Ларингит със задушаване! Да обменим опит!

• 252 334
  • 348
  •   1
Отговори
# 315
Ще потърся опаковката, в новата мисля че имаше упътване.

# 316
  • София
Ще потърся опаковката, в новата мисля че имаше упътване.
Hug

# 317
Rali*, коментирайте с УНГ лекар или личния капки дексаметазон.
Нееднократно е писано за тях, продават се в Гърция и струват 5-6 евро.
Солдесанил е препарата.
Първата криза на моят син беше на 8 м. От тогава всеки вирус /не настинка/ протича така бурно. Понякога скрито, само през нощта изведнъж става нещо.
Помагат и инхалациите, но не толкова, когато е тежко положението - само урбазон или друг кортикостероид помагат.
Няколко пъти съм писала, че тези капки са ми за супер спешни ситуации и буквално са ни връщали от болница.

Не беше правил криза може би година и половина, до тази пролет - направо ми се сгромоляса света, беше много страшно. А аз си мислих, че вече е почти на 8 и го е израснал  #Crazy За жалост капките, които имах бяха с изтекъл срок на годност и ги изхвърлих. Та пак се озовахме в болницата на плумикорт и урбазон.

Много Благодаря!   bouquet
 а аз си мислех че сме изпробвали всички варианти.. , определено ще ги вземем!  Hug

# 318
Здравейте, и аз си взех от тези капки Солдесанил от Гърция, но немога да разбеРА по колко да давам ако се наложи през ноща, пише 0,6мг/кг, малкия като е 15кг, трябва да му дам 9мг ли ? тя разфасовката е 10мл, пише на нея че 2мг=1мл, 9мг = 4.5мл така ли е?  newsm78

# 319
Здравейте, и аз си взех от тези капки Солдесанил от Гърция, но немога да разбеРА по колко да давам ако се наложи през ноща, пише 0,6мг/кг, малкия като е 15кг, трябва да му дам 9мг ли ? тя разфасовката е 10мл, пише на нея че 2мг=1мл, 9мг = 4.5мл така ли е?  newsm78

Последна редакция: пт, 26 окт 2018, 00:35 от Rewerk

# 320
След доста ровене намерих листовката в нета
http://www.orlpedia.gr/index.php/ent-products/mnudrugs/329-soldesanil
Там е описано, както смяташ ти. Но на нас така ни го бяха назначили - максимална доза за 24 часа - 32 капки. Първи прием 15-18 капки, ако се наложи отново има нов спазъм - още толкова след поне осем часа.
Дори после като качи кг не съм давала повече от 20 капки наведнъж.
За вашите килограми би следвало да е 0,75 мл.
Според листовката е доста завишена концентрацията за ларингит, аз лично не бих дала.
Като най-близък до назначения на нас начин виждам описания в т. 4/Педиатрия - остър астматичен пристъп:
* При лечение на остър астматичен епизод дозата е 0,1 - 0,2 мг / кг тегло -1.6 - 3.2 капки/ кг тегло в една доза

Най-добре е лекар да си провери във фармакопея или както им се казват едни такива големи сборници с лекарствените вещества и дозировките.

Последна редакция: пт, 26 окт 2018, 00:32 от Rewerk

# 321
След доста ровене намерих листовката в нета
http://www.orlpedia.gr/index.php/ent-products/mnudrugs/329-soldesanil
Там е описано, както смяташ ти. Но на нас така ни го бяха назначили - максимална доза за 24 часа - 32 капки. Първи прием 15-18 капки, ако се наложи отново има нов спазъм - още толкова след поне осем часа.
Дори после като качи кг не съм давала повече от 20 капки наведнъж.
За вашите килограми би следвало да е 0,75 мл.
Според листовката е доста завишена концентрацията за ларингит, аз лично не бих дала.
Като най-близък до назначения на нас начин виждам описания в т. 4/Педиатрия - остър астматичен пристъп:
* При лечение на остър астматичен епизод дозата е 0,1 - 0,2 мг / кг тегло -1.6 - 3.2 капки/ кг тегло в една доза сутрин, или разделено на две дози на всеки 12 часа. (Американската академия по педиатрия, 1981)

Най-добре е лекар да си провери във фармакопея или както им се казват едни такива големи сборници с лекарствените вещества и дозировките.

Благодаря за бързия отговор!  Hug
Тъкмо тази сутрин осъмнахме с ларингитна кашлица, баш на 31, за пръв път се поява сутрин а не през ноща! Като пие от 1 месец Ксезал и от 1 седмица Изопринозин, сега почнах инх. с пулмикорт и мисля да дам и от капките!
Значи ще дам 2 пъти по 15-18 капки , дано ноща мине леко  Praynig

# 322
От инхалацията с плумикорта не се ли подобрява?
Отваряй прозореца на всеки час по пет минутки и изкарвай да диша студен въздух. Това ни спаси като беше бебе в болницата.
Освен това на котлона варим почти постоянно някакъв чай - лайка със сода и се изпарява в стаята. В самата стая да не е прекалено топло, около 22 градуса.
Като почне да кашля давай на малки глътки топъл чай да преглътне. Не с мед, чаят някакъв неутрален. За такива случаи им пазя още бебешко шише с биберон. Къде да го будиш дете да пие, то и без това му е лошо. С биберона си смучка и отминава по-лесно пристъпа.

Ако може да правите гаргара - нишадъра много помага. 1/2 каф.лъжичка в приятно топла вода или чай. Сваляло ни е гнойни налепи от сливиците и за ларингита помага.

Сигурно всичко това го знаеш, но аз много се спичам и забравям всеки път и се почва всичко отначало.

# 323
Когато направи пристъпа, я изкарах на терасата да диша студен въздух, през носа, не много дълбоко, докато дойде линейката. От тогава имам приготвени инжекция с урбазон, игла, спринцовка и ако се наложи-мъжът ми ще я слага (обучен е, има специфична професия). А когато го няма-аз.
Иначе върху инхалатора съм си залепила бележка в паниката да не забравя- 2мл Пулмикорт+4мл физиологичен разтвор+8к Вентолин. Ако нямате инхалатор-правите много пара в банята и вкарвате детето да диша.

# 324
  • Варна
Записвам при вас момичета, защото и ние сме в отбора с ларингитите. Спомням си как първия път събудих майка ми ( бяхме им на гости, той беше с лека настинка и сопол) и й показвам как диша малкия. Майка казва: Ми той е с бронхо спазъм, събуждай го ще го бодна. Не знаех къде се намирам. Събудих го, сложи му Урбазон имотидохме в спешното за всеки случай. И там ни изписаха Вентолин на инахалации. И така се започна минв не мине някой месец, хоп сополче, спазъм, вентолин. Тъкмо реших че овладявам нещата и започна да прави ларингити. Септември, Ноември, и сега пак е с ларингит. Започва ужасна кашлица, в един момент чак може и да изкара храчки и успокои, но ние вече втори път летим към спешното. До там от студения въздух пристъпа е минал и така.
Сега вече му дадох медрол който всеки път отказвам да
Давам, и някак се справяме с пулмикорд, студен въздух и стояне в душ кабината. Според моя лекар няма проблем да дадем Медрол за 1-2 дни само без да правим схема на извеждане, ако нещата ги овладеем с еднократните и по малки дози. Той лично ни го изписа 1-1-1/2 хапче. Сутрин едно, обед едно и вечер 1/2, ако има нужда. Аз първия ден дадох хапче и половина и вчера едно хапче. Днес още не съм дала, ще видим как ще протече ноща. Може и да се наложи.
Въпроса ми е за тези капки и свещички - кажете с рецепта ли са? Как се казват на гръцки капките? На приятели и познати ли поръчвате? Ако някоя от вас поръчва съгласна съм да й изпратя пари в аванс да поръча и за мен, да имам за спешни случаи. Явно това ще ни е слабото място и трябва да съм подготвена психически и лекарствено обезпечена.
А свещичките видях как се казват. Те с рецепта ли се дават само? Знам че в Германия е трудно с лекарства без рецепта в аптеката. Как се снабдявате с тях?
Благодаря ви предварително и дано по малко боледуват децата ни.

# 325
Капките са дексаметазон, казват се SOLDESANIL.
Буквално в първата аптека попитах с разваления си английски за солдесанил, върна ми въпрос дексаметазон дропс ли?
Без рецепта, нищо.
Вътре упътването е само на гръцки и това доста затруднява, скоро го качих нагоре и как ни го бяха изписали.
Вече не поддържам контакти с този лекар, който ни насочи за него.
Свещички не сме ползвали.

Последна редакция: чт, 25 окт 2018, 23:56 от *vera

# 326
  • София
Добро утро!

За първи път пиша в тази тема. Майка ми е на гости в София от края на декември. Имаше леко неразположение - минимални болки в гърлото, секрет, слепване на очите, кашлица, които помислихме за вирус и лекувахме с противогрипни, сироп, таблетки за смучебе, тъй като тя отказа хомеопатия - ние с 17 месечната ми дъщеря сме само на хомеопатия. Преди няколко дни започна да кашля по-сериозно и аз я заведох на преглед в МВР болница, опасявах се да не е развила пневмония. Не беше, но поставиха диагноза трахео-бронхит. Беше ми странно, защото хрипове не се чуваха, според мен, а и кашляше почти само нощем. Приех диагнозата и се примирих, че ще приема антибиотик - Флексид. Започна приема, а с него започнаха и пристъпите нощем, стартиращи с давеща кашлица и прерастващи в невъзможност за дишане. Решихме, че прави алергия към антибиотика и го спряхме 48 часа след първия прием. Минахме на хомеопатия, която трябваше да помогне, в случай, че диагнозата е действително бронхит и задухът е свързан с него.
Не помогна. Шуслерова сол 7, дишане по Бутейко. Не, нищо. През деня е здрав човек, през нощта е все едно на смъртен одър. Казахме си, че все ще отмине реакцията към антибиотика и зачакахме. Междувременно, понеже докторът и беше казал да прави инхалации с лайка???, тя след отказа от антибиотика продължи само с тях. Каква глупост, признавам си, не се замислих какво би могла да си причини така. Та установихме, че след инхалациите положението рязко се влошава.

Днес на обед бе последната инхалация, а пристъпът тази вечер започна отрано вечерта. Обадих се на хомеопатичката ни и тя, освен хомеопатичното лечение, изписа и Калциев глюконат. Проверявайки в нета какво може да е това, попаднах на информация за острия пристъп на ларингит и ми светна, че вероятно именно за това се отнася. Мама при всяка болежка отиваше при нейния си специалист УНГ в провинцията, той я намазваше с нещо и хайде - хоп, болката отминаваше. Тя си мисли, че има хроничен фарингит, но те нещата са свързани. Така или иначе, аз за първи път се вслушах в майка си и в това, че проблемът е в гърлото.

Та, днес пробвах да я държа в банята при пуснат душ с топла вода, изкарах я на терасата, пуснах овлажнител в стаята и, Глюконат, хомеопатия - нищо. Грабнахме се аз тя и детето и заминахме за ИСУЛ. Там всички адски много ги мързеше, особено специалиста по УНГ, която, като разбра, че диагнозата и от преди няколко дни е трахео-бронхит, леко я погледна и я изпрати във кабинета по вътрешни болести. Мерене на кръвно, кардиограма, рентген, изследвания, преслушване не показаха каквато и да било патология, какъвто и да било възпалителен процес, дори бронхит. Биха и урбазон и я пуснаха да си върви по живо, по здраво. Сега сме си у дома и пристъпът продължава, а аз съм сама с нея и детето. Давам хомеопатия и наистина не знам какво да правя повече.

Моля, наистина много моля, за съвет, както и за контакт на добър специалист по УНГ, който работи в събота и неделя.

# 327
  • София
Урбазонът не помогна ли? Би трябвало да давате някакво противоалергично - Ксизал, Кларитин. Също така, ако имате инхалатор да правите инхалации с Пулмикорт или Вентолин. Има и Вентолин сироп, но този препарат е по-скоро за бронхоспазми, а не за ларингиални. Дозите най-добре да ви ги изпише лекар-пулмолог.

# 328
  • София
Урбазонът помогна ли, не знам, той пристъпът бе към края си - някъде призори се прибрахме. Завършихме с 2 приема на ХЛ Апис Мелифика и мама заспа. Аз съм бивш астматик и моите инхалери Вентолин и Симбикорт не помогнаха. Именно това ме наведе на мисълта, че е ларингоспазъм, а не бронхоспазъм. Разбира се, онези в ИСУЛ не успях да убедя. Ще изчакам прегледа утре при специалист УНГ и ако съм права, ще изпратя жалба до където преценя, във връзка с неглижирането на нашия случай в ИСУЛ.

Снощи включих овлажнител с йонизатор в нейната стая, разтекоха се всякакви секрети и започна влажна кашлица, но спазъмът ни се размина. Дадох и Апис няколко пъти. Междувременно аз се разболях от ларингит, явно е бил някакъв такъв вирус. За себе си не ме е страх, защото се повлиява от ХЛ, по моему много бързо. Но дори и в самото начало на заболяването кашлицата ми беше задушаваща.

# 329
  • Варна
Емел, аз по същия начин по Коледа започнах да подкашлям, стана по често и по често. Отидох на лекар, направиха ми снимка, казаха няма пневмония. Изписаха ми АБ заради начален бронхит. Започнах да го пия, но никакъв ефект. Отидох на пулмолог, прегледа ме каза, нищо сериозно изписа ми сироп Демефан, Клариназе и Септофорте. Аз продължавам да кашля. Никакъв ефект от нищо. Майка ми слага имжекции ( урбазон, калций, вит Ц) но без ефект.
На 03 Януари отидох при ЛЛ, слуша, преглежда и заключи че отивам на снимка отново и Пълни изсл. Отново няма нищо на снимката и добри изсл. Изпращат ме на УНГ. Преглежда ме преслушва ме и заключва че съм с бронхит и че Панцефа е неправилно подбран и изписва Аугументин. След 7 дни Панцеф, преминавам директно на Аугументин (още7 дни). Изписа ми и ГееоМиртол и каза след 7 дни на преглед пак. През този период все кашлям като кашлицата от суха и мъчителна по време на коледните празници, стана влажна и тръгнаха много секрети от носа. Така съм вече 2 седмици може би. Удължиха АБ до 10 дни ( вчера приключих) и още подкашлям, още имам секрети. Но явно вируса е такъв много тежък и упорит. В момента пия само Синупрет форте и пръскам капки в носа. Всички мускули на тялото ме болят от напъне да кашлям. Такъв вирус не си спомням да съм изкарвала, даже още не е преминал, но поне не кашля нон стоп.
Реших да ти споделя, защото така като чета майка ти имам чувството че е съшото нещо. Дано бързо се възстановим и да нямаме повече подобни изпитания.

Общи условия

Активация на акаунт