Дистанционно обучение за учениците- Тема 3

• 27 445
  • 779
  •   1
Отговори
# 660
  • София
В момента на бтв ни обясняват как при започване на училище всичко било лична отговорност. честито!

# 661
  • Варна
Е, то когато се наложи да спасяваме бизнеса на дискотеките също внезапно всичко стана лична отговорност... Държавата никаква я няма, язък за плашенето и пляскането през ръцете в началото.

# 662
  • София
Каква хигиена в училищата, бе, хора, с две мивки на етаж и тоалетни без сапун, що се подигравате така...
Това с отварянето на прозорците е такава невъзможна химера - първи родителите ще ви скочат, че става течение и безценното им ще настине...

# 663
  • Варна
Абсолютен факт. Ние имахме родителки, които бяха забранили да се извеждат децата на обяд, защото било студено. Целият клас дремеше в стаята заради 2-3 майки. През септември бяха направили панаир, че децата били навън без якета на 20+ градуса.... Не ми се мисли как ще се случва номерът с играта навън и проветряването.

# 664
  • Бургас
Това с отварянето на прозорците е такава невъзможна химера - първи родителите ще ви скочат, че става течение и безценното им ще настине...

Проблема с отварянето на прозорците не е в отварянето на самите прозорци, а в това, че входните врати и прозорците на коридора са нонстоп отворени и междучасието става наистина страхотно течение. В нашата детска градина беше така. Всеки път, когата си вземах детето направо ме пронизваше яко. Сина ми беше нонстоп болен. Буквално за месец му се събираха 7-8 присъствени дни. Така, че имам право да недоволствам. В училище е същата работа.
Проблема с изкарването навън в междучасието също не е в самото изкарване на децата. А това че стават вир вода. И после през остатъка на деня дрехите им засъхват на гърба. Тези, които имат момчета ще ме разберат. Момичетата не се изпотяват така. Слагам винаги резервна блуза в раницата, но познайте кой се сеща да я сменя. Учителките също не им е работа да им напомнят постоянно.

# 665
  • Варна
Е как входните врати ще са отворени? В час са затворени. Като трябва и в междучасията ще са затворени. По-добре от нон стоп затворени прозорци! Много ме съмнява и в градината вратата да е зеела постоянно. И не е нужно всички прозорци да се отварят, дори един да се отвори пак е нещо.

# 666
  • Бургас
Е как входните врати ще са отворени? В час са затворени. Като трябва и в междучасията ще са затворени.

По принцип за затворени, но постоянно някой влиза и излиза. Особено на обяд или в края на деня.

Много ме съмнява и в градината вратата да е зеела постоянно. И не е нужно всички прозорци да се отварят, дори един да се отвори пак е нещо.

Да, отворена беше. Нашата градина беше на павилионен принцип и постоянно някой излиза и влиза.

Сина ми беше на градина до обяд. Като ходих да го взема винаги имаше отворени няколко прозореца, плюс този в тоалетната и като отворя входната врата за да вляза и ставаше някакъв вихър.

Не ме разбирайте погрешно, аз в къщи проветрявам много често, по 4-5 пъти на ден зимата, но правя така, че да не се вихри ураган 😁

# 667
  • Варна
Didia, може ли един личен въпрос? След като си толкова против стоенето пред компютър, много ми е интересно да споделиш дали ако ти работиш, как успяваш да избегнеш монитора? Повечето възрастни работим с компютри по 8-10 ч на ден и все още сме живи. Съвременните дисплеи не са толкова вредни, а ако те притеснява синята светлина (на която междувпрочем сме изложени и докато се разхождаме навън) купи едни очила (има ги и без диоптър) с филтър за синя светлина. Освен това, дали 7 ч децата е стоят на един стол в училище или на друг стол вкъщи, не прави съществена разлика. И функцията на училището е преди всичко обучителна, възпитанието трябва да иде от семейството, а социализацията - от останалите контакти на детето, може би повечето от които да извън периметъра на съучениците му.

И последно по темата - ДО е вид обучение, донякъде стимулира малко повече самоподготовката, но за учениците в гимназия това би трябвало да е нормално.

# 668
оле, къде го видя това??

сега остава и в моята работа така да работим ?

# 669
Didia, може ли един личен въпрос? След като си толкова против стоенето пред компютър, много ми е интересно да споделиш дали ако ти работиш, как успяваш да избегнеш монитора? Повечето възрастни работим с компютри по 8-10 ч на ден и все още сме живи. Съвременните дисплеи не са толкова вредни, а ако те притеснява синята светлина (на която междувпрочем сме изложени и докато се разхождаме навън) купи едни очила (има ги и без диоптър) с филтър за синя светлина. Освен това, дали 7 ч децата е стоят на един стол в училище или на друг стол вкъщи, не прави съществена разлика. И функцията на училището е преди всичко обучителна, възпитанието трябва да иде от семейството, а социализацията - от останалите контакти на детето, може би повечето от които да извън периметъра на съучениците му.

И последно по темата - ДО е вид обучение, донякъде стимулира малко повече самоподготовката, но за учениците в гимназия това би трябвало да е нормално.
               Да започна подред - отгоре надолу! Yum
               1.Аз НЕ работя основно с компютър.Ползвам мултимедия по-често.Компютърът ми е помощно средство.И за това мога да престоя пред компютър само у дома и то за да гледам филми. Smirk
               2.Правилно си отбелязала,че повечето ВЪЗРАСТНИ сме оцелели,но тук става дума за ДЕЦА.След 3-4 месеца ДО у дома от 4-ма 3-ма са вече с очила.Не,че не са ни красиви,но....не го приемам. Yum Вредите ,които се нанасят на младия организъм от липса на движение и затваряне с принуда са доста повече ,от тези на вирусите.Вируси е имало,ще има и има - кой по-страшен ,кой-не ,но трябва да се научим да живеем с тях а не да се крием от тях.То ,криенето и затварянето едва ли ще помогнат.При такъв режим и имунната система се скапва.Няма как да се осигури стерилна среда.
              3.Обучителната функция в у-ще не е аксиома и е пряко свързана с възпитателна и социална.Разделянето им носи основно вреда за децата.Няма как да се обучаваме в у-ще,да се възпитаваме - в семейството и да се социализираме - "от останалите контакти на детето, може би повечето от които да извън периметъра на съучениците му. " Като как си го представяш аз не включвам.При това като се пазим от вируса и даже на у-ще не ходим КЪДЕ точно смяташ да осъществят "останалите контакти на детето"???Тези ,дето са извън периметъра на съучениците му. Научи ме ,мила,къде вирусите не действат та и нашите да ги социализираме там! Yum
              4.И да - ДО е вид обучение,но е напълно неприложимо при по-малките деца,защото при тях освен обучението основна задача е и изграждане на навици за учене т.с. възпитанието е с почти равна тежест.
              5.И за мен има разлика от "седенето на стол в у-ще 7 часа" и " седенето на стол у дома сам пак 7 часа".Не мисля,че е необходимо да обяснявам това - разбираемо е!
              Дидева,ценна информация даде.До колко е тегава няма значение.Прочетох по диагонал и се сетих за някои основни правила на дидактиката - няма да ги коментирам - но явно тези ,дето са ги сътворили нямат нищо общо с педагогиката и не са виждали и чували за един проф.Марин Андреев ,който имаше любим израз :".....Каквото и да измислят ОСНОВНОТО го е измислил Ян Амос Коменски - класно-урочна система му се вика!" Всичко друго са знания, умения и компетенции Smiling Imp методи за обучение и възпитание.
             ДО-даване на нови знания - пълна глупост.Новите знания трябва да са присъствени ,а упражненията - могат спокойно да са дистанционни.
              Спирам вече,че стана "Война и мир"! Многотомно издание! Smiling Imp

# 670
  • София
Да, даването на нови знания в елвктронна среда и мен ме впечатли. Пак ще продължи практиката на учители, за които се пише във форума... "Прочетете си урока на стр....".

# 671
  • Най-красивата страна
В класните стаи в нашето училище има мивки, има и сапун.
Но не всички деца се сещат да си измият ръцете.
Госпожата настоява само,ако някой се оплеска .Но тя не е и длъжна .
На 11 години вече трябва да имат изграден навик да си мият ръцете.
За прозорците-при нас стаите са големи.Обикновено последният прозорец до който няма чинове стои постоянно отворен.
Вратата на стаята е затворена.
През голямото междучасие всички излизат навън,но не е задължително.Винаги има 2-3 деца,които не желаят и си остават на чиновете.
Някои деца имат резервен чифт дрехи-потник и риза в шкафа.
Ако се сетят се преобличат.

# 672
Да, даването на нови знания в елвктронна среда и мен ме впечатли. Пак ще продължи практиката на учители, за които се пише във форума... "Прочетете си урока на стр....".
                 Ами то за това е така "измислено"! Имахме случай ,когато големият предложил на учителя по история той сам  да предаде новия урок.Нашият е луд по историята.Та ..... след като той станал преподавател за един час учителят се обади на дъщерята във възторг от детето и казал...че е впечатлен от това ,което нашият знае, и даже за първи път чувал някои факти и събития....Явно системата "сам си прочети" действа. Yum Само,че за любими предмети ,не за всички.
                  Сега се замислям - колко учители ще трябват,ако се работи на този принцип ,в едно у-ще??? Smiling Imp

# 673
Didia, може ли един личен въпрос? След като си толкова против стоенето пред компютър, много ми е интересно да споделиш дали ако ти работиш, как успяваш да избегнеш монитора? Повечето възрастни работим с компютри по 8-10 ч на ден и все още сме живи.
              Да започна подред - отгоре надолу! Yum

Напълно подкрепям ! Аз от 98 г имам личен компютър и от 16 работя нон стоп в къщи. Е няма такава гадост ... Очите ми изтекоха да не говорим от последиците от заседяването.

А децата и живия контакт -  сега ДГ явслите работят, децата без маски, лелите с маски под брадата, досега да са измрели всички, ама напук са живи и щастливи и така трябва да бъде!

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 13:59 от Sparkles

# 674
Добре, де, защо ДО се разбира като "висен е пред компа". Знам, че се повтарям, но при нашите деца чак такова висене не е имало. Основно тази година учиха АЕ-интензивно, "влизат" в час, госпожата обявява дали ще проверява домашно, дали нов урок, дали упражнения. Синът ми си включва телефона и си слуша все едно радио, иначе се работи с тетрадки и учебници. Единствено тестове правеха "на компа", веднъж седмично по 40 мин. По мат и програмиране да, имаше висене заради да гледат "дъската", но пак не всеки път. По всички предмети он лайн работата беше допълнителна, а не основна.
Аз не съм за ДО. но намерих много преимущества тихо е, никой не шуми, докато работиш може и да си седнал на под, на легло, а не да се гърбиш 7-8 часа на чина
Трябва да се намери разумна пресечна точка между двете обучения, но първо трябва да се вложат средства за хигиенизиране. Аз, например, работя сама в стая и по 3 на ден идват да ми ьезинфекцирст дръжките на вратата, като на ден най-много 3-4човека да влязат. Общите помещения се мият 3 пъти на ден, плюс дезинфекция, в стаи с 2 и повече има парапети, в коридорите се ходи с маска. Топла вода, сапун, хартия винаги е имало. А на външни посетители се мери Т. Ако това се случи в училище или поне голяма част от това-чудесно.
Моят син вкл и занимания по китара имаше онлайн, накрая, седмица-две преди концерта се събраха децата да репетират общо.

Допълвам, че и преди ДО е имало случаи "за домашно си научете урока на стр...", не зная къде беше проблемът, много учители твърдя ха, че часовете не стигат. А не заинтересован учител може и в час да са децата и пак да не ги научи. Аз поне не намерих пряка връзка със знанията.
Но, в интерес на истината няма малко дете около мен, не зная началния курс как се случва.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 15:34 от Светкавица

Общи условия

Активация на акаунт