За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 130
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Здравейте. Колко време трябва да варя телешко шкембе в херметическа тенджера? И ако може някоя изпитана рецепта за шкембе чорба, но да е с кисело мляко, защото правих веднъж, но с прясно мляко и не се хареса много от половинката.

Шкембе-чорба с кисело мляко

# 376
Боб чорба - правя запръжка с олио, брашно и червен пипер, ако не стане достатъчно гъсто може ли да повторя, потретя запръжката или няма да се получи?

# 377
  • München, Deutschland
Боб чорба - правя запръжка с олио, брашно и червен пипер, ако не стане достатъчно гъсто може ли да повторя, потретя запръжката или няма да се получи?
Може, разбира се, просто ще трябва да изцапаш друг тиган или тенджера, защото леко сгъстеният може да загори, затова - втора запръжка в новия тиган и отгоре вече запърженият веднъж боб. Wink

# 378
Аз си смесвам брашно, олио и червен пипер, и изсипвам в боба, половин час преди да го сваля от котлона. Нищо не запържвам.

# 379
На супа от пилешки дробчета каква подправка отива?

# 380
Магданоз и черен пипер.

# 381
  • София
На супа от пилешки дробчета каква подправка отива?

Бахар, дафинов лист, магданоз.

# 382
Може, разбира се, просто ще трябва да изцапаш друг тиган или тенджера, защото леко сгъстеният може да загори, затова - втора запръжка в новия тиган и отгоре вече запърженият веднъж боб. Wink
Имаш предвид боба в запръжката, а не запръжката в боба ли? Че аз по принцип слагам запръжката в боба, но често не уцелвам гъстотата

# 383
Здравейте ,имам нужда от помощ за 2 гръцки рецепти.

Едната е за дип/разядка ,не знам как точно се казва ,но е червеникава на цвят ,има сирене в нея и е люта.
Към гирос я предлагат или сувлаки.

И рецепта за бугаца ,изпитана ,в интернет има  с кори за баница /бутер тесто .Не искам аз да меся .
Или предложение за друг лесен гръцки десерт .

Благодаря предварително Hug

# 384

Atanasb боба в запръжката и до желана гъстота, водата остава, но пък става от първи опит.

# 385
Едната е за дип/разядка ,не знам как точно се казва ,но е червеникава на цвят ,има сирене в нея и е люта.

Прави се със запържен червен пипер, добавя се и лют такъв. Но никога не съм правила и нямам рецепта.

# 386
  • München, Deutschland
Имаш предвид боба в запръжката, а не запръжката в боба ли? Че аз по принцип слагам запръжката в боба, но често не уцелвам гъстотата
Точно така, боба в запръжката и с разбъркване (1-2 минути спрямо това колко от течността си сипал) сгъстяваш колкото ти е вкусно, обикновено като за яхнийка. Боряна също е написала преди мен.
Така го правят и двете ми баби, и майка ми, и баща ми, който и да се случи да го готви. Изобщо, винаги така сме правили боба.

# 387
  • София
Здравейте ,имам нужда от помощ за 2 гръцки рецепти.

И рецепта за бугаца ,изпитана ,в интернет има  с кори за баница /бутер тесто .Не искам аз да меся .
Или предложение за друг лесен гръцки десерт .

Благодаря предварително Hug
Не мога да дам рецепта за тази червена разядка, не съм я правила , но мога да дам за оригинална дзадзики разядка, а бугаца веднага ти подавам, тя е фантастична на вкус , лесно се прави, автентична рецепта за бугаца - 
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/thessalonikis.html

# 388
Точно така, боба в запръжката и с разбъркване (1-2 минути спрямо това колко от течността си сипал) сгъстяваш колкото ти е вкусно, обикновено като за яхнийка. Боряна също е написала преди мен.
Така го правят и двете ми баби, и майка ми, и баща ми, който и да се случи да го готви. Изобщо, винаги така сме правили боба.
Нещо не схващам замисъла, значи запръжката трябва в тенджера да я правя, че да мога да изсипя боба при нея и как ще разбера колко брашно да сложа, за да стане достатъчно гъста. Или се изсипва само от чорбата до колкото преценя и след това добавям и боба

# 389
  • München, Deutschland
Казвам ти как го правим у нас - правим запръжка, като за 3 пълни чинии боб се слагат около 2 с.л. брашно, за ориентация ти го давам. Т.е. слагаш повечко олио, запържваш с разбъркване брашното (ако не бъркаш, ще загори много бързо), след около минутка слагаш червения пипер - лют или сладък, след което аз отмествам от котлона и разбърквам, баба (на старите и по-слаби котлони) го е правила и на огъня. Важно е да не седи много червеният пипер сам на огъня, защото загаря още по-бързо от брашното.

След това с черпак сипваш супата в запръжката, като гледаш да не взимаш супер много течност. Бъркаш цялата смеска около 2 минутки на котлона и това е. От водата винаги ще ти остане накрая. Вариант е или да я ядеш като супа, или да слагаш повече в яхниийката, като за 2 големи черпака течност, брой към 1 с.л. брашно.

Айде, давай, че стана вечеря, бобът ще ти се получи всякак. Wink

Общи условия

Активация на акаунт