За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 034
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря ,Марчева за бугацата Hug
Само един въпрос  - мастикс откъде си взела ?
На мен ми излиза ,че в аптеки се продава и се шашнах Frowning

# 391
  • тук и там
Ами това си е медецинска дъвка,нищо чудно че се продава в аптеките..
Аз ще съм благодарна за оригинална рецепта на дзадзики сос. Купувам от тук суха подправка за дзадзики дип,но покрай короната ,нямам възможност да отида до магазинът където го продават,а смесен със гръцки йогурт ставаше идеален сос за пържени картофки,калмари и др.
Ей това представлява сухата подправка
Скрит текст:

Ако някой има и рецепта и за белият сос който слагат на дюнерите, и на картофките и фалафели ако си поискаш ( поне във БГ) ,също ще съм благодарна.

# 392
  • München, Deutschland
За соса за дюнери мога да помогна - кисело мляко и тахан (разбира се и чесън и сол). Много хора са го харесвали вкъщи и са ме питали как го правя. Това е. Като пропорция, съвсем относително - на 3/4 кофичка кис. мл. слагам към 2 до 4 с.л. тахан. Тук кофичките са по 500г, значи при теб с 400г кофичка отиват пак толкова.

# 393
Оригиналният сос за бг дюнерите за мен е този ,с картоф ,и с пържен съм пробвала
  http://cookingtwntyfourseven.blogspot.com/2017/01/blog-post_13.html?m=1

Поне на тези ,които сме  купували и този сос е едно към едно .

Благодаря ,Кайсия ,не знаех изпбщо ,уж съм на час от Гърция и много пъти съм била, за първи път чух за мастикс ,срам Confused ,не предполагах че се използва и в кулинарията.

# 394
  • München, Deutschland
lady_gothic интересно, не съм пробвала така. Аз рядко ям дюнери, но винаги при мен е имало далечен вкус на тахан.

# 395
Chrissy ,типично арабския си е с тахан ,както си писала ,доколкото знам , аз много го харесвам ,но масово в бг е горе долу по рецептата ,на която дадох линк .Особено Пловдив и някои от софийските дюнери .

Познат ми е казвал за варианта с пържени картофки 'от техните ' .Пробвах на шега ,стана !И със сухо картофено пюре става .

По-гъст и плътен стои този с картофа ,усеща се нишесте ,а този с тахан си е съвсем различен (и по-вкусен,но като правя домашен дюнер моите си искат картофения /).

Въпрос на вкус явно ,но любителите на дюнер могат да пробват ,има си разлика Simple Smile

# 396
  • При елфите ...
Тази сметана на Лидл разбива ли се на крем (както е растителната например)... ако да, има ли нещо, което трябва да се спазва, че аз два пъти пробвам и нищо не става...

# 397
Тази сметана на Лидл разбива ли се на крем (както е растителната например)... ако да, има ли нещо, което трябва да се спазва, че аз два пъти пробвам и нищо не става...

Скрит текст:

Разбива се, трябва да е добре охладена. Аз купувам няколко и стоят в хладилника. Когато ми трябват, разбивам, не съм имала проблеми.

# 398
И аз не съм имала проблеми.

# 399
  • При елфите ...
Благодаря labrex и mariat... и аз я държа в хладилника и я вадя непосредствено преди да я разбия... но нещо не се получава... продължавам с опитите...

# 400
Благодаря labrex и mariat... и аз я държа в хладилника и я вадя непосредствено преди да я разбия... но нещо не се получава... продължавам с опитите...

С миксер разбивам. Пиша го, че една приятелка в блендер беше пробвала и не се получило. Аз не съм с опитвала с друго, освен с миксер.

# 401
  • София
С миксер на висока скорост и добре охладена се разбива идеално.

# 402
  • При елфите ...
Скрит текст:

С миксер разбивам. Пиша го, че една приятелка в блендер беше пробвала и не се получило. Аз не съм с опитвала с друго, освен с миксер.
...и аз с миксер разбивам Simple Smile

# 403
  • München, Deutschland
Другия път снимай да покажеш - вероятно или не биеш достатъчно, или биеш прекалено много и я пресичаш. Wink

# 404
Моля ако някой знае как се пържи патладжан без да “изпива”  всичкото олио, да сподели. Сега се ядосвам с два патладжана, а така ми се ядат. Става сух тигана и някак си прегорели стоят. И на каква степен да ми е котлона   - с 9 степени е.

Общи условия

Активация на акаунт