За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 025
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 4 299
Здравейте, в София от къде мога да намеря вишни? Брат ми е обиколил 2-3 пазара и казва, че няма ☹️. И още нещо, сафрид освен пържен, може ли да се приготви по друг начин? Имам доста едър, колкото скумрия да речем и не ми се иска да го пържа.

# 436
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
HMoTwo, просто махам костилката, слагам в пликове и замразявам. В сладкиши ги ползвам (основно за този, че е възможно най-прост и бърз), като изваждам плика да се отпуснат леко, отронвам си с вилица и почиствам леда колкото мога. Та така както ги ползвам нищо им няма. Не съм ги пробвала, ако се размразят как са, но се съмнявам да са кашкави.

# 437
  • под тепетата
  • Мнения: 11 164
Уморих се да търся, затова ще питам при вас. Къде мога да намеря метална решетка , за да ми изстива хляба на нея? Имам една, не помня откъде съм я купувала. Трябва ми още една. Не държа да е кръгла ( около и над 30см), може и правоъгълна. Ровя по форумите, след като не намерих в поне 6 физически магазина,но и там удрям на камък. Писах скара, решетка и не, и не!

# 438
  • Мнения: 15 046
Морена, замразени ги слагаш отгоре, така ли? Ние си взехме фризер и смятам тази есен да си замразя плодове, че като им гледам цените на замразените в магазините, лошо ми става.
Ако не ме домързи, ще врътна един сладкиш, ама черешов, вишни не съм срещала.

# 439
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Да, Даре. Hug
И аз в София не знам къде има вишни, обичайно в Сандански си ги купувам, че съм там по това време. Иначе на нашата улица сега са узрели. Те май са малко по-късни от черешите.

# 440
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Моля дайте рецепти за нещо сладичко и сполучливо с вишни..представям си го някак кисело сладко, някакъв кухен нещо..

Вишнев пай
Благодаря за трите рецепти.
Тази май ми е най-лесна..галетата задължителна ли е?
Скрит текст:
Morena как замразяваш вишните, после при отмразяване не стават ли кашести?
Не, не е задължителна, може да оваляш в брашно, нишесте, натрошена/с точилка или бутилка през найлон/ почти на брашно бисквита. И направо без нищо съм ги слагала. Вкусен е сладкишът, наистина, нищо че рецептата е съвсем простичка, хубав е и със сини сливи, кайсии, череши. Просто киселинката на вишничките чудесно се съчетават с вкуса на тестото.

# 441
  • София
  • Мнения: 12 220
Вишните тази година нещо ги няма, но успях да намеря и купя разкошни големички от пазара на Ситняково, така че може да се следи, там най-често се намират. Купих 2 кг и ги замразих за зимата, чудни са.
Фортуна, как консервираш череши/вишни, моля те, сподели, специално ме интересуват консервираните, благодаря. Питам, защото миналата година се пробвах по една итал. рецепта точно да приготвя череши в сироп ,консервирани,  те са само за сладкиши, но нещо не успях да се справя, не се получиха.

# 442
  • под тепетата
  • Мнения: 11 164
Преди да се включи Fortuna, ще ви споделя моят начин за консервиране специално за сладкиши. Махам им костилките  и слагам 2 пръста плодове в бурканчето, наръсвам захар около чаена лъжичка, после пак като завършвам със захар. Оставям една нощ в хладилника да си пуснат сока и заварявам само за капачката, да се вакуумират. Така остават по-твърди и са в собствен сироп, който също използвам. Пробвайте с едно бурканче, за да видите дали ще ви хареса.

# 443
  • София
  • Мнения: 12 220
Преди да се включи Fortuna, ще ви споделя моят начин за консервиране специално за сладкиши. Махам им костилките  и слагам 2 пръста плодове в бурканчето, наръсвам захар около чаена лъжичка, после пак като завършвам със захар. Оставям една нощ в хладилника да си пуснат сока и заварявам само за капачката, да се вакуумират. Така остават по-твърди и са в собствен сироп, който също използвам. Пробвайте с едно бурканче, за да видите дали ще ви хареса.
Билянка, нещо такова правих, то е много лесно, но вече не си и спомням точно какво беше, но защо нещо не успях...май беше пак така , посипваха със захар, почистени, и се оставяха без да се варят....ама накрая нещо не излезе и ги хвърлих. По принцип купувам на Фабри - това е амарена череша в сироп, страхотна е, но реших и аз веднъж нещо да направя и .. греда.

# 444
  • под тепетата
  • Мнения: 11 164
Е, ако очакваш да останат като коктейлните твърди - не стават. Тези, за които писах, остават 2 идеи по-твърди от компотените да речем. Но се варят 5 минути.

# 445
  • Мнения: X
Скрит текст:
Моля дайте рецепти за нещо сладичко и сполучливо с вишни..представям си го някак кисело сладко, някакъв кухен нещо..

Вишнев пай
Благодаря за трите рецепти.
Тази май ми е най-лесна..галетата задължителна ли е?
Скрит текст:
Morena как замразяваш вишните, после при отмразяване не стават ли кашести?
Не, не е задължителна, може да оваляш в брашно, нишесте, натрошена/с точилка или бутилка през найлон/ почти на брашно бисквита. И направо без нищо съм ги слагала. Вкусен е сладкишът, наистина, нищо че рецептата е съвсем простичка, хубав е и със сини сливи, кайсии, череши. Просто киселинката на вишничките чудесно се съчетават с вкуса на тестото.
Тъкмо го започнах и сега се чудя бакпулвера колко грама е? Аз имам пакетче от 16гр..много е май

# 446
  • под тепетата
  • Мнения: 11 164
Много е. Стандартните са по 10 гр. Отсипи една трета.

# 447
  • Мнения: 9 455
Уморих се да търся, затова ще питам при вас. Къде мога да намеря метална решетка , за да ми изстива хляба на нея? Имам една, не помня откъде съм я купувала. Трябва ми още една. Не държа да е кръгла ( около и над 30см), може и правоъгълна. Ровя по форумите, след като не намерих в поне 6 физически магазина,но и там удрям на камък. Писах скара, решетка и не, и не!

виж така https://www.delta-elis.com/index.php?lan=bg&cat=3&prc=3& … %B8&clrsrch=1
Аз ползвам една от слоукукъра, по-малка е от тези и ми е много удобна. При нужда от втора,вадя  решетката на парти грила.

# 448
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Уморих се да търся, затова ще питам при вас. Къде мога да намеря метална решетка , за да ми изстива хляба на нея? Имам една, не помня откъде съм я купувала. Трябва ми още една. Не държа да е кръгла ( около и над 30см), може и правоъгълна. Ровя по форумите, след като не намерих в поне 6 физически магазина,но и там удрям на камък. Писах скара, решетка и не, и не!
Скрит текст:
Аз ползвам една от слоукукъра, по-малка е от тези и ми е много удобна. При нужда от втора,вадя  решетката на парти грила.
Ето още:
https://sladkohobi.amisega.net/index.php?route=product/category&path=70

http://www.zmeeborets.com/shop/%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0 … D0%BB%D0%BD%D0%B0

https://www.secretzone.bg/p/set-3-cooling-louvers-anti-adherents-40x25cm-zxh има дата за очаквана доставка.

Аз пък охлаждам върху дървени дъски, иначе имам една скара от микровълновата, става, но не знам защо не я ползвам, седи си в шкафа, щот и без нея се чудя кое къде да сложа, място няма.

# 449
  • София
  • Мнения: 3 358
Уморих се да търся, затова ще питам при вас. Къде мога да намеря метална решетка , за да ми изстива хляба на нея? Имам една, не помня откъде съм я купувала. Трябва ми още една. Не държа да е кръгла ( около и над 30см), може и правоъгълна. Ровя по форумите, след като не намерих в поне 6 физически магазина,но и там удрям на камък. Писах скара, решетка и не, и не!
Аз ползвам тази https://www.ikea.bg/products/cookware/pots-pans/cooking-accessor … -stomana/30111087

Общи условия

Активация на акаунт