За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 034
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 4 859
Благодаря ,Марчева за бугацата Hug
Само един въпрос  - мастикс откъде си взела ?
На мен ми излиза ,че в аптеки се продава и се шашнах Frowning

# 391
  • тук и там
  • Мнения: 13 552
Ами това си е медецинска дъвка,нищо чудно че се продава в аптеките..
Аз ще съм благодарна за оригинална рецепта на дзадзики сос. Купувам от тук суха подправка за дзадзики дип,но покрай короната ,нямам възможност да отида до магазинът където го продават,а смесен със гръцки йогурт ставаше идеален сос за пържени картофки,калмари и др.
Ей това представлява сухата подправка
Скрит текст:
   

Ако някой има и рецепта и за белият сос който слагат на дюнерите, и на картофките и фалафели ако си поискаш ( поне във БГ) ,също ще съм благодарна.

# 392
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
За соса за дюнери мога да помогна - кисело мляко и тахан (разбира се и чесън и сол). Много хора са го харесвали вкъщи и са ме питали как го правя. Това е. Като пропорция, съвсем относително - на 3/4 кофичка кис. мл. слагам към 2 до 4 с.л. тахан. Тук кофичките са по 500г, значи при теб с 400г кофичка отиват пак толкова.

# 393
  • Мнения: 4 859
Оригиналният сос за бг дюнерите за мен е този ,с картоф ,и с пържен съм пробвала
  http://cookingtwntyfourseven.blogspot.com/2017/01/blog-post_13.html?m=1

Поне на тези ,които сме  купували и този сос е едно към едно .

Благодаря ,Кайсия ,не знаех изпбщо ,уж съм на час от Гърция и много пъти съм била, за първи път чух за мастикс ,срам Confused ,не предполагах че се използва и в кулинарията.

# 394
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
lady_gothic интересно, не съм пробвала така. Аз рядко ям дюнери, но винаги при мен е имало далечен вкус на тахан.

# 395
  • Мнения: 4 859
Chrissy ,типично арабския си е с тахан ,както си писала ,доколкото знам , аз много го харесвам ,но масово в бг е горе долу по рецептата ,на която дадох линк .Особено Пловдив и някои от софийските дюнери .

Познат ми е казвал за варианта с пържени картофки 'от техните ' .Пробвах на шега ,стана !И със сухо картофено пюре става .

По-гъст и плътен стои този с картофа ,усеща се нишесте ,а този с тахан си е съвсем различен (и по-вкусен,но като правя домашен дюнер моите си искат картофения /).

Въпрос на вкус явно ,но любителите на дюнер могат да пробват ,има си разлика Simple Smile

# 396
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 159
Тази сметана на Лидл разбива ли се на крем (както е растителната например)... ако да, има ли нещо, което трябва да се спазва, че аз два пъти пробвам и нищо не става...

# 397
  • Мнения: 22 867
Тази сметана на Лидл разбива ли се на крем (както е растителната например)... ако да, има ли нещо, което трябва да се спазва, че аз два пъти пробвам и нищо не става...

Скрит текст:

Разбива се, трябва да е добре охладена. Аз купувам няколко и стоят в хладилника. Когато ми трябват, разбивам, не съм имала проблеми.

# 398
  • Мнения: 43 483
И аз не съм имала проблеми.

# 399
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 159
Благодаря labrex и mariat... и аз я държа в хладилника и я вадя непосредствено преди да я разбия... но нещо не се получава... продължавам с опитите...

# 400
  • Мнения: 22 867
Благодаря labrex и mariat... и аз я държа в хладилника и я вадя непосредствено преди да я разбия... но нещо не се получава... продължавам с опитите...

С миксер разбивам. Пиша го, че една приятелка в блендер беше пробвала и не се получило. Аз не съм с опитвала с друго, освен с миксер.

# 401
  • София
  • Мнения: 10 825
С миксер на висока скорост и добре охладена се разбива идеално.

# 402
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 159
Скрит текст:
Благодаря labrex и mariat... и аз я държа в хладилника и я вадя непосредствено преди да я разбия... но нещо не се получава... продължавам с опитите...

С миксер разбивам. Пиша го, че една приятелка в блендер беше пробвала и не се получило. Аз не съм с опитвала с друго, освен с миксер.
...и аз с миксер разбивам Simple Smile

# 403
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Другия път снимай да покажеш - вероятно или не биеш достатъчно, или биеш прекалено много и я пресичаш. Wink

# 404
  • Мнения: 375
Моля ако някой знае как се пържи патладжан без да “изпива”  всичкото олио, да сподели. Сега се ядосвам с два патладжана, а така ми се ядат. Става сух тигана и някак си прегорели стоят. И на каква степен да ми е котлона   - с 9 степени е.

Общи условия

Активация на акаунт