Дистанционно обучение за учениците- Тема 3

• 28 116
  • 779
  •   1
Отговори
# 150
А до четвърти?
Щото точно едно време , от социализЪма от който идваш, занималнята се считаше място само за “бавноразвиващи” се в моя малък град.
И не е вярно че не е имало частни уроци!!! Имаше и по английски език, имаше и за кандидатстване след 7 клас и за университет! Цитирам такива, на които аз съм ходила. Вярвам, че е имало по всичко-както сега. Няма родител, който да разчита само на училището!

# 151
  • София
Имаше си частни уроци и още как! Не се говореше открито, но всички знаеха, ходеше се тайно, но тайната беше публична. Наистина не зная в кой соц си живяла, но информацията ти е много, ама много грешна за уроците. И като внучка на учители съм много наясно как работаше системата едно време - на уроци ходеха отличниците, за да се подготвят за изпитите за езиковите гимназии, после ходеха заради матурата по български, а накрая и на частни уроци за кандидатстване в университети. Това е положението. А за текущия материал - родителите, които са били заинтересовани от успеха на децата си, винаги са работили с тях, още от началните класове. На занималня оставаха тройкаджиите. А тайничко се говореше, че някои ходят и текущо на уроци. Образованието винаги е било бизнес, нищо безплатно няма, особено когато става въпрос за кандидатстване. (това, че аз не исках да ходя на уроци за кандидатстване и много държах да се оправям сама си е мой възглед, но бях общо-взето от изключенията за отличник)

# 152
  • София
Явно и аз в друг соц съм живяла, защото в моя частните уроци си бяха толкова масови колкото и сега.

# 153
  • София
Има разлика между "масови" и "нямаше". Имаше си уроци, просто хората си мълчаха, а когато премълчават, все едно че ги няма. Сега просто уроците излязоха наяве и дори стана въпрос на демонстриране на статус да си запишеш детето на уроци.

# 154
А до четвърти?
Щото точно едно време , от социализЪма от който идваш, занималнята се считаше място само за “бавноразвиващи” се в моя малък град.
И не е вярно че не е имало частни уроци!!! Имаше и по английски език, имаше и за кандидатстване след 7 клас и за университет! Цитирам такива, на които аз съм ходила. Вярвам, че е имало по всичко-както сега. Няма родител, който да разчита само на училището!
До трети всички бяхме всички по цял ден, това не беше занималня, а форматът на обучение. Ние бяхме експериментална паралелка шестгодишни. Даже спяхме на обед в първи клас. Аз не съм от младите майки, така че говоря от моето време, т.е. начално училище по време на соца. Появиха се частни учители след 89 г. но не бяха задължително условие за да си добър в училище. Аз съм завършла с 6.00 МГ и ЕГ като частна ученичка без частни учители (базата за самоподготовка за ЕГ беше паралелка с разширено изучаване на английски в МГ). Купих си учебниците за ЕГ и сама се подготвях за изпити. После взех CPE на Кембридж, пак сама се подготвях. Имах съученички които тръгнаха по учители, родителите им работеха в Либия. Влязох в три университета в БГ без учители. Влязох и в два в чужбина. Така че държавното образование е давало добра база. Хората с възможности естествено са набутвали децата насам-натам, то и те превърнаха учителите в търговци. Аз никога не съм искала пари за курсове от родителите ми, сядах и учех.

# 155
И аз за същото време говоря!
Кандидатствах за гимназия през 90та. И аз съм завършила с пълно 6, ама какво от това???? Да си заравям главата в пясъка и да си измислям минало-стъкмено, за да ми е удобно за форума??Изобщо не мога да се съглася с написаното. Но реално аз не се съгласявам с нищо, написано от теб, така че спирам по конкретната тема. Просто няма как да ме убедиш че съм сънувала ученическите си години.

# 156
  • София
няма такова нещо, Спаркълс! Ти си малко по-малка от мен явно, може и от сендовчетата да си, но всички бяхме половин ден на училище, после всеки си ходи вкъщи и се оправя както си знае. На занималня оставаха само тройкаджиите и някои деца, които по някаква причина не можеха да остават сами вкъщи.
Да, да, много сме влезли без учители, но това не значи, че щом ние сме влезли така, другите са влезли по същия начин.  За МГ не съм ходила на уроци, за матурата отказах, а за кандидатстването ходих три пъти, колкото защото го бяха уредили и се отказах.
Държавното образование даваше добра база, да, така е. Но пак даваше добра база основно за тези, които бяха готови да работят по въпроса. Имаше си пак сегрегирани училища, имаше и елитни - знаеха се във всеки град.
Да, по-малки сте от мен, в зората на демокрацията вече бях завършила гимназия.

# 157
Сега просто уроците излязоха наяве и дори стана въпрос на демонстриране на статус да си запишеш детето на уроци.
Сега според мен става детето без уроци няма как да напредне и всички се ловят на въдичката.

# 158
  • София
Детето си има майка и баща да му помагат. Не е нужно да ходи на уроци, за да напредне. Все още един родител, който е имал акъл да завърши висше образование, може да отдели един час на ден да работи с детето си в началните часове. Надяваме се, че е усвоил правопис, граматика и математика. Не е нужно да решава интеграли и да пише есета. И това важеше и за времената на соца. Всичко си е същото - който иска детето му да напредва, прави каквото е нужно.

# 159
няма такова нещо, Спаркълс! Ти си малко по-малка от мен явно, може и от сендовчетата да си, но всички бяхме половин ден на училище, после всеки си ходи вкъщи и се оправя както си знае. На занималня оставаха само тройкаджиите и някои деца, които по някаква причина не можеха да остават сами вкъщи.
Да, да, много сме влезли без учители, но това не значи, че щом ние сме влезли така, другите са влезли по същия начин.  За МГ не съм ходила на уроци, за матурата отказах, а за кандидатстването ходих три пъти, колкото защото го бяха уредили и се отказах.
Държавното образование даваше добра база, да, така е. Но пак даваше добра база основно за тези, които бяха готови да работят по въпроса. Имаше си пак сегрегирани училища, имаше и елитни - знаеха се във всеки град.
Да, по-малки сте от мен, в зората на демокрацията вече бях завършила гимназия.
Честно казано точно трети клас не помня как сме били, но сме били всички еднакво, мисля че бяхме по цял ден. После пък се прибирах сама и учех сама в къщи. Не помня някой да е ходел на занималня като слаб ученик. Аз живеех в град със стратегическо предприятие с много образовани хора от цялата страна, може и затова училището да е било по-добро, но явно е възможно държавното образвание да е достатъчно при желание.

# 160
Ето ме и мен от клуба на отличничките 😃😃😃
Аз помагах на моя за матурата по БЕЛ точно 2 дена. Много ефективна и концентрирана работа. Че аз още помня наизуст стихотворенията и анализите по тях. Днес е на матура, ще видим резултата.
Аз съм ходила на уроци по мат и бел след 7 клас, на курс. Беше ми излишен. За кандидатстване, също съм ходила на уроци и по двата предмета, бяха ми много полезни. Мои съученици влязоха, без да да ходили на уроци. Значи, и двете са били достатъчни. Да, ама аз влязох първо желание, в топ 10. А те влязоха, но без пари на общежитие, което се промени след 1 година.
Ако си бил съвестен и ученобив, и без уроци и курсове се справяше човек. Аз постигах и резултати по олимпиади, тъй като и това ме влечеше.

# 161
Детето си има майка и баща да му помагат. Не е нужно да ходи на уроци, за да напредне. Все още един родител, който е имал акъл да завърши висше образование, може да отдели един час на ден да работи с детето си в началните часове. Надяваме се, че е усвоил правопис, граматика и математика. Не е нужно да решава интеграли и да пише есета. И това важеше и за времената на соца. Всичко си е същото - който иска детето му да напредва, прави каквото е нужно.
Така е, само че се усеща натиска на бизнеса в образованието, когато деца на колеги и приятели са добре, а другите са подложени на натиск и критика за да капитулират родителите и да плащат за частна услуга.

# 162
  • Бургас
Ако си била от експерименталните целодневни паралелки от 6 годишни значи си 78-79 набор. За 80-набор ги спряха поне в моя град, защото не бяха ефективни.
Ако съм права, значи повечето ти училищен живот е минал през прехода и нямаш много спомени от соца, но да ти кажа точно соца "изобрети" частните уроци.
Иначе да, и аз съм кандидатствала след 7-ми клас и в университет без частни уроци, но по-скоро бях единичен случай. Около мен масово се ходеше на уроци.

# 163
  • София
Какво имаш предвид, не разбрирам. Какво за децата на колеги и какво за натиск и критика?
Ако имаш предвид нещо за моя пост, че съм внучка на учители, при мен по-скоро ефектът беше обратен - трябваше по всичко винаги да съм изрядна, защото е срамота внучка на учители да не е пълен отличник. Вместо да ми правят отстъпки или да ме толерират, към мен имаше много по-високи очаквания и изисквания  в училище. За моите деца също много съм държала да знаят и да могат, да са отличници, още повече, че и от родата на баща им отличният успех е по подразбиране.

# 164
Ако не искат да плащат за частна услуга, учат с децата безплатно и им помагат Simple Smile
За 7ми се подготвяхме двамата, без уроци.
В 8клас се справям доста прилично все още. Което съм позабравила, ако ме пита, прехвърлям няколко урока и за 2 часа съм в състояние да помогна.
Безплатно Simple Smile
Иска се само малко желание и акъл..

Общи условия

Активация на акаунт