За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 947
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
  • София
  • Мнения: 12 217
Здравейте. Имам 2кг малини който искам да направя на сладко без семки. Въпроса ми кога малините се минават през цедка, докато са сурови или след термичната обработка? Извинявам се, но до сега не съм правила сладка и не съм наясно с приготвянето им. Благодаря предварително на отзовалите се.
Точно както ти е написала  labrex така се прави. |Малините се поставят в тенджера  с вода, малко да ги покрие. Оставят се на слаб котлон да кипнат за  15-20  минути, като време  се засича след като кипнат, при разбъркване.  Свалят се от котлона, пасират се  още горещи до гладка смес и се започва едно  наливане в цедка и бъркане до побъркване с шпатула, всичко това трябва да се изцеди, бавно,  но славно. От 1 кг малини трябва да се получи една  шепа остатък, т.е. сух материал, който за нищо не става. Прецедените малини отново се връщат в тенджера вече със захар и се вари сладко на слаб котлон, до сгъстяване, за 1 кг малини около 40-45 минути до 50 минути, зависи колко искаш да е сгъстено. Много занимавка не бих си го причинила отново. Варя сладко от малини по най-стандартен начин.

# 511
  • Мнения: 483
Благодаря за съветите. Направих го и се хареса вкъщи, но определено си е врътка с изцеждането.

# 512
  • София
  • Мнения: 4 589
Здравейте, рецепта за разядка с извара да ми предложите?

# 513
  • София
  • Мнения: 12 671
Здравейте, рецепта за разядка с извара да ми предложите?

Разядка с рикота

# 514
  • Мнения: 1 464
Здравейте, рецепта за разядка с извара да ми предложите?

Пак е като разядка с извара Пастет от варени яйца с пресни подправки

https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B2%D0%BA%D0%B8

Разядка с тиквички
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%87%D0%BA%D0%B8

# 515
  • Мнения: 1 432
Здравейте! Захванала съм се да варя сладко от вишни. Засипах изчистения плод със захар снощи и днес го сложих да се вари. Има обаче твърде много течност,  вари се близо 2 часа на умерен огън и няма никакви изгледи да се сгъсти. Чудя се, ако отделя част от сиропа ще се сгъсти ли, и какво да правя отделения сироп?

# 516
  • Мнения: 9 451
Отделеният сок сложи да се вари за да се редуцира течността Иначе плодът ще стане на каша
Когато изври и остане съвсем малко течност тогава я прибави към вишните

# 517
  • Мнения: 1 432
Отделеният сок сложи да се вари за да се редуцира течността Иначе плодът ще стане на каша
Когато изври и остане съвсем малко течност тогава я прибави към вишните
Точно това ме притеснява, че ще се развари плода, а толкова се станах да го запазя цял..

# 518
  • Мнения: 24 559
Отделеният сок сложи да се вари за да се редуцира течността Иначе плодът ще стане на каша
Когато изври и остане съвсем малко течност тогава я прибави към вишните
Точно това ме притеснява, че ще се развари плода, а толкова се станах да го запазя цял..
Тя нали затова казва да вариш отделно течността, без вишните да са в нея. И да ги сложиш тях като вече се е сгъстило.
Не знам добавяне на малко пектин как би било, да стане както с желираща захар. Само че там съотношението ми е мистерия, иначе пектин има във всяка аптека на прах, лесен е за намиране и не е скъп. Едно време като нямаше такива неща да се продават, баба ми слагаше малко ябълки в шипковия мармалад, че то иначе няма сгъстяване, та пектинът в ябълките помагаше.

# 519
  • Мнения: 5 615
Препоръчайте ми рецепта за пица с блат от тиквички. Четох различни варианти - с брашно, без брашно, с грис. За първи път ще правя и затова търся да е лесна и сполучлива, да не мога да объркам нищо.Blush

# 520
  • София
  • Мнения: 367
Здравейте! Забравих да купя маскарпоне, та ако разбия сметана /имам висок процент за разбиване/ и дулсе де лече дали ще стане крем?

# 521
  • Мнения: 1 464
Препоръчайте ми рецепта за пица с блат от тиквички. Четох различни варианти - с брашно, без брашно, с грис. За първи път ще правя и затова търся да е лесна и сполучлива, да не мога да объркам нищо.Blush

Скрит текст:
Пица от тиквички

Блат- 2 малки тиквички се рендосват на едро ренде. Поръсват се с малко сол и се оставят за 15 мин. Хубаво се изстискват. Добавят  се 1яйце, 1/2 ч.л. сода, овесени ядки , до получаване на гъста смес. Пече се 180С до полуготовност върху хартия за печене. Отгоре се нареждат - кръгчета домати, сирене, кашкавал и отново се запича.

Миналата година често я правих.

# 522
  • Мнения: 5 615
Препоръчайте ми рецепта за пица с блат от тиквички. Четох различни варианти - с брашно, без брашно, с грис. За първи път ще правя и затова търся да е лесна и сполучлива, да не мога да объркам нищо.Blush

Скрит текст:
Пица от тиквички

Блат- 2 малки тиквички се рендосват на едро ренде. Поръсват се с малко сол и се оставят за 15 мин. Хубаво се изстискват. Добавят  се 1яйце, 1/2 ч.л. сода, овесени ядки , до получаване на гъста смес. Пече се 180С до полуготовност върху хартия за печене. Отгоре се нареждат - кръгчета домати, сирене, кашкавал и отново се запича.

Миналата година често я правих.

С овесени ядки - много интересна идея, благодаря Flowers Hibiscus

# 523
  • Мнения: 1 464
Hands Plus1
Здравословно и диетично.....Yum

# 524
  • Мнения: 9 451
Здравейте! Забравих да купя маскарпоне, та ако разбия сметана /имам висок процент за разбиване/ и дулсе де лече дали ще стане крем?
ще стане, но прибавяй карамелизираното мляко малко по малко, че трудно се поема.

Препоръчайте ми рецепта за пица с блат от тиквички. Четох различни варианти - с брашно, без брашно, с грис. За първи път ще правя и затова търся да е лесна и сполучлива, да не мога да объркам нищо.Blush
зеления блат от солената торта - ок 28 см. излиза, като го изпечеш, изкарваш, гарнираш по вкус и е готова. https://pep-4o.blogspot.com/2020/07/blog-post.html

Общи условия

Активация на акаунт