За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 025
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
  • София
  • Мнения: 12 220
Благодаря ,Марчева за бугацата Hug
Само един въпрос  - мастикс откъде си взела ?
На мен ми излиза ,че в аптеки се продава и се шашнах Frowning
Мастикс може би се продава и в аптеката, не зная, нося ги го от Гърция и го купувам от супер - Матутис. Малки пакетчета са и е на средно големи зърна. Като нямаш мастик го попускаш и готово. Не е задължителен.
На Kaisia - пускам сос Дзадзики -  рецептата е за тиквени кюфтенца и сос Дзадзики ,  накрая ще видиш и рецептата, изписана е - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/500-200-50-50-50-2-l-13.

Тази сметана на Лидл разбива ли се на крем (както е растителната например)... ако да, има ли нещо, което трябва да се спазва, че аз два пъти пробвам и нищо не става...
...............
Тази сметана е за разбиване, както са ти казали колежките, но не е много добра, често при нея се получават фалове, не е много маслена, но винаги добре охладена, поне 24 ч в хладилник и винаги започваш он ниска степен на миксера, като добавяш на порции и захарта и съответно увеличаваш скоростта на миксера. Става.

# 406
  • тук и там
  • Мнения: 13 551
marcheva,като отворя линка ми изписва "тук няма нищо".

# 407
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
marcheva,като отворя линка ми изписва "тук няма нищо".
А горе вдясно има търсене и търсиш "тиквени кюфтенца".

# 408
  • под тепетата
  • Мнения: 11 164
За патладжана и тиквички, оттук съм научила следния трик и съм много доволна- нарязвам, осолявам (за патладжана ), престоява, измивам, подсушавам. Овалвам в брашно и нареждам върху хартия за печене. След като се навлажни брашното изпържвам .Така не поемат много олио. За тиквичките без осоляване - само брашно. За степента на котлона не мога да помогна.

# 409
  • София
  • Мнения: 12 220
marcheva,като отворя линка ми изписва "тук няма нищо".
Хм...от етикетите в ляво ще избереш зеленчукови ястия и на трета страница са тиквените кюфтенца ... виж дали ще стане - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/500-200-50-50-50-2-l-13.html
.... проверих , при мен излиза
Моренка, благодаря!

# 410
  • Мнения: 9 455
За патладжана и тиквички, оттук съм научила следния трик и съм много доволна- нарязвам, осолявам (за патладжана ), престоява, измивам, подсушавам. Овалвам в брашно и нареждам върху хартия за печене. След като се навлажни брашното изпържвам .Така не поемат много олио. За тиквичките без осоляване - само брашно. За степента на котлона не мога да помогна.
Аз посолявам и тиквички те, също ги оставям да си пуснат водата, която е доста в зеленчука Няма смисъл да се пържи тази вода, така пърженето става по-бавно и поема повече олио

# 411
  • Мнения: 375
А на каква степен са ви котлоните при пържене? Аз също осолявам, изчаквам да си пусне водата, изцеждам, овалвам и може би тук е грешката, че веднага пържа на висока степен 8 от 9. Следващия път ще пробвам с изчакване и след овалването.

# 412
  • под тепетата
  • Мнения: 11 164
Котлонът ми е индукционен и няма такива степени, съжалявам, не мога да помогна. По принцип на средна, за да не прегорят.

# 413
  • Мнения: 9 455
9-10 от 12. Когато престояват с Брашното то залепва по тях и Брашното не пада в олиото

 режа ги на около половин сантиметър, не повече.
а когато са и хрупкави по гръцки съвсем тънко

# 414
  • Мнения: 2 815
На 7 пържа, от възможни 9.
Правя като горните коментари - нарязване, осоляване, престой, овалване с брашно, престой - пържене

# 415
  • Мнения: 1 980
Снощи накиснах нахут, за първи път ми е, сега мирише леко странно. На масата беше, не в хладилник. Как да преценя дали е вкиснал или му е нормалната миризма?

# 416
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Снощи накиснах нахут, за първи път ми е, сега мирише леко странно. На масата беше, не в хладилник. Как да преценя дали е вкиснал или му е нормалната миризма?
Нормално е, така си мирише, Ще се появят и бели балончета отгоре, все едно вкисва още. Изхвърлях тази вода, измиваш така под течаща и вариш в нова вода. Това е идеята да го накиснеш, маха се този тежък вкус (поне по мое мнение).

# 417
  • Мнения: 1 155
Имам около половин килограм малини и искам да ги направя на сладко, или конфитюр. Може ли да ми кажете рецепта и съвет за това количество?

# 418
  • Мнения: 225
Имам около половин килограм малини и искам да ги направя на сладко, или конфитюр. Може ли да ми кажете рецепта и съвет за това количество?
Половин кг желираща захар и половин лимон, вариш 4 минути след като заври и готово

# 419
  • София
  • Мнения: 12 220
Имам около половин килограм малини и искам да ги направя на сладко, или конфитюр. Може ли да ми кажете рецепта и съвет за това количество?
Всяка година си правя сладко от малини, но последната година го правих по тази рецепта на Лабрекс, разкошно ми се получи. На това количество малини, половин килограм, бих добавила 300 г захар, не е необходимо да е толкова сладко - 1:1, поне аз така правя с всички плодове, които  ги правя на сладка, захарта ми е доста намалена
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_530.html
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт