За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 042
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
  • под тепетата
Златни сте! Хич не се сетих да пиша и за фурни. Благодаря ви! Flowers Hibiscus
 Имам и аз от микровълновата, но ми е малка  и като направя по 3 хлебчета, ( да оставя на вилата за ММ), все някое пада. А не искам всеки път да вадя решетката  от фурната. Като си навия на пръста, нещо не мирясвам ,докато не го постигна .
 Отивам да избирам!

# 451
  • Sofia
Аз пък ползвам тази на фурната, защото съм си купила телескопични решетки и ползвам тях за печива, та фурненската да ми е свободна за охлаждането им. Също ползвам и решетката на МФ, защото е на високи крачета и я предпочитам, когато ми стига размерът ѝ.

Скрит текст:

# 452
  • под тепетата
Не ми стига тази на мФ - за мъфини, хлябове, пици...Поръчах вече Simple Smile!

# 453
Здравейте, въроса ми е следния. Когато се приготвя храна с червено вино, алкохола изпарява ли се ?Пия лекарства, който не бива да се смесват с алкохол. Пък ми се яде свинско на фурна с червено вино.

# 454
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Винаги има остатъчен алкохол, но не вярвам да е толкова много, че да пречи на лекарствата.
Презрелите банани също съдържат % алкохол 😊

# 455
  • под тепетата
Отивам да ям банани тогава! Не знам доколко ще ми харесат със сирене, ама то и сирене не ми дават...Weary

# 456
  • София
Здравейте, въроса ми е следния. Когато се приготвя храна с червено вино, алкохола изпарява ли се ?Пия лекарства, който не бива да се смесват с алкохол. Пък ми се яде свинско на фурна с червено вино.
Храни се съвсем спокойно, изпарява се , разбира се, то иначе когато се готви с алкохол все пияни трябва да сме.

# 457
Тук прочетах, че мога да сложа в буркан, навити на руло лозови листа на сухо.
Сега погледнах, че са започнали да мухлясват 😧
Оставих ги няколко часа откъснати, не съм ги мила, бурканът беше стерилизиран....

# 458
  • София
Тук прочетах, че мога да сложа в буркан, навити на руло лозови листа на сухо.
Сега погледнах, че са започнали да мухлясват 😧
Оставих ги няколко часа откъснати, не съм ги мила, бурканът беше стерилизиран....
Да, спомням си , че се коментираше, как да се съхраняват лозови листа, специално в буркан, пластмасово шише, и други, като аз споделих, че най-добри стават във фризер, но никой не ме отрази.....Все пак мога да дам категоричното си мнение след като го правя от години, така и тази година, вече са замразени 200 бр. листа, млади, свежи и точно за сарми. След като са мухлясали не можеш да ги ползваш, хвърляш ги, защото  този мухъл ще се пропие в самото листо и ще има първо, отвратителен вкус и второ - миризма на мухъл. С измиване - не става.

# 459
Вишни, череши, ягоди замразявам като почиствам, измивам (махам костилките на вишните и черешите) и слагам на един ред в тава (метална). После във фризера. Оставям поне за час, но обикновено ги забравям и на другия ден вадя, много лесно падат от тавата, после в торбички и пак във фризера. Ползвам без да размразявам. А в бурканчета правя както Тина -Рина е писала  - в бурканчета изчистени вишни, малко захар, малко вода и заварявам 5 минути. Така може и кайсии да се направят. Аз предпочитам замразени (по-стегнати стават, по-мързеливо е, проблем е, че нямам много място във фризера).
Днес правих пая на Тина-Рина със замразени вишни (замразих ги преди два дни).
Скрит текст:
Скрит текст:

Лозови листа и аз слагам във фризера. Завивам ги на рулца по десет и после в торбички, които слагам между другите продукти и изобщо не заемат място, даже уплътняват празните места.

# 460
Марчева, благодаря ти за отговора, но замразяване не ми е опция и не съм питала за други варианти за съхраняване.
Също не питам дали мога да ги ползвам.

Искам да знам как точно се слагат сухи, така че да не мухлясат.

# 461
Въпрос на вкус. И аз съм пробвала всякакви варианти за съхранение на листа, вкл. във фризер. На мен пък най-много ми харесват консервирани в буркан с вода и сол.

# 462
И аз в буркан, овкусявам водата със сол , оцет  и мъничко захар, но и без захар правя.(заварявам  я, че и  охлаждам  после, да няма микроорганизми като варя за капачка само)Нареждам сурови и за капачка заварявам.Да са под вода, че на сухо  останали се късат ,но хвърлям най-горния пласт, навити по десетина са.И най-отгоре за хвърляне оставям няколко да подпират другите.
Но да си кажа ,не обичаме    сарми, просто нямаме навици да ги консумираме. Изхвърляме листа , не го ядем.И не се трепя, два-три буркана за асортимент и  толкова.

# 463
  • При елфите ...
Каква е причината в някой рецепти на тестени изделия да се комбинират 2 набухвателя... бакпулвер и сода за хляб?!?

# 464
Искам да знам как точно се слагат сухи, така че да не мухлясат.
Моята леля ги прави листата така, но в пластмасови бутилки. Бутилката/буркана трябва да са напълно сухи, а листата тя ги остава половин/един ден да изпръхнат на кухненската маса. Ти затвори ли хубаво капачката на буркана със затварачка? Да не би да е влязла влага? И още нещо. По така консервирани листа се отлага едно бяло....не знам как да го нарека....това не е мухъл, не е опасно и са годни за консумация.

Общи условия

Активация на акаунт