.

# 634
  • Велико Търново
Доколкото разбрах въпроса, авторката иска да си направи подово от ТЕЦ тръбите. Т.е. както мандаринка е писала това е незаконно. Отделно температурата на водата в тръбите от ТЕЦ е толкова - поне 50+/60 градуса. Площта на нагряване на един радиатор е пъти по малка от площта на целия под на една стая. Съответно,за да се постигне комфортно усещане единия уред нагрява силно малка площ, а другия по-слабо огромна площ.
Иначе, със сигурност има варианти за намаляване на температурата, но не съм сигурна доколко са законни и съответмо дали не се изисква някакъв разрешителен режим.

# 635
При всички положения си мисля, че ще излиза по-скъпо циркулирането на водата през по-дълги тръби - те нали се гънат по пода, дължината им е по-голяма. Може да се сметне, обемът на циркулиращата вода в тръбите и циркулиращата вода в радиатора. А и трябва да се положи топлоизолация върху плочата под тръбите, след това тръбите, след това замазка, след това настилка. Т.е. трябва да се изкърти цялата направена замазка.
Подобно нещо се прави в НС, ако строителят се съгласи, още преди полагане на замазката. Знам за такива случаи, в газифицирани сгради обаче, не с отопление от ТЕЦ.

# 636
Доколкото разбрах въпроса, авторката иска да си направи подово от ТЕЦ тръбите. Т.е. както мандаринка е писала това е незаконно. Отделно температурата на водата в тръбите от ТЕЦ е толкова - поне 50+/60 градуса. Площта на нагряване на един радиатор е пъти по малка от площта на целия под на една стая. Съответно,за да се постигне комфортно усещане единия уред нагрява силно малка площ, а другия по-слабо огромна площ.
Иначе, със сигурност има варианти за намаляване на температурата, но не съм сигурна доколко са законни и съответмо дали не се изисква някакъв разрешителен режим.

Ама тя си каза, че пита за НС. Значи не става дума за отклоняване от тръбите на ТЕЦ-а, а след топломера на апартамента може да си прави каквото иска.
Освен това в някакъв смисъл и аз имам подово отопление - тръбите минават по пода за да стигнат до радиаторите и се усеща. Ако не минават директно, а по някаква серпантина ето ти и подово отопление.
Това, че трябва изолация и прочее се подразбира.

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 21:37 от Черна станция

# 637
Мандаринка,спокойно..не говорим за кражба. Готови сме да разбием каквото е направено по пода за наша сметка.
Интересуваше ме само дали сте виждали/чували такова нещо и знаете ли фирми.
Ако не-здраве да е, ще намерим сами Simple Smile

# 638
# 639

ЧС,Жива и здрава да си. Ще звънна и ще докладвам идния месец. Много благодаря Simple Smile

# 640
  • София
Направете си отделни кранчета за подовото.Ако трябва увеличете кранчетата в колекторната кутия.  А топлината не е чак толкова висока за да повдигне плочките.

# 641
  • Стара Загора
Здравейте, тези които ползват бойлер, моля да споделите на какъв се спряхте? Харесала съм този на Елдом, но не откривам отзиви... https://vimax.bg/multipozocionen-boiler-eldom-galant-du080.html

# 642
  • София
Този е 65литра ще ви е малко .В къщи съм с 80л на Елдом.

# 643
  • Стара Загора
Да 80л ще е, пуснала съм грешен линк. Интересувам се конкретно от тази Флат серия. Иначе сега сме с Елдом, 7-8 годишен работи без проблеми.

# 644
https://m.imot.bg/details/1b159719270562693

На снимките в тази обява се вижда хубаво как минават тръбите за парното към радиаторите.
Аналогично ще бъдат вкопани и тръбите за подово отопление.

Общи условия

Активация на акаунт